Γίνε γρήγορα καλά χωρίς πυρετό, βήχα ή συνάχι
Θεραπεία γρίπης και κρυολογήματος
Αντιμετώπιση ιώσεων στο σπίτι με φυσικούς τρόπους
Πολύ σημαντικό είναι το κομμάτι της αρχικής αντιμετώπισης μιας ίωσης. Αρχικώς, ο ασθενής πρέπει να παραμείνει απομονωμένος στο σπίτι του, ώστε να περιορίσει όσο γίνεται τη μετάδοση της ασθένειας. Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι φυσικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις πιο γρήγορα μια ίωση:
Ξεκουράσου και μείνε σπίτι
Απόφυγε να βγαίνεις εκτός σπιτιού. Κοιμήσου αρκετές ώρες και δώσε στον οργανισμό σου τη δυνατότητα να ανακάμψει, να «παλέψει» με τον ιό και να τον νικήσει όσο γρηγορότερα γίνεται.
Πιες άφθονα υγρά
Προσπάθησε να ενυδατώνεις τακτικά το σώμα σου, πίνοντας πορτοκαλάδες, τσάι, χαμομήλι και άλλα υγρά που περιέχουν θρεπτικές ουσίες και δίνουν δύναμη. Επίσης, ένα ζεστό ρόφημα (προσοχή: όχι καυτό!) θα σε ανακουφίσει και από τον πονόλαιμο, ενώ με τους ατμούς θα βελτιωθεί και η αναπνοή σου.
Απόφυγε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ
Αυτό θα σε βοηθήσει να ανακάμψεις γρήγορα, καθώς το κάπνισμα επιβαρύνει την αναπνοή σου και σε δυσκολεύει, ενώ μπορεί να επιτείνει και το βήχα. Το ίδιο φαίνεται να προκαλεί και το αλκοόλ, το οποίο επίσης επιδεινώνει τα συμπτώματα.
Κατανάλωσε σούπες
Οι ζεστές δυναμωτικές σούπες έχουν ευεργετική δράση ενάντια στο κρυολόγημα και στη γρίπη. Επειδή συνήθως περιέχουν λαχανικά και κοτόπουλο είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βοηθούν το σώμα να ανακτήσει την ενέργειά του, ενώ αποτελούν ένα ελαφρύ γεύμα που είναι απαραίτητο για έναν κλινήρη ασθενή.
Η έγκαιρη πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση κατά των ιώσεων.”
Φαρμακευτική αντιμετώπιση γρίπης και ιώσεων
Η θεραπεία μιας ίωσης εξαρτάται από τη συμπτωματολογία της. Αν έχεις πυρετό συνήθως ο γιατρός σου συνταγογραφεί αντιπυρετικά, αν έχεις συνάχι και καταρροή αποσυμφορητικά, αν νιώθεις κάπου πόνο αναλγητικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άτομα υψηλού κινδύνου ο γιατρός χορηγεί αντιϊκά φάρμακα, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, ώστε να είναι αποτελεσματικά.
Για το κοινό κρυολόγημα συνήθως χορηγούνται αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά και αποχρεμπτικά αν ο ασθενής έχει βήχα, αλλά αφού εξεταστεί από τον ιατρό.
Συνιστάται επίσης ξεκούραση και λήψη άφθονων υγρών, ώστε ο ασθενής να ανακάμψει γρηγορότερα.
Οι αντιβιώσεις δεν ενδείκνυνται στην περίπτωση των ιώσεων, καθώς είναι αποτελεσματικές μόνο ενάντια στα βακτήρια και στα μικρόβια. Επιπλέον, η συχνή χρήση αντιβίωσης όπως και η λανθασμένη λήψη της μπορεί να οδηγήσουν σε ανθεκτικότητα των μικροβίων στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό και ως εκ τούτου να το καταστήσουν αναποτελεσματικό.