Ίωση: Γρίπη και κρυολόγημα
Γίνε γρήγορα καλά χωρίς πυρετό, βήχα ή συνάχι
Ιώσεις: Τι είναι, πώς μεταδίδονται και ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου
Οι ιώσεις προκαλούνται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσβληθεί από κάποιον ιό. Αρχικώς, ενεργοποιείται η άμυνα του οργανισμού σε μια προσπάθεια να καταστρέψει αυτόν τον ιό. Αν όμως δεν τα καταφέρει, ο ιός πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται σε πολλά κύτταρα, προκαλώντας τα γνωστά συμπτώματα της γρίπης ή του κρυολογήματος.
άτομα νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας*
επιβεβαιωμένοι θάνατοι από γρίπη*
φορές κατά μέσο όρο το χρόνο αρρωσταίνει ένα άτομο
*κατά την περίοδο γρίπης του έτους 2016-2017
Κατά την περίοδο γρίπης του έτους 2016-2017 καταγράφηκαν 108 επιβεβαιωμένοι θάνατοι από γρίπη, ενώ 276 ήταν τα άτομα που νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Συνήθως ένα άτομο αρρωσταίνει περίπου 3 φορές το χρόνο. Για να εμφανιστούν συμπτώματα από τη στιγμή που θα κολλήσει κάποιος χρειάζονται από 1 έως 4 ημέρες. Η ασθένεια είναι μεταδοτική για 1-2 μέρες πριν εμφανιστούν συμπτώματα και μέχρι 7-8 μέρες μετά.
Οι ιοί που υπάρχουν μετρούν περισσότερα από 500 είδη και κάθε ένας από αυτούς μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα είτε πιο ακίνδυνα είτε πιο επικίνδυνα. Συνήθως με τον όρο ιώσεις εννοούμε τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος ή του γαστρεντερικού (γαστρεντερίτιδα).
Στις ιώσεις περιλαμβάνονται το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. To κοινό κρυολόγημα προκαλείται από πολλά είδη ιών με συνηθέστερο αυτό των ρινοϊών. Η γρίπη μπορεί να είναι τύπου Α (Η1Ν1, Η3Ν2) και τύπου Β.
Οι ιώσεις συνήθως δεν είναι επικίνδυνες και τα συμπτώματά τους περιορίζονται μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα επιμένουν θα πρέπει να γίνει περαιτέρω κλινικός και απεικονιστικός έλεγχος.
Γρίπη και κρυολόγημα, σε τι διαφέρουν;
Η διαφορά των δύο αυτών ασθενειών έγκειται στην ένταση και τη διάρκεια της συμπτωματολογίας. Δηλαδή η γρίπη παρουσιάζει πιο δραματική συμπτωματολογία και διαρκεί 4-5 μέρες, ενώ μπορεί να αφήσει και ένα υπόλειμμα για ένα διάστημα. Αντιθέτως, το κοινό κρυολόγημα παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα που περιλαμβάνουν καταρροή, συνάχι, βήχα και δέκατα. Στη γρίπη έχουμε λιγότερο συνάχι, ωστόσο νιώθουμε έντονη κόπωση, υψηλό πυρετό- πάνω από 39, μυαλγίες, κεφαλαλγία, βήχα, δύσπνοια. Η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως σε πνευμονία ή πολυοργανική ανεπάρκεια.
Μετάδοση
Οι ιώσεις μεταδίδονται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο. Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω των σταγονιδίων που υπάρχουν στον αέρα, όταν ένα άρρωστο άτομο φτερνιστεί ή βήξει. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω των ματιών, του στόματος ή της μύτης, αν δηλαδή αγγίξεις με μολυσμένα χέρια τα σημεία αυτά. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να πλένεις συχνά τα χέρια σου. Μπορεί να μεταδοθεί επίσης από:
- Χρήση κοινών ποτηριών
- Συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους (αίθουσες σχολείου, χώρος εργασίας, νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς)
- Αντικείμενα που έχουν υπολείμματα εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα
Η μετάδοση μιας ίωσης είναι εφικτή πριν ακόμη ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα. Δηλαδή μπορεί να έχεις κολλήσει τον ιό και 1-2 μέρες πριν εκδηλώσεις συμπτώματα να μπορείς να τον μεταδώσεις. Επίσης, οι ιώσεις μεταδίδονται εύκολα και κατά τις πρώτες ημέρες της ασθένειας. Όσο περνούν οι ημέρες τόσο μειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσης, καθώς ο ιός αποδυναμώνεται.
Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για γρίπη και κρυολόγημα;
Υπάρχουν ομάδες υψηλού κινδύνου για γρίπη και κοινό κρυολόγημα, οι οποίες καλό θα ήταν να λαμβάνουν υπόψιν τα μέτρα πρόληψης της γρίπης και τον εμβολιασμό.
Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα, καθώς δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα, ενώ παράλληλα βρίσκονται καθημερινά πολλές ώρες στον κλειστό χώρο της αίθουσας διδασκαλίας, όπου ευνοείται η μετάδοση ιώσεων. Επιπλέον, ένα παιδάκι είναι δύσκολο να τηρήσει τους κανόνες υγιεινής και να μην αγγίζει το πρόσωπό του με μολυσμένα χέρια.
Οι ηλικιωμένοι είναι επίσης μια ομάδα που παρουσιάζει υψηλά ποσοστά νοσηρότητας. Επειδή πολλές φορές το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ήδη επιβαρυμένο από άλλες χρόνιες παθήσεις που συνυπάρχουν, καλό είναι να εμβολιάζονται και να τηρούν τους κανόνες πρόληψης της γρίπης, αλλά και άλλων ιώσεων.
Ασθενείς με πνευμονοπάθεια, καρδιολογικά ή νευρολογικά προβλήματα, επειδή έχουν ασθενή άμυνα του οργανισμού, ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να νοσήσουν.
Οι εγκυμονούσες διανύουν μία ευαίσθητη περίοδο, κατά την οποία είναι σημαντικό να παραμείνουν υγιείς, ώστε να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί σωστά το έμβρυο. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουν να μην κολλήσουν κάποια ίωση, ειδικά κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο, οπότε και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο αδύναμο.