Η νόσος που παρουσιάζουν 175 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως
Συχνές ερωτήσεις για την ενδομητρίωση
Αν η μαμά μου είχε ενδομητρίωση, μπορεί να εμφανίσω κι εγώ;
Δεν είναι 100% κληρονομικό. Υπάρχει όντως μια αυξημένη προδιάθεση στις γυναίκες που το είχαν οι μαμάδες τους. Συχνά έχουμε αδερφές με ενδομητρίωση. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι η μαμά είχε συμπτώματα, αλλά 30 χρόνια πριν η ιατρική δεν είχε τη δυνατότητα της σωστής διάγνωσης.
Υπάρχει περίπτωση να γίνει λανθασμένη διάγνωση ενδομητρίωσης; Με ποιες άλλες παθήσεις μπορεί να μπερδευτεί;
Από μόνη της η διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται διαρκής παρακολούθηση, καταγραφή των συμπτωμάτων της ασθενούς, όπως και του ιατρικού ιστορικού και υπερηχογραφικός έλεγχος. Σε πολλές περιπτώσεις για να γίνει ακριβής διάγνωση πρέπει να γίνει λαπαροσκόπηση. Μόνο σε περιπτώσεις σοκολατοειδούς κύστης ωοθήκης είναι σχεδόν σίγουρη η διάγνωση. Η νόσος μπορεί να συγχυστεί με τον πόνο στο έντερο ή στην κοιλιά (π.χ. ευερέθιστο έντερο).
Επιτρέπεται ο φυσιολογικός τοκετός σε γυναίκες με ενδομητρίωση;
Ναι, φυσικά. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον τρόπο που θα γίνει ο τοκετός. Το συνολικό ιστορικό της γυναίκας, καθώς και η θέση του παιδιού θα καθορίσουν αν θα επιλεγεί ο φυσιολογικός τοκετός ή η καισαρική τομή.
Διαγνώστηκα με ενδομητρίωση. Αν δεν κάνω θεραπεία άμεσα, πειράζει;
Η ενδομητρίωση δεν είναι μία πάθηση που μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία σου συνολικά. Δεν σε επηρεάζει άμεσα η ύπαρξή της. Ωστόσο, σίγουρα όσο περισσότερο καθυστερείς να την εντοπίσεις, τόσο περισσότερο αυξάνει ο κίνδυνος της υπογονιμότητας, καθώς μπορεί η νόσος να προχωρήσει και να προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά στις σάλπιγγες. Αν στην ασθενή εντοπιστεί ενδομητριωσική κύστη και είναι μεγαλύτερη από 3 εκατοστά, αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην καταστροφή των ωαρίων και του ωοθηκικού ιστού λόγω των πολλαπλών χειρουργείων.
Γιατί η ενδομητρίωση προκαλεί πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή;
Ένα από τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ότι προκαλεί πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία), ο οποίος εκτείνεται ως την περιοχή της κοιλιάς. Αυτό συμβαίνει επειδή η ενδομητρίωση δημιουργεί συμφύσεις. Με τη σεξουαλική επαφή, η μήτρα κολλάει στα κοιλιακά τοιχώματα και το έντερο στη μήτρα, με αποτέλεσμα η γυναίκα να νιώθει πόνο. Αυτές είναι οι ουλές της εν τω βάθει διεισδυτικής ενδομητρίωσης.
Μπορεί να επηρεαστεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;
Όχι, δεν οφείλεται σε κάποια λοίμωξη ή φλεγμονή του οργανισμού. Ούτε σχετίζεται με κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα. Ίσως είναι εύκολο αν υπάρχει κάποιο άλλο μεταδιδόμενο νόσημα να μπερδευτούν τα συμπτώματα μεταξύ τους ή να αποπροσανατολίσουν τη διάγνωση. Όμως, δε σχετίζονται με την πρόκληση της νόσου.