Σε 10 χρόνια θα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως
Μύθοι και αλήθειες για τη ΧΑΠ
Αν έχεις ΧΑΠ δεν πρέπει να ασκείσαι.
Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η άσκηση αποκατάστασης είναι μέρος της θεραπείας της νόσου. Ένας ασθενής πρέπει να γυμνάζεται τακτικά, ωστόσο θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικούς για να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης, ώστε να βελτιώσει το σύμπτωμα της δύσπνοιας, αλλά και την αντοχή του.
Η ΧΑΠ και το άσθμα έχουν τα ίδια συμπτώματα.
Φαινομενικά η ΧΑΠ και το άσθμα έχουν όντως τα ίδια συμπτώματα που είναι η δύσπνοια, ο βήχας και η βλέννη. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά ως προς την ένταση και τη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων. Το άσθμα τείνει να είναι εποχικό. Η ΧΑΠ παρουσιάζει μεγαλύτερες εξάρσεις σε περίοδο λοιμώξεων (παροξύνσεις).
Η παχυσαρκία δεν επιβαρύνει τη ΧΑΠ.
Τόσο η παχυσαρκία επιβαρύνει τη ΧΑΠ όσο και η ΧΑΠ επιβαρύνει την παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω του οξειδωτικού στρες το σώμα ενός παχύσαρκου ατόμου δε μπορεί να διαχειριστεί σωστά το οξυγόνο. Επιπλέον, παρουσιάζεται συσσώρευση λίπους και απώλεια μυϊκής μάζας.
Το κάπνισμα είναι η μοναδική αιτία της ΧΑΠ.
Το κάπνισμα είναι η βασικότερη και η συχνότερη αιτία της ΧΑΠ. Όχι, όμως η μοναδική. Μπορεί να συνυπάρχουν περισσότεροι του ενός παράγοντες κινδύνου. Άλλα αίτια που ευθύνονται για τη ΧΑΠ είναι τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, η χρήση πέλετ, οι μηχανές εσωτερικής καύσης –diesel, η επαγγελματική έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες (κάρβουνα, καμένα λάδια, σκόνες). Και τέλος, γενετικές παθήσεις όπως η έλλειψη του ενζύμου α1 αντιθρυψίνη.