Αναγνώρισε τα συμπτώματα και μάθε τους παράγοντες κινδύνου
Κόστος και Ειδική Προετοιμασία για την εξέταση
Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από το σύνολο των επισκέψεων που θα χρειαστεί να γίνουν, καθώς και από το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο κόστος επίσκεψης αλλά εξαρτάται από τον ειδικό που θα επιλέξεις.
Average cost and price range
Average service cost
Doctor.from
doctors
Price range for all areas
Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο γιατρό
Για να αντιμετωπίσεις το Αλτσχάιμερ μπορείς να απευθυνθείς κατά περίπτωση σε νευρολόγο ή σε ψυχίατρο. Ο κατάλληλος γιατρός θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος στην εν λόγω πάθηση.
Για να επιλέξεις τον καλύτερο γιατρό για εσένα ή κάποιο συγγενή ή φίλο σου, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του στην αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, αλλά και να μπορείς να τον εμπιστευθείς και να νιώσεις ότι είσαι σε καλά χέρια.
Μπορείς να διαβάσεις τις αξιολογήσεις άλλων ασθενών που επισκέφθηκαν το γιατρό πριν από εσένα για να αποφασίσεις σε ποιον θέλεις να απευθυνθείς.
Ειδική προετοιμασία για την εξέταση
Επειδή η διάρκεια της επίσκεψης είναι περιορισμένη, καλό θα ήταν να είσαι προετοιμασμένος πριν από το ραντεβού για αυτά που θέλεις να ρωτήσεις το γιατρό σου. Συνήθως ο ασθενής πηγαίνει στο ιατρείο με κάποιον συγγενή του, γιατί δεν είναι σε θέση να το κάνει μόνος του. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι:
- Ενημερώσου για τις εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις που θα χρειαστεί να φέρεις μαζί σου κατά την εξέταση.
- Κατάγραψε όλα τα συμπτώματα. Ο γιατρός θα ζητήσει να μάθει λεπτομέρειες για το τι σου προκαλεί ανησυχία, πότε υπάρχουν κενά μνήμης και άλλα. Γράψε μια λίστα με όλα όσα δυσκολεύεσαι να θυμηθείς.
- Πάρε μαζί σου στο ραντεβού με το γιατρό και έναν οικείο σου. Ο γιατρός θα χρειαστεί να μιλήσει και μαζί του για τις λεπτομέρειες των δυσκολιών που έχεις. Επιπλέον, ο συγγενής ή φίλος σου θα μπορεί να θυμηθεί περισσότερες λεπτομέρειες από την επίσκεψη και όσα σου είπε ο γιατρός.
- Πάρε μαζί σου όλες τις εξετάσεις, το βιβλιάριο και οτιδήποτε αφορά στο ατομικό ιατρικό ιστορικό σου. Είναι σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει αν λαμβάνεις κάποια αγωγή για σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες παθολογικές καταστάσεις.
- Φτιάξε μία λίστα με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις. Αν τυχόν λαμβάνεις και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, θα πρέπει να το συμπεριλάβεις κι αυτό. Μην ξεχάσεις να γράψεις και τη δοσολογία του κάθε φαρμάκου.
Αν είσαι συγγενής ή φίλος ατόμου που πάσχει από Αλτσχάιμερ και τον συνοδεύεις στο ραντεβού με το γιατρό θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:
- Πότε παρατήρησες για πρώτη φορά κενά μνήμης στο συγγενή σου;
- Επιδεινώνονται σταδιακά ή κάποιες φορές δείχνει σημάδια βελτίωσης;
- Έχει σταματήσει να κάνει τις καθημερινές του ασχολίες και υποχρεώσεις;
- Είναι πιο αγχωμένος/η ή ανήσυχος/η σε σχέση με πριν;
- Αντιδρά διαφορετικά σε καταστάσεις ή γεγονότα;
- Καταναλώνει αλκοόλ; Πόση ποσότητα και σε τι συχνότητα;
- Λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή συμπλήρωμα διατροφής;
- Πώς είναι η διάθεσή του/της;
- Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ ή άλλης μορφής άνοιας;