Μας ενημέρωσαν από το σχολείο ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργόςγια τον γιο μου β δημοτικου ότι έχει χαρακτηριστικά: δεν έχει ρπικοινωνια κσι κοινωνική αλληλεπιδραση, μοναχικός, στριφογυρισμα η περαρισμα χέριων όχι συνέχεια όμως, ηχολαλια. Αυτά ολα υποδηλώνουν αυτισμο; ειδικά το πεταρισμα δεν το έχουμε δει στο σπιτι. Χρειάζεται ερηοθεραπεια εκτός απο διαγνωση από παιδοψυχιατρο; πως τον διαχειριζομαι;
Κατανοώ απόλυτα την ανησυχία σας ως γονείς και την ανάγκη σας να κατανοήσετε καλύτερα τι μπορεί να συμβαίνει με το παιδί σας. Το γεγονός ότι είστε πρόθυμοι να αναζητήσετε απαντήσεις και καθοδήγηση δείχνει την αγάπη και την υποστήριξη που του παρέχετε.
Ας δούμε τα σημεία που θέσατε, με ψυχραιμία και σαφήνεια:
1. Τα χαρακτηριστικά που περιγράφετε
Τα χαρακτηριστικά που ανέφερε το σχολείο, όπως η μειωμένη επικοινωνία, η κοινωνική απόσυρση, η ηχολαλία (επαναλαμβανόμενη ομιλία) και η κινητική συμπεριφορά (στριφογυρίσματα ή πεταρίσματα χεριών), μπορούν να είναι ενδείξεις αυτισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το π...αιδί έχει αυτισμό.
Ο αυτισμός είναι ένα φάσμα, και κάθε παιδί μπορεί να εκδηλώνει διαφορετικές συμπεριφορές σε διαφορετικό βαθμό. Υπάρχουν, επίσης, και άλλες καταστάσεις ή προσωρινές φάσεις ανάπτυξης που μπορεί να εξηγούν αυτά τα σημάδια.
Η παρατήρηση ότι κάποια συμπεριφορά (όπως το “πετάρισμα χεριών”) δεν εμφανίζεται στο σπίτι, αλλά μόνο στο σχολείο, είναι σημαντική. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το περιβάλλον του σχολείου πυροδοτεί αυτές τις αντιδράσεις λόγω στρες, έντασης ή άλλων παραγόντων.
2. Χρειάζεται διάγνωση από παιδοψυχίατρο
Για να κατανοήσετε αν αυτά τα χαρακτηριστικά εντάσσονται στο φάσμα του αυτισμού ή αν πρόκειται για κάτι άλλο, είναι απαραίτητη μια αξιολόγηση από εξειδικευμένο παιδοψυχίατρο. Η διάγνωση δεν γίνεται μόνο βάσει συμπτωμάτων, αλλά και μέσα από παρατήρηση της συμπεριφοράς, συνεντεύξεις με γονείς και εκπαιδευτικούς, και ίσως ψυχολογικές ή αναπτυξιακές αξιολογήσεις.
Η διάγνωση είναι σημαντική όχι μόνο για να μάθετε τι συμβαίνει, αλλά και για να ξεκινήσει μια στοχευμένη παρέμβαση, εφόσον χρειάζεται.
3. Χρειάζεται εργοθεραπεία;
Η εργοθεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική για παιδιά που εμφανίζουν:
• Δυσκολίες στη διαχείριση αισθητηριακών ερεθισμάτων (π.χ. ηχολαλία ή πεταρίσματα μπορεί να συνδέονται με αισθητηριακές ανάγκες).
• Ζητήματα με την κινητική ή κοινωνική ανάπτυξη.
Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε εργοθεραπεία, είναι καλό να γίνει πρώτα η αξιολόγηση και να ακολουθήσει συγκεκριμένη σύσταση από παιδοψυχίατρο ή άλλο ειδικό (π.χ. αναπτυξιολόγο ή εργοθεραπευτή). Ένας έμπειρος εργοθεραπευτής μπορεί να προσδιορίσει τις ανάγκες του παιδιού και να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητές του.
4. Πώς να τον διαχειριστείτε στο σπίτι
Η καθημερινή διαχείριση είναι καθοριστική για τη συναισθηματική και αναπτυξιακή του πορεία. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές:
• Παρατηρήστε τις ανάγκες του: Παρατηρήστε πότε εμφανίζει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά (π.χ. ηχολαλία ή απομόνωση). Μπορεί να προκύπτει από στρες, υπερδιέγερση ή δυσκολία στην κατανόηση των καταστάσεων.
• Διατηρήστε ρουτίνες: Τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια μέσα από προβλέψιμες ρουτίνες. Δημιουργήστε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα στο σπίτι.
• Ενθαρρύνετε την επικοινωνία: Αν δυσκολεύεται να εκφραστεί λεκτικά, χρησιμοποιήστε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας (π.χ. εικόνες ή ερωτήσεις που απαιτούν απλές απαντήσεις).
• Διαχειριστείτε το στρες: Αν παρατηρείτε ότι κάποια δραστηριότητα τον αγχώνει (π.χ. στο σχολείο), προσπαθήστε να μιλήσετε με τους εκπαιδευτικούς για το πώς μπορούν να τον υποστηρίξουν.
5. Συνεργαστείτε με το σχολείο
Οι εκπαιδευτικοί, η ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός μπορούν να αποτελέσουν βασικούς συμμάχους σας. Συζητήστε μαζί τους και ζητήστε:
• Να παρατηρήσουν το παιδί και να σας ενημερώνουν για τη συμπεριφορά του.
• Να προσαρμόσουν τη διδασκαλία στις ανάγκες του (π.χ. μικρότερα διαλείμματα, σαφείς οδηγίες).
• Να ενισχύσουν την κοινωνική του ένταξη (π.χ. ομαδικά παιχνίδια που δεν απαιτούν πολλή ομιλία).
6. Υποστηρίξτε τον συναισθηματικά
Το πιο σημαντικό είναι να νιώθει ότι τον αποδέχεστε γι’ αυτό που είναι. Δείξτε του ότι τον αγαπάτε και τον υποστηρίζετε, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει.
Το ταξίδι που έχετε μπροστά σας μπορεί να έχει προκλήσεις, αλλά με την αγάπη και την αφοσίωσή σας, το παιδί σας μπορεί να αναπτυχθεί και να βρει τη θέση του στον κόσμο. Αν χρειαστείτε περαιτέρω καθοδήγηση, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικούς που μπορούν να σας στηρίξουν στο κάθε σας βήμα.
Διάβασε περισσότερα
Θα πρέπει να τον δει παιδοψυχίατρος και να κάνετε θεράπειες αν το κρίνει ο γιατρός μετά την αξιολογησή του. Αλλιώς μπορείτε να κάνετε αξιολόγηση εργοθεραπείας και να σας πει ο θεραπευτής. Επίσης δείτε αν το παιδί νιώθει ασφάλεια στο σχολείο και αν όλα πάνε καλά στο περιβάλλον αυτο. Παραμένω στην διαθεσή σας.
Καλησπέρα σας. Θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε παιδοψυχιατρο η αναπτυξιολογο ώστε να πραγματοποιησει την διάγνωση στο παιδι σας και εκείνος είναι αρμόδιος να σας απαντήσει αν πρόκειται για αυτισμό η οχι. Επιπρόσθετα, θα σας κατευθύνει και για το τι είδους θεραπείες θα χρειαστεί να ακολουθήσει το παιδί. Στην διάθεσή σας, Χαΐρη Ειρήνη, επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου Λογος&Εκφραση, στην Καισαριανή.
Καλησπέρα σας! Είναι απαραίτητο καταρχάς να γίνει διάγνωση από παιδοψυχίατρο και στην συνέχεια θα σας κατευθύνει ο ίδιος στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.
Καλησπέρα. Αρχικά αυτό που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα για να πάρει την σωστή διάγνωση το παιδί. Στη συνέχεια, ο ειδικός γιατρός (συνήθως παιδοψυχίατρος) θα σας εξηγήσει τι συμβαίνει με το παιδί σας, τι χρειάζεται να κάνει για να βοηθηθεί στο σχολικό και κοινωνικό πλαίσιο και στη μαθησιακή κοινότητα.
Καλησπέρα! Καλή χρονιά, με υγεία , αγάπη , χαρά και πρόοδο! Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που αναφέρατε σχετικά με την επικοινωνία και κοινωνική αλληλεπίδραση, τις στερεοτυπίες πχ στριφογύρισμα ή πετάρισμα και η επαναληψιμότητα της συμπεριφοράς, πχ λεκτικής ή κινητικής πχ οι ηχολαλίες αποτελούν διαγνωστικά σημεία για τον Αυτισμό. Συνήθως, αυτές οι στερεότυπες συμπεριφορές, είτε αφορούν τη κίνηση, είτε τη γλώσσα και τη σκέψη, γίνονται από το παιδί με σκοπό να μειώσουν το άγχος του. Μια σκέψη κάνω ότι το σχολείο είναι δυνατόν να είναι πιο αγχογόνο περιβάλλον, καθώς οι απαιτήσεις γίνονται πιο υψηλές και πολυποίκιλες, σε σχέση με το σπίτι. Αυτό ίσως... να απαντάει στο γεγονός ότι εσείς δεν έχετε δει πεταρίσματα που είπαν ότι είδαν στο σχολείο. Όμως χρειάζεται μια ουσιαστική διαφοροποιητική αξιολόγηση και διαφοροδιάγνωση, καθώς το φάσμα του Αυτισμού είναι ευρύ και πολυποίκιλο. Ο Παιδοψυχίατρος χρειάζεται να κάνει τη διάγνωση και να σας δώσει τη γνωμάτευση . Μετά όμως χρειάζεται μια διεπιστημονική αξιολόγηση από ψυχολόγο, λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή για να εντοπιστούν οι θεραπευτικοί στόχοι σε συνεργασία πάντα μαζί σας, ως γονέας, για να αρχίσουμε να ενδυναμώνουμε τον μαθητή μας και εσας τους γονείς, εξαλείφοντας ή μειώνοντας τις δυσκολίες, αυξάνοντας σταδιακά τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα. Απευθυνόμενη σε εσάς , θέλω να σας ευχηθώ δύναμη και κουράγιο, καθώς αν δεν είχατε αντίστοιχη πρότερη εμπειρία (αν δε σας είχε ξανά μιλήσει κανείς στη προσχολική ηλικία για αντίστοιχα θέματα ) φαντάζομαι πόσο ξαφνιαστήκατε και τρομοκρατηθήκατε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το αγόρι σας και εσάς . Διάβασε περισσότερα
Είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε τις πληροφορίες που λάβατε από το σχολείο. Τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσετε είναι καταρχάς επίσκεψη σε Παιδοψυχίατρο ή Αναπτυξιολόγο και έπειτα η αναζήτηση ενός κατάλληλου χώρου θεραπειών που θα αναλάβει τη θεραπευτική υποστήριξη του παιδιού σας.
Ολα αυτά τα συμπτώματα θα έπρεπε ούτως ή άλλος να τα είχατε εντοπίσει κι εσείς στο σπίτι γιατί το παιδί είναι Β δημοτικού και ο αυτισμός διαγιγνώσκεται από 2 ετών
Οπότε το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να διαγιγνώσκει κάποιος παιδοψυχίατρος κι έπειτα να εμπιστευτείτε μια ομάδα παιδοψυχολόγου λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή για την παρέμβαση του παιδιού
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.