kuttaritida
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κυτταρίτιδα

Πώς φεύγει και πώς θα την καταπολεμήσεις

Ελισάβετ Πουλάκη

Συντάχθηκε από την Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Πουλάκη Ελισάβετ στις 21 Ιουλίου 2017

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Τι είναι η κυτταρίτιδα και ποια η κλινική της εικόνα;

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν οι υποκείμενες εναποθέσεις λίπους αρχίζουν να ωθούνται μέσω των ινών του συνδετικού ιστού κάτω από το δέρμα. Ο συνδετικός ιστός μπορεί να αποδυναμωθεί λόγω ορμονών, έλλειψης σωματικής άσκησης, υπερβολικού λίπους και πτωχής κυκλοφορίας του αίματος.

Το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του και παρουσιάζει τη χαρακτηριστική ανάγλυφη όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί:

  • Στα μπράτσα
  • Στους μηρούς
  • Στους γλουτούς
  • Στις γάμπες
  • Στην κοιλιά

Είναι ίσως από τα πιο συχνά αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα. Παρόλα αυτά, δεν εμφανίζεται μόνο στις γυναίκες. Η κυτταρίτιδα είναι ορατή και σε ένα μικρό ποσοστό των ανδρών

Το ήξερες ότι...

Το ποσοστό των λευκών γυναικών που αντιμετωπίζουν κυτταρίτιδα σήμερα είναι περισσότερο από 90%;

Ακου το podcast

Πού οφείλεται η κυτταρίτιδα και τι την προκαλεί;

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πολυπαραγοντικό αισθητικό πρόβλημα. Η διατροφή έχει ενοχοποιηθεί για πυροδότηση της κυτταρίτιδας, γι’ αυτό συνιστάται η αποφυγή τροφών που περιέχουν ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, καφεΐνη, αλκοόλ, αναψυκτικά και πολύ αλάτι.

Η σωματική άσκηση είναι σημαντική, καθώς η έλλειψή της μπορεί να πυροδοτήσει το σχηματισμό όψης φλοιού πορτοκαλιού. Επίσης, και τα παραπανίσια κιλά ή η παχυσαρκία μπορεί να ευνοήσουν το σχηματισμό της.

Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, διότι σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρίτιδα. Αλλά και ορμονικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα, όπως η περίοδος της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. Συνήθως η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού των παραπάνω παραγόντων κινδύνου.

Στάδια ανάπτυξης της κυτταρίτιδας:

Στάδιο 1: Το δέρμα είναι λείο. Όταν όμως πιεστεί με τα χέρια σχηματίζονται λακουβίτσες.

Στάδιο 2: Όταν η γυναίκα ξαπλώνει το δέρμα είναι λείο, αλλά όταν στέκεται όρθια η κυτταρίτιδα είναι ορατή.

Στάδιο 3: Είτε σε όρθια είτε σε ξαπλωμένη θέση, η κυτταρίτιδα είναι ορατή.

Μέθοδοι θεραπείας

Η κυτταρίτιδα μπορεί να προληφθεί ή ακόμη και να βελτιωθεί αν είναι σε αρχικό στάδιο με φυσικούς τρόπους.
Ωστόσο, αν επιμένει και το αισθητικό αποτέλεσμα σε ενοχλεί, μπορείς να απαλλαγείς από αυτήν με ιατρικές μεθόδους θεραπείας.

Η μέθοδος θα επιλεγεί με βάση το στάδιο του προβλήματος και την περιοχή που αυτό έχει εντοπιστεί. Επομένως, η θεραπεία καλό είναι να επιλέγεται κατά περίπτωση.

Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας της κυτταρίτιδας είναι οι εξής:

Μεσοθεραπεία

Μεσοθεραπεία: Ενέσιμη μέθοδος κατά την οποία εγχέονται βιταμίνες, ένζυμα και αμινοξέα μέσα στο δέρμα με τη βοήθεια μιας ειδικής βελόνας. Πρόκειται για μία στοχευμένη θεραπεία κατά της κυτταρίτιδας.

Πλεονεκτήματα:

  • Αρκετά αποτελεσματική μέθοδος γιατί βελτιώνει στοχευμένα την πάσχουσα περιοχή

Μειονεκτήματα:

  • Είναι επώδυνη
  • Μπορεί να παρουσιαστεί οίδημα και εκχυμώσεις
  • Απαιτούνται 6-8 συνεδρίες

Διάρκεια θεραπείας: Η κάθε θεραπεία διαρκεί περίπου 15’-30’, ωστόσο εξαρτάται από το σημείο εφαρμογής. Η αποτελεσματικότητα της κάθε θεραπείας εξαρτάται και από τη συνεργασία του ασθενή, δηλαδή δεν αρκεί απλώς να κάνει τη θεραπεία κάποιος για να απαλλαγεί από την κυτταρίτιδα. Χρειάζεται να βελτιώσει και κάποιες συνήθειες της καθημερινότητάς του, όπως να κόψει το κάπνισμα, να αποφεύγει τις ανθυγιεινές τροφές, να καταναλώνει πολύ νερό και να ασκείται, για να βοηθήσει να διατηρηθεί το αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

Κακριδά Μαριλένα
Η Κακριδά Μαριλένα - Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος λέει:

“Οι συνδυαστικές μέθοδοι έχουν καλύτερα αποτελέσματα από κάθε επιμέρους θεραπεία μεμονωμένα.”

Κόστος

Το κόστος αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας εξαρτάται από τη μέθοδο της θεραπείας που θα χρησιμοποιηθεί, από το στάδιο του προβλήματος και από τη γεωγραφική περιοχή.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

76€

Από

168

γιατρούς

Κυτταρίτιδα λύσεις - Αντιμετώπιση στο σπίτι

Η κυτταρίτιδα μπορεί να προληφθεί, ή ακόμη και να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, αν είναι σε αρχικό στάδιο, με φυσικούς τρόπους. Η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, η κατανάλωση άφθονου νερού και η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ είναι μερικοί βασικοί τρόποι περιορισμού του προβλήματος, μαζί με την μείωση της ποσότητας ζάχαρης, των αναψυκτικών και των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνεις.

Η σωματική άσκηση βελτιώνει, επίσης, την κυκλοφορία του αίματος, και άρα, και το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

Ένας άλλος τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας είναι το νερό. Η κατανάλωσή του βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού και στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος. Επιπλέον, το άφθονο νερό, αλλά και η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βελτιώνουν την υφή της επιδερμίδας.

Το μασάζ βοηθά στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος. Μπορείς να κάνεις μαλάξεις στο πάσχον σημείο με ειδικές αντικυτταριτιδικές κρέμες ή εναλλακτικά με κόκκους καφέ, ο οποίος είναι ένα φυσικό scrub που βοηθά στην αιμάτωση της περιοχής. Εξίσου αποτελεσματικό είναι αν τρίβεις καθημερινά το σημείο όπου εμφανίζεται η κυτταρίτιδα με ένα σφουγγάρι λίφι. Αυτό έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, ενώ παράλληλα αφαιρεί και τα νεκρά κύτταρα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί με τοπικές εφαρμογές προϊόντων, καθώς ο ρόλος τους είναι επικουρικός. Είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι επιφανειακό, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από εξειδικευμένο ιατρό αν όντως θέλουμε να έχουμε ορατό αποτέλεσμα και μάλιστα, με διάρκεια.

Πουλάκη Ελισάβετ
Η Πουλάκη Ελισάβετ - Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος λέει:

“Το μυστικό για να απαλλαγείς από την κυτταρίτιδα είναι η διαρκής προσπάθεια από εσένα την ίδια να μην επιτείνεις τους παράγοντες που την πυροδοτούν, σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία που θα σου δώσει ο γιατρός σου.”

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό

Ο κατάλληλος ιατρός για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι ο δερματολόγος. Ο γιατρός θα πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόσει τις υπάρχουσες θεραπείες, ώστε να μπορεί να επιλέξει ποια είναι η πιο κατάλληλη για τη δική σου περίπτωση. Η επιλογή αυτή γίνεται μετά από συζήτηση μαζί σου, ώστε να καλύψει τις επιθυμίες, τους στόχους και τις ανάγκες σου.

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει είναι να είναι εξειδικευμένος, έμπειρος και να καταλαβαίνει το πρόβλημά σου. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε χιλιάδες αξιολογημένους ιατρούς αυτόν που ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις σου.

ΒΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟ

Άλλαξε στάση και διώξε για πάντα την κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι το καλύτερο παράδειγμα, που αποδεικνύει ότι η εικόνα του σώματός μας επηρεάζεται από τη διατροφή και το lifestyle μας. Με μικρά tips μπορείς να την εξαφανίσεις, ή αν δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, να συνεχίσει να μην είναι ορατή.

Κάνε τακτικά check up

Η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι απόρροια κάποιας διαταραχής στο λεμφικό και αγγειακό σύστημα. Είναι σημαντικό λοιπόν μέσα στον προληπτικό σου έλεγχο να εντάξεις και τις βιοχημικές εξετάσεις αλλά και την επίσκεψη σε αγγειολόγο, ώστε να ελέγξεις ότι όλα βαίνουν καλώς.

apple

Η διατροφή σου είναι το Α και το Ω

Και μάλιστα σε κάθε τι που αφορά στην υγεία σου! Είναι γεγονός, καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι με τη σωστή διατροφή διασφαλίζεται η ισορροπία του σωματικού σου βάρους και εξασφαλίζεται η ενέργεια που καθημερινά χρειάζεται ο οργανισμός σου για να επιτελέσει τις λειτουργίες του. Η μεσογειακή διατροφή είναι εκείνη που αν την καταναλώσεις θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα υγιές σώμα, χωρίς λίπος και κυτταρίτιδα. Κατανάλωσε καθημερινά φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και πιες άφθονο νερό.

gym

Ασκήσου τουλάχιστον 30’ την ημέρα

Αν έχεις ήδη παρουσιάσει κυτταρίτιδα προτίμησε την αερόβια άσκηση, η οποία σου προσφέρει ακόμη πιο άμεσα αποτελέσματα. Η γυμναστική βοηθά στην καύση του λίπους. Θα έχει αποτέλεσμα ακόμη κι αν κάνεις έντονη γυμναστική για 30’ την ημέρα. Δώσε έμφαση σε ασκήσεις που τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος των ποδιών.

happy

Θετική σκέψη και ενέργεια

Ξεκίνα τη μέρα σου κάνοντας μια θετική σκέψη. Στη συνέχεια, φάε ένα θρεπτικό πρωινό και κάνε λίγη γυμναστική. Έτσι, θα εξασφαλίσεις και την ενέργεια που χρειάζεσαι και ένα όμορφο χαμόγελο, ενώ παράλληλα, θα έχεις περισσότερη όρεξη να ασχοληθείς με τη βελτίωση της ευεξίας αλλά και της ποιότητας της διατροφής σου.

Μύθοι και αλήθειες

Μύθος #1

Η κυτταρίτιδα φεύγει αν σταματήσεις να τρως junk food και αναψυκτικά.

Η αλήθεια

Όχι. Η αλήθεια είναι πως η διατροφή δεν είναι ο μοναδικός αιτιολογικός παράγοντας για την κυτταρίτιδα. Υπάρχουν και ορμονικοί και κληρονομικοί παράγοντες που επιβαρύνουν την κυτταρίτιδα. Ωστόσο, με το σωστό τρόπο ζωής και την άσκηση μπορείς σίγουρα να βελτιώσεις το πρόβλημα.

Μύθος #2

Η κυτταρίτιδα έχει και κληρονομικά αίτια, άρα δεν μπορείς να κάνεις τίποτε για να την καταπολεμήσεις, διότι δεν φεύγει.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως η κυτταρίτιδα δεν είναι 100% ιάσιμη, ή τουλάχιστον, όχι για πάντα. Το αποτέλεσμα και η διάρκεια αυτού θα εξαρτηθούν και από την προσπάθεια του ίδιου του ασθενή, ώστε να μην επανεμφανιστεί. Δηλαδή η εφαρμογή μιας θεραπείας πρέπει να ακολουθείται και από αλλαγή στον τρόπο ζωής, για παράδειγμα, θα πρέπει να σταματήσει το κάπνισμα αν καπνίζει, να αποφεύγει τηγανητά και αναψυκτικά και να γυμνάζεται τακτικά.

Μύθος #3

Μειώνοντας τις θερμίδες που καταναλώνεις μειώνεις και την κυτταρίτιδα.

Η αλήθεια

Δεν ισχύει ακριβώς κάτι τέτοιο. Η σωστή διατροφή είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να μειώσεις την κυτταρίτιδα και όχι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνεις. Ακόμη και λίγες θερμίδες φαγητού αν τρως, αν στρέφεσαι σε ανθυγιεινές επιλογές μπορεί να εμφανίσεις κυτταρίτιδα.

Μύθος #4

Μόνο οι παχύσαρκοι έχουν κυτταρίτιδα.

Η αλήθεια

Όχι. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ακόμη και λεπτά μοντέλα μπορεί να έχουν κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα οφείλεται στο ότι είναι πολύ λεπτός ο ινώδης συνδετικός ιστός και προεξέχουν τα λιποκύτταρα.

Μύθος #5

Η κυτταρίτιδα προκαλείται από τοξίνες.

Η αλήθεια

Η κυτταρίτιδα δεν είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης τοξινών στον οργανισμό. Δημιουργείται λόγω του λεπτού ινώδους ιστού και μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε κληρονομικούς και ορμονικούς παράγοντες.

Ερωτήσεις - Συχνές απορίες

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει όντως στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας;

Ναι, μπορεί. Υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν και επιτείνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Τέτοιες τροφές είναι τα λιπαρά, η ζάχαρη και η καφεΐνη. Επίσης, επιβαρυντικό είναι και το αλκοόλ καθώς και συνήθειες όπως το κάπνισμα. Αντιθέτως, για τον περιορισμό της κυτταρίτιδας πολύ επιβοηθητικό είναι το άφθονο νερό. Το δέρμα χρειάζεται συνεχή ενυδάτωση για να παραμένει υγιές και λαμπερό.

Οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας είναι αποτελεσματικές;

Είναι αποτελεσματικές μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό και σίγουρα όχι ως μόνη επιλογή θεραπείας. Μάλλον είναι περισσότερο υποβοηθητικές, καθώς δεν λειτουργούν εις βάθος αλλά μόνο επιδερμικά. Το πρόβλημα της κυτταρίτιδας εντοπίζεται σε βάθος και δεν είναι κάτι επιφανειακό.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην κατακράτηση και στην κυτταρίτιδα;

Η κατακράτηση είναι ένα σύμπτωμα που συνήθως υποχωρεί γρήγορα και μάλιστα, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια καθώς το αποβάλλει από μόνος του ο οργανισμός. Για παράδειγμα, η κατακράτηση μπορεί να είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλατιού, άρα αν σταματήσεις να τρως αλάτι θα υποχωρήσει πολύ σύντομα. Αντιθέτως, η κυτταρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονή που εντοπίζεται σε βάθος και έχει ορμονικά και κληρονομικά αίτια. Δεν υποχωρεί από μόνη της και συνήθως, ακόμη και μετά τη λήψη θεραπείας, απαιτείται προσπάθεια για να μην επανέλθει.

Υπάρχει κάποιο είδος γυμναστικής που βοηθάει περισσότερο στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας;

Οποιαδήποτε άσκηση δεν είναι στατική είναι δυνητικά επιβοηθητική για τη μείωση της κυτταρίτιδας. Η αερόβια άσκηση, το περπάτημα και το τρέξιμο είναι ασκήσεις που αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, άρα είναι πιθανό να βοηθούν περισσότερο στη «μάχη» κατά της κυτταρίτιδας.

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.