knidosi
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κνίδωση

Η φαγούρα και οι ερεθισμοί εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες

Νάνου Άννα Γεώργιος Οικονόμου
Ταπάκης Ελευθέριος

Συντάχθηκε από την Αλλεργιολόγο Νάνου Άννα, τον Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Οικονόμου Γεώργιο και τον Ομοιοπαθητικό Ταπάκη Λευτέρη στις 25 Ιανουαρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Μύθοι και αλήθειες για την κνίδωση

Μύθος #1

Η κνίδωση είναι μεταδοτική.

Η αλήθεια

Η πάθηση αυτή δεν μεταδίδεται. Είναι αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης σε ορισμένα προϊόντα, φάρμακα, τρόφιμα, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό αγγειοοιδήματος ή ιστορικό χρόνιων παθήσεων και άγχος. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί και ως συνοδό νόσημα σε άτομα που περνούν μια ιογενή λοίμωξη.

Μύθος #2

Η κνίδωση περνάει μέσα σε λίγες μέρες, οπότε δεν χρειάζεται να πας σε γιατρό.

Η αλήθεια

Ο καταλληλότερος τρόπος να αντιμετωπίσει κάποιος άμεσα και σωστά την κνίδωση είναι να επισκεφθεί άμεσα έναν δερματολόγο ή έναν αλλεργιολόγο. Μόνο ο ειδικός μπορεί να διαγνώσει σωστά τη νόσο και να την ξεχωρίσει από άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα. Επίσης, μόνο ο ειδικός είναι σε θέση να αναγνωρίσει αν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών ή παρενεργειών για τον εκάστοτε ασθενή.

Μύθος #3

Η κνίδωση προκαλείται από κάποιο αλλεργιογόνο που υπάρχει στον αέρα.

Η αλήθεια

Όχι, συνήθως πρόκειται για κάποιο αλλεργιογόνο που εισέρχεται στον οργανισμό ή οφείλεται σε ενδογενές αίτιο και εμφανίζεται σε χρόνια μορφή. Δεν οφείλεται σε κάποια ουσία που υπάρχει στον αέρα και την εισπνέουμε.

Μύθος #4

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη χρόνια κνίδωση.

Η αλήθεια

Μπορεί να μην είναι απόλυτα αντιμετωπίσιμη η χρόνια μορφή της, ωστόσο, με την εφαρμογή ανακουφιστικών μέτρων μπορείς να περιορίσεις πολύ τα συμπτώματα. Ο γιατρός μπορεί να σου χορηγήσει την ενδεδειγμένη για εσένα φαρμακοθεραπεία, αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μύθος #5

Η χρόνια κνίδωση δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η αλήθεια

Όταν αντιμετωπίζεις τα ενοχλητικά συμπτώματα της κνίδωσης χρονίως, μπορεί να ζεις συνεχώς με το φόβο. Δεν ξέρεις πότε θα επανεμφανιστεί και πόσο έντονα θα είναι τα συμπτώματα. Κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν ακόμη και τις κοινωνικές επαφές με πολύ κόσμο, καθώς φοβούνται ότι θα υπάρχει έξαρση. Αν η νόσος αποτελεί αυτοάνοση αντίδραση, καλό θα ήταν να αποφεύγεις σε μόνιμη βάση να κουράζεσαι, καθώς η κόπωση είναι επιβαρυντική.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Zuberbier T, et al. The EAACI/GA²LEN/EDF/WAO guideline for the definition, classification, diagnosis and management of urticaria, Allergy, 73, 7, (1393-1414), (2018).

2. Allen P. Kaplan, 'Chronic Spontaneous Urticaria: Pathogenesis and Treatment Considerations', Allergy, Asthma & Immunology Research, 9, 6, (477), (2017).

3. K. Rutkowski , et al. 'How to manage chronic urticaria ‘beyond’ guidelines: a practical algorithm', Clinical & Experimental Allergy, 47, 6, (710-718), (2017).

4. Bernstein JA, et al. 'The diagnosis and management of acute and chronic urticaria: 2014 update', J Allergy Clin Immunol. 2014 May;133(5):1270-7.

5. Van Wassenhoven M., “Clinical verification in homeopathy and allergic conditions”, Homeopathy. 2013 Jan;102(1):54-8.

6. Itamura R, “Effect of homeopathic treatment of 60 Japanese patients with chronic skin disease” Complement Ther Med. 2007 Jun;15(2):115-20.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.