knidosi
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κνίδωση

Η φαγούρα και οι ερεθισμοί εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες

Νάνου Άννα Γεώργιος Οικονόμου
Ταπάκης Ελευθέριος

Συντάχθηκε από την Αλλεργιολόγο Νάνου Άννα, τον Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Οικονόμου Γεώργιο και τον Ομοιοπαθητικό Ταπάκη Λευτέρη στις 25 Ιανουαρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Τι είναι η κνίδωση και ποια τα συμπτώματά της

Η κνίδωση είναι μία πάθηση που προκαλείται ως απόρροια της αντίδρασης του οργανισμού σε κάποια ερεθίσματα, όπως σε τροφές, σε φάρμακα ή σε εγχύσεις ορού. Τα νεότερα δεδομένα αναφέρουν πως τα διαπιστωμένα διατροφικά αίτια οξείας κνίδωσης δεν ξεπερνούν το 4%.

Κατά κανόνα, το οίδημα εμφανίζεται αιφνίδια στο δέρμα. Πρόκειται για μία αλλεργική αντίδραση με εκδήλωση πομφών που συρρέουν, σχηματίζοντας κόκκινες πλάκες επηρμένες. Αυτό ως κλινική εικόνα δείχνει το δέρμα πρησμένο, κόκκινο και με φαγούρα.

κνίδωση σε σώμα ενήλικα

Εικόνα περιστατικού κνίδωσης σε σώμα ενήλικα

κνίδωση σε σώμα παιδιού

Εικόνα περιστατικού κνίδωσης σε σώμα παιδιού

Το αγγειονευρωτικό οίδημα, δηλαδή αυτό που έχει μεγαλύτερο μέγεθος, μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα, στα χείλη, στη γλώσσα, στο λαιμό, στα μάτια, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος. Ο εντοπισμός του στο λαιμό μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή. Αν παρουσιάζεις κνίδωση θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα στο γιατρό για να διαπιστώσεις τι είναι και πού οφείλεται και να λάβεις τη θεραπεία που ενδείκνυται για τη δική σου περίπτωση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και φαρμακευτική αγωγή. Δεν πρέπει να περιμένεις μέχρι τα συμπτώματα να γίνουν πιο έντονα για να συμβουλευθείς γιατρό, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος δυσκολιών και επιπλοκών.

Η κνίδωση μπορεί να είναι είτε οξεία είτε χρόνια και εμφανίζεται όταν περιοχές της επιφάνειας του δέρματος γεμίζουν με μια υδαρή ουσία, που εμφανίζεται και εξαφανίζεται στο δέρμα. Ταυτόχρονα, νιώθεις έντονη φαγούρα στο σημείο.

Εξανθήματα που φαγουρίζουν, εξανθήματα που οφείλονται σε φάρμακα και κνίδωση είναι τρία διαφορετικά ονόματα που περιγράφουν την ίδια πάθηση. Πολλά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα χωρίς όμως κνίδωση.

Κνίδωση μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο η χρόνια κνίδωση είναι συνηθέστερη στην τέταρτη με πέμπτη δεκαετία.

Το ήξερες ότι...

Η οξεία κνίδωση προσβάλλει το 15-20% του γενικού πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ η χρόνια το 2-3%. Η χρόνια κνίδωση παρουσιάζεται περισσότερο σε γυναίκες (60%).

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Allen P. Kaplan, 'Chronic Spontaneous Urticaria: Pathogenesis and Treatment Considerations', Allergy, Asthma & Immunology Research, 9, 6, (477), (2017).

2. K. Rutkowski , et al. 'How to manage chronic urticaria ‘beyond’ guidelines: a practical algorithm', Clinical & Experimental Allergy, 47, 6, (710-718), (2017).

3. Bernstein JA, et al. 'The diagnosis and management of acute and chronic urticaria: 2014 update', J Allergy Clin Immunol. 2014 May;133(5):1270-7.

4. Van Wassenhoven M., “Clinical verification in homeopathy and allergic conditions”, Homeopathy. 2013 Jan;102(1):54-8.

5. Itamura R, “Effect of homeopathic treatment of 60 Japanese patients with chronic skin disease” Complement Ther Med. 2007 Jun;15(2):115-20.

6. Zuberbier T, et al. The EAACI/GA²LEN/EDF/WAO guideline for the definition, classification, diagnosis and management of urticaria, Allergy, 73, 7, (1393-1414), (2018).

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.