iosi-gripi-kryologima
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ίωση: Γρίπη και κρυολόγημα

Γίνε γρήγορα καλά χωρίς πυρετό, βήχα ή συνάχι

Δημητρακοπούλου Ναταλία Γιαννοπούλου Μαρία
Παναγιώτης Σουνιάδης

Συντάχθηκε από την Παθολόγο Δημητρακοπούλου Ναταλία, την Γενικό Γιατρό Γιαννοπούλου Μαρία και τον Παιδίατρο Σουνιάδη Παναγιώτη στις 08 Ιανουαρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Οδηγός επιβίωσης παιδικών ιώσεων

Τα παιδιά είναι ίσως τα πιο συχνά «θύματα» των ιώσεων. Λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, δεν έχουν προλάβει ακόμη να αναπτύξουν αντισώματα και να χτίσουν ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό αρρωσταίνουν αρκετά συχνά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά στον παιδικό σταθμό αρρωσταίνουν περισσότερο σε σχέση με αυτά που πηγαίνουν σχολείο, κάτι που σημαίνει ότι όσο μεγαλώνει ένα παιδί αναπτύσσει αντισώματα κατά των ιών.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους:

καλός ύπνος και διατροφή

Εξασφαλίστε τους καλό ύπνο και σωστή διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή, που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και φτωχή σε τρανς λιπαρά και ζάχαρη θα θωρακίσει την άμυνα του οργανισμού. Συνιστάται διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, Ε, β-καροτένιο, λυκοπένιο και ω3 λιπαρά οξέα. Ο ύπνος τους πρέπει, επίσης, να είναι επαρκής τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Ένα παιδί από 0-3 ετών πρέπει να κοιμάται περίπου 14 ώρες ημερησίως, ενώ 3-6 ετών 10-12 ώρες.

κανόνες υγιεινής

Μάθετέ τους να τηρούν τους κανόνες υγιεινής

Η σωστή υγιεινή περιλαμβάνει συχνό πλύσιμο χεριών ειδικά πριν φάνε, πριν και μετά την τουαλέτα, μετά το παιχνίδι στο πάρκο και όταν επιστρέψουν από το σχολείο. Ακόμα, πρέπει να μάθουν να μην αγγίζουν με βρώμικα χέρια το στόμα, τη μύτη και τα μάτια τους, ενώ αν θέλουν να βήξουν ή να φτερνιστούν πρέπει να το κάνουν σε ένα χαρτομάντηλο και στη συνέχεια να το πετάξουν στα σκουπίδια.

όχι ποτήρια των άλλων

Μάθετέ τους να μην πίνουν από τα ποτήρια των άλλων

Αυτό θα πρέπει να το βλέπουν να συμβαίνει και μέσα στο σπίτι τους με τους γονείς τους. Για να μάθουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα ποτήρια και τα πιάτα των άλλων, δείξτε τους εσείς οι γονείς τους το καλό παράδειγμα.

παθητικό κάπνισμα παιδί

Απαγορεύεται η έκθεση του παιδιού σε παθητικό κάπνισμα

Το παθητικό κάπνισμα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία του παιδιού, αφού πλήττει το ανοσοποιητικό του σύστημα και το καθιστά ευάλωτο σε ιώσεις.

Κρατήστε το σπίτι

Κρατήστε το σπίτι αν δεν νιώθει καλά

Αν το παιδί σας παραπονεθεί για πόνο στο σώμα του ή παρατηρείτε συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης, μην το αφήσετε να πάει σχολείο. Και η κατάστασή του θα επιδεινωθεί και μεγαλώνει ο κίνδυνος να κολλήσουν και τα άλλα παιδάκια την ίωση. Αφού περάσουν εντελώς τα συμπτώματα, κρατήστε το στο σπίτι για 48 ώρες.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. "Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και Θεραπεία των Λοιμώξεων", Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, 2η έκδοση, 2015.

2. Harrison΄s Principles of Internal Medicine, Manual of Medicine, 16th edition.

3. Robert M. Kliegman, Bonita M.D. Stanton, Joseph St. Geme, Nina F Schor, Richard E. Behrman. 'Nelson Textbook of Pediatrics', 19th Edition Elsevier

4. Committee on Infectious Diseases; American Academy of Pediatrics; David W. Kimberlin, MD, FAAP; Michael T. Brady, MD, FAAP; Mary Anne Jackson, MD, FAAP; Sarah S. Long, MD, FAAP. 'Red Book 2018', 31st Edition

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.