iosi-gripi-kryologima
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ίωση: Γρίπη και κρυολόγημα

Γίνε γρήγορα καλά χωρίς πυρετό, βήχα ή συνάχι

Δημητρακοπούλου Ναταλία Γιαννοπούλου Μαρία
Παναγιώτης Σουνιάδης

Συντάχθηκε από την Παθολόγο Δημητρακοπούλου Ναταλία, την Γενικό Γιατρό Γιαννοπούλου Μαρία και τον Παιδίατρο Σουνιάδη Παναγιώτη στις 08 Ιανουαρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Συχνές απορίες σε γιατρούς σχετικά με ιώσεις

κάπνισμα ιώσεις παιδιών

Μπορεί το κάπνισμα να ευθύνεται για τις ιώσεις των παιδιών;

Το παθητικό κάπνισμα έχει αποδειχθεί επιβλαβές για τα άτομα όλων των ηλικιών, πρωτίστως δε, για την ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των νηπίων και παιδιών. Η συστηματική έκθεση στον καπνό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αναπνευστική λειτουργία, καθώς και στην εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επομένως, δεχόμαστε ότι το κάπνισμα μπορεί και συμβάλλει στην εμφάνιση ιώσεων και συγχρόνως, εντείνει και επιδεινώνει τα συμπτώματα που εμφανίζονται από το αναπνευστικό σύστημα σε μια ίωση.

αντιβίωση και ίωση

Πρέπει να πάρω αντιβίωση για να αντιμετωπίσω μια ίωση;

Όταν η γριπώδης συνδρομή είναι ιογενής (δηλ. οφείλεται σε ιό, οπότε πρόκειται για ίωση), η αντιβίωση δεν έχει θέση στη θεραπευτική αγωγή. Οι αντιβιώσεις δρουν ενάντια στα μικρόβια (ή αλλιώς βακτήρια), με το να τα σκοτώνουν ή να σταματούν τον πολλαπλασιασμό τους, συνεπώς είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση μιας μικροβιακής (ή αλλιώς βακτηριακής) λοίμωξης, την οποία ο κλινικός ιατρός θα αναγνωρίσει, ώστε να καταπολεμήσει ανάλογα.

ανησυχητικός βήχας

Πότε ο βήχας είναι ανησυχητικός;

Ο βήχας αποτελεί ένα σύμπτωμα που υποδηλώνει την παρουσία ίωσης ή μικροβιακής λοίμωξης αναπνευστικού, μπορεί ωστόσο να παρουσιαστεί και σε άλλες καταστάσεις χρόνιες ή μη, ή ακόμα να υποκρύπτει σοβαρότερα νοσήματα. Επομένως, η εμφάνιση βήχα είναι πάντα κάτι που μας ανησυχεί και αναζητούμε το αίτιό του. Ασφαλώς, η βαρύτητα του συμπτώματος του βήχα ποικίλλει και εφόσον συνυπάρχει απόχρεμψη ή/και δύσπνοια, τότε η διερεύνηση και η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση.

γρήγορα συμπτώματα

Πόσο γρήγορα θα εκδηλώσω συμπτώματα από τη στιγμή που θα κολλήσω;

Το χρονικό διάστημα από τη στιγμή της μετάδοσης από άτομο που νοσεί μέχρι την εκδήλωση συμπτωμάτων ποικίλλει και εξαρτάται από το στέλεχος του ιού ή του μικροβίου. Μπορεί να διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι 3 - 4 ημέρες. Εξάλλου, η μεταδοτικότητα κάθε στελέχους διαφέρει κι έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί η μετάδοση από το άτομο που νοσεί να γίνει ακόμη και μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων του. Είναι, λοιπόν, ευνόητη η αξία της τήρησης των κανόνων υγιεινής στην πρόληψη εκδήλωσης συμπτωμάτων.

πράσινη βλέννα

Τι σημαίνει αν βγαίνει πράσινη βλέννα;

Η παρουσία πράσινης βλέννας κατά την απόχρεμψη είναι ένα σημάδι που μας οδηγεί στο να διαγνώσουμε μία μικροβιακής αιτιολογίας λοίμωξη κατά πάσα πιθανότητα. Αυτό σημαίνει ότι η κλινική εικόνα είναι ή μπορεί να γίνει βαρύτερη και είναι πολύ πιθανό για τη θεραπεία να χρειαστεί αντιβίωση.

κανόνες υγιεινής

Οι κανόνες υγιεινής μπορούν όντως να προλάβουν μια ίωση;

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι υψίστης σημασίας στον τομέα της πρόληψης όχι μόνο της γριπώδους συνδρομής, αλλά και άλλων λοιμώξεων, όπως γαστρεντερίτιδας, δερματικών λοιμώξεων κ.ά., συμβάλλουν δε, στον περιορισμό της μετάδοσης από άτομο σε άτομο. Οι κανόνες υγιεινής περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και τρεχούμενο νερό μετά την επαφή με άτομο που νοσεί, μετά το φύσημα της μύτης, πριν την προετοιμασία φαγητού, πριν και μετά την τουαλέτα.

ιώσεις χειμώνας

Γιατί το χειμώνα οι ιώσεις είναι συχνότερες;

Το χειμώνα ευνοείται η μετάδοση των ιώσεων, γι’ αυτό και είναι συχνότερα τα περιστατικά. Λόγω του κρύου, οι άνθρωποι έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους και μάλιστα, σε κλειστούς χώρους. Αυτό αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να μεταδοθεί ένας ιός. Επιπλέον, κατά τους χειμερινούς μήνες έχει παρατηρηθεί ότι πλένουμε λιγότερο συχνά τα χέρια μας, με αποτέλεσμα να μεταφέρουμε μικρόβια και ιούς.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. "Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και Θεραπεία των Λοιμώξεων", Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, 2η έκδοση, 2015.

2. Harrison΄s Principles of Internal Medicine, Manual of Medicine, 16th edition.

3. Robert M. Kliegman, Bonita M.D. Stanton, Joseph St. Geme, Nina F Schor, Richard E. Behrman. 'Nelson Textbook of Pediatrics', 19th Edition Elsevier

4. Committee on Infectious Diseases; American Academy of Pediatrics; David W. Kimberlin, MD, FAAP; Michael T. Brady, MD, FAAP; Mary Anne Jackson, MD, FAAP; Sarah S. Long, MD, FAAP. 'Red Book 2018', 31st Edition

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.