iosi-gripi-kryologima
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ίωση: Γρίπη και κρυολόγημα

Γίνε γρήγορα καλά χωρίς πυρετό, βήχα ή συνάχι

Δημητρακοπούλου Ναταλία Γιαννοπούλου Μαρία
Παναγιώτης Σουνιάδης

Συντάχθηκε από την Παθολόγο Δημητρακοπούλου Ναταλία, την Γενικό Γιατρό Γιαννοπούλου Μαρία και τον Παιδίατρο Σουνιάδη Παναγιώτη στις 08 Ιανουαρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Συμβουλές για να μην αρρωστήσεις φέτος

Οι ιώσεις μπορούν να προληφθούν με την τήρηση των κατάλληλων κανόνων υγιεινής, αλλά και τον περιορισμό των ασθενών στο σπίτι για τις μέρες που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα κρούσματα και έτσι, θα προληφθεί τυχόν επιδημία. Μάθε πώς θα θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, ώστε να αποτρέψεις μία ίωση ή να την αντιμετωπίσεις γρηγορότερα και ευκολότερα.

Κάνε τακτικά check up

Ακόμη κι αν νιώθεις καλά, μην αμελείς τον ετήσιο προληπτικό σου έλεγχο. Αν αρρωσταίνεις συχνά από ιώσεις, ίσως ευθύνεται κάτι άλλο που υπάρχει στον οργανισμό σου και τον εμποδίζει να αμύνεται σωστά. Αν το εντοπίσεις εγκαίρως, θα μπορέσεις να απαλλαγείς γρήγορα από αυτό.

υγιεινή διατροφή

Φάε σωστά και θρεπτικά

Η ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι και άπαχο κρέας θα σου δώσει την ενέργεια και τη δύναμη που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να χτίσει ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Φρόντισε τα τρως φρούτα και λαχανικά εποχής, ώστε να επωφεληθείς στο μέγιστο βαθμό από τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Τους χειμερινούς μήνες κατανάλωσε καθημερινά πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια που είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Άσκηση γυμναστική

Αθλήσου με συστηματικότητα

Τα οφέλη της άσκησης στον οργανισμό τα έχουμε ήδη αναλύσει εκτενώς πολλάκις. Η άσκηση δυναμώνει όχι μόνο τους μύες, αλλά και το σώμα εσωτερικά, θωρακίζοντάς το απέναντι σε ιούς και βακτήρια που απειλούν να εισβάλουν και να πλήξουν την υγεία μας. Η τακτική άσκηση βελτιώνει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.

Σκέψου θετικά

Σκέψου θετικά

Αν η ψυχολογία σου είναι καλή, το ανοσοποιητικό σου σύστημα παραμένει δυνατό. Όταν το σώμα μας βιώνει στρες ή στενοχώρια καθίσταται πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις, ειδικά όταν είναι και εύκολο αυτές να μεταδοθούν.

Bonus συμβουλή από το doctoranytime: Δώσε βάση στους κανόνες υγιεινής! Για να προφυλαχθείς από το κρυολόγημα και τη γρίπη θα πρέπει να τηρείς πιο σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής. Σκούπισε τακτικά τα χέρια σου με αντισηπτικά μαντιλάκια και απόφυγε να αγγίζεις με βρώμικα χέρια τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σου. Πλύνε τακτικά τα χέρια σου, ειδικά αν χρησιμοποιείς συσκευές ή αντικείμενα που πριν έχουν αγγίξει πολλά άτομα. Καθάριζε συχνά το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σου καθώς και το κινητό σου. Είναι δύο από τα σημεία με τα περισσότερα μικρόβια.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. "Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και Θεραπεία των Λοιμώξεων", Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, 2η έκδοση, 2015.

2. Harrison΄s Principles of Internal Medicine, Manual of Medicine, 16th edition.

3. Robert M. Kliegman, Bonita M.D. Stanton, Joseph St. Geme, Nina F Schor, Richard E. Behrman. 'Nelson Textbook of Pediatrics', 19th Edition Elsevier

4. Committee on Infectious Diseases; American Academy of Pediatrics; David W. Kimberlin, MD, FAAP; Michael T. Brady, MD, FAAP; Mary Anne Jackson, MD, FAAP; Sarah S. Long, MD, FAAP. 'Red Book 2018', 31st Edition

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.