Καλησπερα σας! Μιλησα με την παιδοψυχολογο του σχολειου μετα απο παραπομπη της δασκαλας του παιδιου μου.Το παιδι ειναι 6μιση ετων,Α δημοτικου.Η παιδοψυχολογος ειπε οτι η δασκαλα της ειπε οτι δεν εχει κανενα παραπονο με την σχολικη επιδοση του παιδιου,ουτε με την συμπεριφορα του,ισα ισα ςιναι πολυ κοινωνικος και ηπιος χαρακτηρας.Το παραπονο τους ηταν οτι την ωρα της παραδοσης δεν κοιταζει την δασκαλα,σαν να αποσπαται,αλλα ωστοσο απανταει κανονικα σε ολες τις ερωτησεις οταν προσπαθει να τον ρωταει.Μου ειπαν να παμε στο ΚΕΔΑΣΥ για ηπια διασπαση προσοχης και οταν ρωτησα την παιδοψυχολογο πως γινεται να απανταει κανονικα αν εχει διασπαση μου ειπε οτι και εκεινη το εχει απορια.Να κανω την αιτηση ή θα ταλαιπωρησω χωρις λογο το παιδι;
Μπορείτε να κάνετε αίτηση στο Κεδασυ ώστε αν όντως το παιδί έχει διάσπαση να μπορέσετε να το βοηθήσετε! Μπορείτε επίσης να κάνετε αξιολόγηση σε έναν ιδιώτη αναπτυξιολογο ή παιδοψυχίατρο όπου η διαδικασία είναι πιο απλή και άμεση.
Καλησπέρα! Να χαιρεστε το παιδακι σας! Καλή πρόοδο στο Δημοτικό! Αν κατάλαβα καλά η ψυχολόγος μπηκε στην ταξη και εκανε παρατηρηση την ωρα της διδασκαλίας και είδε οτι το παιδακί σας δεν κοιτουσε τη δασκάλα την ώρα της παραδοσης; Αναρωτιεμαι τι έκανε αντι να κοιτάει τη δασκαλα . Επαιζε με κάτι ; σημειωνε ή ζωγραφιζε; Σηκωνόταν απο τη θεση του; ειχε το νου του στους σημμαθητες του; Το οτι απαντούσε χρησιμοποιώντας την ακουστική προσληψη , δηλαδή ακουγοντας σημαίνει οτι έχει καλή ακουστική κατανόηση, επεξεργασία και ακουστική μνήμη. Αυτές οι δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές για την ακαδημαική, δηλαδη μαθησιακή, πρόοδο. Αυτο που θα μπορουσε να α...ξιολογήσει κανείς είναι το εύρος των πληροφοριων που μπορεί να θυμηθεί . Για παραδειγμα οταν ρωτησει κανείς το τελευταίο πραγμα που μολις ακούστηκε , ο μαθητής αν εχει καλή βραχυχρονη μνήμη , μπορεί να απαντήσει ποιά είναι η τελευταία φράση του εκπαιδευτικού. Αυτό που χρειάζεται να αξιολογηθεί αν μπορεί να θυμηθεί τις περισσότερες πληροφορίες απο μια αρκετή διάρκεια παράδοσης του εκπαιδευτικου . Στην διαταραχή της Ελλειματικής Προσοχής χωρίς Υπερκινητικότητα ο μαθητής εχει κενα προσοχής και μικρη χωρητικότητα , σαν ενα δίσκο Η/Υ με μικρότερη χωρητικότητα. Συμβαίνει να μπορεί να παρακολουθεί και να προσλαμβάνει εναν αριθμό πληροφοριών , στη συνεχεια να αφαιρείται , οποτε χανει τις πληροφορίες της στιγμής εκείνης, στη συνέχεια ξανά προσέχει , αλλά δεν μπορεί να συνδέσει γνωστικά τις πληροφορίες - υπάρχει ένα κενό που το αντιλαμβάνεται και δυσκολευεται να το ξεπεράσει. Κανω μια σκέψη, αν ο μαθητής μας για μικρά διαστήματα δεν κοιτάει τη δασκάλα την ωρα που μιλάει αλλά την ακούει σχεδόν αδειαλειπώς , ίσως αυτό να μην πειράζει . Όμως αν δεν την προσέχει την ωρα που γραφεί στον πινακα , αυτό πιθανώς να δημιουργήσει κάποιο προβλημα. Εχετε ελέγξει την όραση του; Μηπως για τον ίδιο να μην έχει διαφορά το να κοιτάει ή να μην κοιτάει, οπότε αποφεύγει να κοιτάξει λόγω οτι δε βλέπει καλά ετσι κι αλλιως; Θέλω να πω επισης ,κλεινοντας, οτι μεγαλωνοντας οι τάξεις εχουν ως αποτελεσμα να αυξάνεται το γλωσσικο φορτίο και οι πληροφορίες που θα πρέπει να θυμάται ο μαθητής . Οπότε κάνω μια εικασία , μηπως η ψυχολόγος μίλησε για μικρή διασπαση, σκεφτομενη οτι καθώς μεγαλωνει, οι απαιτησεις θα δυσκολέψουν, οποτε θα επηρεαστεί η επίδοση του;; Θα μπορούσαμε να δουμε το παιδάκι σας και να σας καθοδηγήσουμε με το καλύτερο δυνατο τρόπο. Αν κανετε αιτηση στο ΚΕΔΑΣΥ δε σημαίνει απαραίτητα οτι θα τον δουνε συντομα. Μπορειτε είτε να γινεί μια αξιολόγηση απο ιδιωτη , είτε να το αφήσετε και αν υπαρχει διασπαση θα δυσκολεψει σιγουρα απο τα μέσα της Β ταξης δημοτικου με αποκορυφωμα την Γ Δημοτικου. Αν ομως θελετε να εισαστε προετοιμασμενοι και εσεις απο τωρα , μπορεί να γίνει η αξιολογηση πριν την Γ δημοτικου . Ειμαστε στη διαθεση σας για περισσότερες διευκρινήσεις και συζήτηση. Διάβασε περισσότερα
Καλύτερα να ακολουθήσετε τις οδηγίες των ειδικών.
Καλησπέρα. Να χαίρεστε το παιδάκι σας. Ένα παιδί με διάσπαση μπορεί να απαντάει σε ερωτήσεις ανάλογα τον τύπο που έχει. Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για διάσπαση θα πρέπει να έχει συμπτώματα σε δυο περιβάλλοντα για πάνω από 6 μήνες. Η παιδοψυχολογος θα μπορούσε να σας πει για τα σημάδια. Τα ΚΕΔΑΣΥ σας τα ζήτησε για το σχολείο. Για εμένα αν σας ενδιαφέρει να δείτε αν το παιδί έχει διάσπαση να πάτε σε παιδοψυχιατρο να κάνετε αξιολόγηση και όχι στο ΚΕΔΑΣΥ. Αλλα γιατί θέλει αξιολόγηση τ σχολείο χωρίς γνωστικά ή συμπεριφορικα να τους απασχολεί κάτι?Παραμένω στην διάθεσή σας.
Είναι κατανοητό ότι ανησυχείτε για την κατάσταση του παιδιού σας. Η παρατήρηση ότι αποσπάται κατά την ώρα της διδασκαλίας, ενώ ταυτόχρονα απαντάει στις ερωτήσεις, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το παιδί σας έχει μια διαφορετική προσέγγιση στη μάθηση ή μπορεί να χρειάζεται λίγη βοήθεια στην εστίαση.
Η διαδικασία παραπομπής στο ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρο Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης) συχνά περιλαμβάνει ανάλυση της κατάστασης, με σκοπό την κατανόηση και την υποστήριξη των αναγκών του παιδιού σας. Αν και φαίνεται ότι το παιδί τα πηγαίνει καλά ακαδημαϊκά και κοινωνικά, η αξιολόγηση μπορεί να προσφέρει περισσότερη σαφήνεια και να διαπιστώσει... αν υπάρχει ήπια διάσπαση προσοχής ή άλλες διαφορετικές ανάγκες.
Συνιστώ να προχωρήσετε με την αίτηση για αξιολόγηση. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο όχι μόνο για την κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης του παιδιού σας, αλλά και για την παροχή υποστήριξης σε ενδεχόμενες μελλοντικές προκλήσεις. Η διαδικασία αξιολόγησης είναι συνήθως ανώδυνη και μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες.
Μη διστάσετε να μιλήσετε περαιτέρω με μια παιδοψυχολογο ή με έναν εργοθεραπευτή αν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες. Η προσέγγιση με υπομονή και προθυμία να κατανοήσετε το παιδί σας είναι το πιο σημαντικό. Αν μένετε στα νότια προάστια με χαρά θα μπορούσαμε να αξιολογησουμε το παιδί σας .Καλή επιτυχία!
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας! Η ερώτησή σας είναι απολύτως εύλογη και καταλαβαίνω την ανησυχία σας για το αν υπάρχει πραγματικός λόγος να ξεκινήσετε διαδικασία αξιολόγησης ή αν το παιδί απλώς έχει κάποιον δικό του, φυσιολογικό τρόπο συγκέντρωσης.
Ας δούμε λίγο πιο ψύχραιμα τα δεδομένα:
Τι παρατηρούν:
• Πολύ καλή σχολική επίδοση.
• Κοινωνικός, ήπιος χαρακτήρας.
• Καμία δυσκολία στις απαντήσεις και κατανόηση του μαθήματος.
• Η μόνη “παρατήρηση”: δεν κοιτάζει τη δασκάλα την ώρα της παράδοσης, δείχνει να αποσπάται.
Ακόμη και η ίδια η παιδοψυχολόγος φαίνεται να μην έχει σαφή εικόνα, μιας και σας είπε ότι έχει απορία... πώς γίνεται να απαντάει σωστά, αν υπάρχει διάσπαση.
Ας το δούμε από πλευράς ΔΕΠΥ/Διάσπασης:
Ένα βασικό κριτήριο για διάγνωση διάσπασης προσοχής (με ή χωρίς υπερκινητικότητα) είναι ότι το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες συγκέντρωσης ή συμπεριφορικές δυσκολίες σε πολλαπλά περιβάλλοντα (όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στο σπίτι, στις δραστηριότητες κλπ.) και ότι αυτές οι δυσκολίες επηρεάζουν την καθημερινότητά του.
Στην περίπτωση του παιδιού σας:
• Στο σχολείο δεν αναφέρουν κανένα πρόβλημα απόδοσης ή συμπεριφοράς.
• Δεν υπάρχει αναφορά ότι το ίδιο συμβαίνει και αλλού (στο σπίτι π.χ. ή σε άλλες δραστηριότητες).
Το ότι δεν κοιτάζει τη δασκάλα:
Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει κάτι παθολογικό. Υπάρχουν πολλά παιδιά που ακούνε πολύ καλύτερα όταν δεν κοιτάζουν τον συνομιλητή τους (π.χ. παιδιά με εσωστρέφεια, με ιδιαίτερο μαθησιακό στυλ, παιδιά που είναι πιο οπτικοακουστικά και όχι τόσο επικοινωνιακά με οπτική επαφή). Μπορεί να είναι απλώς η ιδιοσυγκρασία του παιδιού.
Άρα τι να κάνετε;
Επιλογή 1: Να μην κάνετε ακόμα αίτηση και να το παρατηρήσετε.
• Μιλήστε λίγο πιο αναλυτικά με τη δασκάλα: Της προκαλεί πράγματι πρόβλημα αυτό το «μη βλέμμα»; Το παιδί χάνει πληροφορίες; Διασπάται ή απλώς έχει έναν δικό του τρόπο να παρακολουθεί;
• Αν στο σπίτι ή σε άλλες δραστηριότητες παρατηρείτε δυσκολίες συγκέντρωσης, τότε θα είχε νόημα να το ψάξετε.
• Ίσως απλώς χρειάζεται χρόνος προσαρμογής ή είναι θέμα προσωπικού στυλ μάθησης.
Επιλογή 2: Να κάνετε αίτηση στο ΚΕΔΑΣΥ, για να έχετε μια πιο πλήρη αξιολόγηση.
Δεν είναι απαραίτητα κακό να πάτε, δεν θα ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα το παιδί (απλώς κάποιες συναντήσεις θα γίνουν), και αν όντως δεν υπάρχει ζήτημα, αυτό θα επιβεβαιωθεί και θα φύγει το άγχος από πάνω σας. Το ΚΕΔΑΣΥ δεν δίνει ελαφρά τη καρδία διαγνώσεις και συχνά απλώς επιβεβαιώνει ότι το παιδί δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ανάγκη.
Προσωπική μου γνώμη:
Αν εσείς ως γονείς δεν βλέπετε καμία ανησυχητική συμπεριφορά και η δασκάλα δεν εκφράζει πραγματικό προβληματισμό για την απόδοση του παιδιού, ίσως να περιμένετε λίγους μήνες και να το παρακολουθήσετε. Αν ωστόσο θέλετε να είστε σίγουροι και να μην το έχετε σαν σκέψη στο μυαλό σας, μπορείτε να κάνετε την αίτηση, χωρίς φόβο, ξέροντας ότι πολλές φορές το ΚΕΔΑΣΥ απλώς επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει θέμα.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ακόμα να πάτε στο ΚΕΔΑΣΥ. Από τη στιγμή που δεν γεννάται πουθενά πρόβλημα με την όποια συμπεριφορά έχει το παιδί, ούτε στον μαθησιακό τομέα, ούτε στις διαπροσωπικές σχέσεις του παιδιού, ούτε και στο σπίτι σας με τη συμπεριφορά του, δεν βλέπω τι νόημα έχει η αξιολόγηση.
Επιπλέον να επισημάνουμε ότι είναι πολύ μικρό το παιδί σας και η ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής ωριμάζει με την ηλικία. Τα μικρότερα παιδιά έχουν μικρότερο εύρος, διάρκεια και επιλεκτικότητα προσοχής και συγκέντρωσης.
Το μόνο που πρέπει ομως να προσέξετε είναι μήπως τυχόν η δασκάλα σας κρύβει αδυναμίες του παιδιού στη Γλ...ώσσα και στα μαθηματικά, για να μην σας στενοχωρήσει και αναφέρει τη διάσπαση προσοχής σαν μια δυσκολία δήθεν πιο εύκολα αποδεκτή από τον γονιό.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας! Την πιθανότητα να διαγνωστεί το παδί με ήπια διάσπαση προσοχής θα χρειαστεί να την εξετάσει παιδοψυχίατρος σε κάποιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή κάποιος ιδιώτης. Τα ΚΕΔΑΣΥ είναι υπεύθυνα για τη μαθησιακή αξιολόγηση και βοηθούν να εξασφαλιστούν τα εκπαιδευτικά δικαιώματα του παιδιού (π.χ. τμήμα ένταξης ή παράλληλη στήριξη). Δεν γίνεται, δηλαδή, παιδοψυχιατρική αξιολόγηση μέσα στα ΚΕΔΑΣΥ, η οποία θα διαπίστωνε ή όχι διάσπαση προσοχής.
Ως προς την ικανότητα του παιδιού να απαντάει σωστά στη δασκάλα ενώ φαίνεται να μην παρακολουθεί (π.χ. δεν κοιτάζει τη δασκάλα ή τον πίνακα) αυτό συμβαίνει σε αρκετά παιδάκια, είτε έχουν διά...σπαση είτε όχι. Κάποια παιδιά, μάλιστα, παρακολουθούν καλύτερα όταν σχεδόν αποκλειστικά ακούνε / αφουγκράζονται τι λέγεται στο μάθημα αλλά δεν κοιτάνε προς την κατεύθυνση της παράδοσης (πίνακα, δασκάλα). Όπως και να έχει, και διάσπαση να υπάρχει, αυτή δεν συνεπάγεται από μόνη της δυσκολίες στα μαθήματα ή χαμηλή επίδοση. Καλή συνέχεια εύχομαι.
Διάβασε περισσότερα
Κοινωνική Λειτουργός, Ειδική Παιδαγωγός και Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού
Κυψέλη
Καλησπέρα! Από όσα περιγράφετε, το παιδί σας δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα ούτε στην κατανόηση ούτε στη συμμετοχή του στην τάξη. Το γεγονός ότι δεν κοιτάζει τη δασκάλα την ώρα της παράδοσης αλλά απαντάει σωστά στις ερωτήσεις υποδηλώνει ότι πιθανώς έχει έναν διαφορετικό τρόπο συγκέντρωσης.
Η παραπομπή στο ΚΕΔΑΣΥ συνήθως γίνεται όταν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις δυσκολιών που επηρεάζουν τη μάθηση ή τη συμπεριφορά του παιδιού στο σχολείο. Από τη στιγμή που ακόμα και η παιδοψυχολόγος δεν είναι σίγουρη για το αν υπάρχει θέμα, θα μπορούσατε:
✅ Να παρατηρήσετε λίγο ακόμα το παιδί και να μιλήσετε μαζί του. Ρωτήστε το αν νιώθει ότι ...δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ή αν κάτι του αποσπά την προσοχή.
✅ Να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη, ίσως από έναν ειδικό παιδοψυχολόγο εκτός σχολείου, αν σας ανησυχεί το θέμα.
✅ Να προχωρήσετε με την αίτηση στο ΚΕΔΑΣΥ, αν θέλετε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα από ειδικούς (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πάρει διάγνωση – μπορεί απλώς να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα).
Αν το παιδί δεν έχει δυσκολίες στην καθημερινότητά του, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στη μάθηση ή στη συμπεριφορά, τότε ίσως είναι απλώς ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλός του και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια – μερικά παιδιά δεν κοιτάζουν τον εκπαιδευτικό αλλά ακούνε και επεξεργάζονται τις πληροφορίες κανονικά!
Πώς νιώθετε εσείς γι' αυτό; Σας ανησυχεί στην καθημερινότητά του;
Διάβασε περισσότερα
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Οι ερωτήσεις αναφορικά με συστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η οποιαδήποτε συνταγογράφηση
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.
Στην κατηγορία ''Ρώτα τους ειδικούς μας'' παρέχονται γενικές συμβουλές υγείας. Για εξατομικευμένη καθοδήγηση, προσαρμοσμένη στις προσωπικές σου ανάγκες, προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία συνομιλίας με έναν ειδικό μέσω chat.