Γνωρίζει κανείς την "αγχώδη αφωνία" ; Στον στρατό μου είχαν πει ότι είναι "Αγχώδη νευρωτική διαταραχή" αλλά δεν ξέρω αν ήταν σωστή διάγνωση. Από μικρός με βασανίζει και πλέον έφτασα 40 αλλά όσο κι αν το πολέμησα δεν κατάφερα ν' απαλλαγώ 100% . Ουσιαστικά όταν έχω πίεση χρόνου, άγχος ή π.χ. πρέπει να μιλήσω σε πολύ κόσμο δεν βγαίνει η φωνή! Σα να μην έχω ανάσα! Κι έχω τόσα να πω.... Μία ψυχολόγος μου είπε μήπως πρέπει να κάνω ορθοφωνία αλλά δεν είναι αυτό. Μόνος μιλάω τέλεια. Μόνο αν πιέζομαι έχω το πρόβλημα! Το ξέρει κανείς; Ή είμαι εγώ ιδιαίτερη-σπάνια περίπτωση; Επίσης, χάπια δεν πρόκειται να πάρω! :)
Συναισθηματική διαχείριση!Δεν είναι εύκολο ,δεν είναι και ακατόρθωτο!
Γεια σας και καλή εβδομάδα! Υπάρχει ένα σημαντικό κέντρο πάνω στο σώμα μας, που λέγεται κέντρο λαιμού. Αυτό το κέντρο, αποτελεί την έκφραση του ελεύθερου λόγου, είναι το κέντρο της αυτό-έκφρασης μπορεί και της "καλλιτεχνικής δημιουργίας". Όταν υπάρχει υπερδιέγρεση ή υποδιέγερση το κέντρο αυτό γίνεται μη λειτουργικό χωρίς την "ορθή" του χρήση. Όταν ο οργανισμός, ο νους και η ψυχή δεν "εφοδιάζονται" με το σωστό τρόπο, τότε διάφορες περιοχές του φυσικού σώματος, δημιουργούν προβλήματα τα οποία δε βασίζονται σε ισχυρές ασθένειες ωστόσο. Το στάδιο, στο οποίο ρωτάτε, προσωπικά για εμένα αποτελεί και το στάδιο της αφύπν...ισης για να προχωρήσετε προς το καινούργιο να εργαστείτε πάνω σε αυτό, όπως εργαζόμαστε αρκετοί άνθρωποι δια μέσου της θεραπείας. Μια δοκιμή ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Το παλιά μοτίβα συμπεριφοράς στατιστικά δεν αποδίδουν πλέον, πρέπει να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν από τα νέα. Στη διάθεσή σας σχετικά με αυτό. Καλή συνέχεια! Read more
Εγώ θα φύγω από την ταμπέλα της διάγνωσης, και θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε το σύμπτωμα.
Ξέρουμε ότι όταν πάτε να μιλήσετε δεν βγαίνει η φωνή. Αυτό όντως δείχνει με σύμπτωμα άγχους.
Με την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία θα μπορούσαμε να κάνουμε επίλυση συμπτώματος με διάφορες τεχνικές.
Καλησπέρα σας! Όπως το περιγράφετε φαίνεται η αλαλία να είναι μία οξεία αντίδραση άγχους όταν προκύπτουν ψυχοπιεστικές συνθήκες. Η επιλεκτική αλαλία (εκλεκτική αλαλία ή βωβότητα, selective mutism) είναι μια σπάνια και σοβαρή διαταραχή άγχους κοινωνικής φύσεως, που συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά πριν την ηλικία των 5 ετών. Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η ψυχοδυναμική ή η συμπεριφοριστική, θα σας ήταν αρκετά βοηθητικές.
Τι ωραία και σπουδαία απόφαση να μην καταφύγετε σε φαρμακευτική αγωγή. Δεν είναι σπάνιο το σύμπτωμά σας. Το περιγράψατε ήδη μόνος σας: ο λόγος είναι το στρες που βιώνετε. Με αυτό θα πρέπει να ασχοληθείτε, αναζητώντας τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας, και κατά τη γνώμη μου καλύτερα συστημικής προσέγγισης που θα φέρει στο φως τις αιτίες του άγχους που σας κλείνει τη φωνή και θα σας βοηθήσει να τις διαχειριστείτε.
Η συνδεση συναισθημάτων και λογικής σκέψης όταν υπάρχει πίεση διακόπτεται. Η περιοχή του λαιμού είναι εκεί όπου συμβαίνει σαν σωματοποιήση καθώς επίσης τα συναισθήματα αναδυκνυονται στον τρόπο που λέμε κάτι. Θα σας βοηθήσει η συστηματικη ψυχοδυναμικη ψυχοθεραπεία
Η κατάσταση που περιγράφεις φαίνεται να σχετίζεται με μια μορφή φοβίας ή άγχους που εκδηλώνεται με φυσικά συμπτώματα, ειδικά σε καταστάσεις που αισθάνεσαι υπό πίεση ή άγχος. Αυτό μπορεί να ονομάζεται «αγχώδης αφωνία» στο πλαίσιο των συζητήσεων, αλλά δεν είναι μια ευρέως χρησιμοποιημένη ιατρική ορολογία. Μια πιο τεχνική ορολογία που μπορεί να περιγράφει την κατάσταση είναι «φωνητική δυσλειτουργία σχετιζόμενη με άγχος» ή ένας τύπος φοβίας/αγχώδους διαταραχής που επηρεάζει την ικανότητα να μιλάς κανονικά υπό συνθήκες πίεσης.
Η «Αγχώδης νευρωτική διαταραχή» είναι μια παλαιότερη ορολογία που χρησιμοποιούνταν ...γενικά για να περιγράψει διάφορες μορφές αγχωδών διαταραχών. Στη σύγχρονη ψυχιατρική και ψυχολογική πρακτική, οι διαγνώσεις είναι πιο εξειδικευμένες και βασίζονται σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια.
Η ορθοφωνία μπορεί να είναι χρήσιμη για τη βελτίωση τεχνικών πτυχών της φωνής και της ομιλίας, αλλά αν το πρόβλημα πηγάζει κυρίως από άγχος, μια πιο στοχευμένη ψυχολογική ή ψυχοθεραπευτική προσέγγιση θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη.
Οι ψυχολόγοι που ειδικεύονται στις ακόλουθες προσεγγίσεις μπορεί να σου προσφέρουν σημαντική βοήθεια:
Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT): Εστιάζει στο να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις και να αλλάξεις αρνητικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφορές που συμβάλλουν στο άγχος σου.
Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης Βοηθάει τα άτομα να αναπτύξουν μεγαλύτερη ευελιξία στη σκέψη και να ενσωματώσουν τις αγχώδεις εμπειρίες τους με πιο υγιείς τρόπους.
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία: Μπορεί να εξερευνήσει βαθύτερες ρίζες του άγχους σου, σχετικές με προσωπική ιστορία, σχέσεις και ανεκπλήρωτες ανάγκες.
Είναι επίσης σημαντικό να βρεις έναν επαγγελματία με τον οποίο αισθάνεσαι άνετα να μιλήσεις και πιστεύεις ότι μπορεί να σε κατανοήσει. Η θεραπεία μπορεί να σου προσφέρει στρατηγικές για τη διαχείριση του άγχους και τη βελτίωση της φωνητικής σου επικοινωνίας σε αγχωτικές καταστάσεις.
Αν και μπορεί να αισθάνεσαι μοναδικός στην εμπειρία σου, δεν είσαι μόνος. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν παρόμοιες προκλήσεις και βρίσκουν τρόπους να τις υπερνικήσουν με τη βοήθεια κατάλληλης υποστήριξης.
Read more
Μέσα από την ψυχοθεραπεία θα εντοπίσουμε σε συνεργατικό επίπεδο, την πλευρά εκείνη του εαυτού σας που για κάποιον σημαντικό λόγο, ίσως άγνωστο σε εσάς μέχρι τώρα και εκτός της επίγνωσής σας, προκαλεί στον εαυτό σας αυτή τη δυσκολία στο να βγει η φωνή σας. Είναι μια πλευρά που εκφράζεται μέσα από αυτή τη δυσκολία, κάτι συνέβη και μέσω αυτής της αλαλίας, ίσως επιλεκτικής, ο εαυτός σας κάποτε είχε κάποια ανάγκη να προστατευτεί από κάτι που ένιωσε απειλητικό. Και προσωρινά με την αλαλία προστατεύτηκε ο εαυτός, κάποτε ήταν για κάποιον βαθύτερο λόγο, προστατευτική η αλαλία, ίσως σας προστάτευσε από πόνο που αναγκάστηκε ο εαυτός να αποφύγει. Μέσα στ...η θεραπεία (σύντομη σε διάρκεια) εντοπίζεται βιωματικά αυτή η πλευρά, χωρίς συνειδητή προσπάθεια από τον θεραπευόμενο, σε κάποιες συνεδρίες ιδίως δεν είναι απαραίτητο να μιλάει, αλλά παροτρύνεται από τη θεραπεύτρια να βιώσει καταστάσεις, μέσω μιας ευχάριστης ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας χαλάρωσης, καθώς το πρόβλημα όπως αναφέρετε δεν είναι οργανικό.
Στη διάθεσή σας
Ντόρα Ντούτση
Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια
Read more
Μιλήστε με ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να δυναμώσει ο εαυτός σας η αυτοπεποίθηση σας και να μπορείτε να είστε εσείς σε κάθε περίπτωση, προφανώς το παθαίνετε γιατί φοβάστε την γνώμη αυτών που θα σας ακούσουν και θα σας κρίνουν !!! Ευχαριστώ
Στην ουσία όπως λέτε ο ίδιος είναι αγχωδης διαταραχή. Υπάρχουν ψυχολόγοι που κάνουν ασκήσεις για την βελτίωση μιας αρνητικής συμπεριφοράς και την απαλλαγή από αυτήν τη συμπεριφορά. Χρειάζεται να το ψάξετε για να βρείτε τον κατάλληλο. Ίσως οι ψυχολόγοι με συμπεριφορική μέθοδο μπορούν να σας βοηθήσουν.
Η "αγχώδης αφωνία" αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία, στην διάρκεια έντονου άγχους και στρες είναι δύσκολο το άτομο να μιλήσει. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν κάποιος έχει χρονική πίεση ή πρέπει να μιλήσει μπροστά σε πολύ κόσμο. Παρόλο που η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν αποτελεί απειλή για την υγεία μας.
Είναι σημαντικό να διερευνήσετε και άλλους παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση αυτής της κατάστασης και να αναζητήσετε κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη για την αντιμετώπισή της.
Το γεγονός ότι μιλάτε κανονικά όταν είστε μόνος, υποδεικνύει ...ότι η δυσκολία που αντιμετωπίζετε συνδέεται με το άγχος ή το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε.
Θα σας συμβούλευα να συνεργαστείτε με έναν ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με τον καλύτερο και πιο ωφέλιμο τρόπο για σας.
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.