This question and its answers are only available in Greek

  • Diet and nutrition
  • Submitted on 08/09/2024

Υπάρχει διαφορά μεταξύ φυτικών και ζωικών κορεσμένων λιπαρών; όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στην υγεία; Για παράδειγμα, τι είναι πιο ωφέλιμο 20gr κορεσμένα από ταχίνι ή από χοιρινό;

8 specialists answered

  • το ταχινι εχει και ακορεστα, το χοιρινο όχι. εννοειται τα φυτικα ειναι καλυτερα σε ενα γενικό πλαισιο

    Μπουραζάνης Διονύσιος

    Dietitian - Nutritionist

    Nea Smirni

  • Τα κορεσμένα λιπαρά είναι ίδια από όποια πηγή και να τα παίρνεις. Η διαφορά είναι στο ότι το λίπος του κρέατος υπάρχει μεγάλο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών ενώ πχ το ταχίνι υπάρχει μικρό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών.

    Konstantinou Krini

    Dietitian - Nutritionist

    Voula

  • Καλησπέρα σας,
    Για τον γενικό πληθυσμό, η ημερήσιας πρόσληψη των κεκορεσμένων λιπαρών οξέων ανεξαρτήτως της πηγής δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των θερμίδων της διατροφής. Τα φυτικά τρόφιμα όμως, περιέχουν και άλλα θρεπτικά π.χ. ω-6 λιπαρά και φυτικές ίνες που είναι ωφέλιμα για την υγεία. Οπότε εφόσον έχουμε μία πρόσληψη δεν ξεπερνά αυτό το όριο θα ήταν προτιμότερο να τα λαμβάνουμε από φυτικές πηγές, πάντα έχοντας λάβει υπόψιν ότι καλυπτόμαστε σε άλλα θρεπτικά π.χ. σίδηρος, B12 που βρίσκονται κυρίως σε ζωικής προέλευσης προϊόντα.

    Μοσχονάς Νικόδημος

    Dietitian - Nutritionist

    Ampelokipoi

  • Πολύ εύστοχη ερώτηση, όμως η απάντηση, τουλάχιστον αυτή που έχω να δώσω εγώ, είναι κάπως σύνθετη.

    Όλες οι τροφές, όταν δεν είναι πολύ επεξεργασμένες, έχουν να προσφέρουν θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι, για να χρησιμοποιήσω και τα παραδείγματα που αναφέρατε, τόσο το χοιρινό κρέας, όσο και το ταχίνι, παρά την περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά, προσφέρουν και άλλα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.

    Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί ότι οι φυτικής προέλευσης τροφές έχουν συνήθως λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, συγκριτικά με τις τροφές ζωικής προέλευσης. Έτσι, για να λάβουμε 20 γρ. κορεσμένων λιπαρών, χρειάζ
    ... Read more

    Παπαδοπούλου Κυριακή

    Dietitian - Nutritionist

    Athens

  • Είναι μια πολύ καλή ερώτηση που απασχολεί πολλούς! Η διαφορά μεταξύ των φυτικών και των ζωικών κορεσμένων λιπαρών είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί εκτενώς στην επιστημονική κοινότητα και οι απόψεις δεν είναι εντελώς ξεκάθαρες.
    Η βασική διαφορά έγκειται στη χημική τους σύσταση. Αν και και τα δύο είναι κορεσμένα λιπαρά, η ακριβής σύνθεση των λιπαρών οξέων που τα απαρτίζουν διαφέρει. Για παράδειγμα, τα ζωικά κορεσμένα λιπαρά (π.χ. στο χοιρινό, το βούτυρο, το τυρί) περιέχουν συχνά διαφορετικές μορφές λιπαρών οξέων, όπως το παλμιτικό και το στεατικό οξύ, τα οποία έχουν συνδεθεί με την αύξηση της LDL ("κακής" χοληστερόλης).
    Από
    ... Read more

    Παυλίδου Ελένη

    Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Drama

  • Καλησπέρα σας. Τα κορεσμένα λιπαρά δημιουργούν πρόβλημα ανεξάρτητα αν είναι φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Απλά το ταχίνι περιέχει πολύ μικρό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών σε σχέση με το σύνολο και αυτό το καθιστά μια υγιεινή τροφή.

    Κουβάτσος Φίλιππος

    Dietitian - Nutritionist

    Koropi

  • Η διαφορά μεταξύ φυτικών και ζωικών κορεσμένων λιπαρών όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στην υγεία είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον και συζητήσεις στη διατροφική επιστήμη. Ας δούμε τις βασικές διαφορές και τις επιπτώσεις στην υγεία.
    1. Χημική Σύσταση και Πηγή Κορεσμένων Λιπαρών:
    • Φυτικά κορεσμένα λιπαρά (π.χ. στο ταχίνι ή σε τροφές όπως η καρύδα) έχουν διαφορετική χημική σύνθεση σε σχέση με τα ζωικά κορεσμένα λιπαρά.
    • Ζωικά κορεσμένα λιπαρά (π.χ. σε τρόφιμα όπως το χοιρινό, το βούτυρο, το τυρί) περιέχουν συχνά διαφορετικές μορφές λιπαρών οξέων, όπως το παλμιτικό και το στεατικό οξύ, τα οποία έχουν συνδεθεί μ
    ... Read more

    Λιναρδάκη Εύα

    Dietitian - Nutritionist

    Heraklion

  • Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είναι σημαντικό η διατροφή σας να αποτελείται από τροφές με καλής ποιότητας λιπαρά και όχι κορεσμένα κακής ποιότητας λίπη. Τέτοιες τροφές είναι το ταχίνι, το φυστικοβουτυρο , οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο. Καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν κλινικό διαιτολόγο ώστε να σας βοηθήσει, να σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας και να σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλες μετρήσεις. Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία από τροφές με πολλές φυτικές ίνες, με καλά λιπαρά, με υψηλής βιολογικής αξίας σε πρωτεινες, μ... Read more

    Φιλιππόνη Βίντια

    Dietitian - Nutritionist

    Marousi

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections

Do you need to see a health expert right away?

Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes

Mobile Image

Do you need to Chat with a health expert right away?

Get instant expert guidance for your medical concerns now!

Mobile Image
success envelop We have received your question!

We’ll send you an email when a specialist responds.