Με τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, είναι πολύ πιθανό να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας και να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία.
ναι,εννοειται
Καλησπέρα σας! Καλό θα ήταν να προσπαθήσετε για ένα τρίμηνο με τετράμηνο με αλλαγές στη διατροφή σας αλλά και με γυμναστική όπως είπατε. Μετά από αυτό το διάστημα πρέπει να επαναλάβετε τις εξετάσεις σας για να γίνει σύγκριση τιμών. Αυτός είναι ο πρώτος τρόπος αντιμετώπισης. Καλή επιτυχία!!
αυξηστε την κινηση και την καλη διατροφή. θα φτιαξουν και τα υπολοιπα
καλημερα σας. Φυσικα και ολα ρυθμιζονται στον οργανισμο με την καταλληλη διατροφη. Στη δικη σας περιπτωση θα ρυθμισουμε το λιπιδαιμικο προφιλ. ευχαριστω πολυ
Ναι φυσικα με σωστή διατροφη μπορούν να μειωθούν όλοι αυτοί οι δείκτες ..εξαρταται όμως και από άλλους παράγοντες όπως κληρονομικούς για το αν θα πρέπει να μπείτε σε αγωγή ή όχι
Καλησπέρα σας ναι φυσικά και μπορείτε. Ειδικά αν έχετε περιθώριο μείωσης του σωματικού σας βάρους τα αποτελέσματα με απώλεια 10-15 κιλών είναι εντυπωσιακά.
Καλησπέρα, τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Σχετικά οι παράγοντες που επηρεάζουν τα παραπάνω προς τα αρνητικά είναι το συνολικό ζωικό λίπος (κορεσμένο) της διατροφής, τα trans λιπαρά (που βρίσκονται σε τηγανιτά και επεξεργασμένα τρόφιμα), τα πρόσθετα σάκχαρα (γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα). Η μείωση πρόσληψη των παραπάνω τροφίμων και επιλογή φυτικών λιπαρών και ιχθυελαίων στην θέση τους (π.χ. ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί, σαρδέλες), όπως και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση των παραπάνω δεικτών. Η διακοπή του καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ και η αύξησ...η της άσκησης μπορούν επίσης να συμβάλουν στην βελτίωση των παραπάνω δεικτών. Παρ΄όλα αυτά, καθώς οι δείκτες και το ρίσκο για την υγεία αφορά τόσο το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, το οικογενειακό ιστορικό, την ηλικία και το φύλο, παράγοντες που δεν μπορούν να αλλάξουν, μπορεί να χρειαστεί η περαιτέρω παρέμβαση με φάρμακα ή άλλες θεραπείες. Για αυτό καλό είναι να γίνει αξιολόγηση και από τον θεράπων ιατρό (καρδιολόγο-παθολόγο). Read more
Ναι φυσικά είναι κάτι το οποίο γίνεται, φτάνει να είστε συνεπής τόσο με τη διατροφή σας όσο και με την άσκηση σας.
Καλησπέρα σας!
Είναι πολύ καλό που ενδιαφέρεστε να βελτιώσετε την υγεία σας και να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Η αλήθεια είναι ότι, ναι, μπορείτε να κάνετε σημαντική διαφορά μέσω αλλαγών στη διατροφή σας και τακτικής σωματικής άσκησης.
Γιατί είναι σημαντικό να μειώσετε τη χοληστερόλη;
Η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων προβλημάτων υγείας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να την παρακολουθείτε, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή άλλους παράγοντες κινδύνου.
Πώς μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερόλη;
• Διατροφή:
o Περιορίστε τα κορεσμένα... λιπαρά: Αυτά βρίσκονται κυρίως σε κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρους λιπαρών, τυριά και τροφές τηγανισμένες σε λάδι.
o Αποφύγετε τα trans λιπαρά: Βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα, κράκερ και μαργαρίνες.
o Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών: Βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.
o Καταναλώστε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Σολομός, σαρδέλες, τόνος.
o Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων.
o Χρησιμοποιείτε υγιεινά έλαια: Ελαιόλαδο, λάδι καρύδας.
• Σωματική άσκηση:
o Στόχος είναι τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.
o Περπάτημα, τζόκινγκ, κολύμβηση είναι μερικές καλές επιλογές.
• Άλλα μέτρα:
o Διατήρηση υγιούς βάρους.
o Διακοπή καπνίσματος.
o Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης.
o Έλεγχος του σακχάρου στο αίμα.
Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο για να σχεδιάσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που να ταιριάζει στις ανάγκες σας και να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας.
Μην ξεχνάτε ότι οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής χρειάζονται χρόνο για να δείξουν αποτελέσματα. Επιμονή και υπομονή είναι τα κλειδιά της επιτυχίας.
Θα ήθελα να σας τονίσω ότι αυτή η απάντηση έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη απορία.
Καλή υγεία!
Read more
Αρχικά, είναι ευχάριστο το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των υπόλοιπων εξετάσεών σας ήταν εντός φυσιολογικού εύρους.
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να οφείλονται σε τροποποιήσιμους και μη τροποποιήσιμους παράγοντες.
Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες περιλαμβάνουν:
- Το αυξημένο σωματικό βάρος.
- Τη διατροφή.
- Την καθιστική ζωή.
- Το κάπνισμα.
- Την υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ.
Οι μη τροποποιήσιμοι παράγοντες περιλαμβάνουν:
- Την κληρονομικότητα.
- Την ηλικία και το φύλο.
- Την εθνικότητα.
- Τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή σε συν...δυασμό με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας (αερόβια άσκηση και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης) μπορούν να βοηθήσουν -μεταξύ άλλων και- στη μείωση των υψηλών επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της ολικής- και LDL-χοληστερόλης και στην αύξηση των επιπέδων της HDL-χοληστερόλης.
Είναι σίγουρα προτιμότερο για αρχή να δοκιμάσετε φυσικούς τρόπους βελτίωσης των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος, όπως είναι η βελτίωση των διατροφικών σας συνηθειών και η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητά σας, πριν την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής, τουλάχιστον για μερικούς μήνες και στη συνέχεια να κάνετε επανέλεγχο του λιπιδαιμικού σας προφίλ, ώστε να δείτε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σας.
Φυσικά είναι σημαντικό αυτό να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού και ιδανικά υπό την επίβλεψη ενός διαιτολόγου, ο οποίος είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας υγείας για να σας ενημερώσει, να σας καθοδηγήσει με ασφάλεια στην επίτευξη του στόχου σας και να διαμορφώσει για εσάς ένα απόλυτα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.
Να θυμάστε ότι οι αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως η βελτίωση της διατροφής και η άσκηση, πρέπει να είναι βιώσιμες, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου. Αυτές οι αλλαγές μπορούν, εκτός από το να βελτιώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων σας, να συμβάλουν στη γενικότερη υγεία σας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στο μέλλον.
Read more
Καλησπέρα σας. Ναι φυσικά μπορούν να βελτιωθούν με μικρές αλλαγές στην διατροφή σας και ίσως περισσότερο περπάτημα. Συνήθως σε αυτές τις τιμές, βλέπουμε βελτίωση εντός 2 - 3 μηνών !
Καλησπέρα
Αρχικά είναι σημαντικό πούμε ότι οι βιοχημικές εξετάσεις που είναι καλό να κάνουμε τακτικά είναι ένα πρώτο μέσο πρόληψης ή ανίχνευσης ασθενειών. Πάντα πρέπει να συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες κινδύνου για να δωθεί η κατάλληλη οδηγία από τον γιατρό. Δηλαδή στην περίπτωση των λιπιδίων του αίματος που αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες συνυπολογίζεται ο παράγοντας της ηλικίας, της κληρονομικότητας, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, το αν κάποιον είναι καπνιστής, αν έχει αρτηριακή πίεση, αν έχει αυξημένο σωματικό λίπος κτλ. Έτσι ο γιατρός αποφασίζει αν θα δωθεί αγωγή ή όχι. Πάντα στις περισσότερες πε...ριπτώσεις που ανιχνευτεί μια διαταραχή των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων η πρώτη γραμμή θεραπείας είναι η διατροφή και η τροποποίηση κάποιων συνηθειών όπως άσκηση, διακοπή καπνίσματος κτλ. Υπάρχουν περιπτώσεις ( όταν συνυπάρχουν και κάποιοι ακόμη παράγοντες κινδύνου ο γιατρός να αποφασίσει να δώσει φαρμακευτική αγωγή) Αυτό έρχεται συμπληρωματικά με το αρχικό σχήμα της διατροφής και της άσκησης!! Οπότε είναι καλό αρχικά να συζητήσετε με τον γιατρό σας για το πως θα κινηθείτε και έπειτα να δοκιμάσετε μέσω διατροφής και άσκησης. Αν χρειαστείτε βοήθεια σε αυτό μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιο Διατροφολόγο. Αυτό που ουσιαστικά κάνουμε είναι να εμπλουτίζουμε τη διατροφή με τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση των αυξημένων λιπιδίων του αίματος ώστε αυτά να έρθουν εν μέρη να αντικαταστήσουν εκείνα τα τρόφιμα και διατροφικές συνήθειες που οδηγούν στην αύξηση τους!! Είναι σημαντικό πιστεύω όλο αυτό να είναι μια διαδικασία στην οποία θα μπείτε με έναν ρυθμό που να ταιριάζει στην καθημερινότητα και στις προτιμήσεις σας και στην οποία δεν θα ακολουθείτε απλά οδηγίες αλλά θα έχετε έναν ενεργό ρόλο, θα θέτετε στόχους κτλ
Εύχομαι να σας βοήθησα!!
Μανδύλη Βασιλική, Διαιτολόγος -Διατροφολόγος
Read more
Οι τιμές χοληστερίνης και λιπιδίων που αναφέρεις είναι αρκετά αυξημένες, ειδικά η LDL ("κακή" χοληστερίνη) και τα τριγλυκερίδια.
Πρώτο σου μέλημα είναι να επισκεφτείς τον γιατρό σου και εκείνος θα αποφασίσει αν θα χρειαστείς φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Η διατροφή και η σωματική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά .
Προτάσεις για τη διατροφή:
1. Μείωση κορεσμένων λιπαρών: Περιορισμός των λιπαρών από κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρους λιπαρών και επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. έτοιμα φαγητά).
2. Αύξηση της πρόσληψης καλών λιπαρών: Ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί και ψάρια (...ιδιαίτερα αυτά που είναι πλούσια σε ωμέγα-3, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος).
3. Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών: Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ολικής άλεσης δημητριακά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL.
4. Περιορισμός ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων: Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια.
5. Πρόσληψη φυτικών στερολών: Τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες (π.χ. ειδικά spreads) μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη.
Άσκηση:
Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την HDL ("καλή" χοληστερίνη) και να μειώσει την LDL και τα τριγλυκερίδια. Προτείνεται:
• Αερόβια άσκηση (π.χ. περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση): τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα.
• Ασκήσεις ενδυνάμωσης: 2-3 φορές την εβδομάδα για αύξηση του μυϊκού τόνου.
Άλλες συμβουλές:
• Έλεγχος βάρους: Εάν υπάρχει υπερβάλλον βάρος, ακόμη και η απώλεια 5-10% μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.
• Αποφυγή καπνίσματος και περιορισμός αλκοόλ: Το κάπνισμα μειώνει την HDL, ενώ το αλκοόλ σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια.
Read more
Καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν κλινικό διαιτολόγο ώστε να σας βοηθήσει, να σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας και να σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλες μετρήσεις και θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα σχετικά με τις εργαστηριακές εξετάσεις σας.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.