Η διάγνωση της κατάθλιψης είναι μια σύνθετη και εξατομικευμένη διαδικασία . Ο ψυχίατρος μπορεί να προβεί σε διάγνωση . Ανάλογα τη βαρύτητα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακοθεραπεία ή/και ψυχοθεραπεία. Ο ψυχολόγος δε μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή. Από την άλλη, ένας εκπαιδευμένος στην ψυχοθεραπεία ψυχίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις δύο μορφές θεραπείας συνδυαστικά η χωριστά, σε συνεργασία με τον θεραπευόμενο.
Καλησπέρα σας,
Τα συμπτώματα της κλινικής κατάθλιψης διαφέρουν από την συνηθισμένη θλίψη ή τις αλλαγές διάθεσης που βιώνουν οι άνθρωποι στην καθημερινή ζωή τους. Τα άτομα που πάσχουν από Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή βιώνουν καταθλιπτική διάθεση σχεδόν όλη την ημέρα, ή όλη την ημέρα, και κάθε ημέρα, ή σχεδόν κάθε ημέρα, ή βιώνουν σοβαρά εξασθενημένο ενδιαφέρον ή εξασθενημένη απόλαυση για οποιουδήποτε τύπου δραστηριότητα, ή σχεδόν για όλες τις δραστηριότητες, μαζί με μια σειρά από άλλα συμπτώματα, όπως είναι η κόπωση, η ψυχοκινητική επιβράδυνση, η αναστάτωση, η αδυναμία συγκέντρωσης, τα άνευ αιτίας αισθήματα ενοχής και τα συναισθήματ...α αναξιότητας. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να περιλαμβάνουν επίσης την ανηδονία (απώλεια του αισθήματος απόλαυσης), την αβουλία (εξασθενημένη βούληση), την αλογία (εξασθενημένη ικανότητα ομιλίας), και την συναισθηματική επιπέδωση. Ανάλογα με την ένταση της κατάθλιψης, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει από ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις έως ψυχολογικές παρεμβάσεις χαμηλού ή υψηλού βαθμού, σε αυτή την περίπτωση απευθύνεστε σε ψυχολόγο. Ενώ αν χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή θα χρειαστεί και η συνεργασία ψυχίατρου.
Με εκτίμηση, Αντριάννα Γεροντή
Read more
Γεια σας. Μπορείτε αρχικά να κάνετε μια επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος θα εκτιμήσει αν χρειάζεται να επισκεφτείτε και κάποιον ψυχίατρο για περεταίρω αξιολόγηση και ίσως χορηγηση φαρμακευτικής αγωγής για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματά σας.
Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να αριθμούμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Απευθυνθείτε αρχικά σε ψυχολόγο
Καλημέρα σας! Η κατάθλιψη έχει γίνει ένας όρος ομπρέλα και μία καραμέλα που μπαίνει συνεχώς ως ταμπέλα από τους ψυχιάτρους! Ο καθένας όμως έιναι μοναδικός και έχει τον δικό του υποκειμενικό πόνο και θλίψη. Μια θεραπεία διαμέσου λόγου που πάει σε βάθος , όπως η ψυχανάλυση , θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε και να εφεύρετε λύσεις. Θα χαρώ να δουλέψουμε μαζί.
Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,
Ορέστης Καραμανίδης, Ψυχαναλυτής-ψυχοθεραπευτής
Γεια σας,
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:
Συναισθηματική Καταπόνηση: Συχνά νιώθετε θλίψη, αδιαφορία ή ανικανότητα να απολαύσετε τις καθημερινές δραστηριότητες.
Απώλεια Ενδιαφέροντος: Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε δραστηριότητες που παλαιότερα σας φαινονταν ευχάριστες.
Κόπωση και Αδυναμία: Συναισθηματική κόπωση, αϋπνία ή υπερβολικο ύπνο, αδυναμία συγκέντρωσης.
Αλλαγές στην όρεξη, μείωση ή αύξηση βάρους.
Απομόνωση από την κοινωνία ή δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση.
Όσον αφορά τον επαγγελματία που πρέπε...ι να αναζητήσετε, οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι είναι ειδικοί που μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις κατάθλιψης. Ένας ψυχολόγος μπορεί να παρέχει συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, ενώ ένας ψυχίατρος μπορεί να παρέχει φαρμακευτική θεραπεία, αν κριθεί απαραίτητο. Συνήθως, η συνεργασία των δύο ειδικοτήτων μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική.
Εάν έχετε επιπλέον ερωτήσεις ή χρειάζεστε περαιτέρω καθοδήγηση, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.
Με εκτιμηση,
Ευθυμιος Λαμπρου
Read more
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι πολλά και διαφοροποιούνται ανα περίπτωση. Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η κακη διάθεση το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Η διερεύνηση και η διάγνωση μπορούν να γίνουν τόσο από ψυχολόγο όσο και από ψυχίατρο. Ανάλογα με την βαρύτητα η αντιμετώπιση της κατάθλιψης μπορεί να γίνει με ψυχοθεραπεία ή με συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας. Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία (βάσει της έρευνας) στις δυσκολίες με τη διάγνωση.
Παραμένω στη διάθεσή σας για ο,τι χρειαστείτε.
Καλησπέρα και στους δύο μπορείς να πας η απόφαση είναι δική σου
Αν χρειάζεστε διάγνωση θα απευθυνθείτε σε ψυχίατρο. Αν σας ενδιαφέρει να λάβετε βοήθεια γύρω από το βίωμα και την εμπειρίας, ανεξαρτήτως διάγνωσης, θα απευθυνθείτε σε ψυχοθεραπευτή/τρια, μπορεί να είναι ψυχίατρος μπορεί και ψυχολόγος. Οι ψυχολόγοι δεν είναι γιατροί και δεν συνταγογραφούν φάρμακα.
Καλύτερα να επισκεφτείτε ψυχίατρο που θα σας πει αν έχετε ή όχι κατάθλιψη, ευχαριστώ
Καλησπέρα. Τα κριτήρια της κατάθλιψης είναι εύκολο να τα βρείτε βάζοντας αναζήτηση στη Google με βάση το DSM 5. Η κατάθλιψη όπως περιγράφεται εκεί χρειάζεται ψυχίατρο, και πιθανά ψυχολόγο για ψυχοθεραπεία. Η αγωγή της υποχρεωτικά περιλαμβάνει αντικαταθλιπτικά φάρμακα και η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο κάποια στιγμή να τα κόψει.
Καλησπέρα σας.
Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε αρχικά έναν ψυχίατρο, ο οποίος/ η οποία θα κάνει τη διάγνωση και θα σας καθοδηγήσεις ως προς την αναγκαιότητα ή μη για λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Εάν επιθυμείτε να φροντίσετε περαιτέρω τον εαυτό σας και να γνωρίσετε τα συμπτώματα που βιώνετε, τις πηγές που μπορεί να έχουν καθώς και τρόπους αντιμετώπισης αυτών, θα σας πρότεινα να αναζητήσετε ψυχοθεραπεία σε σταθερή βάση.
Σε ψυχίατρο ψυχοθεραπευτή για ψυχοθεραπεία κι αν χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή.
Καλησπέρα!Η διάγνωση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Η διάγνωση αυτή συνήθως βασίζεται σε διάφορες κλινικές και ψυχολογικές αξιολογήσεις.
Συνιστάται ένας/μια ψυχίατρος για την ακριβή διάγνωση.
Ανάλογα με την βαρύτητα της κατάθλιψης. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν πάρει φαρμακευτική αγωγή από ψυχίατρο, αυτό πυο θα βοηθήσει είναι οι συνεδρίες με ψυχοθεραπευτή
Καλησπέρα σας. Αν και τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι αρκετά συγκεκριμένα, οι καταθλιπτικές διαταραχές έχουν μεγάλο εύρος και δεν θα ήταν θεωρώ ιδιαίτερα βοηθητικό ή επαγγελματικά υπεύθυνο εκ μέρους μου να σας τις παραθέσω όλες μέσω αυτής της πλατφόρμας. Αν κάποιος έχει συμπτώματα κατάθλιψης, καλό θα ήταν αρχικά να απευθυνθεί σε ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή. Αν είναι έντονα και εμποδίζουν σημαντικά τη φυσιολογική λειτουργικότητα του ατόμου, θα πρότεινα να απευθυνθεί σε ψυχίατρο, ώστε να λάβει διάγνωση και ίσως μία προσαρμοσμένη φαρμακευτική αγωγή. Κατά κανόνα όμως θα πρότεινα μία πρώτη επαφή με ψυχολόγο. Μαζί του/της θα συζητηθεί το αν τελικά αξ...ίζει ή αν έχει νόημα μία επίσκεψη σε ψυχίατρο. Ελπίζω να απάντησα στο ερώτημά σας. Εύχομαι ό,τι καλύτερο. Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.