Καλησπέρα,
Πολλοί θεραπευόμενοι αναφέρουν ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, και έτσι αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες όταν αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η αϋπνία.
Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του συσσωρευμένου άγχους και της σωματικής κατάστασης, καθιστώντας αναγκαία την διερεύνηση της ψυχολογικής κατάστασης.
Θα σας συμβούλευα να βάλετε στην ζωή σας, εκτός από την φαρμακοθεραπεία, και την ψυχοθεραπεία ώστε να αναζητήσετε τις ρίζες αυτών των συμπτωμάτων.
Αυτό που περιγράφετε είναι μια πολύ δύσκολη και εξαντλητική κατάσταση που επηρεάζει βαθιά την καθημερινότητά σας. Το έντονο άγχος και η κατάθλιψη για πάνω από έναν χρόνο μπορεί να προκαλέσουν σημαντική επιβάρυνση στο σώμα και το μυαλό σας. Τα συμπτώματα που βιώνετε, όπως το μούδιασμα, οι μυϊκές συσπάσεις, η έντονη κούραση και η κακή ποιότητα ύπνου, είναι συχνά αποτελέσματα του χρόνιου άγχους και της αϋπνίας. Το σώμα σας μπορεί να αντιδράσει στο παρατεταμένο άγχος και την κατάθλιψη με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ξαφνικής εξάντλησης. Αυτή η εξάντληση μπορεί να είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης έντασης και άγχους, που πλέον έχει εξαν...τλήσει τα αποθέματα ενέργειας του σώματός σας. Η αϋπνία, η οποία είναι ήδη σοβαρή, επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη σωματική και ψυχική σας ανθεκτικότητα, καθιστώντας σας πιο ευάλωτο/η στην κούραση και άλλα σωματικά συμπτώματα. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι ο εγκέφαλος και το σώμα σας βρίσκονται σε συνεχή «κατάσταση συναγερμού» λόγω του άγχους, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως αυτά που περιγράφετε. Η συνεχής χρήση αγχολυτικών φαρμάκων μπορεί να παρέχει προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν επιλύει τη βασική αιτία του άγχους και της αϋπνίας. Είναι επίσης φυσιολογικό να ανησυχείτε για τις επιπτώσεις αυτών των φαρμάκων και την ανάγκη να τα μειώσετε σταδιακά. Το να παραμένετε καθηλωμένος/η στο κρεβάτι λόγω του φόβου ότι θα πέσετε κάτω είναι κατανοητό, αλλά ενδέχεται να ενισχύει την αίσθηση ανικανότητας και να επιδεινώνει την κατάστασή σας. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε, με προσεκτικά και μικρά βήματα, να επανακτήσετε την κίνηση και τη δραστηριότητά σας, καθώς η σωματική ακινησία μπορεί να εντείνει την κατάθλιψη και την αίσθηση εξάντλησης. Το ότι οι προηγούμενες εξετάσεις σας ήταν καλές είναι ενθαρρυντικό, αλλά κατανοώ ότι θέλετε να επιβεβαιώσετε την κατάσταση της υγείας σας ξανά. Είναι πιθανό ότι αυτή η ξαφνική εξάντληση οφείλεται σε συσσωρευμένο άγχος, αλλά είναι επίσης σημαντικό να αποκλειστούν άλλες αιτίες. Εφόσον τα συμπτώματά σας συνεχίζονται και επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να εξετάσετε άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η ψυχοθεραπεία που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αν νιώθετε ότι οι φαρμακευτικές αγωγές που έχετε δοκιμάσει δεν είναι αποτελεσματικές ή προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες, ίσως θα ήταν χρήσιμο να συζητήσετε με τον ψυχίατρό σας την πιθανότητα δοκιμής άλλων στρατηγικών διαχείρισης του άγχους και της κατάθλιψης. Η φαρμακευτική αγωγή είναι μόνο ένα μέρος της θεραπείας, και είναι σημαντικό να εξετάσετε ένα ολιστικό πλάνο που περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, αλλαγές στον τρόπο ζωής και τεχνικές χαλάρωσης. Read more
Καλημέρα. Τα συμπτώματα που περιγράφετε σχετίζονται απόλυτα με έντονο άγχος. Τα χάπια βοηθούν στην προσκαιρη υποχώρηση των συμπτωμάτων αλλά δυστυχώς όχι και στη διαχείριση του άγχους. Θα σας πρότεινα να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό ψυχοθεραπευτή για να σας βοηθήσει να το διαχειριστείτε.
Καλησπέρα. Από την περιγραφή σου, φαίνεται πως βιώνεις πολύ έντονα συμπτώματα άγχους και κόπωσης, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά σου. Το χρόνιο άγχος και η κακή ποιότητα ύπνου μπορούν όντως να οδηγήσουν σε έντονη σωματική και ψυχική εξάντληση. ίναι σημαντικό να μιλήσεις ξανά με τον γιατρό σου, ειδικά αν τα συμπτώματά σου δεν βελτιώνονται ή επιδεινώνονται. Η αναθεώρηση της φαρμακευτικής σου αγωγής και η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασής σου είναι απαραίτητη. Ίσως χρειαστεί να εξετάσετε εναλλακτικές θεραπείες, όπως άλλους συνδυασμούς φαρμάκων, συμπληρωματικές μεθόδους (π.χ. ψυχοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης, γιόγκα), ή ακόμη ...και τεχνικές που στοχεύουν στη βελτίωση του ύπνου. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσεις να αναζητάς βοήθεια και να μην αποθαρρύνεσαι. Το σώμα και το μυαλό χρειάζονται χρόνο και υποστήριξη για να ανακάμψουν από μια τέτοια δύσκολη περίοδο. Read more
Καλησπέρα!
Ποιοι γιατροί σας έχουν γράψει αυτά τα φάρμακα?
Αν είναι ψυχίατροι θα πρέπει να μιλήσετε μαζί τους ώστε να βρεθεί η αγωγή που σας ταιριάζει ο σωστός ύπνος είναι απαραίτητος και συμβάλει στην καλή ψυχική υγεία..
Θα ήταν καλό επίσης αφού ταλαιπωριέστε εδώ και καιρό να ζητήσετε βοήθεια από σύμβουλο ψυχικής υγείας και να ξεκινήσετε συνεδρίες.
Καλή συνέχεια!
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.