Καλησπέρα Έχω αγχωδη διαταραχή. Έκανα έναν χρόνο ψυχοθεραπεία και τώρα άλλαξα ψυχολόγο. Έχουμε κάνει τρεις συνεδρίες (θα είναι συστηματική ψυχοθεραπεία) καταλαβαίνω ότι έχει γνώσεις και πρόθεση να με βοηθήσει αλλά αισθάνομαι αμηχανία και άγχος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας Τι να κάνω;
Να μιλήσετε στον θεραπευτή σας για αυτά που νιώθετε κατά την διάρκεια τη συνεδρίας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν μέσα στην συνεδρία. Άλλωστε για αυτό πάτε, για να απαλαχθείτε από αυτά τα συμπτώματα.
Καλησπέρα σας! Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αμηχανία και άγχος όταν ξεκινάτε θεραπεία με έναν νέο ψυχολόγο, καθώς η διαδικασία της ψυχοθεραπείας βασίζεται σε μια βαθιά σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης. Αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο μέχρι να χτιστεί, και τα συναισθήματα που νιώθετε στις πρώτες συνεδρίες είναι απόλυτα αναμενόμενα.
### Ορισμένες σκέψεις για να σας βοηθήσουν:
#### 1. **Μιλήστε για την αμηχανία σας**
Είναι σημαντικό να εκφράσετε στον ψυχολόγο σας αυτό που νιώθετε. Μπορείτε να του πείτε ότι αισθάνεστε αμηχανία ή άγχος κατά τη διάρκεια των συνεδριών. Οι ψυχολόγοι είναι εκπαιδευμένοι να διαχειρίζονται ...τέτοιες καταστάσεις και να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο άνετα. Αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας, καθώς θα σας δώσει την ευκαιρία να μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε μέσα στη θεραπεία και να κατανοήσετε καλύτερα το άγχος σας.
#### 2. **Δώστε χρόνο στη διαδικασία**
Η θεραπευτική σχέση χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί. Το γεγονός ότι κατανοείτε πως ο νέος σας ψυχολόγος έχει γνώσεις και πρόθεση να σας βοηθήσει είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να εξοικειωθεί με τη νέα δυναμική και να αποκτήσει περισσότερη άνεση στη συνεργασία σας. Συχνά, η αμηχανία υποχωρεί όσο εξοικειώνεστε με τον θεραπευτή και τον χώρο της θεραπείας.
#### 3. **Αναγνωρίστε το άγχος σας**
Μερικές φορές, το άγχος που νιώθουμε στη θεραπεία μπορεί να είναι ένα κομμάτι του ευρύτερου άγχους που ήδη βιώνουμε στην καθημερινή ζωή. Εάν υποφέρετε από αγχώδη διαταραχή, είναι πιθανό ότι αυτό το άγχος «παίρνει θέση» και στις συνεδρίες σας. Προσπαθήστε να δείτε αυτή την αμηχανία ως ένα θέμα που μπορείτε να δουλέψετε μαζί με τον ψυχολόγο σας. Μπορεί να γίνει μέρος της θεραπείας, και η διερεύνηση του τι ακριβώς σας προκαλεί άγχος στις συνεδρίες θα μπορούσε να σας βοηθήσει να το διαχειριστείτε γενικότερα.
#### 4. **Εστιάστε στη σχέση εμπιστοσύνης**
Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στη σχέση εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή. Μερικές φορές, η αμηχανία που νιώθετε μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ότι δεν έχετε ακόμα νιώσει απόλυτα άνετα να ανοιχτείτε. Καθώς οι συνεδρίες προχωρούν, και εφόσον νιώθετε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τον ψυχολόγο σας, αυτό το αίσθημα θα βελτιωθεί.
#### 5. **Συγκεντρωθείτε στους στόχους σας**
Σκεφτείτε γιατί ξεκινήσατε αυτή τη θεραπεία και τι θέλετε να πετύχετε. Όταν εστιάζετε στους θεραπευτικούς σας στόχους και στη βελτίωση που επιθυμείτε να δείτε, είναι πιο εύκολο να αφήσετε πίσω σας την αμηχανία και το άγχος που συνοδεύουν τις πρώτες συνεδρίες. Το να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τους στόχους σας μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε αφοσιωμένοι στη θεραπεία και να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα.
### Συμπερασματικά:
Το ότι αισθάνεστε αμηχανία και άγχος είναι απόλυτα φυσιολογικό, ειδικά στην αρχή μιας νέας θεραπευτικής σχέσης. Μιλήστε ανοιχτά με τον ψυχολόγο σας για τα συναισθήματά σας, δώστε χρόνο στη διαδικασία και θυμηθείτε ότι αυτή η φάση είναι μέρος της εξέλιξής σας. Η συνειδητοποίηση και η αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων θα σας βοηθήσει να χτίσετε μια πιο ισχυρή και αποτελεσματική θεραπευτική σχέση.
Read more
Γεια σας. Θα σας πρότεινα να το μοιραστείτε μαζί του/της. Θα έλεγα ότι ειδικά εφόσον βρίσκεστε στην αρχή της θεραπευτικής διαδικασίας, ο τρόπος που θα χειριστεί ένα τέτοιο μοίρασμα από σας, και το κατά πόσο θα σας ταιριάξει αυτός ο τρόπος, ίσως να αποτελέσει για εσάς ένα πολύ καλό κριτήριο για το αν τελικά σας ταιριάζει αυτή η θεραπευτική σχέση γενικότερα. Πάντως, εφόσον στη τελική πρόκειται για μία σχέση, ίσως τόσο εσείς όσο και εκείνος/η να χρειάζεστε λίγο χρόνο για να συντονιστείτε καλύτερα και να βρείτε τα πατήματά σας.
Γενικά ίσως είναι καλό να γνωρίζει κανείς ότι το θεραπευτικό αποτέλεσμα καθορίζεται περισσότερο από τη θεραπευτ...ική σχέση και λιγότερο από την εκάστοτε θεραπευτική προσέγγιση. Να είστε καλά.
Read more
Καλησπέρα! Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι αμηχανία και άγχος κατά τη διάρκεια των συνεδριών, ειδικά όταν ξεκινάς με έναν νέο ψυχολόγο. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να χτιστεί εμπιστοσύνη. Μπορείς να μοιραστείς τα συναισθήματά σου με τον νέο σου ψυχολόγο, ώστε να καταλάβει την κατάσταση και να προσαρμόσει την προσέγγισή του.
Επιπλέον, μπορείς να προετοιμαστείς για τις συνεδρίες γράφοντας τις σκέψεις ή τα θέματα που σε απασχολούν, ώστε να τα συζητήσεις. Μην ξεχνάς ότι ο στόχος της θεραπείας είναι να νιώσεις πιο άνετα και να αναπτύξεις στρατηγικές για τη διαχείριση του άγχους σου. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο ...να προσαρμοστεί και να ανοίξει.
Read more
Αυτό καλό είναι να το συζητήσετε μαζί με τον/την ψυχοθεραπευτή/τρια σας, γιατί πρώτον θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και να τον/την εμπιστευτείτε και δεύτερον, μπορεί να σας προτείνει και εκείνος/εκείνη κάποια λύση.
Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία χρειάζεται χρόνο. Ενδεχομένως να ηταν βοηθητικό να επικοινωνήσετε την αμηχανία και το άγχος που βιώνετε μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο στον/την θεραπευτή/τριά σας.
Καλησπέρα! Να αισθάνεσαι άγχος και αμηχανία κατά τη διάρκεια των συνεδριών με τον νέο ψυχολόγο είναι απόλυτα φυσιολογικό, ειδικά στα πρώτα στάδια της θεραπευτικής σχέσης. . Ένας καλός θεραπευτής είναι δεκτικός και θα σε βοηθήσει να αισθανθείς πιο άνετα, όσο χτίζεται το κανάλι επικοινωνίας βασισμένο στην εμπιστοσύνη και αποδοχή.
1. Εστίασε στο εδώ και τώρα και αναρωτήσου τι ακριβώς σου προκαλεί αμηχανία ή άγχος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Πως εκδηλώνεται στο σώμα σου αυτό που νιώθεις; Είναι η αλλαγή του θεραπευτή; Η διαφορετική μέθοδος που ακολουθεί; Σου αναζωπυρώνει κάτι άλλο από το παρελθόν; Μπορείς να το μοιραστείς, ώστε και εκείνος... να σε βοηθήσει να το εντοπίσεις! Μπορεί να είναι κάτι πιο πυρηνικό/βαθύτερο. Όσο περισσότερο κατανοείς τις πηγές του άγχους σου, τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να το διαχειριστείς. Αν σε δυσκολεύει να το επικοινωνήσεις φαντάσου το σα δοκιμή θάρρους σε ένα ασφαλές περιβάλλον που κανένας δε θα σε κρίνει/ επικρίνει.
2. Κάποιες θεραπευτικές σχέσεις χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν.
3. Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου
Η σταδιακή προσαρμογή είναι φυσιολογική και μέρος της διαδικασίας. Παράλληλα επικύρωσε το συναίσθημα αμηχανίας. Μη προσπαθείς να το λογοκρίνεις. Είναι ένα δώρο αυτογνωσίας πχ. Νιώθω πως δεν είμαι ασφαλής, βγαίνω έξω από τη ζώνη άνεσης μου, χρειάζομαι άλλο ρυθμό/τεχνική/προσέγγιση κτλ
4. Σκέψου τη μακροπρόθεσμη εικόνα
Αν δεις τη θεραπεία ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην ψυχική σου υγεία, μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να προσαρμοστεί, γνωρίζοντας ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο.
5. ΚΙνηση
Μερικές φορές λίγη σωματική άσκηση πριν τη συνεδρία, βοηθά! Πήγαινε από τις σκάλες, περπάτησε 5-10 λεπτά, βαθιές αναπνοές (όχι κοφτές θωρακικές που συνήθως κάνουμε).
6.Αξιολόγησε τη σχέση με τον θεραπευτή σου
Η χημεία και η εμπιστοσύνη με τον θεραπευτή είναι βασικά στοιχεία της αποτελεσματικής θεραπείας. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις άνεση και αποδοχή. Πολλές έρευνες μιλούν για τη δύναμη της θεραπευτικής σχέσης.
Read more
Εργασιακή Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Career Transition & Leadership Coach
Nea Erythraia
Δείτε αν σας καλύπτει η συγκεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια για να ανακουφίζεστε.
Η καλύτερη επιλογή είναι να επιμείνετε στην θεραπευτική σχέση και να συζητήσετε με τον ψυχοθεραπευτή για τα συναισθήματα σας αυτά.
Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε στον ψυχολόγο σας αυτά τα συναισθήματα αμηχανίας και άγχους που νιώθετε κατά την διάρκεια της συνεδρίας ώστε να τα επεξεργαστείτε.
Είναι σημαντικό να μιλήσετε στον ψυχολόγο σας για τα συναισθήματα που νιώθετε κατά την διάρκεια της συνεδρίας ώστε να τα επεξεργαστείτε μαζί.
Καλησπέρα,
Έχοντας κάνει τρεις συνεδρίες με τον νέο σας ψυχολόγο, είναι κατανοητό να αισθάνεστε αμηχανία και άγχος κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι είστε στο στάδιο της δημιουργίας οικιότητας και μέχρι να γίνει αυτό ίσως χρειαστεί λίγος καιρός για να νιώσετε καλύτερα.
Είναι σημαντικό που αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας και θα σας συμβούλευα να τα εκφράσετε μαζί με τις ανησυχίες σας απευθείας στο ψυχολόγο σας, κάτι που θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο της θεραπείας.
Η ειλικρινής επικοινωνία θα συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος, διευκολύνο...ντας έτσι την εμπιστοσύνη και την αυθεντικότητα που απαιτούν οι θεραπευτικές διαδικασίες.
Read more
Καλημέρα σας, μπορείτε να το επικοινωνήσετε/συζητήσετε με τον/τη ψυχολόγο σας.
Καλησπέρα. Θα σας πρότεινα, εφόσον αισθάνεστε εμπιστοσύνη στις γνώσεις και την πρόθεση του θεραπευτή σας, να δώσετε χρόνο στη θεραπευτική σχέση, αλλά και να επικοινωνήσετε ανοιχτά μαζί του αυτές τις σκέψεις. Στην ψυχοθεραπεία είναι απόλυτα φυσικό αλλά και αναμενόμενο να δημιουργούνται προβληματισμοί, τόσο στην αρχή, όσο και σε άλλα στάδια, και είναι κομμάτι της θεραπείας η αξιοποίησή τους στη θεραπευτική διαδικασία. Το να μοιραστείτε με το θεραπευτή τις σκέψεις σας, είναι μια ευκαιρία να βαθύνει η εμπιστοσύνη σας, αλλά και να νιώσετε μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά στην επιλογή του θεραπευτή και στη θεραπεία σας.
Καλησπέρα σας.
Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στο θεραπευτικό συμβόλαιο και στη θεραπευτική συμμαχία με τον θεραπευτή σας. Σε 4-6 συνεδρίες νιώθετε αν είναι ταιριαστός με εσάς. Αφεθείτε στη διαδικασία, για να τον εισπράξετε.
Καλησπέρα σας. Το άγχος και η αμηχανία που νιώθετε κατά τη διάρκεια των συνεδριών με το νέο σας ψυχολόγο είναι απολύτως φυσιολογικά, ειδικά όταν βρίσκεστε στην αρχή μιας νέας θεραπευτικής σχέσης. Η μετάβαση από έναν θεραπευτή σε άλλον μπορεί να προκαλέσει αβεβαιότητα και δισταγμό, καθώς η ψυχοθεραπεία είναι μια βαθιά προσωπική διαδικασία που απαιτεί εμπιστοσύνη και συναισθηματική ασφάλεια. Το πρώτο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας και να τα μοιραστείτε με τον ψυχολόγο σας. Η αίσθηση άγχους ή αμηχανίας μπορεί να είναι μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας και, εάν την εκφράσετε, ο θεραπευτής θα έχει την ευκαιρ...ία να σας βοηθήσει να την επεξεργαστείτε. Η ανοιχτή συζήτηση γύρω από αυτά τα συναισθήματα μπορεί να συμβάλει στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης και να ενισχύσει τη θεραπευτική σχέση. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η κατανόηση ότι η συστηματική ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που προϋποθέτει χρόνο. Οι πρώτες συνεδρίες είναι συνήθως προσαρμοστικές, καθώς εσείς και ο θεραπευτής σας μαθαίνετε να συνεργάζεστε. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αισθανθεί πιο άνετα και μην πιέζετε τον εαυτό σας να είστε αμέσως απόλυτα ανοιχτός. Η συναισθηματική ασφάλεια χτίζεται σταδιακά, και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Σημαντικό είναι να δείξετε στον εαυτό σας κατανόηση και υπομονή. Κάθε θεραπευτική σχέση είναι μοναδική και, με την πάροδο του χρόνου, θα δείτε ότι η άνεση και η εμπιστοσύνη θα αναπτυχθούν φυσικά. Το γεγονός ότι νιώθετε πως ο ψυχολόγος σας έχει τις γνώσεις και την πρόθεση να σας βοηθήσει είναι ένα θετικό σημάδι που δείχνει ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο. Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.