Αντιμετώπισε το ευερέθιστο έντερο και τον πόνο στην κοιλιά
Αντιμετώπιση και θεραπείες σπαστικής κολίτιδας
Η θεραπεία για τη σπαστική κολίτιδα είναι εξατομικευμένη. Ενώ υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα, δεν εφαρμόζονται με την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλους. Κάθε ασθενής πρέπει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται βάσει της δικής του κλινικής εικόνας και με βάση το ιστορικό του. Για να γίνει αυτό, η επιλογή της θεραπείας πρέπει να γίνεται μόνο από τον αρμόδιο γιατρό λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενή και να δοθεί έμφαση στα συμπτώματα που νιώθει.
“Η θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου δεν είναι η ίδια για όλους τους ασθενείς. Το σύνδρομο είναι ένα, αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.”
Σε γενικές γραμμές η θεραπεία εστιάζει:
Στις διατροφικές αλλαγές
Στον τρόπο ζωής (γυμναστική)
Στη μείωση του στρες
Στη λήψη φαρμάκων
Οι διατροφικές αλλαγές που συνιστώνται εξαρτώνται από το τι ενοχλεί τον ασθενή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταγράψει τις τροφές που τον ενοχλούν, ώστε να αποκλειστούν στη συνέχεια από το διαιτολόγιό του. Τροφές όπως η ωμή σαλάτα, τα τηγανητά, τα καυτερά και τροφές που περιέχουν λακτόζη, σορβιτόλη (γλυκαντικό) και φρουκτόζη. Συνιστάται να τρως σπιτικά φαγητά και να αποφεύγεις το έτοιμο και λιπαρό φαγητό. Θα σε βοηθούσε πολύ αν απέφευγες την υπερβολική κατανάλωση καφέ, ανθρακούχων αναψυκτικών και πολλών φρούτων.
Ο τρόπος ζωής του ασθενούς συνιστάται επίσης να αλλάξει. Ο καλός ποιοτικά ύπνος θα βελτιώσει την ευεξία σου. Η τακτική σωματική άσκηση σε βοηθά όχι μόνο να μειώσεις το άγχος σου, αλλά ταυτόχρονα διεγείρει τις φυσιολογικές συσπάσεις του εντέρου και σε γεμίζει αυτοπεποίθηση.
Δεδομένου ότι το άγχος και το στρες επιδεινώνουν τα συμπτώματα και πολλές φορές μπορεί ακόμη και τα πυροδοτήσουν εξαρχής, συνιστάται να βρεις τρόπους που θα σε κάνουν να νιώθεις ηρεμία και να διατηρείς μία καλή ποιότητα ζωής. Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις το άγχος σου, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από ειδικό ψυχολόγο.
Θεραπεία με φάρμακα
Τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίζονται σε 3 κατηγορίες αναλόγως του στόχου που πρέπει να επιτελέσουν:
- Τα σπασμολυτικά
- Τα προβιοτικά
- Οι ανταγωνιστές επαναπρόσληψης σεροτονίνης
Τα σπασμολυτικά στοχεύουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα, τα προβιοτικά στην αλλαγή της εντερικής χλωρίδας και οι ανταγωνιστές επαναπρόσληψης σεροτονίνης στην επικοινωνία εγκεφάλου-εντέρου.
Καθώς η αιτία δεν είναι διευκρινισμένη και πρόκειται για μία λειτουργική κατάσταση, η θεραπεία που θα χορηγηθεί στον κάθε ασθενή εξαρτάται από το πώς ακριβώς βιώνει ο ίδιος τα συμπτώματα.