Αντιμετώπισε το ευερέθιστο έντερο και τον πόνο στην κοιλιά
Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας
Τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου δεν είναι σε όλους τους ασθενείς τα ίδια, ούτε παρουσιάζονται με την ίδια συχνότητα και ένταση. Σε γενικές γραμμές αναφέρονται τα εξής:
- Πόνος στο στομάχι
- Πόνος στην κοιλιά
- Τυμπανισμός
- Αέρια
- Διάρροια
- Δυσκοιλιότητα
- Φούσκωμα
- Πρόσμειξη βλέννας στα κόπρανα
“Όταν το κύριο σύμπτωμα του ευερέθιστου εντέρου είναι το φούσκωμα σε όλη την κοιλιά, αποφύγετε τη λακτόζη, τα γλυκά και τα όσπρια, ενώ και η λήψη των κατάλληλων προβιοτικών για κάποιες εβδομάδες θα αμβλύνει τα συμπτώματα.”
Η πάθηση αυτή έχει εξάρσεις και υφέσεις και ο ασθενής μπορεί να μην εμφανίζει συμπτώματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Καθοριστικό ρόλο, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, παίζει το στρες, καθώς μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση και επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Αν το πρόβλημα είναι συχνό, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βιώσεις διαταραχές ούρησης ή προβλήματα στη σεξουαλική σου ζωή.
Άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα:
- Κόπωση
- Αδυναμία
- Ναυτία/αδιαθεσία
- Ακράτεια
Αν παρουσιάσεις κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθείς το γιατρό σου, καθώς ίσως υποδηλώνουν κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα που πρέπει να διερευνηθεί:
- Μεγάλη και ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Διάρροια με αίμα/κόπρανα με αίμα
- Αναιμία
- Έντονη ταχυπαλμία ή δυσκολία στην αναπνοή
“Αίμα στα κόπρανα, μόνιμη διάρροια, νυχτερινά συμπτώματα και απώλεια βάρους ΔΕΝ έχουν σχέση με την σπαστική κολίτιδα. Μην τα αμελείτε και επισκεφθείτε το γιατρό σας.”
Παράγοντες που διεγείρουν το έντερο και επιδεινώνουν τα συμπτώματα:
Αλκοόλ
Καφεΐνη
Άγχος και στρες
Πικάντικα φαγητά
Λιπαρά φαγητά
Αίτια συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του συνδρόμου και παρουσιάζονται ως κοινό χαρακτηριστικό στους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτό.
Μία από τις αιτίες αναφέρεται ότι είναι η υπερευαισθησία του εντέρου και η υπερδιέγερσή του σε ασήμαντο ερέθισμα. Αντί για αργό και ρυθμικό μυϊκό ρυθμό, οι εντερικοί μύες δημιουργούν σπασμούς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
Άλλοι θεωρούν πως οι μύες του εντέρου δεν συσπώνται φυσιολογικά και αυτό επηρεάζει την κίνηση των κενώσεων.
Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι χημικές ουσίες του σώματος όπως η σεροτονίνη και η γαστρίνη, που ελέγχουν τα νευρικά σήματα ανάμεσα στον εγκέφαλο και το πεπτικό σύστημα. Κάποιοι επιστήμονες ερευνούν, επίσης, τη σχέση που έχουν ορισμένα βακτήρια του εντέρου (εντερική χλωρίδα) με τη νόσο και πιθανόν να προκαλούν τα εν λόγω συμπτώματα.
Και τέλος, μια άλλη θεωρία συσχετίζει το σύνδρομο με ορμονικούς λόγους, λαμβάνοντας υπόψιν ότι απαντάται συχνότερα σε γυναίκες.
Σε γενικές γραμμές πάντως, η αιτιοπαθογένεση τοποθετείται στην υπερευαισθησία του εντέρου ή του ανοσοποιητικού συστήματος.