Απαλλάξου από τα σημάδια της στο σώμα σου
Θεραπείες και αντιμετώπιση ψωρίασης
Πέρα από τη θεραπευτική αγωγή που θα σου δώσει ο γιατρός σου, θα πρέπει να ακολουθήσεις και κάποιες συμβουλές, ώστε να μην επιτείνεις το πρόβλημα και να μην δυσκολεύουν τα συμπτώματα της ασθένειας την καθημερινή σου ζωή. Ο γιατρός θα σου δώσει τις παρακάτω οδηγίες:
- Δεν σκαλίζεις για κανένα λόγο τις δερματικές βλάβες. Αυτή η πρακτική, εκτός του ότι μπορεί να σου δίνει την αίσθηση διαρκούς φαγούρας, φουντώνει ακόμη περισσότερο τις βλάβες της ψωρίασης. Προσπάθησε να αποφεύγεις να ξύνεις τα σημάδια.
- Βγες στον ήλιο. Καλό θα ήταν να επιδιώκεις να κάθεσαι στον ήλιο, βεβαίως πάντα με αντηλιακή προστασία. Έχει αποδειχθεί ότι ο ήλιος βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου.
- Μίλα με έναν ειδικό. Αν νιώθεις ότι δυσκολεύει τη ζωή σου η ψωρίαση και ότι σου ρίχνει την ψυχολογία, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ψυχολόγο, ώστε να σε βοηθήσει να αντιληφθείς τη νόσο και να βρεις διεξόδους.
“Στην πλειοψηφία των πασχόντων η έκθεση στον ήλιο βοηθάει στην ύφεση της νόσου.”
Θεραπείες ψωρίασης
Οι επιλογές θεραπείας που εφαρμόζονται στην ψωρίαση είναι κυρίως φαρμακευτικές. Αναλόγως με το περιστατικό, η αγωγή μπορεί να είναι τοπική ή συστηματική.
Στις τοπικές αγωγές συμπεριλαμβάνονται διάφορες κρέμες και οι αλοιφές με ενυδατική και κερατολυτική δράση, αλλά και φάρμακα. Οι κυριότερες κατηγορίες είναι τα τοπικά κορτικοστεροειδή, τα ανάλογα βιταμίνης D και οι αναστολείς καλσινευρίνης.
Στις συστηματικές αγωγές συμπεριλαμβάνονται η κυκλοσπορίνη, η μεθοτρεξάτη, τα ρετινοειδή (ασιτρετίνη) και η απρεμιλάστη.
Υπάρχει, επίσης, και η επιλογή της φωτοθεραπείας (UVB-ΝB, PUVA), όπου οι πάσχουσες περιοχές εκτίθενται σε συγκεκριμένο μήκος φωτός ελεγχόμενα. Τέλος, υπάρχουν και οι ιδιαίτερα δημοφιλείς και στοχευμένες βιολογικές θεραπείες.
Είναι πολύ σημαντικό όλες οι θεραπείες να εφαρμόζονται με την καθοδήγηση του δερματολόγου και να μην αυτοσχεδιάζει ο ασθενής στη θεραπεία που πρέπει να λάβει. Η θεραπεία καθορίζεται βάσει του ιστορικού και της κλινικής εικόνας του ασθενούς.
Σε περιπτώσεις ψωριασικής αρθρίτιδας, η αντιμετώπιση δεν γίνεται τοπικά. Συνήθως απαιτείται συστηματική αγωγή σε μορφή χαπιού ή ένεσης.
Με τη λήψη θεραπείας, η ψωρίαση βελτιώνεται σε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό. Για την ακρίβεια, το ποσοστό πλήρους κάθαρσης από τη νόσο μπορεί να αγγίξει από 75%- 100%, αν ο ασθενής ανταποκριθεί επιτυχώς στην αγωγή.
“Ο ψωριασικός ασθενής να μην νιώθει άσχημα για το δέρμα του, να το παρακολουθεί στο δερματολόγο του. Υπάρχει πλέον γκάμα θεραπειών τις οποίες μπορεί να επιλέξει. Και να θυμάστε ότι όσο πιο νωρίς πας στο γιατρό, τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχει η θεραπεία.”