discworld
THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Herniated Disc

Αντιμετώπισε οριστικά τα συμπτώματα της δισκοπάθειας

Σταραντζής Κωνσταντίνος

Written by Orthopaedic - Orthopaedic Surgeon Σταραντζή Κωνσταντίνο on 18 May 2018

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Τι είναι η δισκοκήλη

Η δισκοκήλη είναι πάθηση της σπονδυλικής στήλης. Είναι γνωστή στο ευρύ κοινό και ως δισκοπάθεια. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένα ελαστικό μαξιλαράκι, μαλακό στο εσωτερικό του που περιβάλλεται από ένα σκληρότερο περίβλημα και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σπονδύλους. Η δισκοκήλη εκδηλώνεται όταν ο δίσκος προβάλλει προς τον σπονδυλικό σωλήνα και πιέζει τα παρακείμενα νεύρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία στο χέρι ή το πόδι. Πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

Αίτια και συμπτώματα

Η δισκοκήλη είναι συνήθως αποτέλεσμα σταδιακής φθοράς που οφείλεται στην πάροδο της ηλικίας και ονομάζεται εκφύλιση δίσκου. Καθώς μεγαλώνουμε, ο σπονδυλικός δίσκος χάνει το περιεχόμενό του σε νερό. Αυτό τoν καθιστά λιγότερο ευέλικτο και περισσότερο επιρρεπή σε ρήξη ακόμη και με μικρότερη ένταση/φόρτιση.

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να εξακριβώσουν την ακριβή αιτία της δισκοκήλης. Μερικές φορές χρησιμοποιώντας τους μύες της πλάτης αντί για των ποδιών για να σηκώσεις κάποιο βάρος μπορεί να προκληθεί το πρόβλημα. Σπανίως, ένα τραυματικό γεγονός όπως μια πτώση ή ένα χτύπημα στην πλάτη μπορεί να γίνει αιτία δισκοκήλης.

Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στην οσφυϊκή σπονδυλική στήλη (χαμηλά στη μέση), ωστόσο συχνά μπορούν να εντοπιστούν και στον αυχένα. Τα πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρονται είναι:

Πόνος στο πόδι ή στο χέρι: Αν το πρόβλημα εντοπίζεται χαμηλά στη μέση, μπορεί να νιώσεις έντονο πόνο στους γλουτούς, στο μηρό και στη γάμπα. Αν εντοπίζεται στον αυχένα, ο πόνος θα είναι εντονότερος στον ώμο και στο χέρι.

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα: Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά στα σημεία του σώματος που συνδέονται με τα επηρεαζόμενα νεύρα.

Αδυναμία: Οι μύες που συνδέονται με τα νεύρα αυτά γίνονται αδύναμοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή να σκοντάφτει ή να μην μπορεί να σηκώσει ή να κρατήσει αντικείμενα.

Η νόσος δε συνοδεύεται απαραιτήτως από συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίζεται με τυχαίο απεικονιστικό έλεγχο.

Διάγνωση και εξετάσεις

Η διάγνωση της δισκοκήλης γίνεται με κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό.

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης ο γιατρός θα ελέγξει την πλάτη σου για να δει αν υπάρχει ευαισθησία. Θα χρειαστεί να κάνεις διάφορες κινήσεις για να καθοριστεί το σημείο του πόνου. Κατά τη νευρολογική εξέταση θα ελεγχθούν:

  • Τα αντανακλαστικά σου
  • Η δύναμη των μυών σου
  • Το περπάτημά σου
  • Η ικανότητά σου να αισθάνεσαι αγγίγματα ή δονήσεις

Συνήθως επαρκεί η κλινική εξέταση και η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού για να καθοριστεί η διάγνωση. Αν ο γιατρός υποπτεύεται κάτι άλλο ή χρειάζεται να δει την ευαισθησία των νεύρων, θα συστήσει την εφαρμογή κι άλλων εξετάσεων. Μερικές από αυτές είναι η ακτινογραφία, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και το μυελόγραμμα. Μπορεί να χρειαστεί και ηλεκτρομυογράφημα. Με τις απεικονιστικές εξετάσεις θα εντοπιστεί το ακριβές σημείο και στάδιο της βλάβης.

Θεραπεία δισκοκήλης

Εάν τα συμπτώματα και η νευρολογική εικόνα το επιτρέπουν, προτιμάται πάντα η μη χειρουργική αντιμετώπιση.

Αυτή περιλαμβάνει φάρμακα για τον πόνο, αποχή από δραστηριότητες που μπορούν να επιβαρύνουν το πρόβλημα και φυσικοθεραπεία (όταν ο πόνος ελεγχθεί με την φαρμακευτική αγωγή).

Εάν ο πόνος δεν ελέγχεται καλά με την φαρμακευτική αγωγή, το επόμενο βήμα είναι η τοπική έγχυση μείγματος κορτιζόνης με αναισθητικό στην περιοχή της ρίζας που δίνει τα συμπτώματα. Αυτή η έγχυση γίνεται τόσο για θεραπευτικούς σκοπούς (αντιμετώπιση του πόνου) όσο και για διαγνωστικούς (επιβεβαίωση ότι το πρόβλημα ξεκινά από το συγκεκριμένο νεύρο).

Την τελευταία δεκαετία έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δημοφιλία (κυρίως στην Ελλάδα) η ενδοδισκική έγχυση υπέρτονων διαλυμάτων. Αυτό οφείλεται τόσο στο, απολύτως κατανοητό, άγχος και ανησυχία των ασθενών να αποφύγουν ένα χειρουργείο σπονδυλικής στήλης, όσο και στην τεχνική ευκολία της μεθόδου. Σε κάθε περίπτωση η μέθοδος θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε ασθενείς που έχουν ένδειξη για να έχει καλά αποτελέσματα.

Χειρουργική αντιμετώπιση δισκοκήλης

Στις περιπτώσεις εκείνες που όλα τα παραπάνω αποτύχουν (αυτό συμβαίνει σε λιγότερο από το 10% των ασθενών με δισκοκήλη) ή όταν συνυπάρχει νευρολογική βλάβη (πάρεση/παράλυση/ακράτεια ούρων και κοπράνων) η λύση δίνεται με τη χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος.

Η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα στη βιβλιογραφία είναι η μικροδισκεκτομή. Με απλά λόγια, μέσω μια μικρής οπής στη βάση της μέσης και με την χρήση μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων, ο γιατρός αποκτά πρόσβαση στο σημείο του δίσκου που προβάλλει και πιέζει τα νεύρα. Κατόπιν, αφαιρεί το κομμάτι εκείνο του δίσκου που προκαλεί το πρόβλημα. Η μέθοδος αυτή είναι εξαιρετικά ασφαλής με ελάχιστες επιπλοκές και εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου. Ο ασθενής παίρνει συνήθως εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Νεότερη μέθοδος είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή, η οποία στην ουσία είναι μια παραλλαγή με ακόμη μικρότερο χειρουργικό τραύμα και ακόμα ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Το μικροσκόπιο αντικαθίσταται από μια μικροσκοπική κάμερα και η όλη διαδικασία εκτελείται μέσω ενός "σωλήνα" εργασίας. Δυστυχώς αυτή η μέθοδος δεν είναι εφαρμόσιμη σε όλους τους ασθενείς.

Τα χειρουργεία της σπονδυλικής στήλης θα πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Το ίδιο ισχύει και για την παρακολούθηση και καθοδήγηση των ασθενών με οποιαδήποτε πάθηση της σπονδυλικής στήλης.

Διάρκεια θεραπείας και επανεξέταση

Το χειρουργείο διαρκεί συνήθως από 30 έως 60 λεπτά. Οι διάφορες εγχύσεις γίνονται υπό τοπική αναισθησία και χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος και δεν διαρκούν περισσότερο από 10 λεπτά.

Η κινητοποίηση γίνεται άμεσα μετά το χειρουργείο. Ο ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα εκτός και αν δεν έχει συμπληρωθεί 8ωρο παρακολούθησης. Την 3η μετεγχειρητική εβδομάδα επιτρέπεται η πλήρης επάνοδος σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ μετά τις 6 εβδομάδες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην άσκηση, ακόμα και σε αθλήματα επαφής.

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό

Ο κατάλληλος γιατρός για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης είναι ο ορθοπαιδικός χειρουργός, που είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης. Για να βρεις τον κατάλληλο γιατρό θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του στην αντιμετώπιση της εν λόγω πάθησης, την εξειδίκευσή του στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης καθώς και τις αξιολογήσεις άλλων ασθενών που τον επισκέφθηκαν πριν από εσένα.

Κόστος δισκοκήλης

Το κόστος αντιμετώπισης της δισκοκήλης εξαρτάται από τη μέθοδο θεραπείας, καθώς και το γιατρό που θα επιλέξεις.

cost icon

Average cost and price range

Average service cost

50€

Doctor.from

663

doctors

Price range for all areas

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Mixter WJ, Barr JS (1934) Rupture of intervertebral disc with involvement of the spinal canal. N Engl J Med 211:210

2. Williams RW (1978) Microlumbar discectomy: a conservative surgical approach to the virgin herniated lumbar disc. Spine 3:175–82

3. Atlas SJ, Keller RB, Wu YA, Deyo RA, Singer DE (2005) Long-term outcomes of surgical and non-surgical management of sciatica secondary to a lumbar disc herniation: 10 year results from the Maine Lumbar Spine Study. Spine 30:927–935

4. Balague F, Nordin M, Sheikhzadeh A, Echegoyen AC, Brisby H Hoogewoud HM, Fredman P (1999) Recovery of severe sciatica. Spine 24(23):2516–2524

5. Weber H (1983) Lumbar disc herniation. A controlled, prospective study with ten years of observation. Spine 8:131–140

6. Weinstein JN, Lurie JD, Tosteson TD, et al. (2006) Surgical vs nonoperative treatment for lumbar disk herniation. The Spine Patient Outcomes Research Trial (SPORT), a randomized trial. JAMA 296:2441–2450

7. Weinstein JN, Lurie JD, Tosteson TD, et al. (2006) Surgical vs nonoperative treatment for lumbar disk herniation. The Spine Patient Outcomes Research Trial (SPORT) observational cohort. JAMA 296:2451–2459

8. Gibson JN, Grant IC,Waddell G (1999) The Cochrane review of surgery for lumbar disc prolapse and degenerative lumbar spondylosis. Spine 24:1820–1832 Gibson JN, Waddell G (2005) Surgery for degenerative lumbar spondylosis: updated Cochrane Review. Spine 30:2312–20

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.