Καλησπέρα σας, Νιώθω ότι τους τελευταίους μήνες, ότι το cognitive function μου έχει πέσει κατά πολύ, όπως κ η δυνατότητα να μένω συγκεντρωμένη για ώρα. Καταναλώνω περιορισμένες ποσότητες αλκόολ λόγω λήψης ισοτρετινοϊνης κ όχι άλλες ουσίες. Γενικά προσπαθώ να κοιμάμαι τουλάχιστον 7 ώρες κ να ξεκουράζομαι καθώς πριν τα 20 μου αυτό δεν συνέβαινε σχεδόν ποτέ. Καταναλώνω φρούτα κ λαχανικά αλλά η διατροφή μου τον τελευταίο χρόνο δεν είναι τόσο πλήρης. Είμαι 22 χρονών κοπέλα και καταλαβαίνω ότι η δουλειά μου χρειάζεται αντίληψη και problem-solving skills, τα οποία προσπαθώ να χτίσω αλλά νιώθω ότι πλέον δυσκολεύομαι. Τι μπορεί να με βοηθήσει; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Πιθανώς το φάρμακο που λαμβάνετε να παίζει ρόλο και στην διάθεσή σας.
Υπάρχουν πράγματα νιώθετε ότι σας κινητοποιούν ; Η συνεργασία με εναν life coach θα μπορούσε να βοηθήσει σε ενα πρώτο επίπεδο
Χρειάζεται διερεύνηση από ειδικό ψυχικής υγείας για το τι σας το προκαλεί όλο αυτό μάλλον πολλά πράγματα σας απασχολούν και πολλές αρνητικές σκέψεις ευχαριστώ
Καλησπέρα. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς ψυχολόγο για την έλλειψη συγκέντρωσης και τις άλλες γνωσιακές σου λειτουργίες. Καλή τύχη!
Καλησπέρα,
Οι τελευταίοι μήνες έχουν φέρει μια διαφοροποίηση στη γνωστική λειτουργία και τη συγκέντρωσή σας, φαινόμενα που συχνά συνδέονται με αλλαγές σε διάφορους παράγοντες της ζωής σας. Η λήψη ισοτρετινοΐνης και η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάζουν την ενέργειά σας, ενώ η προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου και της ξεκούρασης θα σας βοηθήσουν αρκετά.
Παρ' ότι καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, η έλλειψη πλήρους διατροφής μπορεί να επηρεάζει τη γενική σας ευεξία. Επιπλέον, η ανάγκη για γνωστικές δεξιότητες και problem-solving στην εργασία σας απαιτεί συνεχή νοητική ευλυγισία.
Μπορεί να σας βοηθήσει η... ενσωμάτωση συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς και η διαχείριση του άγχους μέσο της ψυχοθεραπείας. Ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης της σωματικής και ψυχικής σας υγείας θα σας υποστηρίξει στο να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις τις καθημερινότητας.
Read more
Το ότι δεν μπορείτε να συγκεντρωθεί τε πιθανότατα οφείλεται σε κάτι που σκέφτεστε έντονα και σας αποσπά την προσοχή σας,ακόμη και ασυνείδητα.
Είστε σίγουρη ότι δεν σας έχει συμβεί κάτι τελευταία;
Στη διάθεσή σας, όποτε θέλετε να συζητήσουμε διεξοδικα
Γεια σας. Θα μπορούσε να σας βοηθήσει κάποιο ραντεβού με έναν ψυχολόγο ώστε να αναλυθούν περαιτέρω τα θέματα που σας απασχολούν
Χαίρομαι ιδιαίτερα που αντιλαμβάνεστε πόσο η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος, η ξεκούραση αλλά και η άσκηση θα πρόσθετα εγώ, επηρεάζουν τις γνωστικές μας ικανότητες. Ειδικά οι πρόσφατες σχετικές μελέτες μας έχουν κάνει ξεκάθαρο το γεγονός ότι οι επεξεργασμένες τροφές που καταναλώνουμε ευθύνονται για την ραγδαία αύξηση των νευρολογικών παθήσεων. Κατά συνέπεια επηρεάζουν δραματικά τις γνωστικές μας λειτουργίες.
Αν λοιπόν εξασφαλίσουμε ότι ζούμε μια ισορροπημένη ζωή, με μια σχετικά καλή διατροφή, άσκηση (έστω περπάτημα), καλό ύπνο, κοινωνικότητα (επαφή με φίλους), συντροφικότητα (ύπαρξη συντρόφου), χαμηλά επίπεδα άγχους και άλλων διαταραχών (...μικροβιοφοβία, υποχονδρίαση), τότε θα πρέπει να εξετάσουμε αφενός αν η αίσθηση που έχουμε ότι οι γνωστικές μας λειτουργίες υπολειτουργούν, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αφετέρου να εντοπίσουμε ακριβώς ποιες από όλες τις λειτουργίες (μνήμη αντίληψη, προσοχή, συντονισμός, ταχύτητα αντίδρασης) δεν ανταποκρίνεται στη λειτουργία του χθες. Υπάρχουν ασκήσεις για να ενισχύσουμε τις λειτουργίες μας ειδικά εάν εστιάσουμε στον προβληματικό τομέα.
Το ενεδεχόμενο που δεν πρέπει να αφήσουμε έξω από την εξίσωση και που τις περισσότερες φορές είναι υπεύθυνο για την υπολειτουργικότητα μας: σωματική (αδικαιολόγητη κούραση) - νοητική (γνωστική υπολειτουργία) - ψυχική (θλίψη, έλλειψη ενδιαφέροντος) είναι το να να μην βρισκόμαστε στη ζωή εκεί που πραγματικά θέλουμε να είμαστε (επαγγελματικά, προσωπικά, οικονομικά κ.α.). Ένας εύκολος - γρήγορος τρόπος να το εντοπίσετε αυτό είναι να οραματιστείτε τον εαυτό σας στο μέλλον σε μια κατάσταση που θα σας κάνει ευτυχισμένη και στη συνέχεια να δείτε στο σήμερα πόσο απέχετε από αυτή την κατάσταση. Εναλλακτικά μπορείτε να καταγράψετε τους στόχους σας και να δείτε εάν βρίσκεστε στο σωστό δρόμο προς την υλοποίησή τους.
Πολλές φορές παγιδεύουμε τον εαυτό μας σε κάποια κοινωνικά πρέπει. 'Οταν τα πρέπει δεν συνάδουν με τα θέλω μας τότε το μυαλό μας μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία και να κλείσει τον διακόπτη του ή να χαμηλώσει ταχύτητες. Οφείλουμε να μάθουμε να ακούμε τον εαυτό μας!
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.