Σας παρακαλώ πολύ θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό να ξαναπαθει κάποιος κατάθλιψη μετά από 4 χρόνια ψυχοθεραπείας κ 2 χρόνια φαρμακευτικής αγωγής ;
Δυστυχώς είναι! Επικοινωνήστε με τον θεραπευτή σας μήπως χρειάζεστε κάποιες επαναληπτικές συνεδρίες. Μην το αφήσετε να χειροτερέψει καθώς μετά μπορει να χρειαστεί να μπείτε ξανά σε πρόγραμμα.
Ψυχολόγος
Peristeri
Η λέξη φυσιολογικό δεν ταιριάζει στην πρότασή σας. Ναι είναι πιθανό κάποιος να εμφανίσει ξανά κατάθλιψη αν δεν έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τη θεραπεία του. Αν σας πονέσει μια φορά το δόντι σας και το φτιάξετε πάει να πει δεν θα σας ξαναπονέσει αυτό ή κάποιο άλλο. Έτσι κι η ψυχική μας υγεία. Αν δεν τη φροντίσουμε συχνά τότε θα νοσήσει ξανά.
Καλησπέρα σας,
Βρίσκεστε σε θεραπεία ή έχετε ολοκληρώσει/ διακόψει.
Εάν βρίσκεστε ακόμα σε θεραπεία, συνιστώ να το διερευνήσετε με τον/την θεραπεύτρια σας.
Εάν όχι τότε μπορεί να έχετε ανάγκη να μιλήσετε ξανά με κάποιον θεραπευτή.
Η θεραπευτική διαδικασία είναι κάτι που μπορεί να ολοκληρωθεί και σε κάποια άλλη φάση ζωής να την χρειαστούμε εκ νέου.
Αυτό δεν σημαίνει πως χάνετε η πρόοδος που έχετε κάνει.
Κάτι σας έχει ανησυχήσει οπότε δεν υπάρχει λόγος να βασανίζεστε με τέτοια ερωτήματα. Απευθυνθείτε στον θεραπευτή σας ή σε κάποιον καινούργιο και θα ανακουφιστούν οι φόβοι.
Μπορ...είτε να μας βρείτε και στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://creatingnarratives.gr/
Τζο Γρηγοριάδου,
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Msc
Ομάδα Creating Narratives
Read more
Ναι είναι δυνατόν ανάλογα με τις συνθήκες που βιώνει η και την κληρονομικοτητα
Ναι ειναι δυνατον ισως λογω καποιου τραυματικου γεγονοτος.
Γεια σας,
Ναι, είναι φυσιολογικό. Διάφορες συνθήκες εσωτερικές και εξωτερικές μπορεί να πυροδοτήσουν πάλι την κατάθλιψηξ.Ίσως θα πρέπει να δοκιμάσετε άλλον ψυχοθεραπεύτή, γιατί κάθε άνθρωπος και η μέθοδος στην οποία έχει εκπαιδευτεί έχει διαφορετική προσέγγιση, έτσι ώστε από κάθε ειδικό μπορείτε να πάρετε καινούρια πράγματα κατά τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Agia Paraskevi
Κάποιες φόρες υπάρχει παλινδρόμηση των συμπτωμάτων μετά απο φαρμακευτική αγωγή η με την διακοπή στη ψυχοθεραπεία ,ωστε τα συμπτώματα να ειναι πιο ήπια και με λιγότερη διάρκεια .
Εαν νιώθεις οτι ειναι κατι μόνιμο και σε ανησυχεί να μιλήσεις ξανά με τον ψυχολόγο σου . ευχαριστώ πολυ
Ναι μπορεί να γινει
Ψυχολόγος
Thessaloniki
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΦΟΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΛΕΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΑΣ. ΩΣΤΟΣΟ ΑΝ Η ΘΛΙΨΗ ΣΑΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΔΩΣΤΕ ΣΕ ΕΣΑΣ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΙΣΩΣ ΜΕΣΩ ΚΑΠΟΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Δυστυχώς μπορεί να συμβεί.
Δυστυχώς ακόμα και με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία υπάρχει πιθανότητα υποτροπής. Αν έχετε διακόψει την φαρμακευτική αγωγή χωρίς να συμβουλευτείτε τον ψυχίατρο σας οι πιθανότητες είναι πολύ μεγαλύτερες. Η καλύτερη επιλογή είναι ψυχοθεραπεία μαζί με φαρμακευτική αγωγή ώστε κάθε πιθανότητα υποτροπής να μειωθεί στο ελάχιστο. Εσείς σε ποια φάση είστε στην παρούσα στιγμή; Από αυτά που γράψατε, αυτό δεν φαίνεται ώστε να μπορώ να σας πω περισσότερα.
Καλησπέρα σας, ναι είναι κάτι φυσιολογικό, τα συμπτώματα μπορεί να επανέλθουν σε δύσκολες φάσεις της ζωής, συχνά σε μεταβατικές περιόδους και γενικά σε περιόδους που υπάρχει γενικευμένη πίεση και δυσκολία. Η επίσκεψη στον ψυχίατρο για ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγή, μετά από συζήτηση μαζί του σχετικά με τα συμπτώματα, καθώς και η ψυχοθεραπεία θα μπορούσαν να είναι βοηθητικά.
Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε δυσφορία, λύπη ακόμα και κατάθλιψη αν τα πράγματα που βιώνουμε στη ζωή μας αντιστοιχούν σε τέτοια συναισθήματα. Από την στιγμή που είστε σε ψυχοθεραπεία μπορείτε εκεί να διευρευνησετε τι συνέβει και ξανασυναντάτε αυτό το συναίσθημα. Το ότι κάνουμε ψυχοθεραπεία δεν σημαίνει ότι δεν ξαναβιώνουμε ποτέ δύσκολα συναισθήματα, αλλά το ότι μαθαίνουμε να τα αναγνωρίζουμε, να τα κατανοούμε, να τα αποδεχόμαστε και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία γινόμαστε ανθεκτικότεροι και με μεγαλύτερη αυτογνωσία.
Καλησπέρα σας το να αντιμετωπίσει κάποιο άτομο εκ νέου μία ψυχική διαταραχή από την οποία έπασχε στο παρελθόν θα μπορούσε να συμβεί. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να συνεκτιμηθεί η περίσταση, οι παράγοντες καθώς και οι συνθήκες που ενδεχομένως να επαναπυροδότησαν την συγκεκριμένη διαταραχή. Σε κάθε περίπτωση ο περαιτέρω έλεγχος από κάποιον γιατρό ψυχίατρο θα ήταν βοηθητικό για να συνεκτιμηθεί πληρέστερα και σαφέστερα η κατάσταση.
Καλησπέρα σας,
Όλες οι ψυχικές διαταραχές έχουν την ρίζα τους σε βιολογικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, κληρονομικούς κ.α. παράγοντες, κάτι που δείχνει ότι πρόκειται για μία πολυπαραγοντική συνθήκη.
Γνωρίζοντας λοιπόν αυτή την αρχή, καταλαβαίνουμε οτι η διαχείριση αυτών είναι αρκετά πολύπλοκη κάποιες φορές. Δηλαδή, κάποιος με κατάθλιψη μπορεί να κάνει ψυχοθεραπεία, να παίρνει αγωγή συστηματικά και με συνέπεια αλλά καλώς ή κακώς δεν μπορεί να ελέγξει το περιβάλλον του απόλυτα.
Εάν δηλαδή βρίσκεται σε μία εργασία που νιώθει πιεσμένος, χωρίς να του αρέσει το αντίκειμενο αυτής, είναι σίγουρα ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσε...ι την νόσο.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση,ότι διαταραχή και αν υπάρχει είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι προχωράμε μπροστά, το οποίο σημαίνει πως μπορεί ενδεχομένως να μην ξαναπάθατε κατάθλιψη, ίσως είχατε μίακαταθλιπτική διάθεση, το οποίο είναι φυσιολογικό σε όλους μας.
Παρόλαυτα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε τους προβληματισμούς σας στον ειδικό που συνεργάζεστε, και να βρείτε τι μπορεί να συμβαίνει και νιώθετε έτσι.
Καλή συνέχεια.
Read more
Δυστυχώς είναι μέσα στα πλαίσια των πιθανοτητων
Psychiatrist
Platia Mavili
Η κατάθλιψη είναι μια ψυχικη ασθένεια η οποία δεν «έρχεται» κι φεύγει. Η κατάθλιψη είναι μια ισόβια ψυχικη ασθένεια η οποία όμως μπορεί να περάσεις από φάσεις ύφεσης ή έξαρση, αναλόγως αν έχει συμβεί ένα διαταραχτικό γεγονός στην ζωη του ατόμου, είτε κάποια αλλαγή είτε ακόμα και να χρειάζεται ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής.
Για αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το άτομο συχνά από ψυχίατρο και ψυχοθεραπευτή.
ναι ειναι φυσιολογικο. Εξαρτάται απο.τι ειδους καταθλιχη πασχετε, απο τις συνθηκες που ζειτε, με ποιους συναναστρεφεστε, ποια μεθοδο ψυχοθεραπειας κανατε, αν ειχατε χημεια με την/τον θεραπευτη σας, αν ανοίξατε με ειλικρινεια ολα σας τα θεματα. Πολυ συχνα υπαρχουν περιοδοι υφεσης και εξαρσης των συμπτωματων της καταθλιψης. Θα σας προτεινα να ξεκινησετε απο τον ψυχιατρο σας και υστερα να βρειτε εναν/μια καινουργιο/α θεραπευτη/τρια.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια
Ampelokipoi
Ναι είναι πιθανό. Πολλά μπορούν να ισχύουν, όπως αλλαγή της αγωγής ή της θεραπείας. Είναι σημαντικό όμως να δείτε αν η παρούσα κατάθλιψη είναι το ίδιο δύσκολη και έχει την ίδια ένταση με τη προηγούμενη. Πιθανότατα να είστε σε καλύτερη αφετηρία
Καλησπέρα σας. Πράγματι, είναι απόλυτα φυσιολογικό και συμβαίνει, καθώς η "μείζων καταθλιπτική διαταραχή" είναι συνήθως επεισοδιακή, δηλαδή χαρακτηρίζεται από μία ή περισσότερες διακριτές χρονικές περιόδους όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα της κατάθλιψης ενώ πριν και μετά απ’ αυτήν την περίοδο για μήνες ή και χρόνια αυτά τα συμπτώματα απουσιάζουν. Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή βοηθούν πάντα σε συνδυασμό.
Είναι φυσιολογικό κάποιος να ξανά πάθει κατάθλιψη, και αρκετά σύνηθες. Η αιτία βέβαια χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, δηλαδή τι σας έκανε να αναπτύξετε αυτό το βαρύ συναίσθημα.
ναι, υπάρχουν άνθρωποι που δυστυχώς υποτροπιάζουν
Πολύ φυσιολογικό. Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί αρκετές φορές στη ζωή ενός ενός ανθρώπου.
Αν η κατάθλιψη είναι μείζον η χρονιότητά της είναι δεδομένη και η θεραπεία πρέπει να είναι συνεχής. Ξαναξεκινήστε την συνδυαστική θεραπεία. Καλή τύχη.
Καλησπέρα σας η κατάθλιψη κάνει υποτροπές όπως λέμε όταν το περιβάλλον ή οι συνήθειες δεν έχουν αλλάξει . Δοκιμάστε ψυχοθεραπεία Gestalt που είναι αποτελεσματική σε τέτοιες περιπτώσεις .
Ψυχολόγος
Lavrio
Ναι. Η κατάθλιψη δεν είναι μια διαταραχή που φεύγει απτή μια μέρα στην άλλη. το άτομο ενδυναμώνεται όσο είναι δυνατόν αλλά ανάλογα με τις καταστάσεις της ζωήσ ή και για προσωπικούς λόγους συχνά επανέρχεται εάν υποθέσουμε ότι θεραπεύτηκε μέσα στα 2 αυτά χρόνια που λέτε...δε λειτουργεί πάντωσ σα μια διάγνωση που απλά φεύγει,συχνά ανάλογα και με τη σοβαρότητα είναι κάτι που το άτομο μαθαίνει να ζει με αυτό φυσικά συνεχίζοντας ψυχοθεραπεία και απλά μαθαίνει να το αντιμετωπίζει καλύτερα. Ίσως επίσης να μην ταίριαξε και η θεραπεία επιλογής που είχε γίνει αυτά τα δύο χρόνια..
Καλησπέρα. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι πολύ ματαιωτικό να διαπιστώνετε συμπτώματα κατάθλιψης μετά από τόση δουλειά με τον εαυτό σας. Δεν είμαι σίγουρος για το κατά πόσο είναι ωφέλιμο να αναρωτιόμαστε αν κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό. Είτε συμβαίνει, είτε όχι. Από κει και πέρα καλούμαστε να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε για αυτό, πάντα με αυτοσυμπόνια και αυτοφροντίδα.
Αν είχα πρόσβαση σε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό σας ίσως μπορούσα να σας κατευθύνω καλύτερα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην σας ταίριαζε ένα από τα δύο, ή και τα δύο. Αναγνωρίζω πόσο δύσκολο μπορεί να ακούγεται αυτό. Ωστόσο χρήζει διερεύνησης. Θα πρότε...ινα να ξεκινούσανε με αλλαγή σε ένα από τα δύο, προτιμότερα με τη φαρμακευτική αγωγή για αρχή. Ζητήστε από τον ψυχίατρό σας τον φάκελο με το ιστορικό σας και κάντε τον κόπο να ζητήσετε τη γνώμη και ενός άλλου ψυχιάτρου, ώστε να δείτε αν θα υπάρξει κάποια διαφορά.
Όσον αφορά στη ψυχοθεραπεία, αναγνωρίζω ότι μπορεί να έχετε συνάψει βαθιά σχέση με τον/την ψυχολόγο σας μετά από τόσο καιρό, ωστόσο αξίζει να αναρωτηθείτε αν πλέον δεν σας ωφελεί η σχέση αυτή. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να μην σας ταιριάζει η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθεί ο/η συνάδελφος. Απευθύνετε τους προβληματισμούς αυτούς σε εκείνη/ον και διερευνήστε τη πιθανότητα διακοπής ή/και παραπομπής.
Σε κάθε περίπτωση, μια ενδεχόμενη επιστροφή της κατάθλιψης ίσως θέλει κάτι να σας πει. Ίσως πρέπει να κάνετε κάποια αλλαγή. Θα σας ενθάρρυνα να το δείτε περισσότερο ως ένα "σημάδι", παρά ως έναν "κακό οιωνό". Αναζητήστε υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο από το κοινωνικό σας δίκτυο.
Εκτός των παραπάνω, πολύ σημαντική για τη κατάθλιψη είναι η σωματική άσκηση. Θεωρώ ότι θα σας ωφελούσε πολύ να κάνετε κάποιου είδους γυμναστική, έστω ελαφριά, αρκετές φορές μέσα στη βδομάδα.
Εύχομαι ό,τι καλύτερο.
Read more
Είναι συνηθισμένο. Στην υποτροπιαζουσα καταθλιπτική διαταραχή το ποσοστό υποτροπων σε βάθος 5ετιας είναι περίπου 80%
Ναι, μπορεί να συμβεί αν δεν έχει εσωτερικευθεί η αίσθηση ασφάλειας και δεν έχουν αποπερατωθεί οι διαδικασίες πένθους.
Εξαρτάται. Η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει υποτροπή, κυρίως αν δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι εσωτερικές αιτίες και δεν έχει αλλάξει κάτι στον εσωτερικό κόσμο. Μια τέτοια αλλαγή επιχειρεί κανείς να την φέρει με την ψυχοθεραπεία. Το πόσα χρόνια ψυχοθεραπείας χρειάζεται κάποιος είναι πολύ σχετικό. Τέτοιες βαθειές αλλαγές θέλουν πολύ χρόνο. Εξαρτάται λοιπόν από τον κάθε άνθρωπο και επίσης και από την δυάδα ανθρώπου και θεραπευτή
Καλησπέρα σας.
Η κατάθλιψη είναι ένα "τέρας" που απαιτεί συνεχή εγρήγορση και προσπάθεια, για να μην κυριαρχήσει και πάλι. Είναι απολύτως φυσιολογικό να επανέλθει. Μη το φοβάστε. Εξοικειωθείτε μαζί μου και προσπαθήστε να το δαμάζετε. Απαιτείται δύναμη και συνεχή προσπάθεια.
Με εκτίμηση
Θα μπορούσε και πάλι αλλά πιο δύσκολα
Κάποιοι ασθενείς είναι ευαίσθητοι και θέλουν συνεχώς θεραπεία. Πέρα από ψυχοθεραπεία, σωματική άσκηση, σωστή διατροφή βοηθούν πολύ, και φάρμακα βέβαια όταν είναι έντονα τα συμπτώματα.
Ναι είναι . Εάν οι λόγοι που σας την πρώτο προκάλεσαν υπάρχουν ακόμη ή αν έχουν δημιουργηθεί αλλα που σας κάνουν ευάλωτη ναι μπορεί. Βέβαια μετά από χρόνια ψυχοθεραπείας θα πρέπει να είστε σε θέση να την διαχειριστείτε σε ένα βαθμό. Στη διάθεση σας. Αρχάγγελος Κωνσταντινίδης MSc
Η υποτροπιαζουσα καταθλιψη ειναι συνηθισμενη
Επισης να ξερετε πως συνηθως με την φαρμακευτικη αγωγη οταν σταματαει εχει υποτροπες πολλες φορες
Γειά σας!
Όπως διαπιστώσατε είναι!
Όσον αφορά τα φάρμακα , να σας υπενθυμίσω ότι δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ως εκ τούτου δεν εμποδίζουν την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων μετά την διακοπή τους, αν υποθέσουμε ότι ήταν αποτελεσματικά κατά την λήψη τους!
Όσον αφορά την ψυχοθεραπεία, εξαρτάται από το είδος της ψυχοθεραπειας που κάνατε!
Εμφανώς δεν μάθατε ότι ήταν απαραίτητο για να αποκτήσετε τις ικανότητες που απαιτούνται για την διαχείριση των προβλημάτων που σας θέτει η ζωή!
Άρα, θέστε την ερώτηση αυτή στο άτομο με το οποίο κάνατε 4 χρόνια ψυχοθεραπεία με ή χωρίς 《 》,
και μετά βρείτε ενα έμπειρο ψυχολόγο-ψυχοθερα...πευτή για να ξεκινήσετε γνωσιακή- συμπεριφορική ψυχοθεραπεία !
Βάλτε ξεκάθαρους ψυχοθεραπευτικούς στόχους !
(Δηλαδή: τι θέλω να πετύχω,
με πιο τρόπο θα το πετύχω.
Πως θα ξέρω ότι το πέτυχα!)
Δημήτριος Παπαθανασίου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
Read more
Μάλλον είναι, ίσως χρειάζεστε ακόμα φαρμακευτική αγωγή ή και να υπάρχουν άλυτα θέματα που σας απασχολούν
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.