Καλησπέρα σας, ειμαι 23 χρόνων και τα τελευταία 2μιση χρόνια αντιμετωπίζω κρίσεις πανικου. Ειχα παει σε ψυχίατρο και ειχα διαγνωστει με κατάθλιψη ελαφρυα και με αγοραφοβία. Μου συνταγογραφηθηκαν αντικαταθλιπτικα τα οποία μετα απο ενα διάστημα νιώθοντας καλύτερα, κατόπιν οδηγίας του γιατρού τα σταμάτησα. Μετα απο λιγο καιρό επειδή ανακάλυψα πως εχω υπερταση τα σκαμπανευασματα της πίεσης μου, μου δημιούργησαν άγχος και φόβο για την υγεία μου έχοντας ως αποτέλεσμα να ξαναέρθουν οι κρίσεις πανικού.Αυτή την στιγμή εχω σταματήσει τις ψυχοθεραπείες αλλα νιωθω πως θελω να αντιμετωπίσω μονη μου αυτη την φορα τις κρίσεις χωρις φαρμακευτική αγωγη. Τι θα μου προτείνατε;
Καλημέρα σας! Η κατάθλιψηκαι οι αγχώδεις διαταραχές έχουν γίνει ένας όρος ομπρέλα και μία καραμέλα που μπαίνει συνεχώς ως ταμπέλα από τους ψυχιάτρους! Ο καθένας όμως έιναι μοναδικός και έχει τον δικό του υποκειμενικό πόνο και θλίψη και το άγχος θέλει κάτι να σας πει, να το κάνετε κάτι άλλο καλό, να το αναλάβετε.. Μια θεραπεία διαμέσου λόγου που πάει σε βάθος , όπως η ψυχανάλυση , θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε και να εφεύρετε λύσεις, καθώς και να γνωρίσετε τις ρίζες των αιτίων, αλλά και να βρείτε τα αίτια. Θα χαρώ να δουλέψουμε μαζί.
Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,
Ορέστης Καραμανίδης, Ψυχαναλυτής-ψυχοθεραπευτής
Γεια σας,
Καταλαβαίνω πως θέλετε να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις πανικού μόνη σας και ήδη μέχρι τώρα έχετε κάνει πολλές προσπάθειες.
Θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες πληροφορίες που ίσως σας φανούν χρήσιμες:
Γενικά, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μειώσει ή ακόμη και να εξαφανίσει τα συμπτώματα αλλά δεν αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της κρίσης πανικού. Έτσι, όταν σταματήσετε την αγωγή τα συμπτώματα επιστρέφουν. Για αυτό είναι καλό η φαρμακευτική αγωγή να συνοδεύεται και από ψυχοθεραπεία. Μέσω των συζητήσεων που θα κάνετε με τον ψυχοθεραπευτή μπορείτε να εντοπίσετε τα βαθύτερα αίτια των κρίσεων πανικού και στη συνέχεια να... τα αντιμετωπίσετε.
Η φαρμακευτική αγωγή είναι κάτι διαφορετικό από την ψυχοθεραπεία. Ο συνδυασμός τους μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα, ειδικά όταν η αγωγή που έχει δοθεί είναι η σωστή.
Κάτι άλλο που μπορεί να σας ανακουφίσει είναι οι υποστηρικτικές σχέσεις. Να έχετε φίλους και φίλες με τους οποίους μπορείτε να συζητάτε δίχως να σας κρίνουν.
Read more
Καλησπέρα σας. Λυπάμαι πολύ για το βάρος που σηκώνετε. Έχετε αναζητήσει βοήθεια, τόσο φαρμακευτικά όσο και ψυχοθεραπευτικά, και ενώ σας βοήθησε μέχρι ενός σημείου, κάπως σα να αναδύεται η ανάγκη να τα "βγάλετε πέρα" μόνη σας αυτή τη φορά.
Ως ψυχολόγος, δεν είναι πολλά αυτά που θα μπορούσα να σας προτείνω (πόσο μάλλον μέσω αυτής της πλατφόρμας), προκειμένου να εξυπηρετήσω το αίτημά σας. Μπορείτε να εντάξετε τη γυμναστική, το διαλογισμό, και τη προσευχή (αν πιστεύετε) στη καθημερινότητά σας, καθώς βοηθάνε πολύ στο άγχος και τη κατάθλιψη. Μπορείτε επίσης να αρχίσετε να γράφετε ημερολόγιο, ώστε να καταγράφετε τις σκέψεις σας, ...καθώς και να δοκιμάσετε τις λεγόμενες "διαφραγματικές αναπνοές", που βοηθάνε με το οργανικό στρες. Θα πρότεινα επίσης να προσαρμόσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, απομακρύνοντας τη ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, και τα φυτικά έλαια.
Όσα και να σας πω όμως, η ψυχοθεραπεία θα σας δώσει τη δυνατότητα για μία πολύ πιο εξατομικευμένη προσέγγιση. Θα σας ενθάρυννα να δοκιμάσετε εκ νέου. Ενδέχεται να μη σας ταίριαξε εκείνος ο άνθρωπος τότε, ή η προσέγγιση που ακολουθούσε.
Εύχομαι ό,τι καλύτερο. Προσωπικά βρίσκομαι στη διάθεσή σας.
Read more
Χαίρεται. Να βρείτε έναν ειδικό Σύμβουλο Ψυχικής υγείας/Ψυχολόγο που θα αισθανθείτε εμπιστοσύνη μαζί του. Δεν υπάρχει πεπατημένη ή κάποια βήματα που αν τα κάνετε θα είναι εντάξει. Είναι βασικό να έρθουν στην επιφάνεια οι λόγοι που μας έφεραν ώς εδώ και έπειτα η διαχείριση των καταστάσεων. Εστίαση στη λύση όχι στο πρόβλημα.
Είναι συνήθες η κατάθλιψη να επικάθεται σε ένα υπόστρωμα από χρόνιες φοβίες και άγχη. Θεωρητικά κι εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι οι φοβίες είναι εμπειρίες όπου απειλητικές σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές και σωματικές αντιδράσεις είναι όλες αλληλένδετες.
Επισκεφθείτε έναν εκπαιδευμένο Γνωσιο-συμπεριφοριστικό ψυχολόγο για να μάθετε περισσότερα και να σας εκπαιδεύσει στην αντιμετώπιση των θεμάτων σας
Για την καλύτερη αντιμετώπιση της συνθήκης που αναφέρατε η φαρμακευτική αγωγή όταν αυτή απαιτείται, σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία είναι ένας αποδοτικός συνδυασμός για την βελτίωση των συμπτωμάτων και την σταδιακή επαναφορά της λειτουργικότητα στην καθημερινότητα.
Θεραπεία εκλογής στις κρίσεις πανικού είναι η γνωστική συμπεριφορική οπότε σας προτείνω αν δεν την έχετε δοκιμάσει να το προσπαθήσετε είναι βραχύχρονη και αποτελεσματική . Επίσης , το να τις ξεπεράσετε δεν θα είναι μόνο στο χέρι του θεραπευτή αλλα και στο δικό σας ακολουθώντας τις οδηγίες του για μέσα στην εβδομάδα ( ανάμεσα απο τις συνεδρίες ) , οπότε μην σκέφτεστε ότι δεν θα το κάνετε μόνη σας , ίσα ίσα θα πάρετε γνώσεις και " όπλα " που θα τις αξιοποιείται μια ζωή !
Καλησπέρα! Να διευκρινίσουμε κατ' αρχάς ότι εάν οι κρίσεις πανικού δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να επιδεινωθούν και να εξελιχθούν σε διαταραχή πανικού ή φοβίες. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης και της συχνότητας των κρίσεων πανικού και στη βελτίωση της λειτουργικότητάς σας στη καθημερινή ζωή. Οι κύριες θεραπευτικές επιλογές είναι η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή. Από τη στιγμή που επιθυμία σας είναι στη παρούσα φάση να αποφύγετε την εκ νέου λήψη αντικαταθλιπτικών θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας και ανάλογα με την αξιολόγηση που θα σας κάνει να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία.
...>Η ψυχοθεραπεία θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία πρώτης επιλογής για τις κρίσεις πανικού και τη διαταραχή πανικού. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις κρίσεις πανικού και να μάθετε πώς να τις αντιμετωπίζετε.
Μια μορφή ψυχοθεραπείας που ονομάζεται γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε, μέσω της δικής σας εμπειρίας, ότι τα συμπτώματα πανικού δεν είναι επικίνδυνα. Ο θεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να αναπαραστήσετε σταδιακά τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού με έναν ασφαλή, επαναλαμβανόμενο τρόπο. Μόλις οι σωματικές αντιδράσεις του πανικού δεν σας φαίνονται πλέον απειλητικές, οι κρίσεις αρχίζουν να υποχωρούν. Η επιτυχής θεραπεία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τους φόβους για καταστάσεις που αποφεύγατε λόγω των κρίσεων αυτών.
Το να δείτε αποτελέσματα από τη θεραπεία μπορεί να πάρει χρόνο και προσπάθεια. Μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού να μειώνονται μέσα σε αρκετές εβδομάδες και συχνά τα συμπτώματα μειώνονται σημαντικά ή μπορεί και να εξαφανίζονται μέσα σε αρκετούς μήνες.
Read more
Σίγουρα η συνεργασία με κάποιο ψυχίατρο είναι απαραίτητη καθώς ο ίδιος, επιστημονικά, γνωρίζει πολύ καλύτερα από όλους μας τη φαρμακολογία και τις δοσολογίες. Η αγωνία σας είναι πολύ φυσιολογική μιας και φαίνεται να σας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο όταν συνυπάρχει με άλλα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να έχετε ανθρώπους κοντά σας που να εμπιστεύεστε και να ακολουθείτε τον δρόμο που σας προτείνουν ώστε να ενδυναμωθείτε τόσο που να μην τους έχετε ανάγκη και να μπορέσετε να το "αντιμετωπίσετε μόνη σας" όπως πολύ ωραία αναφέρετε. Όπως μια απονεύρωση είναι απαραίτητο να διαχειριστεί από επαγγελματία οδοντίατρο, μιας και μετα υπάρχουν άλλοι... κίνδυνοι, έτσι και η κατάθλιψη, ή και όποιαδήποτε άλλη ψυχική ασθένεια. Άρα, στη φάση που βρίσκεστε, η συνεργασία με ψυχίατρο και ψυχοθεραπευτή που να εμπιστεύεστε μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά. Read more
Θα πρότεινα να τις αντιμετωπίσετε σε συνεργασία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Συχνά οι κρίσεις πανικού μειώνονται ή και εξαλείφονται στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας χωρίς απαραίτητα να λάβει ο άνθρωπος φαρμακευτική αγωγή. Το να έχετε έναν ασφαλή χώρο που μπορείτε να μιλήσετε και να σας ακούσουν με ενσυναίσθηση και αποδοχή είναι πολύ σημαντικό και βοηθητικό τις περιόδους που αντιμετωπίζουμε άγχος.
Καλησπέρα σας,
Καλό θα ήταν σε πρώτη φάση αν έχετε κρίσεις άγχους να συμβουλευτειτε τον θεράποντα ιατρό που σας παρακολουθούμε τότε. Καλό θα ήταν πέρα από την φαρμακευτική αγωγή αν συνταγογραφηθει για τις κρίσεις, να κάνετε κάποιες Συνεδρίες ψυχοθεραπείας προκειμένου να σταθεροποιηθει το συναίσθημα σας και να μπορέσετε να βρείτε τους κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισης του άγχους σας.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Neo Psychiko
Διάφορα ερωτήματα προκύπτουν από την περιγραφή που δίνετε. Πόσο καιρό κάνετε ψυχοθεραπεία και γιατί τη σταματήσατε? Μήπως έχετε εσφαλμένες προσδοκίες περί της αποτελεσματικότητας και του χρόνου διάρκειας της φαρμακευτικής αγωγής και της ψυχοθεραπείας? Αναζητήστε ειδικούς που θα τους εμπιστευτείτε ώστε να ξεκινήσετε να εργάζεστε με συνέπεια και ψυχική επένδυση πάνω στο πρόβλημα που σας δυσκολεύει τόσο καιρό. Μερικές φορές ακόμα και το να αναγνωρίσουμε ότι δικαιούμαστε να ζητήσουμε και να πάρουμε βοήθεια είναι ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα.
Ψυχοθεραπεία δεν μου αναφέρατε ότι κάνατε , αν εννοείται τα φάρμακα δεν είναι ψυχοθεραπεία αυτό , χρειάζεται να δείτε ειδικό ψυχικής υγείας και να μπείτε σε θεραπεία, μην ταλαιπώρηστε, μόνη/ος δεν περνάει πιστέψτε με , ευχαριστώ
να επισκεφθείτε ψυχολόγο. Αλλά να μην είστε αρνητική και στη χρήση φαρμακευτικής αγωγής, αν κριθεί απαραίτητο
Αρχικά, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την κρίση πανικού είναι η Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία, κυρίως με την μορφή Έκθεσης. Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτείς πάνω στα συμπτώματα σου και να καταλάβεις ακριβώς πως φτάνουν να κορυφώνονται.
Σε μια κρίση πανικού έχουμε
1) Ενεργοποιήση του Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος (παραγωγή κορτιζόλης και αδρεναλίνης), για προετοιμασία του οργανισμού σου να παλέψει με έναν κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα και αν πάει να σε πατήσει ένα αμάξι, για να τρέξεις.
2)Γιά να μπορέσεις να παλέψεις λοιπόν, αρχίζεις να βιώνεις όλα τα πρώτα συμπτώματα της κρίσης πανικού (ταχυπαλμία..., μούδιασμα, τρέμουλο κλπ)
3)Τι περνάει από το μυαλό σου εκείνη την στιγμή; Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται ότι θα πεθάνουν, ή μόλις αρχίσει να χτυπάει η καρδιά τους έντονα, αρχίζουν να σκέφτονται ότι θα πάθουν κρίση πανικού, ή ότι θα ρεζιλευτούν.
4)Οι σκέψεις αυτές στέλνουν αυτόματα στον εγκέφαλο δεύτερο σήμα κινδύνου, εντείνοντας τα συμπτώματα σου, και κορυφώνοντας την κρίση πανικου.
Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσεις με κάποιον ειδικό ψυχοθεραπευτή σε βάθος το μοντέλο της Κρίσης Πανικού και το πως λειτουργεί σε εσένα.
Αφού τα εντοπίσετε αυτά, θα διδαχτείς νέους τρόπους ώστε να καταστείλεις το συμπαθητικό και ενεργοποιήσεις το παρασυμπαθητικό (που είναι και υπεύθυνο για την χαλάρωση). Είναι πολλές οι τεκμηριωμένες τεχνικές πλέον.
Η φαρμακευτική αγωγή καταστείλει το συμπαθητικό, και για αυτό βοηθάει. Δεν βοηθάει όμως μακροπρόθεσμα στην Κρίση Πανικου, γιατί δεν σε μαθαίνει πως να την ελέγξεις και πως να αναγνωρίσεις τον τρόπο σκέψης σου, τα δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς και να τα αλλάξεις :)
Εύχομαι να σε ενημέρωσα όσο καλύτερα μπορούσα σε ένα μήνυμα. Καλό είναι να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό στις κρίσεις πανικού, με εκπαίδευση στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία, για να αποφύγεις λανθασμένες κινήσεις μόνη σου. Οι κρίσεις πανικού θεραπεύονται με μεγάλη αποτελεσματικότατα 😊
Με εκτίμηση,
Γεωργία Λεπενιώτη
Read more
Θα σας πρότεινα να αρχίσετε γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, ταυτόχρονα όμως θα ήταν καλό να ρυθμίσετε τα θέματα που αντιμετωπίζεται με την πίεση. Η παρακολούθηση απο καρδιολόγο σε συνδιασμό με έναν γνωστικό συμπεριφορικό ψυχολόγο θα μπορούσε να σας βοηθήσει.
Συμβπυλευθείτε ειδικό ψυχίατρο ψυχοθεραπευτή και μέτα πάρτε τις αποφάσεος σας.
Χρειάζεται να κάνετε ψυχοθεραπεία, ώστε να το αντιμετωπίσετε με αλλαγή από μέσα σας, κι όχι με φάρμακα, που όταμ τα διακόπτετε το πρόβλημα επανέρχεται
Μια καθημερινότητα, η οποία θα ενισχύει την ανοχή στο σύμπτωμα, θα ελαττώνει αποφευκτικές συμπεριφορές και θα προωθεί τη χαλάρωση και την ευεξία:
διαλογισμός, πρακτικές ενσυνειδητότητας (mindfulness), κάποια αθλητική δραστηριότητα (όποια σας ικανοποιεί) και φυσική διατροφή.
Καλημέρα! Είναι ωραίο το ότι θέλεις να βρεις τις δυνάμεις από μέσα σου και να αντιμετωπίσεις αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Επίσης κάποιες φορές το διάλειμμα από την ψυχοθεραπεία είναι και αυτό ωφέλιμο. Στην περίπτωσή σου μπορείς να θυμίζεις στον εαυτό σου τις στρατηγικές αντιμετώπισης των κρίσεων που δούλεψες με τον ψυχοθεραπευτή, να εξετάσεις τι πραγματικά δουλεύει σε σένα και με ποιον τρόπο ώστε να γίνεις κατά κάποιο τρόπο ο «θεραπευτής» του εαυτού σου. Ενδεχομένως βέβαια να ξαναδείς τη βοήθεια που έπαιρνες από τον ψυχοθεραπευτή και να την ξαναζητήσεις. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να εγκλωβιστείς στη δέσμευση «πρέπει να... το αντιμετωπίσω όλο αποκλειστικά με τον εαυτό μου». Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και εξέτασε μέσα σου το να ξαναγυρίσεις στην ψυχοθεραπεία.
Να γυρίσεις στον ίδιο θεραπευτή μόνο αν νιώθεις ότι μπορείς να ανοιχτείς σε τέτοιο βαθμό που να μπορείς να του επικοινωνήσεις ολόκληρο τον λόγο για τον οποίο σταμάτησες. Αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με τον θεραπευτή κάτι που σε δυσκολεύει ή δεν δουλεύει σε σχέση με την προσέγγισή του είναι ένδειξη για αλλαγή.
Μπορείς εντωμεταξύ να διαβάσεις λίγο για τις διάφορες προσεγγίσεις και να δεις ποια προσέγγιση ψυχοθεραπείας θα σου ταίριαζε ΕΣΕΝΑ καλύτερα.
Καλή δύναμη και καλό κουράγιο!
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.