και ναι και όχι. Τα μεγάλα βάρη μπορούν να επιδεινώσουν την δισκοκήλη.
Καλησπέρα σας,
Η άρση βαρών μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα συμπιεστικά φορτία στον δίσκο και να επιδεινωθεί η κατάσταση.
Ένας έμπειρος Φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας κατευθύνει ως προς το είδος της άσκησης που πρέπει να εκτελείτε.
Η αυχενική ή οσφυική δισκοκήλη αποτελούν μια δυναμική κατάσταση που συνήθως μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου. Οι μεταβολές αυτές επηρεάζονται σημαντικά από την φυσική κατάσταση του ασθενούς αλλά και από τον τρόπο ζωής. Η άρση βαρών αποτελεί άθληση που επιβαρύνει σημαντικά την σπονδυλική στήλη του ανθρώπου. Θα σύστηνα περαιτέρω εξατομικευμένη συζήτηση με εξειδικευμένο νευροχειρουργό σπονδυλικής στήλης.
Εξαρτάται από την κλινικη σας εικονα κι την παθολογία. Η ενδυνάμωση του κορμού που ειναι ζητούμενο σε περίπτωσης συντηρητικής αντιμετώπιση της δίσκο παιδείας γίνετε υπο προϋποθέσεις και με άρσεις
Μεγάλη η καταπόνηση.βεβαια εξαρτάται η θέση και το μέγεθος της ΚΜΔ
Ανάλογα σε τι κατάσταση είναι το πρόβλημά σας.
Μπορεί να γίνει υπό αυστηρή τήρηση οδηγιών, ανάλογα με το πρόβλημα και το μέγεθος της βλάβης.
Η άρση βαρών, γενικά καταπονεί πολύ και την Αυχενική και την Οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Οπότα πρέπει να αποφεύγεται.
Η άρση μεγάλου βάρους και κυρίως η κάμψη της οσφυικής μοίρας θα πρέπει κανονικά να αποφεύγονται και αν χρειάζεται να γίνονται με τα γόνατα σε κάμψη. Καλύτερο είδος γυμναστικής για την ενδυνάμωση της οσφυικής μοίρας είναι η κολύμβηση και το pilates
Εάν έχετε μια ασυμπτωματική κήλη, η οποία δεν προκαλεί πόνο, θα μπορούσατε να επιλέξετε την άρση βαρών ως άσκηση, ακολουθώντας τους κανόνες που απαιτεί η συγκεκριμένη μορφή γυμναστικής.
ΟΧΙ. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ ΑΞΟΝΑ
πάντα λελογισμένη αρση βάρους και όχι ακρότητες
Η γνώμη μας είναι πως ΟΧΙ
ειναι επιφοβο να επιδεινωθουν να γινει μεγαλη ρηξη στον ινωδη δακτυλιο
Καλημέρα σας. Οι ασθενείς με δισκοπάθεια δέν πρέπει να σηκώνουν βάρη. Μπορούν να κάνουν ελαφριές ασκήσεις άρσης βαρών αλλά μετά από σωστές συμβουλές από ορθοπαιδικό εξειδικευμένο σε αυτό το θέμα.
Καλησπέρα σας.Ναι,υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται αρκεί να γίνεται προοδευτικά και χωρίς υπερβολές.
Με εκτίμηση
Αποστολάτος Απόστολος Χειρουργός Ορθοπαιδικός Νικοτσάρα 9 Κηφισιά.
Βασικά, είναι τό πλέον επιβαρυντικό άθλημα για τήν πάθηση σας.
Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι γενική και ως τέτοια είναι δύσκολο να απαντηθεί με σαφήνεια. Τι εννοούμε με τον όρο "άρση βαρών"? Εννοούμε το άθλημα της άρσης βαρών ή εννοούμε τη γυμναστική με βάρη και ελεύθερα κιλά; Όταν λέμε για δισκοκήλη τι είδους δισκοκήλη εννοούμε; Πόσο χρονών είναι ο ασθενής; κ.ο.κ.
Παρόλα αυτά θα προσπαθήσω να απαντήσω την ερώτηση, υποθέτοντας ότι πρόκειται για νέο ασθενή ο οποιος θελει να γυμναστεί με βάρη. Τότε η απάντηση -εν' συντομία- είναι, ναι μπορεί.
Αρκεί να γίνει σωστά, σταδιακά, με τη βοήθεια έμπειρου γυμναστή και έχοντας σαν υπέρτατο κανόνα το δόγμα "ακούμε το σώμα μας"= όταν κά...τι μας πονά το διακόπτουμε.
Καλό είναι να ξεκινάμε με απλές ασκήσεις, χωρίς πολλά ή χωρίς καθόλου κιλά, με μονη αντίσταση το σωματικό βάρος, προκειμένω να βελτιωθεί η σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης (φάση αποκατάστασης/repair phase). Στη συνέχεια προχωράμε σε ασκήσεις ενδυνάμωσης και βελτίωσης της στροφικότητας της μέσης (strengthening & rotation). Και σταδιακά προσθέτουμε τα βάρη και αυξάνουμε τα κιλά.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικούς κανονες και πρέπει να εξατομικεύονται αναλογα με το πρόβλημα και τις δυνατότητες του καθε ασθενούς.
Τελος, να αναφέρω ότι όσες μελετες έχουν γίνει, δεν εχουν καταφερει να δείξουν σαφή συσχέτιση ανάμεσα στην άθληση με διάφορα σπορ ( golf, bowling, κολύμβηση, καταδύσεις, jogging, aerobics κ.α.) και την εμφάνιση κήλης δίσκου. Μάλιστα, ίσως κάποια απ αυτά να δρούνε και προστατευτικά.
Read more
Γεια σας
Ας τα πάρουμε λίγο με τη σειρά:
1)Σε τι στάδιο είναι η δισκοκήλη και τι μορφής;
2)Όταν λέτε άρση βαρών για τι εύρος κιλών μιλάτε;
3)Σε ποια ηλικιακή ομάδα ανήκετε;
4)Είχατε κάποια αθλητική δραστηριότητα μέχρι τώρα στη ζωή σας;
ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. ΕΑΝ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΣΤΑ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αποφεύγουμε την άρση βάρους κατά την διάρκεια έξαρσης των συμπτωμάτων !
Physiotherapist
Nea Chalkidona
Επιτρέπεται η άσκηση με συγκεκριμένο τρόπο σύμφωνα με τις οδηγίες του Ορθοπαιδικού Χειρουργού...
Η ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ ΠΡΟΫΠΟΘΈΤΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΎΣΤΗΜΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΔΥΣΚΟΛΟ, ΑΡΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ.
Όχι
Δεν επιτρέπεται, διότι θα επιδεινωθεί η βλάβη του δίσκου και θα προκαλέσει επιπλοκές λόγω παγίδευσης νεύρου.
Εννοείται πως ΟΧΙ!
εξαρτάται το μέγεθος καθώς και τη νευρολογία. σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγιστο βαρος που επιτρέπεται ειναι μεχρι 20 kg. η φυσική κατάσταση, η εκγύμναση καθώς και η φύση των εκφυλισμένων δίσκων θα επιτρέψει στο φυσίατρο να κρίνει την εκάστοτε δυναμική. ας δούμε ομως τη μαγνητική τομογραφία και απο κοντά
Καλησπέρα.βασικα θα πρέπει να το συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας...υπάρχουν περιπτώσεις που ναι με ζώνη κ προσοχή μπορούν να κάνουν κ υπάρχουν κ περιπτώσεις που απαγορευεται
Ένας σημαντικός παράγοντας δημιουργίας μιας δισκοκήλης είναι η φόρτιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου ο οποίος αποτελεί μια φυσιολογική ανάρτηση της σπονδυλικής στήλης. Συνεπώς κάθε μορφή άρσης βάρους απαγορεύεται στις καταστάσεις αυτές. Επιτρέπονται μόνο βαράκια με τον κορμό σε κατακεκλιμένη θέση.
Καλό θα ήταν να αποφύγουν αυτή την άσκηση καθώς και γενικά τα βάρη- καλύτερη γυμναστική η κολύμβηση και αλλες
Δεν είναι κατά κανόνα το ενδεικνυόμενο είδος γυμναστικής. Ωστόσο κρίνεται κατά περίπτωση κ ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενή.
Η αρση βαρων σταδιακα θα χειροτερευσει την δισκοκηλη.
Καλησπέρα σας,
Η άρση βαρών είναι μια πολύ απαιτητική γυμναστική που σίγουρα θέλει μια υγιή σπονδυλική στήλη που να στηρίζει τον αθλούμενο. Για να δώσουμε καλύτερες συμβουλές ως προς ένα σωστό ασκησιολόγιο σχετικά με μια πάθηση της μέσης θα πρέπει να πάρουμε ένα πλήρες ιστορικό και να κάνουμε μια καλή αξιολόγηση πρώτα, ούτως ώστε να βγει ένα πιο εξειδικευμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα.
ΟΠΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΓΕΝΙΚΑ - ΠΟΛΥ ΔΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ- ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ.
ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΡΑΧΙΑΙΩΝ ΜΥΩΝ, ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΓΙΑΤΡΟ ΜΑΣ.
Επιτρέπετε υπό συνθήκες και καλύτερα θα ήταν με επίβλεψη φυσικοθεραπευτή ώστε να αποφεύχθουν τα λάθη
Physiotherapist
Kalamaria
Άνθρωποι με δισκοκήλες συνεχίζουν την ζωή τους φυσιολογικά, καθώς επίσης και τα οποιαδήποτε χόμπυ και αθλητικές δραστηριότητες. Το τι είδους ασκήσεις,την ένταση καθώς και το πρόγραμμα της ενδυνάμωσης θα το καθορίσει ο φυσικοθεραπευτής σας (έπειτα από την κλινική σας αξιολόγηση και τον έλεγχο της μυϊκής σας δύναμης) και σε συνδυασμό με τις συμβουλές από έναν έμπειρο γυμναστή θα μπορέσετε να κάνετε οποιαδήποτε άσκηση επιθυμείτε. Τελικός κριτής και υπεύθυνος για την ένταση, ακόμη και το είδος της άσκησης θα είστε εσείς και τα συμπτώματα σας τα οποία δεν πρέπει να σας φοβίζουν.... Αλλά να σας προφυλάσσουν από επερχόμενες υποτροπές
Physiotherapist
Moschato
Να θυμίσουμε ότι όσοι έχουν δισκοκήλη δεν σημαίνει ότι η κήλη καθεαυτή είναι η κύρια αίτια πόνου, μουδιάσματος κλπ. Οι κήλες μπορούν να χαλάνε την βιομηχανική του σώματος (και να δημιουργεί ευαισθησία) αλλά το 85% των ανθρώπων με ή χωρίς κήλες που πονάει η μέση τους, οφείλεται σε μυικό σπασμό και όχι σε μια αμιγώς φλεγμονή του νεύρου.
Μπορούμε να κάνουμε γυμναστική εφόσον είμαστε εκτός πόνου και ενοχλήσεων, πάντα με ασφάλεια και σωστή καθοδήγηση είτε φυσικοθεραπευτών είτε γυμναστών.
Μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε μορφής γυμναστικής πχ.άρση βαρών, μπάσκετ, μηχανήματα γυμναστηρίου, ποδόσφαιρο, τρέξιμο, αλτικά, motocros κλπ. αρκεί να ...έχουμε σωστές τεχνικές για να μην προκαλέσουμε ξανά πόνο.
Βεβαία υπάρχουν και κήλες (βλ.15% των ανθρώπων που προανέφερα) που δυστυχώς δεν επιτρέπεται έντονη ή κουραστική γυμναστική. Σε αυτές τις περιπτώσεις ρωτάμε τους ειδικούς (φυσικοθεραπευτές, ορθοπεδικούς, νευροχειρουργούς) για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση.
Read more
Physiotherapist
Keratsini
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.