This question and its answers are only available in Greek

  • Διαχείριση πένθους
  • Submitted on 19/01/2025

Είναι φυσιολογικό το πένθος να διαρκεί τόσο πολύ μετά τον θάνατο του πατέρα μου;

Έχω χάσει τον μπαμπά μου εδώ και έξι μήνες. Δεν μου φεύγει στιγμή από το μυαλό. Ό,τι και αν κάνω, βλέπω την εικόνα του στο μυαλό μου. Και σκέφτομαι, είναι δυνατόν ο μπαμπάς μου να έχει φύγει; Δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω με τίποτα. Ήταν το στήριγμά μου. Όταν βρίσκομαι με παρέα και περνάμε όμορφα, αυτή η σκέψη και πάλι δεν φεύγει. Ή όταν γελάω δυνατά, μετά σταματάω απότομα, γιατί νιώθω ενοχές... κλαίω καθημερινά. Τον βλέπω στον ύπνο μου καθημερινά. Ότι γύρισε... και ξυπνάω και συνειδητοποιώ ότι ήταν απλά ένα όνειρο... δεν μπορώ να χαρώ τίποτα. Έφυγε ξαφνικά...

14 specialists answered

  • Καλησπέρα σας. Η διεργασία του πένθους είναι μοναδική για τον καθένα και σίγουρα το πρώτο διάστημα αρκετά δύσκολο μέχρι την αποδοχή της απώλειας.
    Η θεραπεία για το πένθος μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη προκειμένου να κατανοήσετε την απώλειά σας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο έχει επηρεάσει εσάς και τη ζωή σας. Υπάρχουν διαφορετικά είδη θεραπείας που μπορούν να ωφελήσουν κάποιον που παλεύει με ένα πένθος, όπως η Γνωστική Συμπεριφοριστική Θεραπεία.
    Εάν τα δυσφορικα συναισθήματα επιμείνουν μετά το εξάμηνο επηρεάζοντας τη καθημερινότητα σας, καλό θα ήταν να βλέπατε ειδικό για τη διαχείριση του.

    Φρέγκου Νικολίνα

    Ψυχολόγος

    Syntagma

  • Καλησπέρα σας, καλείστε να κάνετε μια διαδικασία πένθους που υπάρχουν πολλά στάδια μέσα εκεί που χρειάζεται να συμβούν, και θυμός και άρνηση και η εκλογικευση και μετά και η αποδοχή. Αλλά αυτή η διαδικασία είναι μια επίπονη διαδικασία που θα πρέπει να δείτε πως εσείς είστε κάτι διαφορετικό από τον πατέρα σας. Μπορείτε φυσικά να τον έχετε μέσα σας εσωτερικευμενο σαν οδηγός σαν ένα σημείο αναφοράς αλλά όχι σαν να χάνεται τον εαυτό σας. Χρειάζεται να εργαστείτε με κάποιον ειδικό ψυχοθεραπευτικά για να τα επεξεργαστειτε όλα αυτά. Εύχομαι να σας βοήθησα.

    Γαβρίλη Αναστασία

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Piraeus

  • Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο ξαφνική και αναπάντεχη, μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα θλίψης, ενοχής και άρνησης. Αυτό που περιγράφετε είναι μια φυσιολογική αντίδραση στη διαδικασία του πένθους, αλλά όταν η θλίψη δεν επεξεργάζεται, μπορεί να καταλαμβάνει την καθημερινότητά σας.
    Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτή την απώλεια, να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας και να βρείτε τρόπους να αποδεχτείτε την πραγματικότητα της απώλειας, χωρίς να αισθάνεστε ενοχές ή να χάνετε την ικανότητα να χαρείτε τη ζωή.

    Λαγός Μάνος

    Ψυχολόγος-Κλινικός Ψυχολόγος

    Ampelokipoi

  • Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, όπως ο μπαμπάς σας, αφήνει ένα κενό που είναι δύσκολο να γεμίσει. Το πώς βιώνετε τον πόνο και την ενοχή είναι μία φυσική αντίδραση σε ένα τόσο σύνθετο συναίσθημα, και είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι η διαδικασία του πένθους είναι μοναδική για τον καθένα.
    Η καθημερινή σας αναζήτηση της εικόνας του και οι στιγμές που τον βλέπετε στα όνειρά σας δείχνουν τη βαθιά σας σύνδεση και την αγάπη που νιώθετε γι’ αυτόν. Αυτές οι αναμνήσεις είναι πολύτιμες και μπορούν να σας προσφέρουν ανακούφιση καθώς μαθαίνετε να προχωράτε με την απουσία του.
    Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ζωή συνεχίζεται, ακόμα και ότα
    ... Read more

    Καλοβάδης Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοσεξολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Kypseli

  • Καλημέρα σας,
    Κατανοώ πόσο δύσκολη και επώδυνη μπορεί να είναι αυτή η περίοδος για εσάς. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, όπως του πατέρα σας, είναι μια από τις πιο δύσκολες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κάποιος. Τα συναισθήματα που περιγράφετε, η συνεχής σκέψη του, η αίσθηση απώλειας, η δυσκολία να συνειδητοποιήσετε ότι έχει φύγει, τα όνειρα και οι ενοχές όταν γελάτε ή περνάτε καλά, είναι κοινά στάδια της διαδικασίας πένθους. Το πένθος είναι μια φυσική διαδικασία, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο και να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν τα συναισθήματά σας παραμένουν εξαιρετικά έντονα και δυσκολεύεστε να λειτουργήσετε στη
    ... Read more

    Μάμο Χρυσοβαλάντω - Ειρήνη

    Ψυχολόγος

    Sepolia

  • Η απώλεια ενός γονέα, ειδικά όταν συμβαίνει ξαφνικά, είναι μια από τις πιο δύσκολες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κάποιος. Τα συναισθήματα που περιγράφετε είναι φυσιολογικά για τη διαδικασία του πένθους, που συχνά περιλαμβάνει δυσκολία αποδοχής της απώλειας, θλίψη, ενοχές και έντονη νοσταλγία.

    Το γεγονός ότι βλέπετε τον πατέρα σας στα όνειρά σας και νιώθετε συνεχώς την παρουσία του στη σκέψη σας είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο νους σας προσπαθεί να επεξεργαστεί την απώλεια. Το πένθος είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η θλίψη σας δείχνει την αγάπη και τη σύνδεση που είχατε με τον πατ
    ... Read more

  • Η απώλεια του πατέρα σας, ειδικά όταν είναι ξαφνική, είναι ένα βαθιά τραυματικό γεγονός που μπορεί να φέρει έντονα και παρατεταμένα συναισθήματα θλίψης, δυσπιστίας, ενοχών και αποδιοργάνωσης. Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε έτσι, καθώς ο θρήνος είναι μια δύσκολη και μοναδική διαδικασία για τον καθένα. Αυτό που περιγράφετε, όπως το να τον σκέφτεστε συνέχεια, να βλέπετε όνειρα, να νιώθετε ενοχές όταν γελάτε ή περνάτε καλά, είναι πολύ συνηθισμένα σημάδια βαθιάς θλίψης. Η απώλεια ενός γονέα που υπήρξε στήριγμά σας μπορεί να ανατρέψει τη σταθερότητα και την αίσθηση ασφάλειας που νιώθατε. Δεν υπάρχει "σωστός" ή "λάθος" τρό... Read more

    Γατίδου Μαρία, Τσικάκη Αναστασία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Thessaloniki

  • Η απώλεια του πατέρα σου είναι ένα τραυματικό γεγονός που απαιτεί χρόνο και κατανόηση για να επεξεργαστείς. Τα συναισθήματα που βιώνεις – η θλίψη, οι ενοχές, οι συχνές αναμνήσεις και τα όνειρα – είναι φυσιολογικές αντιδράσεις στο πένθος. Είναι σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να νιώθει όλα αυτά χωρίς να τα κρίνεις. Το πένθος είναι μια διαδικασία που δεν έχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και συχνά έρχεται σε κύματα. Οι στιγμές χαράς ή γέλιου που διακόπτονται από ενοχές είναι επίσης συνηθισμένες, αλλά να θυμάσαι ότι το να ζεις τη ζωή σου δεν αναιρεί την αγάπη και τη σύνδεσή σου με τον πατέρα σου. Εάν νιώθεις ότι αυτά τα συναισθήματα... Read more

    Fragkiadoulakis Ioannis

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Thessaloniki

  • Λυπάμαι βαθιά για την απώλειά σας. Ο θρήνος για έναν αγαπημένο άνθρωπο, όπως ο πατέρας σας, είναι μια από τις πιο δύσκολες και επώδυνες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κανείς. Η αντίδρασή σας είναι απολύτως φυσιολογική, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια τόσο ξαφνική απώλεια.
    Η συνεχής παρουσία των σκέψεων για τον πατέρα σας, τα όνειρα που τον περιλαμβάνουν, αλλά και τα συναισθήματα ενοχής ή αδυναμίας να χαρείτε, είναι κοινά χαρακτηριστικά της διαδικασίας του πένθους. Ο εγκέφαλος και η καρδιά χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν την απώλεια και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.
    Μερικές σκέψεις που ίσως σας βοηθήσουν:
    Η διαδι
    ... Read more

    Ζαχαράτου Στέλλα

    Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια MSc

    Naxos

  • Είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο και χώρο στον εαυτό σας για να βιώσετε το πένθος σας. Είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να προχωρήσετε μέσα από την αποδοχή και να αναζητήσετε άλλα στηρίγματα, εσωτερικά και εξωτερικά. Οι ενοχές που περιγράφετε θα μπορούσαν να είναι θέμα προς διερεύνηση με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

    Λιάκου Κατερίνα

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Thessaloniki

  • Λυπάμαι για την απώλειά σας. Η θλίψη είναι φυσική, ειδικά όταν χάνετε έναν τόσο σημαντικό άνθρωπο. Οι ενοχές και ο πόνος είναι συχνές αντιδράσεις. Σας ενθαρρύνω να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο, καθώς η υποστήριξη μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας.

    Νταϊλάκης Παναγιώτης

    Ψυχολόγος

    Thessaloniki

  • Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας. Η θλίψη που βιώνετε είναι απόλυτα φυσιολογική και είναι ένα σημάδι της αγάπης που είχατε για τον πατέρα σας. Η απώλεια ενός τόσο σημαντικού ανθρώπου μπορεί να φέρει έντονα συναισθήματα και να κάνει την προσαρμογή στην πραγματικότητα πολύ δύσκολη. Αυτά που περιγράφετε – η δυσκολία αποδοχής, οι ενοχές όταν γελάτε, οι αναμνήσεις και τα όνειρα – είναι κοινές αντιδράσεις στον θρήνο, ειδικά όταν πρόκειται για μια ξαφνική απώλεια.
    Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να θρηνήσετε. Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει την απώλεια με τον δικό του ρυθμό και τρόπο. Το γεγονός ότι δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε την απώλεια είναι φ
    ... Read more

    Λιάτη Μαρία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Ampelokipoi

  • Βιώνετε μία σημαντική απώλεια για εσάς και όλα αυτά που περιγράφετε είναι πολύ φυσιολογικό να συμβαίνουν. Πιθανώς, βρίσκεστε σε "άρνηση", κατά το οποίο υποσυνείδητα δεν πιστεύετε ότι ο πατέρας σας έχει φύγει από τη ζωή, είναι σα να είστε σε όνειρο. Εκφράστε τα συναισθήματά σας με όποιον τρόπο μπορείτε, μέσα από συζητήσεις με φίλους, συγγενείς, γράψτε τα, ζωγραφίστε. Είναι σημαντικό να δώσετε χώρο σε αυτά τα συναισθήματα τώρα και να βρείτε το δικό σας τρόπο να θυμάστε τον πατέρα σας έτσι ώστε να μπορέσετε κάποια στιγμή - όταν αισθανθείτε έτοιμη - να ξαναβρείτε νόημα στη ζωή.

    Ιωάννου Διονυσία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια

    Chalandri

  • Λυπάμαι πολύ για την απώλεια του μπαμπά σας και για τον πόνο που νιώθετε. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, και ειδικά όταν είναι τόσο ξαφνική, είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας. Η διαδικασία του πένθους είναι μοναδική για τον κάθε άνθρωπο και μπορεί να έχει διαφορετική ένταση και διάρκεια.

    Αυτό που βιώνετε, η συνεχής σκέψη του μπαμπά σας, η αίσθηση ότι δεν μπορείτε να το πιστέψετε, οι ενοχές όταν προσπαθείτε να διασκεδάσετε ή να γελάσετε, είναι όλα φυσιολογικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια του πένθους. Το μυαλό σας προσπαθεί να επεξεργαστεί την απώλεια και, καθώς ο πόνος είναι τόσο β
    ... Read more

    Αναστοπούλου Φιλίππα

    Κλινική Ψυχολόγος

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

    • Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections

Do you need to see a health expert right away?

Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes

Mobile Image
success envelop We have received your question!

We’ll send you an email when a specialist responds.

docontime

No time to wait? Get immediate answers from a General Practitioners/Pathologists via chat!

Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.