Το κοινωνικό άγχος είναι μια δυσλειτουργία αρκετά συνηθισμένη, που μπορεί να προκύψει και μόνο από τη σκέψη μιας κοινωνικής περίστασης. Κατανοώ πόσο δυσκολεύει την καθημερινότητα σας και πόσο περιορίζει τη δυνατότητα σας να σχετίζεσθε με τους άλλους, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Παρακάτω προτείνω κάποια βήματα που θα σας βοηθήσουν να το διαχειριστείτε.
1. Αναγνωρίστε ότι το άγχος είναι φυσιολογικό και μπορεί να συμβεί σε όλους. Αποδεχτείτε τα συναισθήματα σας, χωρίς να κατηγορείτε τον εαυτό σας για αυτά.
2. Συνειδητοποιήστε ότι οι σκέψεις σας σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι υπερβολικές επειδή πηγάζουν από το φόβο.... Ο φόβος δεν επιτρέπει να εκτιμήσετε σωστά την εκάστοτε περίσταση, με αποτέλεσμα να μεγαλοποιείται τις πιθανές δυσκολίες, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα «λάθος» από τη μεριά σας.
3. Δοκιμάστε τεχνικές για τη διαχείριση του στρες. Η επανάληψη τους σε καθημερινή βάση, μπορεί μακροπρόθεσμα, να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του άγχους, γενικότερα.
4. Σκεφτείτε περιστάσεις που διαχειριστήκατε με επιτυχία μια κοινωνική περίσταση.
5. Υιοθετείστε στρατηγικές επικοινωνίας και έκφρασης που θεωρείτε επιτυχημένες και προετοιμάστε τις.
6. Δοκιμάστε να κάνετε πρόοδο σταδιακά. Κάθε φορά που βρίσκεστε με κόσμο να κάνετε και ένα βήμα παραπάνω, όπως για παράδειγμα να πάρετε την πρωτοβουλία να απευθύνετε πρώτη το λόγο σε κάποιον, ξεκινώντας με πρόσωπα που έχετε περισσότερο θάρρος. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα διαπιστώσετε πως δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε και η αντίδραση τον άλλων είναι περισσότερο θετική από όσο περιμένετε.
7. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι δεν έχει σημασία αυτό που θα πείτε, αλλά η αίσθηση που θα αφήσετε στο συνομιλητή σας. Το κλειδί είναι να νιώσουν οι άλλοι ότι τους συμπαθείτε.
8. Δεν αντιμετωπίζετε μόνο εσείς φόβο για πιθανή απόρριψη από τους άλλους. Τα άτομα στα οποία φοβάστε να απευθύνετε το λόγο, είναι πιθανό να έχουν κι εκείνα τις ίδιες ανησυχίες με εσάς.
9. Όταν αποφεύγετε τις κοινωνικές περιστάσεις, ο φόβος μεγαλώνει. Αν εκτίθεστε σε αυτές, αν αντιμετωπίσετε δηλαδή, τους φόβους σας, τότε θα λυθεί το ζήτημα.
10. Χρειάζεστε υποστήριξη για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας. Όταν δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας, φοβόμαστε υπερβολικά τη γνώμη των άλλων και ανησυχούμε για την εντύπωση που θα τους προκαλέσουμε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κοινωνικό άγχος.
Read more
Ψυχοθεραπεία, αναγνώριση οφελους και κόστους, βήματα, έκθεση
χρόνο, κόπο :)
Ψυχολόγος
Lemesos
Με ασκήσεις για εξοικείωση και με ψυχοθεραπεία ώστε να εντοπίσετε τη πηγή και να αλλάξετε το νόημα που δίνετε στη κατάσταση σας
Με θεραπεία (όχι απαραίτητα φαρμάκων )και εκπαίδευση μέσο της ψυχοθεραπείας και υπνοθεραπείας ..
Με εψυχοθεραπεία
Καλησπέρα σας,
Αναφέροντας το κοινωνικό άγχος σαν κάτι που σας απασχολεί, καταλαβαίνουμε πως εννοείται χονδρικά ένα άγχος που βιώνετε όταν βρίσκετε σε συναναστροφή με κόσμο. Προκειμένου να βοηθηθείτε θα πρέπει να γίνει λεπτομερέστερη περιγραφή του αισθήματος που νιώθετε, τη διάρκεια, τα πλαίσια στα οποία αισθάνεστε έτσι, πότε ξεκίνησε κλπ.
Καθώς αφορά ζήτημα που άπτεται των σχέσεων, η ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να σας ωφελήσει να "διερευνήσετε" τους λόγους και μέσα από αυτούς να προκύψουν και καινούργιες οπτικές προκειμένου να το αντιμετωπίσετε.
Τζο Γρηγοριάδου, Ψυχολόγος, Msc
Γεια σας. Το κοινωνικό άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές.
Η κλινική υπνοθεραπεία είναι μια μέθοδος ασφαλής η οποία έχει εξαιρετικά και σύντομα αποτελέσματα για το κοινωνικό άγχος.
Ψυχολόγος
Glyfada
Η Γνωσικαή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι ο ενδεδειγμένος και εμπειρικά τεκμηριωμένος τρόπος αντιμετώπισης της κοινωνικής φοβίας, η οποία φαίνεται να συνίσταται σε δυσλειτουργικές σκέψεις γύρω από τη στάση των τρίτων απέναντί μου και την ικανότητα μου να ανταπεξέρχομαι σε κοινωνικές συνθήκες.
Καλησπέρα Σας,
για την αντιμετώπιση όλων των αγχωδών διαταραχών ενδείκνυται ως θεραπευτική μέθοδος η διαδικασία της ψυχοθεραπείας με κάποιον καταρτισμένο ψυχοθεραπευτή. Το είδος της προσέγγισης την οποία θα επιλέξετε εξαρτάται κυρίως από τις δικές σας πεποιθήσεις και τι πιστεύετε ότι σας ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι περισσότερες προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας καλύπτουν το φάσμα των αγχωδών διαταραχών. Ειδικότερα, για το κοινωνικό άγχος έχουν αναδειχθεί ως αποτελεσματικές τόσο η γνωσιακή, η συστημική, όσο και η συνθετική προσέγγιση ψυχοθεραπείας.
Καλημέρα σας! Με ψυχοθεραπεία και κάποιες φορές και φαρμακευτική αγωγή συνδυαστικα.Κατά τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας θα βρειτε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να τ αντιμετωπίσετε αλλά και τα αίτια που το προκαλούν ή το πυροδοτουν
Κυρίως με ψυχοθεραπεία, που θα σας υποστηρίξει να κάνετε το κάθε βηματάκι που χρειάζεται για να αισθανθείτε πιο άνετα στις κοινωνικές καταστάσεις που σας δημιουργούν δυσφορία. Η προτίμησή μας για την αντιμετώπιση του κοινωνικού άγχους είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, όμως υπάρχουν κι άλλες προσεγγίσεις.
Καλησπέρα σας ευχαριστώ για την ερώτηση, το κοινωνικό άγχος πηγάζει από βαθύτερα αίτια, η καλύτερη αντιμετώπιση του γίνεται μέσω της ψυχοθεραπείας. Με εκτίμηση Γεωργουδάκη
Ψυχολόγος
Lavrio
Καλησπέρα σας. Η εξατομικευμένη επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα σας δείξει τον τρόπο αντιμετώπισης του. Αφού πρώτα αξιολόγηση την μορφή και τη βαρύτητα του. Και αναλόγως την κατάσταση θα προχωρήσετε στην ψυχοθεραπεία σας. ( Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται και η παραπομπή σε Ψυχίατρο για φαρμακευτική αγωγή συνδυαστικά με την ψυχοθεραπεία)
Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το μήνυμα σας. Το κοινωνικό άγχος αντιμετωπίζεται μέσω της ψυχοθεραπείας και η πιο ενδεδειγμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.(CBT)
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι: φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία. Συνήθως ο συνδυασμός τους έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Καλησπέρα σας! Ευχαριστούμε πολύ για την ερώτηση. Το κοινωνικό άγχος αντιμετωπίζεται ψυχοθεραπευτικά. Σε περίπτωση που είναι πολύ έντονο μπορεί να συστηθεί και η λήψη αγχολυτικής αγωγής. Διάφορες σύγχρονες μέθοδοι, επίσης, μπορούν να χρησιμοποιοηθούν βοηθητικά, όπως η VR therapy (Virtual Reality).
Σύμφωνα με τις μελέτες, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το κοινωνικό άγχος και για τις αγχωδεις διαταραχες είναι η Θεραπεία Συμπεριφοράς.
Ψυχοθεραπεύτρια
Ampelokipoi
Με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, κατανοώντας τις ρίζες του, τις εκφράσεις του, τη σημασία του στη ζωή μας αλλά και την αλλαγή συνηθειών που το ενισχύουν.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Palaio Faliro
Καλησπέρα σας,
Το κοινωνικό άγχος αντιμετωπίζεται μέσω της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίες. Μαζί με τον Ειδικό Ψυχικής Υγείας που θα επιλέξετε, θα εμβαθύνετε στα αίτια που προκαλούν την εν λόγω αγχώδη διαταραχή και θα δουλέψετε πάνω σε αυτά ώστε σταδιακά να βρείτε καινούργιους τρόπους να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα σας και αυξήσετε την λειτουργικότητα στην καθημερινότητα σας. Αναλόγως την περίπτωση η ψυχοθεραπευτική διαδικασία μπορεί να υποβοηθηθεί με φαρμακευτική αγωγή σε συνεργασία με ψυχίατρο εαν και εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Καλημέρα. Μπορείτε να διερευνήσετε το θέμα που σας απασχολεί με κάποιον ψυχοθεραπευτή αρχικά. Θα δείτε τις αιτίες που υπάρχει, τι μπορείτε να αλλάξετε και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Ίσως χρειαστείτε και βοήθεια από κάποιον ψυχίατρο. Θα σας προέτρεπα να μην το αφήνετε να χρονίζει και να παγιώνεται ως κατάσταση.
Καλημέρα σας. Με τεχνικές έκθεσης, ασκήσεις χαλάρωσης και ψυχοθεραπεία.
εξαρτάται την ένταση του. στην ήπια μορφή του με σταδιακή έκθεση με την παρουσία ενός άλλου ατόμου ενώ στην περίπτωση που φτάνει σε μεγάλη ένταση και σε επίπεδο διαταραχής με τη βοήθεια ψυχολόγου, ψυχοθεραπεία ή και την παρέμβαση ψυχιάτρου για φαρμακευτική αγωγή
Καλημέρα σας. Το κοινωνικό άγχος είναι μια από τις κατηγορίες των διαταραχών της διάθεσης που επηρεάζει αρνητικά και έντονα την καθημερινότητά μας. Το θετικό είναι οτι μπορεί μέσω συστηματικής δουλειάς με έναν ειδικό ψυχικής υγείας (Ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή) να αντιμετωπιστεί και το άτομο να ενισχύσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, την αυτοπεποίθηση και την διεκδικητική του συμπεριφορά. Έτσι, θα μπορεί να ζει και να αλληλεπιδρά ποιοτικά, χωρίς να τον καταβάλει το στρες.
Καλησπέρα σας,
Θα ήταν σημαντικό να επισκεφτείτε κάποιον ψυχοθεραπευτή και να μιλήσετε για αυτό το ζήτημα, ανακαλύπτοντας τις βαθύτερες ρίζες που το ωθούν, να αναδύεται στην επιφάνεια.
Με εκτίμηση,
Γιάννης Αγγελής
Το κοινωνικό αγχος είναι μια από τις πολλές υποκατηγορίες των Αγχωδών Διαταραχών.
Η αντιμετώπιση του συνίσταται στη ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με τη φαρμακοθεραπεία όποτε και αν συνίσταται αλλά πρωτίστως με τη ψυχοθεραπεία.
Η πρώτης γραμμής ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που συνίσταται είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.
Ψυχολόγος
Petralona
Καλησπέρα σας. Όπως και οι περισσότερες διαταραχές άγχους έτσι και η κοινωνική φοβία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, είτε μέσω της ψυχοθεραπείας ή της φαρμακοθεραπείας ή ενός συνδυασμού καιτων δύο.
Καλησπέρα σας, το κοινωνικό άγχος είναι στο φάσμα των αγχωδών διαταραχών και εντοπίζεται στην έντονη δυσφορία του ατόμου σε ότιδήποτε σχετίζεται με κοινωνικές καταστάσεις και στην συναναστροφή με άλλους ανθρώπους.
Σε κάποιες περιστάσεις όπου το άτομο είναι σε μεγάλο βαθμό λειτουργικό και δεν έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ενδεχόμενα με μια προσπάθεια, σταδιακής έκθεσης σε καταστάσεις που φοβάται το άτομο, να είναι αρκετό ώστε να εξοικειωθεί και να ξεπεράσει τον φόβο του, ενδεχόμενα και με μια παράλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Σε περιπτώσεις όμως που είναι μια χρόνια κατάσταση ή έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κ...οινωνική ζωή του ατόμου, δηλαδή καθησταται δυσλειτουργικό σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητα ή η ψυχική ανθεκτικότητα του είναι πεσμένη σε μεγάλο βαθμό, συνείσταται να συμβουλευτεί κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας.
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι η προσέγγιση επιλογής για τις περισσότερες αγχώδεις διαταραχές συμπεριλαμβανομένου με υψηλό ποσοστό επιτυχίας και ανακούφισης του ατόμου. Με αυτήν. συνδιαστικές θεραπείες όπως η υπνοθεραπεία, το EMDR κτλ., βοηθιέται το άτομο ώστε να έχει ακόμη πιο άμεσα αποτελέσματα. Η ψυχοθεραπεία που θα ακολουθηθεί μπορεί να γίνει με ή χωρίς την παράλληλη λήψη αγωγής από ψυχίατρο, κατόπιν λήψης διάγνωσης και αξιολόγησης του περιστατικού.
Read more
Ο καλύτερος τρόπος θεραπείας του κοινωνικού άγχους ειναι η ψυχοθεραπεία. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στο θέμα και χρειάζεται να αξιολογηθεί ο βαθμός του άγχους και το νοημα που αποδίδεται στον εαυτό. Επομένως μια προσέγγιση που συνδυάζει ενδοπροσωπική νοήματοδοτηση με βαθμιαία εκθεση στις αγχογόνες συνθήκες ωστε να υπαρξει βαθμιαία απόσβεση του άγχους μπορει να εχει τα βέλτιστα αποτελεσματα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί επιπρόσθετα να συνδυαστεί με την χρήση αγχολυτικών φαρμάκων για ενα χρονικό διάστημα η κατ' επίκλησην.
Γειά σας!
(Κοινωνική αγχώδης διαταραχή, γνωστή και ως Διαταραχή κοινωνικού άγχους ή Κοινωνική Φοβία (= Κ.Φ))
Πολύ διαδεδομένη διαταραχή (πάσχει περίπου το 13% του πληθυσμού διεθνώς!) Παρουσιάζει μεγάλη την διακύμανση από την απλή συστολή και "ντροπαλότητα" έως την Αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας!
Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία,
(εστιάζει την θεραπευτική διαδικασία στους παράλογους φόβους του ασθενούς) -σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή κατά το αρχικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών περιπτώσεων - μπορεί να δώσει μονιμη λύση στο πρόβλημα της κοινωνικής φοβίας!
Αξίζει να αναφερθεί οτι
σημαντικό ...ποσοστό ατόμων που πασχουν από ΚΦ, δεν απευθύνονται σε ειδικό ψυχολόγο, καθώς την θεωρούν εσφαλμένα αμετάβλητο στοιχείο του χαρακτήρα τους!
(είμαι ντροπαλός εσωστρέφεις,κλπ).
Περίπου το 50% των ατόμων με διαταραχή ΚΦ δεν αναζητούν ποτέ θεραπεία ή τι κάνουν με μεγάλη (15-20 χρόνια) καθυστέρηση!
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι, ενώ τα φάρμακα (αγχολυτικά & αντικαταθλιπτικά) αποτελούν την πιο συνηθισμένη μορφή θεραπείας που προτείνεται από τους γιατρούς, στην πραγματικότητα η ψυχοθεραπεία, και ιδιαιτέρως η γνωστική (ή γνωσιακή) – συμπεριφορική, είναι περισσότερο αποτελεσματική διότι, αντίθετα με τα φάρμακα, έχει μόνιμα αποτελέσματα!
Δημήτριος Παπαθανασίου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
Read more
Η συνδυαστική ψυχοθεραπεία Ατομική και Ομαδική έχει δείξει οτι έχει πολύ καλά αποτελέσματα για να ξεπεραστεί ο φόβος της έκθεσης, (κοινωνικό άγχος). Φυσικά χρειάζεται το άτομο να δεσμευτεί σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο ώστε να αποκτήσει ασφάλεια, κατι που κτίζεται στην διάρκεια της θεραπευτικής πορείας.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ilisia
Με ψυχοθεραπεία και ίσως χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή
Καλημέρα σας!
Η ψυχοθεραπεία και η συμπεριφοριστική προσέγγιση θα σας βοηθήσουν άμεσα κ λειτουργικά. Η συστηματική κ προοδευτικά αυξανόμενη έκθεση στο φοβικό ερέθισμα θα σας βοηθήσει.
Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας, για να σας κατευθύνει και να σας υποστηρίξει.
Με εκτίμηση
Με ψυχοθεραπεία γνωσιακού-συμπεριφορικού τύπου κατά κύριο λόγο σε συνδυασμό με φαρμακοθεραπεία αν χρειασθεί.
Η αντιμετώπιση της κοινωνικής φοβίας επιτυγχάνετε μέσω της Γνωσιακής Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας καθώς και της Κλινικής Ύπνωσης. Τα δυο μοντέλα ψυχοθεραπείας χρησιμοποιούνται στη συνεδρία με τον εξής τρόπο : ξεκινάμε με γνωσιακή συμπεριφοριστική και ολοκληρώνουμε με Κλινική Ύπνωση .Πιο συγκεκριμένα με τη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία ,ο θεραπευόμενος αλλάζει τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του και τον κόσμο, μαθαίνει τεχνικές χαλάρωσης και εκθέτει τον εαυτό του σε καταστάσεις που απέφευγε λόγω του φόβου του, ενδυναμώνετε το Εγώ του μαθαίνοντας δεξιότητες για να αντιμετωπίσει με λιγότερα άγχος τις κοινωνικές καταστάσεις. Στο τέλος πλαισιώ...νετε με την Κλινική Ύπνωση όπου ο θεραπευτής έχει ετοιμάσει ένα εξατομικευμένο σενάριο για τον θεραπευόμενο του με ανάλογες θετικές προτροπές και τεχνικές χαλάρωσης. Ο θεραπευόμενος βρίσκεται σε βαθιά χαλάρωση και είναι ιδιαίτερα δεκτικός στις υποβολές του θεραπευτή του. Λόγω της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου δημιουργούνται νέες νευρωνικές διασυνδέσεις και νέες συνάψεις δημιουργώντας έτσι νέα μάθηση. Το σενάριο ηχογραφείται και στέλνεται στον θεραπευόμενο ,ώστε να μπορεί να το ακούει καθημερινά . Πρόκειται για βραχεία ψυχοθεραπεία με εκπληκτικά αποτελέσματα καθώς χρησιμοποιούνται δύο ισχυρά μοντέλα ψυχοθεραπείας μαζί. Read more
Καλησπέρα σας. Η κοινωνική φοβία είναι από τις πιο συνήθεις αγχώδεις διαταραχές. Προτείνεται γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία ως θεραπεία εκλογής, για τον εντοπισμό και στη συνέχεια την τροποποίηση των δυσλειτουργικών σκέψεων του ατόμου και τη βελτίωση της λειτουργικότητας του.
Χρειάζεται ψυχοθεραπεία
Όπως και κάθε μορφής άγχους και φόβου, υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν. Επίσης, η έκθεση σε καταστάσεις που σας αγχώνουν σταδιακά χτίζουν ανοχή στο άγχος. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του.
Με ψυχοθεραπεία γνωσιακή Συμπεριφοριστικη.
Η ψυχοθεραπεία αποδεδειγμένα βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους. Αν η λειτουργικότητα του ατόμου έχει μειωθεί δραματικά προτείνεται, συνδυαστικά με την ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση από ψυχίατρο.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από έναν συνδυασμό τεχνικών διαχείρισης του άγχους, διαφραγματικής αναπνοής, τεχνικών χαλάρωσης, εξάσκηση τεχνικών δεξιοτήτων κ.α.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.