Καλησπέρα σας είμαι 18 χρόνων και έχει λίγες μέρες αισθάνομαι ότι μου έρχεται εμετός χωρίς λόγο σαν κάτι να με ενοχλεί. Γενικά είμαι αρκετά αγχωμένος θα μπορούσε να είναι από άγχος ;;;
Καλησπέρα σας! Η τάση προς έμετο μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του άγχους, ωστόσο αρχικά θα μπορούσατε να πραγματοποιήσετε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να ελέγξετε τον βιολογικό παράγοντα του προβλήματος. Σε περίπτωση που αποκλειστεί ο παράγοντας που σχετίζεται με τη φυσιολογία, και το πρόβλημα εξακολουθεί να επιμένει, τότε θα μπορούσατε να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας, προκειμένου να εξετάσετε τον παράγοντα του άγχους στη ζωή σας.
Ναι. Φυσικά. Καλό θα είναι να μιλήσετε έστω και μια φορά με έναν ψυχολόγο και να εκφράσετε τα άγχη σας. Είμαι σίγουρη ότι θα νιώσετε καλύτερα πολύ γρήγορα
Θα μπορούσε να είναι από άγχος αλλά θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το παθολόγο σας.
Καλησπέρα σας. Το αίσθημα ναυτίας και η αίσθηση ότι σας έρχεται εμετός, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από άγχος, είναι πολύ συχνά ψυχοσωματικά συμπτώματα. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει έντονα το γαστρεντερικό σύστημα, καθώς τα δύο είναι στενά συνδεδεμένα μέσω του λεγόμενου "άξονα εγκεφάλου-εντέρου". Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση έντονου στρες, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς στο στομάχι, ναυτία ή και την αίσθηση πνιγμού.
Είναι επίσης πιθανό να παρατηρείτε αυτά τα συμπτώματα πιο έντονα λόγω της ανησυχίας που σας προκαλούν, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο: το άγχος ενισχύει τ...η ναυτία και η ναυτία ενισχύει το άγχος.
Εάν δεν εμφανίζονται άλλα οργανικά συμπτώματα, όπως πυρετός, πόνος ή συνεχής εμετός, είναι πολύ πιθανό η αιτία να είναι κυρίως ψυχολογική. Παρ' όλα αυτά, είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν παθολόγο για να αποκλειστεί οποιαδήποτε οργανική αιτία, αν αυτό δεν έχει ήδη γίνει.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι η αιτία είναι το άγχος, μπορείτε να δοκιμάσετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνοές ή ασκήσεις χαλάρωσης. Η ενίσχυση της καθημερινής σας ρουτίνας με υγιεινή διατροφή, επαρκή ύπνο και σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του στρες. Αν το αίσθημα ναυτίας επιμένει ή εντείνεται, θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο για να κατανοήσετε καλύτερα την πηγή του άγχους σας και να βρείτε κατάλληλους τρόπους διαχείρισης.
Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτό και ότι πρόκειται για κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη υποστήριξη.
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.