This question and its answers are only available in Greek

Do you need to Chat with a health expert right away?

Get instant expert guidance for your medical concerns now!

  • Anxiety and Stress
  • Submitted on 28/10/2024

Άγχος, κατάθλιψη και φόβοι αύξησης βάρους χωρίς αγωγή ή βουλιμία;

Καλησπέρα σας . Έχω διαγνωστεί με άγχος παρά πολύ και μέτριας μορφής κατάθλιψης. Φοβάμαι να πάρω αγωγή επειδή ξέρω ότι προκαλούν αύξηση βάρους και είμαι ήδη με αυξημένο βάρος . Να πω σε αυτό το σημείο ότι καταλαβαίνω πολλές φορές τον εαυτό μου ότι θέλω να φάω ενώ να μην πείναω ή αν έχω φάει πριν από μία ώρα να θέλω να ξανά φάω . Ή όταν γίνει κάτι που να με στεναχωρήσει να θέλω να φάω . Αρκετές φορές όταν λέω ότι για βράδυ δεν θα φάω . Τσιμπολιγαω . Αυτό μπορεί να είναι και βουλιμία?

17 specialists answered

  • Καλησπέρα σας. Καταλαβαίνω την ανησυχία σας σχετικά με την αγωγή και τις πιθανές της επιπτώσεις στο βάρος, καθώς και τη σχέση σας με το φαγητό. Η συναισθηματική κατανάλωση τροφής και το τσιμπολόγημα σε στιγμές άγχους ή θλίψης είναι κοινά συμπτώματα και συχνά συνδέονται με συναισθηματική υπερφαγία, αν όχι απαραίτητα με βουλιμία.

    OIKONOMOPOULOU FANI

    Dietitian - Nutritionist

    Peristeri

  • Immediate results
    Designed by experts
    Certified method

    MindTime Clinic: 360° care for your mental health

    Take the free certified Anxiety Test (GAD-7) and check if you have symptoms by answering 7 simple questions.

    Take the test Learn more
  • Καλησπέρα σας.
    Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί ψυχοθεραπευτικά να αξιοποιήσετε όλους τους φυσικούς τρόπους για εκτόνωση και εκφόρτιση του περισσεύματος απωθημένης ενεργητικότητας και έντασης. Όπως φαίνεται τρώτε συναισθηματικά και καλύπτετε τις ανάγκες σας μέσω τους φαγητού. Χρειάζεστε στήριξη πρώτα από τη βούληση και τη διάθεσή σας, για να ισορροπήσετε, και ίσως μετά τη βοήθεια ενός ειδικού.

    Πράπας Ιωάννης

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής

    Gerakas

  • Καλησπέρα σας! Υπάρχει συναισθηματική πείνα γιατί καταναλώνετε φαγητό ενώ δεν πεινάτε. Ίσως να υπάρχει και βουλιμία κάποιες φορές. Καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον/την γιατρό σας για να πάρετε αγωγή καθώς υπάρχουν και νέας γενιάς φάρμακα που δεν επηρεάζουν το βάρος. Απλά θα πρέπει ο/η ειδικός να δει εαν κάποιο από αυτά σας καλύπτει. Αφού υπάρχει και αυτή η σύνδεση των συναισθημάτων με το φαγητό καλό θα ήταν να το συζητήσετε με τον/την ειδικό που έχετε δει για το άγχος και την κατάθλιψη και παράλληλα να βλέπετε και διατροφολόγο-διαιτολόγο ώστε να δουλεύετε όλοι μαζί και να επιλυθεί το πρόβλημα όσο γίνεται πιο σύντομα.

    Καραμπόλα Μαρία

    Dietitian - Nutritionist

    Thessaloniki

  • Καλησπέρα σας. Με τις πληροφορίες που αναφέρετε δεν φαίνεται να πάσχετε από βουλιμία. Καλό είναι να επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο ώστε να σας κάνει μια αξιολόγηση και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την διατροφή σας.

    Κουβάτσος Φίλιππος

    Dietitian - Nutritionist

    Koropi

  • Καλησπέρα. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε την αγωγή για να μην χειροτερέψει η κατάσταση σας και επίσης να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, η οποία μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει στο να σταματήσετε την φαρμακευτική αγωγή. Επίσης ζητείστε από τον γιατρό να σας χορηγήσει πιο σύγχρονα φάρμακα με λιγότερες παρενέργειες ως προς το βάρος.

    Apotsos Panagiotis

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής - Kλινικός ΨυχοΣεξολόγος

    Kypseli

  • Όχι δεν μπορεί να θεωρηθεί βουλιμία. Απλά συναισθηματική κάλυψη σας παρέχει (προσωρινα) με την άνεση που σας παρέχει το φαγητό και καταφεύγετε σε αυτό για να μειωθεί η ένταση και οι ενοχλητικές σκέψεις. Όμως υπάρχουν αντικαταθλιπτικα τα οποία δεν έχουν καμία επίδραση στο βάρος και στην αύξηση της όρεξης, αυτό πρέπει να το γνωρίζετε αν δεν το ξέρατε μέχρι τώρα.

    Τσάγκαρης Θεόδωρος Κ.

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπευτής

    Palaio Faliro

  • Καλησπέρα σας, όπως το περιγράφεται μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι συναισθηματική υπερφαγία λόγω του άγχους και της κατάθλιψης.

    Κυριακοπούλου Δήμητρα

    Dietitian - Nutritionist

    Argos

  • Κατανοούμε τον προβληματισμό σας σχετικά με την πιθανότητα αύξησης βάρους από την αγωγή, ειδικά όταν έχετε ήδη παρατηρήσει την τάση να καταφεύγετε στο φαγητό σε στιγμές συναισθηματικής έντασης ή στεναχώριας. Αυτού του είδους η συμπεριφορά, το να τρώτε όταν δεν πεινάτε πραγματικά ή να αναζητάτε τροφή ως απάντηση σε συναισθηματική ανάγκη, είναι αρκετά συχνή σε άτομα που βιώνουν έντονο άγχος ή κατάθλιψη. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε βουλιμία, αλλά μπορεί να δείχνει ότι το φαγητό λειτουργεί ως μηχανισμός ανακούφισης από το άγχος ή τη θλίψη.

    Η ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κατανοήσετε βαθύτερα αυτή τη σχέση με το φαγητό
    ... Read more

  • Καλησπέρα σας. Φαίνεται ότι η σχέση σας με το φαγητό και η διάθεσή σας επηρεάζονται από το άγχος και την κατάθλιψη, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο. Πολλοί άνθρωποι με άγχος και κατάθλιψη παρατηρούν ότι στρέφονται στο φαγητό ως έναν τρόπο διαχείρισης των δύσκολων συναισθημάτων. Αυτή η τάση, που περιλαμβάνει την επιθυμία για φαγητό χωρίς πείνα ή τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού (όταν δηλαδή το φαγητό είναι τρόπος διαφυγής ή παρηγοριάς), δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για βουλιμία. Η βουλιμία συνήθως χαρακτηρίζεται από υπερφαγικά επεισόδια που συνοδεύονται από έντονη ενοχή και συχνά από συμπεριφορές αντιστάθμισης, όπως η υπερβολική ά... Read more

    Αναστοπούλου Φιλίππα

    Κλινική Ψυχολόγος

    Monastiraki

  • Οι σκέψεις και τα συναισθήματα γύρω από το φαγητό είναι πολύ συχνά σε καταστάσεις άγχους και κατάθλιψης και συνδέονται με συναισθηματική κατανάλωση τροφής. Η επιθυμία να φάτε ενώ δεν πεινάτε ή όταν νιώθετε στενοχώρια φαίνεται να λειτουργεί ως μηχανισμός διαχείρισης των συναισθημάτων σας. Εφόσον έχετε λάβει διάγνωση, θα σας πρότεινα να συζητήσετε με τον γιατρό σας τις ανησυχίες σας σχετικά με την αγωγή, ώστε να σας κατευθύνει κατάλληλα. Παράλληλα, η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια ωφέλιμη διαδικασία, καθώς προσφέρει ένα πλαίσιο υποστήριξης που μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τις βαθύτερες αιτίες των συμπτωμάτων σας, να μάθετε εναλλακτικές στρ... Read more

    Κύρκου Μαργαρίτα

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Kifisia

  • Καλησπέρα σας. Εφόσον δεν συνοδεύται από εκούσια πρόκληση έμετου όχι. Είναι υπερφαγικά επισόδεια προερχόμενα από ψυχολογική φύσεως αίτια.

    Konstantinou Krini

    Dietitian - Nutritionist

    Voula

  • Καλησπέρα,
    Η σύνδεση ανάμεσα στο άγχος και την υπερφαγία είναι αποδεδειγμένη, καθώς πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού σε δύσκολες στιγμές, χρησιμοποιώντας το φαγητό ως μηχανισμό άμυνας και αντιμετώπισης.
    Αν συμβαίνει συχνά να καταναλώνετε φαγητό ενώ δεν πεινάτε ή να τσιμπολογάτε, καλό θα ήταν να εξεταστεί εάν αυτές οι συνήθειες σχετίζονται με συμπτώματα βουλιμίας.
    Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αναζήτηση επαγγελματικής υποστήριξης από ψυχολόγο και η αναγνώριση των συναισθημάτων που οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά θα αποκαταστήσει την σχέσης σας με το φαγητό και την ψυχική σας υγεία.

    Καλοβάδης Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοσεξολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Kypseli

  • Καλησπέρα. Η επιθυμία για φαγητό χωρίς πείνα, ιδιαίτερα σε στιγμές έντονων συναισθημάτων, μπορεί να αποτελεί σημάδι συναισθηματικής υπερφαγίας, η οποία συχνά σχετίζεται με άγχος και κατάθλιψη. Δεν σημαίνει απαραίτητα βουλιμία, που συνήθως περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας και μετά προσπάθειες "αντιστάθμισης" . Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν επιλογές που έχουν μικρή επίδραση στο βάρος ή μπορούν να συνδυαστούν με διατροφική υποστήριξη. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να βρείτε την κατάλληλη προσέγγιση, ώστε να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία χωρίς περιττές ανησυχίες για το βάρος.

    Νταϊλάκης Παναγιώτης

    Ψυχολόγος

    Thessaloniki

  • Καλησπέρα σας! Καταλαβαίνω ότι η διάγνωση του άγχους και της κατάθλιψης είναι δύσκολη και επηρεάζει και τις διατροφικές σας συνήθειες. Η συναισθηματική διατροφή είναι πολύ συχνή σε άτομα που αντιμετωπίζουν άγχος και κατάθλιψη, και μπορεί να σχετίζεται με την ανάγκη να καταπραΰνουμε συναισθήματα, όπως στεναχώρια, άγχος ή και ανία, μέσω του φαγητού. Ας δούμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο και πώς να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάστασή σας.
    1. Συναισθηματική Πείνα και Βουλιμία

    Συναισθηματική πείνα: Είναι φυσιολογικό να τρώμε μερικές φορές λόγω συναισθημάτων, αλλά όταν αυτό γίνεται συχνό, μπορεί να καταλήγει σε αύξ
    ... Read more

    Λιναρδάκη Εύα

    Dietitian - Nutritionist

    Heraklion

  • Καλησπέρα σας, είναι πολύ συνηθισμένο σε καταστάσεις έντονου άγχους να αναζητούμε ανακούφιση στο φαγητό χωρίς να πεινάμε πραγματικά. Η βουλιμία έχει συγκεκριμένα κριτήρια. Θα σας πρότεινα να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό για να διαχειριστείτε τα θέματα άγχους.

    Koulouvardi Stella

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Petralona

  • Όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή σας είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος γνωρίζει το ατομικό σας ιατρικό ιστορικό και ο ίδιος θα κρίνει εάν χρειάζεστε αυτά τα φάρμακα. Όσον αφορά όμως τη διατροφή σας είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν κλινικό διαιτολόγο ώστε να σας βοηθήσει, να σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας και να σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλες μετρήσεις.

    Φιλιππόνη Βίντια

    Dietitian - Nutritionist

    Marousi

  • Μαλλον δεν είναι βουλιμία, αλλά στεναχώρια και δεν μάθατε να ξεχωρίζεται συναισθηματική απο πραγματική πείνα. Επίσης τα φάρμακά για αγχος και κατάθλιψη δεν παχαίνουν μόνο κάποια συγκεκριμένα. Συζητήστε με τον ιατρό σας για κατάλληλη αγωγή. Στη διαθεσή σας. Με εκτίμηση

    Papadopoulou Anastasia

    Κλινική - Μοριακή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Elliniko

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections

Do you need to see a health expert right away?

Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes

Mobile Image

Do you need to Chat with a health expert right away?

Get instant expert guidance for your medical concerns now!

Mobile Image
success envelop We have received your question!

We’ll send you an email when a specialist responds.