Καλησπέρα σας.θα ήθελα να πάρω πληροφορίες για την κόρη μου...είναι 20 χρονών και δεν θέλει να βρίσκεται με κόσμο δεν θέλει να βγαίνουμε έξω για φαγητό...έχει άγχος και φοβάται να κάνει κάτι γιατί όταν την πιάνει έχει ταχυκαρδίες...πώς να το αντιμετωπίσουμε;
Καλησπέρα σας! Τα συμπτώματα που περιγράφετε παραπέμπουν σε αγοραφοβία εφόσον παρατηρούνται με συχνότητα και όχι σαν μεμονωμένα περιστατικά. Ωστόσο θα πρέπει να γίνει κλινική εκτίμηση από ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να διαπιστωθεί. Με την ψυχοθεραπεία, ιδίως με τη μέθοδο της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας μπορούμε να έχουμε πολύ άμεσα αποτελέσματα βελτίωσης τέτοιων καταστάσεων, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα σας συμβούλευα να κάνετε μία συζήτηση με την κόρη σας ώστε να δείτε αν η ίδια θα επιθυμούσε να ξεκινήσει μια διαδικασία ψυχοθεραπείας. Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ το άγχος που έχετε ως μανούλα, ωστόσο για να μπορέσει να δο...υλέψει η διαδικασία της θεραπείας θα πρέπει να το επιθυμεί η ίδια η κόρη σας εφόσον είναι ενήλικη, προκειμένου να αναπτυχθεί μια συνεργασία μεταξύ εκείνης και του θεραπευτή της. Εύχομαι να σας βοήθησα, καλή συνέχεια! Read more
Να μιλήσει η κόρη σας με ειδικό. Εάν εκείνη δεν θέλει η δεν μπορεί να μιλήσετε εσείς.
Θα την βοηθήσει σημαντικά να ξεκινήσει συνεδρίες ψυχοθεραπείας.
Θα πρέπει να την βοηθήσετε να αποφασίσει να πάει είτε σε ψυχολόγο είτε σε ψυχίατρο. Αν δεν το αντιμετωπίσει άμεσα το πιο πιθανό είναι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Χρειάζεται να αξιολογηθεί αν πρόκειται για κατάθλιψη, κοινωνική φοβία ή κάτι άλλο και να βρεθεί η πιο κατάλληλη προσέγγιση.
Καλησπέρα σας.
Η αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων, το άγχος και τα σωματικά συμπτώματα, όπως οι ταχυκαρδίες, είναι καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη καθοδήγηση. Θα ήταν πολύ βοηθητικό η κόρη σας να εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με έναν ειδικό, όπως ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Μέσα από συζήτηση και θεραπευτικές προσεγγίσεις, ένας ειδικός μπορεί να την βοηθήσει να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί τα αίτια του άγχους της.
Είναι πολύ σημαντικό, σε κάθε περίπτωση, να παραμείνετε δίπλα της ως ένα σταθερό και υποστηρικτικό άτομο. Η ήρεμη και αισιόδοξη παρουσία σας μπορεί να την βοηθήσει να αισθανθεί ασφαλής και να... προχωρήσει με περισσότερη σιγουριά.
Read more
Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ψυχίατρο για να εξετάσει μήπως πρόκειται για διαταραχή πανικού ή κάποια άλλη αγχώδη διαταραχή ή φοβία. Σίγουρα όμως χρειάζεται να επισκεφτείτε ειδικό ψυχικής υγείας για περισσότερη και σε βάθος διερεύνηση του θέματος.
Φαίνεται ότι αντιμετωπίζει αρκετό άγχος, ίσως και κρίσεις πανικού και κάνει αποφύγεις. Καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να μιλήσετε στην κόρη σας, ώστε να δει κάποιον ψυχοθεραπευτή και να βοηθηθεί
Καλησπέρα σας. Η συνεργασία με έναν ειδικο θα βοηθούσε να αναγνωρισθούν οι καταστάσεις που της δημιουργούν αγχος και αποφεύγει τις αλληλεπιδράσεις, με απώτερο σκοπο την αντιμετώπιση τους.
Καλησπέρα σας, κατανοώ την ανησυχία σας για την κόρη σας και τα συμπτώματα που περιγράφετε. Η κατάσταση που αναφέρετε, όπου η κόρη σας βιώνει έντονο άγχος και ταχυκαρδία σε κοινωνικές καταστάσεις ή απλές δραστηριότητες, μπορεί να υποδηλώνει μια μορφή κοινωνικού άγχους ή αγχώδους διαταραχής. Όταν το άγχος είναι έντονο και συστηματικό, μπορεί να περιορίσει τη διάθεση και την ικανότητα του ατόμου να συμμετέχει σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως η έξοδος από το σπίτι ή η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.
Ο πρώτος και πιο σημαντικός βήμας για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση είναι να την ενθαρρύνετε να μιλήσει ανοιχτά για τα συναισθ...ήματά της. Το να αποδεχτείτε τα συναισθήματά της και να δείξετε κατανόηση μπορεί να τη βοηθήσει να αισθανθεί λιγότερο απομονωμένη και πιεσμένη. Κατανοώντας το άγχος της και όχι προσπαθώντας να το καταπιέσετε ή να το αγνοήσετε, θα διευκολύνετε τη διαδικασία του να αναζητήσει βοήθεια και να προσπαθήσει να το διαχειριστεί.
Η πιο ενδεδειγμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του άγχους είναι μέσω της ψυχοθεραπείας, και συγκεκριμένα μέσω της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT), η οποία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική για τη διαχείριση των αγχωδών διαταραχών. Η CBT βοηθά το άτομο να κατανοήσει τα αρνητικά και δυσλειτουργικά μοτίβα σκέψης που ενδέχεται να πυροδοτούν το άγχος, και στη συνέχεια να τα ανασκευάσει με πιο ρεαλιστικές και θετικές σκέψεις, ενώ ταυτόχρονα εστιάζει και στην εκμάθηση στρατηγικών για τη διαχείριση του άγχους στις καθημερινές καταστάσεις.
Αν η κόρη σας δεν είναι έτοιμη να αναζητήσει βοήθεια άμεσα, μπορείτε να της προσφέρετε υποστήριξη ενθαρρύνοντάς την να μιλήσει με κάποιον ειδικό και να κατανοήσει ότι η βοήθεια είναι φυσικό και υγιές να ζητηθεί όταν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε κάτι μόνοι μας. Καλό θα ήταν να μην πιέσετε τη κόρη σας, αλλά να της δείξετε ότι είστε εκεί για να την στηρίξετε, όποτε εκείνη είναι έτοιμη να το κάνει.
Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να καταλάβετε τις ανάγκες της χωρίς να την πιέσετε, ενώ παράλληλα να την ενθαρρύνετε να βρει τρόπους να διαχειριστεί το άγχος της, ακόμα και με μικρές καθημερινές προσπάθειες, όπως το να βγει για μια σύντομη βόλτα ή να συμμετάσχει σε πιο μικρές κοινωνικές δραστηριότητες, όταν νιώθει έτοιμη. Η πρόοδος συνήθως έρχεται σταδιακά.
Read more
Καλησπέρα σας, θα βοηθούσε για αρχή η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή ώστε να εκτιμήσει αν χρειάζεται και παραπομπή σε ψυχίατρο, ή αν από μόνη της η ψυχοθεραπεία είναι αρκετή.
Καλημέρα σας, εάν η κόρη σας αναγνωρίζει τη δυσλειτουργία στη καθημερινότητά της προτρέψτε τη να επισκεφθεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για θέματα διαχείρισης άγχους.
Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ για το μήνυμά σας και την εμπιστοσύνη που δείχνετε. Από όσα περιγράφετε, η κόρη σας φαίνεται να βιώνει έντονα συμπτώματα κοινωνικού άγχους, τα οποία μπορεί να εκδηλώνονται μέσα από ταχυκαρδίες, φόβο κοινωνικών καταστάσεων και την ανάγκη για απομόνωση. Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αγχώδεις διαταραχές, ωστόσο, η ακριβής αξιολόγηση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση και την ένταση του άγχους που βιώνει.
Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα μπορούσε να αξιολογήσει την κατάστασή της, να διερευνήσει πιθανούς παράγοντες που συνδέονται με αυτά τα συμπτώματ...α και να προσφέρει υποστηρικτικές μεθόδους αντιμετώπισης. Συχνά, η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη διαχείριση του κοινωνικού άγχους, καθώς στοχεύει στη βαθμιαία έκθεση στις κοινωνικές καταστάσεις και στην αναδόμηση σκέψεων που ενδέχεται να ενισχύουν το άγχος.
Συζητώντας μαζί της για την πιθανότητα συνεργασίας με έναν ψυχολόγο, μπορεί να αισθανθεί ασφάλεια και κατανόηση. Αν η προσέγγιση αυτή γίνει με έναν υποστηρικτικό τρόπο, θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθούν οι αρχικοί της δισταγμοί.
Read more
Καλησπέρα σας. Ως οικογενειακή θεραπεύτρια θα σας έλεγα να ξεκινούσατε μαζί ψυχοθεραπεία.
Η κόρη σας θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη σχέση της με εσάς που είστε ο πιο ασφαλής και ο πρώτος της δεσμός και παράλληλα να αντιμετωπίσει κάθε φοβία της περί κοινωνικών συναναστροφών.
Θέλει χρόνο και υπομονή. Το γεγονός ότι το έχετε εντοπίσει είναι ένα σημαντικό βήμα για την αλλαγή!
Η κόρη σας πιθανότατα βιώνει έντονο άγχος ή κρίσεις πανικού, που την οδηγούν στην αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων. Είναι σημαντικό να της δείξετε κατανόηση και υποστήριξη, χωρίς πίεση. Ενθαρρύνετέ την να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο, καθώς η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να τη βοηθήσουν. Μικρά βήματα, όπως δραστηριότητες που την κάνουν να νιώθει άνετα, ασκήσεις αναπνοής και σωματική άσκηση, είναι χρήσιμα. Αν το πρόβλημα επιμένει, ένας ειδικός μπορεί να συστήσει περαιτέρω θεραπεία.
Καλησπέρα σας.
Καταρχάς, συζητήστε μαζί της ποιες είναι οι πιθανές δυσκολίες. Ανοίξτε κανάλια επικοινωνίας μαζί της. Αν δεν ανταποκριθεί σε αυτό, επισκεφτείτε εσείς ως γονέας έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας, για να καταστρώσετε μια στρατηγική προσέγγισης της κόρης σας.
Καλησπέρα,
Οι αιτίες αυτών των θεμάτων μπορεί να είναι πολλές, περιλαμβάνοντας κοινωνικές φοβίες ή προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες που την έχουν κάνει να αποφεύγει κοινωνικές καταστάσεις.
Τα συμπτώματα του άγχους, όπως οι ταχυκαρδίες, προσθέτουν ακόμα περισσότερο άγχος και δημιουργούν μία κατάσταση αποφυγής που είναι δύσκολο να σπάσει.
Η βοήθεια από ψυχολόγο μέσα από μια σειρά τεχνικών αντιμετώπισης, όπως η σταδιακή έκθεση σε καταστάσεις που την στρεσάρουν, θα της προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη για την αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών.
Καλησπέρα σας. Πιθανότατα πρόκειται για κάποια κοινωνική φοβία. Θα ήταν πολύ καλό να επισκεπτόταν η κόρη σας κάποιον ψυχολόγο, κατά προτίμηση εκπαιδευμένο στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.