Καλησπέρα! Να σας ρωτήσω: ανάμεσα στους παρακάτω ξηρους καρπους, ποιοι θεωρούνται πιο «διαιτητικοί»; Εννοώ ταιριάζουν καλύτερα σε πρόγραμμα απωλειας βαρους: Κάσιους, καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια αιγινης; Ευχαριστω πολύ!
Καλησπέρα! 😊 Πολύ καλή ερώτηση! Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, αλλά έχουν και αρκετές θερμίδες λόγω των λιπαρών τους. Αν θέλεις να τους εντάξεις σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, καλό είναι να επιλέξεις εκείνους που είναι πιο «διαιτητικοί» και να τους καταναλώνεις με μέτρο.
Ας δούμε τους καρπούς που ανέφερες, συγκριτικά:
1. Αμύγδαλα
Θερμίδες: Περίπου 570-600 θερμίδες ανά 100 γρ.
Θρεπτικά στοιχεία: Πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά.
Συμπέρασμα: Τα αμύγδαλα είναι εξαιρετικά για την απώλεια βάρους, καθώς οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες τ...ους βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού. Παρόλο που είναι σχετικά θερμιδοφόρα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ίνες και καλής ποιότητας λιπαρά, συντελούν στην καλύτερη διαχείριση της όρεξης.
2. Καρύδια
Θερμίδες: Περίπου 650 θερμίδες ανά 100 γρ.
Θρεπτικά στοιχεία: Υψηλά σε ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, και φυτικές ίνες.
Συμπέρασμα: Αν και είναι πολύ θρεπτικά και ωφέλιμα για την καρδιά, τα καρύδια έχουν περισσότερες θερμίδες , οπότε πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο αν στόχος είναι η απώλεια βάρους.
3. Φιστίκια Αιγίνης
Θερμίδες: Περίπου 570-590 θερμίδες ανά 100 γρ.
Θρεπτικά στοιχεία: Καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, με υγιή μονοακόρεστα λιπαρά.
Συμπέρασμα: Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά είναι σχετικά πιο «διαιτητικά» λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού.
4. Κάσιους
Θερμίδες: Περίπου 550-570 θερμίδες ανά 100 γρ.
Θρεπτικά στοιχεία: Καλή πηγή χαλκού, μαγνησίου και φωσφόρου.
Συμπέρασμα: Τα κάσιους είναι κάπως πιο λιπαρά και θερμιδοφόρα από άλλους ξηρούς καρπούς και συνήθως περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες, κάτι που τα καθιστά λιγότερο ιδανικά για πρόγραμμα απώλειας βάρους, αν τα συγκρίνουμε με τα υπόλοιπα.
Συμπέρασμα:
Αν κοιτάμε τα στοιχεία από τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης φαίνονται να είναι οι καλύτερες επιλογές για πρόγραμμα απώλειας βάρους, λόγω των περισσότερων φυτικών ινών και πρωτεϊνών που περιέχουν. Αντίθετα, τα καρύδια και τα κάσιους είναι επίσης υγιεινά, αλλά έχουν περισσότερες θερμίδες και λιγότερες ίνες, οπότε πρέπει να καταναλώνονται με μεγαλύτερη προσοχή.
Ελπίζω να βοήθησα! Αν έχεις κι άλλες ερωτήσεις, είμαι εδώ! 😊
Read more
Όλοι οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι αρκεί να είναι ώμοι και αναλατοι. 1 μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς είναι μια μερίδα.
Χαίρετε! Είναι πολύ σωστή η ερώτησή σας, καθώς οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, αλλά έχουν και αρκετές θερμίδες. Οπότε, η επιλογή και η ποσότητα είναι σημαντικά στοιχεία σε μια δίαιτα.
Ας δούμε τους ξηρούς καρπούς που αναφέρατε και πώς ταιριάζουν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους:
• Αμύγδαλα: Θεωρούνται από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς για δίαιτα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού, και σε βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, όταν εντάσσεται σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής....
• Καρύδια: Επίσης μια πολύ καλή επιλογή. Περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για την καρδιά και τον εγκέφαλο, και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, έχουν λίγο περισσότερες θερμίδες από τα αμύγδαλα, οπότε η ποσότητα χρειάζεται προσοχή.
• Φιστίκια Αιγίνης: Έχουν λίγες θερμίδες ανά μερίδα και είναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνη Β6. Επίσης, είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι συνήθως καταναλώνονται με το τσόφλι, γεγονός που επιβραδύνει την κατανάλωση και βοηθά στον έλεγχο της ποσότητας.
• Κάσιους: Έχουν καλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και ψευδάργυρο, αλλά και περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης. Επομένως, χρειάζονται μέτρο στην κατανάλωση.
Συνοπτικά:
Οι πιο «διαιτητικοί» από τους ξηρούς καρπούς που αναφέρατε είναι τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης, λόγω της χαμηλότερης θερμιδικής τους αξίας και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Τα καρύδια είναι επίσης μια καλή επιλογή, αλλά με μέτρο. Τα κάσιους θα πρέπει να καταναλώνονται με μεγαλύτερη προσοχή στην ποσότητα.
Σημαντικές συμβουλές:
• Ποσότητα: Η μερίδα είναι το κλειδί. Μια καλή ποσότητα είναι περίπου 30 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα (περίπου μια χούφτα).
• Μορφή: Προτιμήστε τους ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Αποφύγετε αυτούς που είναι τηγανισμένοι, αλατισμένοι ή με προσθήκη ζάχαρης.
• Συνδυασμός: Μπορείτε να συνδυάσετε διάφορους ξηρούς καρπούς για να επωφεληθείτε από τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά τους.
Ελπίζω να σας βοήθησα!
Read more
Αμύγδαλα και φιστίκια αιγίνης. Όμως θα πρέπει να καταναλώνετε μια μερίδα, ~ 30 γρ (όσο μια κλειστή χούφτα)
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.