leuki
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Λεύκη

Πρώτα συμπτώματα, εικόνες και αποτελεσματικές θεραπείες

Facemed Clinic Καφούνη Ευαγγελία

Συντάχθηκε από Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Facemed Ιατρική Κλινική και την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπευτή - Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας Καφούνη Ευαγγελία στις 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Μυστικά για να τα βγάλεις πέρα με τη λεύκη

Η ενδομητρίωση είναι μία πολυπαραγοντική νόσος. Τα συμπτώματά της μπορεί να αυξομειώνονται αναλόγως του επιπέδου της συνολικής υγείας που έχει η ασθενής. Η άσκηση, η σωστή διατροφή και η ισορροπημένη ψυχική διάθεση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία και την εξέλιξη της νόσου.

Προστάτεψε το δέρμα σου από τον ήλιο

Προστάτεψε το δέρμα σου από τον ήλιο

Το ηλιακό έγκαυμα πολλές φορές πυροδοτεί την εμφάνιση των κηλίδων στο δέρμα. Επιπλέον, βλάπτει τις κηλίδες που εμφανίζονται και μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο του δέρματος. Γι’ αυτό συνιστάται να φοράς πάντα αντηλιακή προστασία σε όλες τις περιοχές που δεν καλύπτονται από ρούχα. Άλλωστε, αν έχεις λευκό δέρμα και δεν κάνεις ηλιοθεραπεία τα σημάδια της λεύκης θα είναι λιγότερο εμφανή.

Ανανέωσε συχνά το αντηλιακό σου

Ανανέωσε συχνά το αντηλιακό σου

Δεν αρκεί να φορέσεις μία φορά αντηλιακό μέσα στη μέρα. Θα πρέπει κάθε 2 ώρες να το ανανεώνεις ακόμη και αν ο ήλιος δεν φαίνεται. Προτίμησε το αντηλιακό σου να είναι water resistant, ώστε να μην αφαιρείται αμέσως μόλις μπεις στο νερό.

άσκηση ενδομητρίωση

Μην κάνεις ποτέ τεχνητό μαύρισμα ή τατουάζ

Το δέρμα σου είναι ευαίσθητο. Δεν πρέπει να το ερεθίζεις, καθώς μπορεί να ενεργοποιήσεις κι άλλες δερματικές κηλίδες. Στη λεύκη υπάρχει το φαινόμενο Koebner, βάσει του οποίου στη σημείο που τραυματίζεται ή επηρεάζεται με τον οποιονδήποτε τρόπο τείνουν να εμφανίζονται νέες κηλίδες μέσα σε 2 βδομάδες.

Προσοχή στους τραυματισμούς

Προσοχή στους τραυματισμούς

Επειδή μπορεί ένας μικρός τραυματισμός στο δέρμα να οδηγήσει στη συνέχεια σε μια νέα βλάβη λεύκης, καλό είναι να αποφεύγεις τις δραστηριότητες που μπορεί να τραυματίσουν τα χέρια σου όπως η χρήση αιχμηρών αντικειμένων. Συνιστάται να αποφεύγεις τα τεχνητά νύχια, να βουρτσίζεις μαλακά τα μαλλιά σου, να κόβεις κοντά τα νύχια σου και να προσέχεις στο ξύρισμα. Αν τυχόν τραυματιστείς κάπου, σπεύσε να καθαρίσεις καλά το σημείο, ώστε να αποφευχθεί κάποια επιμόλυνση που μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση βλαβών λεύκης.

Χριστόφορος Λοϊζίδης από Facemed
Ο Χριστόφορος Λοϊζίδης από Facemed - Ιατρική Κοσμητολογία λέει:

“Προστάτεψε το δέρμα σου: Μην ξεχνάς ποτέ το αντηλιακό σου!”

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Yaghoobi R, Omidian M, Bagherani N. 'Vitiligo: a review of the published work', J Dermatol. 2011;38(5):419-431.

2. Alikhan A, Felsten LM, Daly M, et al. Vitiligo: a comprehensive overview Part I. Introduction, epidemiology, quality of life, diagnosis, differential diagnosis, associations, histopathology, etiology, and work-up. J Am Acad Dermatol. 2011;65(3):473-491.

3. Dillon AB, Sideris A, Hadi A, et al. Advances in vitiligo: an update on medical and surgical treatments. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(1):15-28.

4. Gianfaldoni S, Wollina U, Tchernev G, et al. 'Vitiligo in children: a review of conventional therapies', J Med Sci 2018;6(1):213-217.

5. Δανάη Παπαδάτου, Φώτιος Αναγνωστόπουλος. 'Ψυχολογία στο χώρο της υγείας', Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 15η έκδοση, 2009

6. Felsten LM, Alikhan A, Petronic-Rosic V. 'Vitiligo: a comprehensive overview Part II: treatment options and approach to treatment'. J Am Acad Dermatol. 2011;65(3):493-514.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.