spastiki-kolitida
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σπαστική κολίτιδα

Αντιμετώπισε το ευερέθιστο έντερο και τον πόνο στην κοιλιά

Κυριάκος Νικόλαος Ταπάκης Ελευθέριος
Nutri Project - Zografou

Συντάχθηκε από τον Γαστρεντερολόγο Κυριάκο Νικόλαο, τον Ομοιοπαθητικό Ταπάκη Λευτέρη και την Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες στις 22 Φεβρουαρίου 2019

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Διατροφή στη σπαστική κολίτιδα

Οι λειτουργικές διαταραχές του εντέρου, όπως είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, επηρεάζουν άμεσα το πεπτικό σύστημα. Πέρα από τον πόνο που προκαλούν, προκαλείται ταυτόχρονα και ένα έντονο αίσθημα δυσφορίας, κάτι που γίνεται ολοφάνερο και στη διάθεσή μας, η οποία μοιάζει πια να είναι πιο απαισιόδοξη από ό,τι συνήθως.

Πιο συγκεκριμένα, το σπαστικό ή ευερέθιστο κόλον (σπαστική κολίτις), εμφανίζεται με επίμονα συμπτώματα στο παχύ μας έντερο, το οποίο διασταυρώνεται με όλα τα άλλα όργανα στην κοιλιακή μας χώρα, προκαλώντας αναστάτωση με αυτή την ευερεθιστότητά του.

Ρίτσου Μαρία
Η Ρίτσου Μαρία - Διαιτολόγος - Διατροφολόγος λέει:

“Δε χρειάζεται να πανικοβληθείς, με μια απλή αγωγή αλλά και με εύκολους χειρισμούς, το έντερό σου ανακτά τη λειτουργικότητά του.”

Έχουμε δύο εκδοχές:

1

Διάρροια χωρίς κοιλιακό άλγος. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας. Χτυπάει τα νεαρά και γεμάτα άγχος άτομα σε οποιαδήποτε ηλικία και ευνοείται δεόντως, από τον τρόπο αλλά και τους ρυθμούς της ζωής τους. Αιτίες εμφάνισης αποτελούν: το πρόχειρο φαγητό, η μικρή πρόσληψη νερού, το κάπνισμα, η εξαντλητική εργασία με στέρηση επαρκούς ύπνου, η αυστηρή δίαιτα, η χρήση καθαρτικών και η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών.

2

Σπαστικό παχύ έντερο με βασικό σύμπτωμα τον πόνο που μοιάζει με κωλικό. Εδώ έχουμε να κάνουμε με πολλά αέρια, συμπτώματα διάρροιας ή δυσκοιλιότητας με αποτέλεσμα τον τυμπανισμό. Ο πόνος είτε είναι συνεχής είτε είναι διαξιφιστικός και παρουσιάζεται σε οποιοδήποτε σημείο της κοιλιακής μας χώρας, αλλά και στην πλάτη.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος τροφής που ευεργετεί όλους τους πάσχοντες οργανισμούς με τον ίδιο τρόπο, οπότε ο καθένας ξεχωριστά, ξέρει ποιες τροφές να τρώει και ποιες να αποφεύγει. Οι πάσχοντες, αυτό που χρειάζονται είναι καταρχάς ψυχολογική υποστήριξη και σε ορισμένες περιπτώσεις (πιο δύσκολες) ήπια ηρεμιστικά.

Ως καταλληλότερη αγωγή θεωρείται η διακοπή καθαρτικών ουσιών και η κατανάλωση τροφών με πολλές φυτικές ίνες, όπως τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι, το άσπρο ψωμί και τα καλά βρασμένα λαχανικά. Από μέτρια έως πολύ λίγη πρέπει να είναι η κατανάλωση ζάχαρης, κομπόστας χωρίς τις φλούδες, ψητών φρούτων και γαλακτοκομικών.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Vithoulkas G., The Science of Homeopathy. 6th Edition. International Academy of Classical Homeopathy. 2006.

2. Morrison R., Desktop Companion to Physical Pathology. Hahnemann Clinic Publishing 1998.

3. http://www.emedicine.medscape.com/article/180389-overview

4. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

5. http://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.