oulitida-periodontitida
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ουλίτιδα - Περιοδοντίτιδα

Συμπτώματα, θεραπεία και κόστος αντιμετώπισης

Λαμπρόπουλος Παναγιώτης Κοντογιάννη Βικτώρια

Συντάχθηκε από τον Οδοντίατρο Λαμπρόπουλο Παναγιώτη και την Οδοντίατρο Κοντογιάννη Βικτώρια στις 02 Αυγούστου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Τι είναι η ουλίτιδα και τι η περιοδοντίτιδα

Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι περιοδοντικές νόσοι που περιλαμβάνουν φλεγμονή των ιστών (μαλακών και σκληρών) που περιβάλλουν τα δόντια.

Η ουλίτιδα είναι η ήπια μορφή της φλεγμονής, κατά την οποία φλεγμαίνει μόνο ο μαλακός ιστός που περιβάλλει το δόντι. Είναι 100% αναστρέψιμη νόσος. Ωστόσο, δεν πρέπει να αμελήσεις τα συμπτώματα, διότι μπορεί να προχωρήσει πιο βαθιά, η φλεγμονή να αρχίσει να αποδομεί το οστό, να προκαλέσει περιοδοντίτιδα και να επιφέρει σταδιακά μέχρι και την απώλεια του δοντιού.

Η πιο κοινή αιτία της είναι η φτωχή στοματική υγιεινή. Γι’ αυτό, η σχολαστική καθαριότητα και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος στον οδοντίατρο είναι απαραίτητα για την πρόληψή της.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή φλεγμονή των ούλων που καταστρέφει τους μαλακούς ιστούς και τα οστά του δοντιού που υποστηρίζουν τα δόντια. Η νόσος μπορεί να κάνει τα δόντια να κουνιούνται ή ακόμη και να πέσουν. Είναι μια εν τω βάθει φλεγμονή που φτάνει μέχρι το οστό και πλέον δεν ελέγχεται με απλές συμβουλές στοματικής υγιεινής. Είναι απόρροια φτωχής στοματικής υγιεινής και προλαμβάνεται κατά τον ίδιο τρόπο που προλαμβάνεται και η ουλίτιδα.

Ακου το podcast

Παράγοντες αύξησης περιοδοντικών παθήσεων

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης των περιοδοντικών αυτών παθήσεων είναι:

  • Φτωχή στοματική υγιεινή

    Φτωχή στοματική υγιεινή

  • Προχωρημένη ηλικία

    Προχωρημένη ηλικία

  • Ορμονικές αλλαγές

    Ορμονικές αλλαγές

  • Κατάχρηση ουσιών

    Κατάχρηση ουσιών

  • Παχυσαρκία

    Παχυσαρκία

  • Κάπνισμα

    Κάπνισμα

  • Ελλιπής διατροφή

    Ελλιπής διατροφή

  • Συγκεκριμένα φάρμακα

    Συγκεκριμένα φάρμακα

  • Γενετική προδιάθεση

    Γενετική προδιάθεση

  • Τύπος οδοντοστοιχίας (κολλητά δόντια)

    Τύπος οδοντοστοιχίας (κολλητά δόντια)

  • Παθήσεις όπως HIV και λευχαιμία

    Παθήσεις όπως HIV και λευχαιμία

  • Χρόνια νοσήματα (διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, νόσος του Crohn)

    Χρόνια νοσήματα (διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, νόσος του Crohn)

Λαμπρόπουλος Παναγιώτης

“Η ουλίτιδα είναι 100% αναστρέψιμη κατάσταση. Αν καταφέρουμε να την ελέγξουμε πριν φτάσει στο οστό, την αντιμετωπίζουμε εύκολα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όλοι μας να μην αμελούμε να επισκεφθούμε 2 φορές το χρόνο τον οδοντίατρό μας!”

Αίτια ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας

Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα φτωχής στοματικής υγιεινής. Το βασικό αίτιο είναι η συσσώρευση πέτρας στα δόντια. Η πέτρα δημιουργείται όταν τα άλατα από το σάλιο κάθονται πάνω στα υπολείμματα τροφών και στη συνέχεια, αναπτύσσονται βακτήρια σχηματίζοντας αποικίες. Αυτό οδηγεί με τη σειρά του στη δημιουργία φλεγμονής.

Τα αίτια της ουλίτιδας είναι:

Οδοντική πλάκα και πέτρα στα δόντια

Οδοντική πλάκα και πέτρα στα δόντια

Η έλλειψη σχολαστικού βουρτσίσματος των δοντιών στη συχνότητα που πρέπει ενισχύει το σχηματισμό πέτρας και πλάκας στα δόντια, που προκαλούν φλεγμονή στους παρακείμενους ιστούς των ούλων. Το στρώμα πέτρας σχηματίζεται από τα βακτήρια που αναπτύσσονται όταν μένουν στα δόντια υπολείμματα τροφών και ζάχαρης.

Φτωχή στοματική υγιεινή

Φτωχή στοματική υγιεινή

Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να πραγματοποιείται καθημερινά μετά από κάθε γεύμα (3 φορές). Πρέπει να συνοδεύεται από καθαρισμό του σημείου ανάμεσα στα δόντια με μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα, διότι εκείνο είναι το σημείο που δεν καθαρίζεται εύκολα με την οδοντόβουρτσα. Τέλος, θα πρέπει να ξεπλένεις το στόμα σου με ήπιο στοματικό διάλυμα, ώστε να απομακρύνονται τα μικρόβια.

Κληρονομικότητα

Κληρονομικότητα

Η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη οδοντικών παθήσεων, ωστόσο τίποτε δεν είναι σίγουρο αν επενδύσεις στην πρόληψη. Όποια κληρονομική βάση κι αν υπάρχει, τίποτα δεν είναι ικανό να επέμβει και να καθορίσει την υγεία των δοντιών πέρα από την ίδια τη φροντίδα και την καθαριότητά τους.

Τα αίτια της περιοδοντίτιδας πέρα απο τη φτωχή στοματική υγιεινή είναι:

Συσσωρευμένη πλάκα στα δόντια

Συσσωρευμένη πλάκα στα δόντια

Όταν μένουν στα δόντια υπολείμματα τροφών και ζάχαρης διαταράσσεται η φυσιολογική χλωρίδα του στόματος και τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται. Με τα χρόνια δημιουργείται πρόβλημα στη βάση των δοντιών και στα ούλα (ουλίτιδα) που πλέον δεν είναι αντιμετωπίσιμο με απλό καθαρισμό δοντιών.

Χρόνια μη θεραπευμένη ουλίτιδα

Χρόνια μη θεραπευμένη ουλίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι ουσιαστικά το επόμενο στάδιο της ουλίτιδας που δεν έχει θεραπευθεί και με τα χρόνια προκαλεί φλεγμονή πιο βαθιά στο δόντι και το ούλο.

Συμπτώματα ουλίτιδας

Στα συμπτώματα της ουλίτιδας συμπεριλαμβάνονται:

  • Ερυθρότητα ούλων
  • Αιμορραγία ούλων
  • Κακοσμία στόματος
  • Αίσθηση ότι τα ούλα είναι χαλαρά γύρω από τα δόντια
  • Πέτρα γύρω από τα δόντια
  • Ευαίσθητα ούλα
  • Αποκόλληση ούλων από τα δόντια

Στα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας συμπεριλαμβάνονται:

  • Πρησμένα ή διογκωμένα ούλα
  • Ερυθρότητα ούλων
  • Ευαίσθητα ούλα
  • Εύκολη αιμορραγία ούλων
  • Αποκόλληση ούλων από τα δόντια
  • Κακοσμία στόματος
  • Κενά ανάμεσα στα δόντια
  • Επώδυνη μάσηση
  • Χαλαρότητα δοντιών

Επιπλοκές ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας

Η ουλίτιδα αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα και εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερες περιοδοντικές νόσους όπως είναι η περιοδοντίτιδα. Αν η περιοδοντίτιδα δεν αντιμετωπιστεί ούτε εκείνη εγκαίρως μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα των δοντιών, να δημιουργηθούν κενά ανάμεσα στα δόντια, ακόμη και να πέσουν εντελώς. Η νόσος εικάζεται ότι συνδέεται με την πρόκληση στεφανιαίας νόσου, ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή προβλημάτων στους πνεύμονες.

Διάγνωση και εξετάσεις για ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα

Η διάγνωση για την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο οδοντίατρος και ο περιοδοντολόγος.

Θα χρειαστεί να γίνει κλινική εξέταση που περιλαμβάνει έλεγχο των δοντιών, των ούλων, του στόματος και της γλώσσας για σημεία πλάκας και φλεγμονής. Κατά την κλινική εξέταση ο γιατρός ελέγχει:

  • Αν υπάρχουν πλάκα και πέτρα στα δόντια
  • Αν τα ούλα αιμορραγούν εύκολα
  • Σε τι κατάσταση είναι γενικότερα η υγεία των δοντιών

Είναι σημαντικό να καταγραφεί και το οδοντιατρικό ιστορικό σου, καθώς και αν έχεις άλλες χρόνιες παθήσεις. Και αυτό, γιατί οι νόσοι των ούλων επηρεάζουν και επηρεάζονται από διάφορες γενικές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη. Επίσης, φάρμακα που τυχόν παίρνεις (π.χ. αντισυλληπτικά) μπορεί να επηρεάζουν την υγεία των ούλων σου.

Εξετάσεις για τη σταδιοποίηση της περιοδοντίτιδας

Για να ανιχνευθεί το στάδιο που έχει προχωρήσει η περιοδοντίτιδα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη λήψη ακτινογραφίας στο στόμα, ώστε να βρεθεί πόση είναι η απώλεια οστού στις περιοχές που έχει εντοπίσει φλεγμονή. Επιπλέον, κατά την κλινική εξέταση ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό εργαλείο, την περιοδοντική μύλη, για να μετρήσει το βάθος του θυλάκου μεταξύ του δοντιού και του ούλου. Η μέτρηση αυτού του βάθους σε συνδυασμό με τις ακτινογραφίες, θα καθορίσουν και το είδος της θεραπείας που θα σου προτείνει.

Αν η νόσος έχει εξελιχθεί, μπορεί ο οδοντίατρος να σε παραπέμψει σε κάποιον εξειδικευμένο στη θεραπεία αυτής της πάθησης γιατρό που είναι ο περιοδοντολόγος.

Επειδή η ουλίτιδα που δεν διαγιγνώσκεται εγκαίρως και μένει χωρίς θεραπεία είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, η καλύτερη θεραπεία για τις νόσους των ούλων είναι η πρόληψη. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο οδοντιατρικός καθαρισμός δοντιών 2 φορές τον χρόνο, είναι αρκετός για να διατηρήσεις τα ούλα σου υγιή.

Σημεία και ενδείξεις ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας

Υπάρχουν ενδείξεις που μπορούν να σε οδηγήσουν στο γιατρό για περαιτέρω έλεγχο και διάγνωση της νόσου από ειδικό.

Ενδείξεις ότι μπορεί να έχεις ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα είναι:

  • Αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα ή με το οδοντικό νήμα
  • Κόκκινα ή διογκωμένα ούλα
  • Ούλα που έχουν υποχωρήσει / «τραβηχτεί μακριά από τα δόντια»
  • Ευαισθησία των δοντιών στα κρύα και τα ζεστά
  • Κακοσμία ή αίσθηση άσχημης γεύσης
Κοντογιάννη Βικτώρια
Κοντογιάννη Βικτώρια - Οδοντίατρος:

“Η καλή στοματική υγιεινή και οι τακτικοί καθαρισμοί (ανά εξάμηνο) στον οδοντίατρό σας, αποτελούν τα κλειδιά για την πρόληψη της περιοδοντικής νόσου. Η περιοδοντική υγεία ξεκινάει από εσάς!”

Θεραπεία ουλίτιδας - περιοδοντίτιδας

Η θεραπεία που εφαρμόζεται εξαρτάται από την έκταση και το στάδιο της φλεγμονής.

Για την ουλίτιδα προτείνεται καθαρισμός δοντιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο καθαρισμός δοντιών περιλαμβάνει αφαίρεση πλακών και πέτρας από τα δόντια (αποτρίγωση). Επιπλέον, ο γιατρός θα δώσει κατά περίπτωση ατομικές συμβουλές υγιεινής και σχολαστικού βουρτσίσματος των δοντιών. Θα σου προτείνει να χρησιμοποιείς μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα με χλωρεξιδίνη για μια μικρή περίοδο.

Για την περιοδοντίτιδα η θεραπεία ξεκινά με την ίδια διαδικασία με την ουλίτιδα, δηλαδή με βαθύ καθαρισμό δοντιών (αποτρίγωση). Στη συνέχεια, αν το πρόβλημα είναι πιο βαθύ εφαρμόζονται υπό τοπική αναισθησία ριζικές αποξέσεις ανά δόντι (ανά τεταρτημόριο στόματος), για να αφαιρεθεί η πλάκα και η πέτρα κάτω από το επίπεδο του ούλου. Η διαδικασία αυτή γίνεται με σκοπό τον έλεγχο και τη σταθεροποίηση της φλεγμονής. Δεν αναστρέφεται η ασθένεια, αλλά σταθεροποιείται. Δυστυχώς το οστό που χάνεται δεν ξανακερδίζεται.

Χειρουργική αντιμετώπιση περιοδοντίτιδας

Αν η φλεγμονή και πάλι δεν μπορεί να ελεγχθεί αλλά τείνει να προχωρά σε πιο βαρύ στάδιο, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει την πιο επεμβατική θεραπεία: την εφαρμογή της χειρουργικής επέμβασης. Κατά την επέμβαση ανοίγεται ένας κρημνός, ώστε να επιτευχθεί ο ενδελεχής καθαρισμός και έλεγχος της περιοχής. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν αναπλαστικές τεχνικές για να ανακτηθεί το χαμένο οστό. Επιπλέον, μπορεί ο γιατρός να χορηγήσει και αντιβίωση για μερικές μέρες.

Η στοματική υγιεινή ενός ασθενή με περιοδοντίτιδα έχει ήδη βελτιωθεί από το πρώτο στάδιο της θεραπείας (βαθύς καθαρισμός - αποτρίγωση) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να είναι πιο άμεση η επούλωση των ιστών και των φλεγμονών μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Μετά την επέμβαση για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να μην τραυματιστεί η περιοχή, συνιστάται να αποφεύγεις το κάπνισμα και να ληφθεί λίγη αντιβίωση για την πρόληψη επιμόλυνσης της περιοχής.

Η εφαρμογή της αρχικής θεραπείας της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας μπορεί να γίνει και από γενικό οδοντίατρο. Κάποιες πιο σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις απαιτούν τη συμβουλή πιο εξειδικευμένων σε αυτό το κομμάτι γιατρών όπως είναι ο περιοδοντολόγος.

Λαμπρόπουλος Παναγιώτης

“Το μεγαλύτερο ίσως κομμάτι της θεραπείας είναι σε κάθε περίπτωση η συμμόρφωση του ασθενή προς τις υποδείξεις-συμβουλές του γιατρού του. Είναι σημαντικό να τηρήσεις προσεκτικά τις οδηγίες για σχολαστική υγιεινή και χρήση νήματος και στοματικού διαλύματος καθημερινά για να ολοκληρωθεί και να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας.”

Κόστος θεραπείας ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα

Το κόστος της θεραπείας για την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα εξαρτάται από το στάδιο και την έκταση του προβλήματος. Βάσει αυτού θα επιλεχθεί από το γιατρό η καταλληλότερη μέθοδος θεραπείας και θα καθοριστεί το κόστος. Το κόστος μπορεί να περιλαμβάνει από έναν απλό καθαρισμό δοντιών μέχρι και τη χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της περιοδοντίτιδας.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

109€

Από

2698

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 111€
Κρήτη 107€

Συμβουλές για την πρόληψη της ουλίτιδας - περιοδοντίτιδας

Το υγιές χαμόγελο είναι και το ωραιότερο χαμόγελο!

Οι οδοντικές παθήσεις οφείλονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό σε αμέλεια του ίδιου του ασθενή και σε φτωχή στοματική υγιεινή. Οι δύο βασικές παθήσεις που προκύπτουν από αυτά τα προβλήματα είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αφεθεί χωρίς θεραπεία είναι πιθανό να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα.

Μάθε ποια είναι τα 4 μυστικά που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις σε βάθος χρόνου τη στοματική σου υγιεινή.

Καθαρισμός δοντιών

Καθάρισε σχολαστικά τα δόντια σου

Το σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά από κάθε γεύμα και με τη χρήση ειδικής οδοντόκρεμας θα αποτρέψει την εμφάνιση περιοδοντικών νόσων.

στοματικό διάλυμα οδοντικό νήμα

Χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα

Το στοματικό διάλυμα έχει την ικανότητα να απομακρύνει τα βακτήρια του στόματος, ενώ ταυτόχρονα, επιταχύνει τη φυσική ανάπλαση των ούλων. Το οδοντικό νήμα θα απομακρύνει κάθε ίχνος τροφής που μπορεί να έχει κολλήσει ανάμεσα στα δόντια. Έτσι, θα μειωθεί ο κίνδυνος σχηματισμού οδοντικής πλάκας.

Κατανάλωσε προβιοτικά

Κατανάλωσε προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που αν ληφθούν σε συγκεκριμένη ποσότητα ωφελούν πολύ το άτομο που τα καταναλώνει. Έχουν την ικανότητα να αποκαθιστούν τη φυσική χλωρίδα του στόματος και να αποτρέπουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Επιπλέον, τα προβιοτικά ενισχύουν και την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε μυκητιάσεις κάθε είδους. Τροφές με προβιοτικά είναι το γιαούρτι και το κεφίρ.

Απόφυγε τα γλυκά

Απόφυγε τα γλυκά

Τα γλυκά, τα μπισκότα, τα παγωτά και γενικώς η ζάχαρη βλάπτουν στο μέγιστο βαθμό τα δόντια μας. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο κάθε φορά που καταναλώνεις ένα γλυκό να πλένεις στη συνέχεια τα δόντια σου, ώστε να μην μένουν υπολείμματα ανάμεσα στα δόντια. Οι οδοντίατροι συνιστούν να τρως γλυκά μία φορά την ημέρα και αμέσως μετά να πλένεις καλά τα δόντια σου, διότι όσες περισσότερες φορές τρως τόσο αυξάνεις τον κίνδυνο.

Μύθοι και αλήθειες για την ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα

Μύθος #1

Η περιοδοντίτιδα δε σχετίζεται με άλλες παθήσεις του οργανισμού.

Η αλήθεια

Κι όμως. Μπορεί να θεωρούμε ότι οι παθήσεις των δοντιών δε συνδέονται με άλλα νοσήματα του οργανισμού, έρευνες, όμως, έρχονται να αποδείξουν ότι τελικά μάλλον κάναμε λάθος. Τα χρόνια οδοντικά προβλήματα όπως η περιοδοντίτιδα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, προβλημάτων στους πνεύμονες και στο αναπνευστικό σύστημα.

Μύθος #2

Μπορείς να αντιμετωπίσεις την ουλίτιδα με γαργάρες με θαλασσινό νερό.

Η αλήθεια

Η μέθοδος αυτή είναι ολότελα λανθασμένη. Το νερό της θαλάσσης είναι μολυσμένο. Ένας ασθενής με ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα παρουσιάζει φλεγμονή στα ούλα και μπορεί να έχει και ανοιχτές πληγές. Αν πάνω στη φλεγμονή πέσει βρώμικο νερό ενέχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης και περαιτέρω φλεγμονής.

Μύθος #3

Δεν μπορώ να κάνω και πολλά για να προλάβω την περιοδοντίτιδα γιατί είχαν και οι γονείς μου.

Η αλήθεια

Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Φυσικά και μπορείς να προλάβεις και να αναστρέψεις την περιοδοντίτιδα. Μπορεί να υπάρχει μια κληρονομικότητα στη νόσο, ωστόσο όλα είναι θέμα συνθηκών υγιεινής. Αν φροντίζεις σχολαστικά τα δόντια σου, αν επισκέπτεσαι τακτικά τον οδοντίατρό σου και συμμορφώνεσαι ως προς τις υποδείξεις του, τότε δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα με την υγεία των δοντιών σου.

Μύθος #4

Αν πηγαίνω τακτικά στον οδοντίατρο δε χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο για την ουλίτιδα.

Η αλήθεια

Δεν αρκούν οι τακτικές επισκέψεις στο γιατρό. Φυσικά και είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο να απευθυνθείς σε γιατρό τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της θεραπείας είναι η συμμόρφωση του ασθενή στις οδηγίες του γιατρού. Δηλαδή για να αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί η νόσος πρέπει να ακολουθήσεις τις συμβουλές του γιατρού για τη συχνότητα και τον τρόπο που πρέπει να βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου, για το πότε πρέπει να χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια και για τη συστηματικότητα της χρήσης στοματικού διαλύματος.

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα κολλάει;

Η περιοδοντίτιδα κολλάει;

Όχι, δεν κολλάει. Η περιοδοντίτιδα οφείλεται σε ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό βακτηρίων που ήδη υπάρχουν στο στόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες. Άρα, δεν οφείλεται σε κάποιον παράγοντα που δεν έχεις ήδη στο στόμα σου κι εσύ, αλλά σε φτωχές συνθήκες υγιεινής.

Συνδέονται η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα με κάποιες συνήθειές μας;

Συνδέονται η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα με κάποιες συνήθειές μας;

Ναι, πολλές φορές η περιοδοντίτιδα είναι απόρροια των συνηθειών μας ή αν όχι, μπορεί να επιδεινωθεί λόγω αυτών. Έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που καπνίζουν πάνω από 20 τσιγάρα ημερησίως αυξάνουν πολύ τις πιθανότητες περιοδοντίτιδας, καθώς το κάπνισμα δυσκολεύει την αιμάτωση των ούλων. Αυτό τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε νόσους που επηρεάζουν τα δόντια.

Είναι κληρονομική η περιοδοντίτιδα;

Είναι κληρονομική η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με περιοδοντίτιδα παρουσιάζουν και τα ίδια αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν το πρόβλημα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει ότι οφείλεται στην κληρονομικότητα. Αν κάποιος προσέχει τη στοματική του υγεία, τότε ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο.

ώρες άσκησης υπερλιπιδαιμία

Η ηλικία παίζει ρόλο;

Θεωρητικά όχι. Η υγεία των δοντιών πρέπει να ελέγχεται και να φροντίζεται από την παιδική ηλικία. Η ασθένεια ξεκινά από ουλίτιδα και στη συνέχεια εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Είναι επομένως μια εξελικτική ασθένεια, η οποία οφείλεται κυρίως στις συνήθειες του ατόμου και εν γένει, σε φτωχή υγιεινή των δοντιών που εφαρμοζόταν για χρόνια. Η περιοδοντίτιδα εμφανίζεται κυρίως στη μέση ηλικία για όλους τους παραπάνω λόγους, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να εκδηλωθεί και νωρίτερα.

δίαιτα υψηλή χοληστερίνη

Πρέπει να αποφεύγω κάτι όταν έχω περιοδοντίτιδα;

Ναι, πρέπει να προσέχεις ιδιαιτέρως σχολαστικά τη στοματική σου υγιεινή. Είναι πολύ σημαντικό να μην αμελείς το ραντεβού σου στον οδοντίατρο και να συμμορφώνεσαι με τις υποδείξεις του. Επίσης, αν έχεις υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για περιοδοντίτιδα θα πρέπει να προσέχεις να μην τραυματιστεί η περιοχή και προκληθεί μόλυνση. Για το σκοπό αυτό μπορεί να λάβεις κατόπιν συμβουλής του γιατρού και αντιβίωση προληπτικά. Τέλος, συνιστάται να διακόψεις το κάπνισμα, ώστε να μην επιβαρύνεις την εξέλιξη της νόσου.

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.