Λύσε τις απορίες σου για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση
Μύθοι και αλήθειες
Όταν μπεις στην εμμηνόπαυση δεν είναι φυσιολογικό να έχεις διάθεση για σεξ.
Η πτώση των οιστρογόνων και των ανδρογόνων που ξεκινά με την είσοδο στην κλιμακτήριο μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Επιπλέον, επειδή συνοδεύεται από συμπτώματα του ουρογεννητικού συνδρόμου (ξηρότητα κόλπου, αιμορραγία μετά την επαφή κνησμός ή καύσος, πόνος κατά την επαφή) αυτό μπορεί όντως να έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ερωτική επιθυμία. Ωστόσο, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα συμβεί αυτό. Πολλές γυναίκες επειδή δεν έχουν το φόβο μιας εγκυμοσύνης και λόγω του ότι έχουν λιγότερες επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, μπορεί να απολαμβάνουν περισσότερο τη σεξουαλική τους ζωή μετά την εμμηνόπαυση.
Η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί μόνο μετά τα 50.
Ο μέσος όρος ηλικίας εμμηνόπαυσης στην Ελλάδα είναι τα 51-52 έτη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί με προωρότητα σε μια γυναίκα. Η εμμηνόπαυση (η οποία ορίζεται ως η αμηνόρροια για 12 συνεχόμενους μήνες) μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και πριν τα 40 για λόγους πρώιμης ωοθηκικής ανεπάρκειας. Σε γυναίκες πριν τα 40 για να τεθεί η διάγνωση θα πρέπει να παρουσιαστεί αμηνόρροια για τουλάχιστον 4 κύκλους σε συνδυασμό με μέτρηση της (FSH) >25IU/L σε δύο τουλάχιστον διαφορετικές περιπτώσεις με διαφορά 4 εβδομάδων μεταξύ τους.
Για να δεις σε ποια ηλικία θα μπεις στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης της μητέρας σου.
Η ηλικία που θα μπει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση είναι απόρροια ενός συνδυασμού παραγόντων. Το κάπνισμα, για παράδειγμα, φαίνεται να επιταχύνει τη διαδικασία της εμμηνόπαυσης για περίπου 2 χρόνια. Το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας όπως οι χημειοθεραπείες, η πυελική θεραπευτική ακτινοβολία, οι χειρουργικές επεμβάσεις στις ωοθήκες, η διατροφή, η άσκηση, το σωματικό βάρος, καθώς και η ψυχολογία της μπορούν να επηρεάσουν την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης της μητέρας, όπως και άλλων συγγενών πρώτου βαθμού π.χ. της γιαγιάς. Επιδημιολογικές μελέτες συσχετίζουν την ηλικία της εμμηνόπαυσης και με την καταγωγή (Ευρωπαίες λίγο αργότερα σε σχέση με τις Λατινοαμερικάνες και τις Αφρικάνες).