emminopausi
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Εμμηνόπαυση

Λύσε τις απορίες σου για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση

Χαραμαντά Μαρία Τζώνης Παναγιώτης - Facemed Clinic
Χαριτάκη Δώρα

Συντάχθηκε από την Γυναικολόγο - Μαιευτήρα Χαραμαντά Μαρία, τον Γυναικολόγο - Μαιευτήρα Τζώνη Παναγιώτη και την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπευτή - Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας Χαριτάκη Δώρα στις 14 Φεβρουαρίου 2019

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά σε κάθε γυναίκα. Πολύ συχνά μπορεί να διακοπεί η περίοδός της για έναν ή και περισσότερους μήνες και μετά να επανέλθει. Ακόμη, μπορεί να βιώσει και πιο σύντομης διάρκειας κύκλους. Παρόλα αυτά στην προεμμηνοπαυσιακή περίοδο η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος, αν και η πιθανότητα σύλληψης είναι μικρότερη του 5%. Τα συμπτώματα είναι:

  • Ασταθής περίοδος
  • Εξάψεις
  • Φουντώματα
  • Νυχτερινή εφίδρωση
  • Κατάθλιψη
  • Κολπική ξηρότητα
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Συρρίκνωση της εισόδου του κόλπου
  • Ατροφία αιδοίου
  • Μειωμένος μεταβολισμός/ αυξημένο βάρος
  • Ξηρότητα δέρματος
  • Συναισθηματικές μεταπτώσεις
  • Μειωμένη ερωτική επιθυμία
  • Ατονία ιδίως κατά τις πρωινές ώρες

Αίτια εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία που κάθε γυναίκα θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή της. Αυτό το οποίο διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα είναι η ηλικία έναρξής της, καθώς και τα συμπτώματα που θα τη συνοδεύουν.

Η εμμηνόπαυση οφείλεται σε:

Φυσιολογική μείωση αναπαραγωγικών ορμονών

Φυσιολογική μείωση των αναπαραγωγικών ορμονών

Μετά τα 35 οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη και έτσι, η γονιμότητα περιορίζεται. Στα 40 οι κύκλοι περιόδου γίνονται είτε πιο σύντομοι ή μακρύτεροι, είτε με μεγαλύτερη ή μικρότερη ροή αίματος, ώσπου κάποια στιγμή σταματούν εντελώς να παράγουν ωάρια και η περίοδος κόβεται.

Υστερεκτομή

Υστερεκτομή

Με την υστερεκτομή που αφαιρείται η μήτρα και όχι και οι ωοθήκες δεν εισέρχεσαι αμέσως στην εμμηνόπαυση. Αν και δεν έχεις περίοδο συνεχίζουν να παράγονται ωάρια. Όταν όμως αφαιρούνται ταυτόχρονα όλα, μπαίνεις κατευθείαν στην εμμηνόπαυση και μπορεί να εμφανίσεις και τα έντονα συμπτώματά της, καθώς η μετάβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη έχει γίνει απότομα και έτσι, το σώμα δεν έχει βιώσει σταδιακά και με τα χρόνια την αλλαγή.

Χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία

Χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία

Οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης, καθώς επηρεάζουν τις ορμόνες. Αυτή η κατάσταση δεν είναι πάντα μόνιμη και πολλές φορές, αναλόγως και με την ηλικία η γυναίκα επανέρχεται, γι’ αυτό καλό θα ήταν να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα αντισύλληψης.

Ηλικία

Πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια

Περίπου το 1% των γυναικών θα βιώσει την εμμηνόπαυση πριν τα 40 (πρόωρη εμμηνόπαυση). Η εμμηνόπαυση σε αυτή την περίπτωση προκύπτει λόγω ανεπάρκειας ωοθηκών. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω γενετικών παραγόντων είτε λόγω αυτοάνοσου νοσήματος. Συνήθως σε αυτές τις γυναίκες προτείνεται η λήψη ορμονοθεραπείας τουλάχιστον μέχρι τη φυσιολογική ηλικία εμμηνόπαυσης, ώστε να προστατευθεί από καρδιαγγειακές και οστικές νόσους.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.com

2. http://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.