Πρώτα συμπτώματα, εικόνες και αποτελεσματικές θεραπείες
Διάγνωση και εξετάσεις για τη λεύκη
Η διάγνωση της λεύκης γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο δερματολόγος- αφροδισιολόγος. Απαιτείται κλινική εξέταση και λήψη λεπτομερούς οικογενειακού και ατομικού ιστορικού. Η εξέταση του δέρματος πραγματοποιείται και με τη χρήση μιας ειδικής λάμπας (λυχνία wood), η οποία αναδεικνύει τις χαρακτηριστικές δερματικές βλάβες. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να ληφθεί δείγμα δέρματος λίγων χιλιοστών για βιοψία.
Απαραίτητη για μια ολοκληρωμένη διάγνωση είναι και η εξέταση αίματος, η οποία θα διαγνώσει αν υπάρχουν άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Θα χρειαστεί να ελεγχθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς, όπως και αν υπάρχουν αντιπυρηνικά αντισώματα λύκου ή κάποια μορφή σακχαρώδους διαβήτη. Τα άτομα που παρουσιάζουν λεύκη πολύ συχνά έχουν και θυρεοειδοπάθεια ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος για θυρεοειδοπάθεια αυξάνεται για ένα παιδί με λεύκη.
Διαφορική διάγνωση από άλλες παρόμοιες παθήσεις
Η λεύκη μπορεί να μοιάζει και με άλλες παθήσεις. Για να γίνει, λοιπόν, σωστή διάγνωσή της θα πρέπει να απευθυνθείς στον κατάλληλο γιατρό άμεσα. Η νόσος μπορεί να μπερδευτεί με:
- Αχρωμικό σπίλο
- Ποικιλόχρουν πιτυρίαση
- Λευκή πιτυρίαση
- Σταγονοειδή υπομελάνωση δέρματος
- Αλφισμό
- Εντοπισμένη σκληροδερμία
- Μεταφλεγμονώδη υπομελάγχρωση
Όλες οι παραπάνω ασθένειες επισκοπικά δείχνουν όμοιες. Γι’ αυτό και μερικές φορές κρίνεται απαραίτητος ο περαιτέρω διαγνωστικός έλεγχος.
“Αγάπησε το δέρμα σου: Ο τακτικός δερματολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος για την υγεία του!”
Ειδική προετοιμασία για την εξέταση
Πριν το ραντεβού σου με το γιατρό μπορείς να προετοιμαστείς για την εξέταση, διότι ο χρόνος που θα έχεις μαζί του είναι περιορισμένος και μπορεί να ξεχάσεις να του πεις κάτι, το οποίο είναι βασικό για τη διάγνωση και τη θεραπεία που θα σου δώσει.
- Κατάγραψε όλο το οικογενειακό ιστορικό σου που αφορά σε αυτοάνοσα νοσήματα, θυρεοειδοπάθεια και δερματικές νόσους.
- Σημείωσε όλα τα πρόσφατα γεγονότα που σε επηρέασαν ψυχολογικά, όπως στρεσογόνες καταστάσεις, αλλαγές, ηλιακά εγκαύματα ή εξανθήματα.
- Γράψε ποια φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής λαμβάνεις τον τελευταίο καιρό μαζί με τη δοσολογία και τη συχνότητα που τα λαμβάνεις.
- Σημείωσε τις απορίες-ερωτήσεις που θέλεις να του κάνεις στην επίσκεψη.