alzheimer
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αλτσχάιμερ

Αναγνώρισε τα συμπτώματα και μάθε τους παράγοντες κινδύνου

Ζήκα Αιμιλία Σμπιλίρης Μιχαήλ

Συντάχθηκε από την Ψυχίατρο Ζήκα Αιμιλία και τον Νευρολόγο Σμπιλίρη Μιχαήλ στις 05 Ιουνίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Διάγνωση του Αλτσχάιμερ

Για τη διάγνωση του Αlzheimer ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό. Συνήθως ο ίδιος δεν είναι σε θέση να διακρίνει τα σημάδια, οπότε συχνότερα οι συγγενείς του είναι εκείνοι που τον πηγαίνουν στο γιατρό για εξέταση.

Η διάγνωση δεν είναι απλή διαδικασία, καθώς η νόσος θα πρέπει να διαχωριστεί από άλλες ασθένειες που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα. Για τη σωστή διάγνωση απαιτείται λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, τεστ διάγνωσης της γνωσιακής κατάστασης αλλά και της διάθεσης του ασθενή, κλινική και νευρολογική εξέταση και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις (αιματολογικός έλεγχος, αξονική εγκεφάλου).

Η αδύναμη μνήμη δεν είναι απαραιτήτως ένδειξη ύπαρξης της νόσου. Πολλά προβλήματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα μνήμης. Όταν η αδύναμη μνήμη είναι αποτέλεσμα άλλων καταστάσεων όπως κατάθλιψης, θυρεοειδοπάθειας, κατάχρησης αλκοόλ ή ναρκωτικών, έλλειψης συγκεκριμένων βιταμινών, μπορεί να είναι αναστρέψιμη.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει το Αλτσχάιμερ με ακρίβεια μεγαλύτερη του 90% μέσα από τις υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους. Είναι, όμως, σημαντικό να απευθυνθείς στην κατάλληλη ιατρική ειδικότητα που είναι ο νευρολόγος και/ή ο ψυχίατρος.

Αιμιλία Ζήκα
Η Αιμιλία Ζήκα Ψυχίατρος λέει:

“Εάν υποψιάζεστε ότι κοντινό σας άτομο παρουσιάζει σημάδια άνοιας μην καθυστερείτε την εξέταση από ειδικό - όσο νωρίτερα γίνει διάγνωση και ξεκινήσει η θεραπεία τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητα ζωής του ασθενούς και του περιβάλλοντός του.”

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Παρόλο που η νόσος δεν είναι αναστρέψιμη ούτε μπορεί να αποτραπεί, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει τόσο τον ίδιο τον ασθενή όσο και την οικογένειά του να:

  • Ενημερωθεί καλύτερα για την ασθένεια και την εξέλιξή της
  • Οργανώσει τη ζωή του από εδώ και πέρα
  • Ωφεληθεί από τη θεραπεία που θα λάβει (όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα)
  • Αναπτύξει καλύτερη σχέση με το γιατρό, τους συγγενείς του ή το φροντιστή υγείας
  • Οργανώσει όλα τα νομικά, διαδικαστικά ή άλλα προσωπικά θέματα που μπορεί να έχει

Για να γίνει σωστή διάγνωση και διαφοροποίηση από άλλες νόσους με σύμπτωμα την απώλεια μνήμης, ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει στις παρακάτω εξετάσεις.

Κλινική και νευρολογική εξέταση
Κλινική και νευρολογική εξέταση

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια φυσική κλινική εξέταση στο ιατρείο του και θα ελέγξει τις νευρολογικές λειτουργίες, δηλαδή θα τσεκάρει τα αντανακλαστικά σου, τους μύες και τη δύναμή σου, την ικανότητά σου να σηκώνεσαι από την καρέκλα και να περπατάς, την αίσθηση όρασης και ακοής, την ισορροπία σου και το συγχρονισμό των κινήσεών σου.

Εργαστηριακές εξετάσεις
Εργαστηριακές εξετάσεις

Ο αιματολογικός έλεγχος θα βοηθήσει το γιατρό σου να αποκλείσει το ενδεχόμενο η απώλεια μνήμης και η σύγχυση να οφείλονται σε θυρεοειδοπάθεια ή σε κάποια έλλειψη βιταμίνης.

Στις εξετάσεις πρέπει να συμπεριληφθεί η ορολογική εξέταση VDRL και η ανοσολογική anti-HIV.

Νευροψυχολογικός έλεγχος
Νευροψυχολογικός έλεγχος

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει ένα σύντομο τεστ νοητικής κατάστασης για να εκτιμήσει τη μνήμη και άλλες ικανότητες σκέψης. Υπάρχουν τεστ διάγνωσης που ανιχνεύουν επιπλέον πληροφορίες και λεπτομέρειες που αναφέρονται στη νοητική σου λειτουργία σε σχέση με άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας ή μορφωτικού επιπέδου.

Απεικονιστικές εξετάσεις
Απεικονιστικές εξετάσεις

Η απεικόνιση του εγκεφάλου βοηθά στη διάγνωση όλων των μη φυσιολογικών εικόνων του εγκεφάλου που σχετίζονται και με άλλες παθήσεις όπως το εγκεφαλικό, τραύματα ή όγκος εγκεφάλου, όλες στενά συνδεδεμένες με κάποια αλλαγή στη γνωσιακή κατάσταση του ασθενή.

Στις απεικονιστικές εξετάσεις συμπεριλαμβάνονται:

Μαγνητική τομογραφία: Στη μαγνητική τομογραφία (MRI) με τη χρήση ραδιοκυμάτων παράγονται λεπτομερείς εικόνες του εγκεφάλου. Με αυτή τη μέθοδο γίνεται διαφορική διάγνωση από άλλες παθήσεις, αλλά και διαπιστώνεται πόσο έχει προχωρήσει η βλάβη που έχει υποστεί ο εγκέφαλος.

Αξονική τομογραφία: Η αξονική τομογραφία (CT) παράγει τμηματικές εικόνες του εγκεφάλου. Χρησιμοποιείται για να αποκλείσει το ενδεχόμενο όγκου, εγκεφαλικού ή τραυματισμού στο κεφάλι.

Ποζιτρονική τομογραφία (PET): Σε αυτή την εξέταση, ο γιατρός εγχέει στη φλέβα ραδιοφάρμακο και ελέγχεται η δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό δείχνει ποια σημεία δεν λειτουργούν σωστά.

SPECT απεικόνιση: Εξέταση με τη χρήση ραδιονουκλιδίων. Γίνεται με τη βοήθεια περιστρεφόμενης κάμερας, η οποία καταγράφει δεδομένα από διάφορες θέσεις. Είναι μία τεχνική που προσφέρει διείσδυση σε βάθος.

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα: Σε αυτή την εξέταση καταγράφεται η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Εξετάσεις εγκεφαλονωτιαίου υγρού: Σε κάποιες περιπτώσεις όπως σε ραγδαία επιδεινούμενη άνοια ή ξεκίνημα άνοιας, πρέπει να πραγματοποιηθεί μία εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Το υγρό αυτό εξετάζεται για να ελεγχθούν οι βιοδείκτες που δείχνουν την πιθανότητα να νοσήσει το άτομο από Αλτσχάιμερ.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/in-depth/alzheimers/art-20048075

2. Official page 'Alzheimer's Association', http://www.alz.org/alzheimers-dementia/diagnosis

3. Lon S. Schneider, Francesca Mangialasche, Niels Andreasen, Howard Feldman, Ezio Giacobini, Roy Jones, Valentina Mantua, Patrizia Mecocci, Luca Pani, Bengt Winblad, Miia Kivipelto. 'Clinical trials and late-stage drug development for Alzheimer’s disease: an appraisal from 1984 to 2014', J Intern Med. 2014 Mar; 275(3): 251–283

4. M.L. Gorno-Tempini, corresponding author A.E. Hillis, S. Weintraub, A. Kertesz, M. Mendez, S.F. Cappa, J.M. Ogar, J.D. Rohrer, S. Black, B.F. Boeve, F. Manes, N.F. Dronkers, R. Vandenberghe, K. Rascovsky, K. Patterson, B.L. Miller, D.S. Knopman, J.R. Hodges, M.M. Mesulam and M. Grossman. 'Classification of primary progressive aphasia and its variants', Neurology. 2011 Mar 15; 76(11): 1006–1014.

5. 5. Timo ErkinjunttiD, InzitariL, PantoniA, WallinP, ScheltensK, RockwoodG, C. Roman, H. ChuiD, W. Desmond. 'Research criteria for subcortical vascular dementia in clinical trials', Advances in Dementia Research pp 23-30 Springer, Vienna (2000)

6. 6. Suzanne Craft, Laura D. Baker, Thomas J. Montine. 'Intranasal Insulin Therapy for Alzheimer Disease and Amnestic Mild Cognitive Impairment', Arch Neurol. 2012;69(1):29-38

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.