Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να τις αντιμετωπίσεις οριστικά
Αιμορροΐδες και διατροφή
Τι βελτιώνει και τι επιδεινώνει το πρόβλημα; Τι θα πρέπει να αποφεύγω και τι να προτιμώ όταν έχω αιμορροΐδες
Κύριες παράμετροι για τη θεραπεία και την ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων αποτελούν η διατροφή και η άσκηση. Μέσω αλλαγών στις συνήθειες και στον τρόπο ζωής μπορεί να παρουσιαστεί ύφεση των συμπτωμάτων.
“Η πρόληψη της δυσκοιλιότητας θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διογκωμένων αιμορροΐδων.”
Αρχικός στόχος στη θεραπεία είναι η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας μέσω της διατροφής. Αυτό μπορεί να γίνει με την ένταξη τροφών με υψηλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες στην καθημερινή διατροφή. Σύμφωνα με πρόσφατες συστάσεις, οι ανάγκες σε φυτικές ίνες είναι 14 γρ. ανά 1000 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι για έναν άνθρωπο που καταναλώνει καθημερινά 2000 θερμίδες, χρειάζονται 28 γρ. φυτικών ινών.
Σε περίπτωση που δεν είσαι συνηθισμένος σε υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών, πιθανώς να χρειαστείς μία περίοδο προσαρμογής και σταδιακής αύξησης της πρόσληψης έως το επιθυμητό όριο. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά/ ζυμαρικά/ ψωμί/ φρυγανιές ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι. Μην παραλείπεις να καταναλώνεις επαρκή ποσότητα υγρών, τα οποία είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της δράσης των ινών. Από την άλλη, κατανάλωση τροφίμων φτωχών σε φυτικές ίνες, όπως τα αλμυρά σνακ (π.χ. πατατάκια), το έτοιμο φαγητό, το κρέας, το τυρί και το παγωτό μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Απόφυγε επίσης τα τηγανητά, τα μπαχαρικά κατά το μαγείρεμα, καθώς και τα οινοπνευματώδη ποτά.
Στον παρακάτω πίνακα μπορείς να βρεις την περιεκτικότητα επιλεγμένων τροφίμων σε φυτικές ίνες.
ΤΡΟΦΙΜΑ | ΜΕΡΙΔΑ | ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ |
---|---|---|
Δημητριακά τύπου all bran | ½ του φλιτζανιού | 9.1 γρ |
Δημητριακά από νιφάδες βρώμης | ½ του φλιτζανιού | 4.9 γρ |
Φασόλια μαγειρεμένα | 1 φλιτζάνι | 18.6 γρ |
Φακές μαγειρεμένες | ½ του φλιτζανιού | 15.6 γρ |
Δαμάσκηνα αποξηραμένα | 4-5 μικρά | 3.5 γρ |
Αχλάδι με τη φλούδα | 1 μέτριο | 5.5 γρ |
Μήλο με τη φλούδα | 1 μέτριο | 4.4 γρ |
Αρακάς | 1 φλιτζάνι | 4.5 γρ |
Φιστίκια | 1/2 φλιτζάνι | 6.2 γρ |
Αμύγδαλα | 1/2 φλιτζάνι | 5.8 γρ |
Πηγή: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 20xx. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release . Nutrient Data Laboratory Home