Καλησπέρα. Είμαι 30 ετών και μόλις ανακάλυψα πως έχω οξέα τερηδόνα στον κυνοδοντα μου και ότι είναι αρκετά σοβαρό. Σε τι οφείλεται από τέτοια ηλικία να το πάθω αυτό?
ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣ ΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΤΕΙ ,ΟΣΟ ΤΟ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟΣΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ , Ο ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΜΑΤΙΚΟ ΔΟΝΤΙ. Η ΤΕΡΙΔΟΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ- ΠΕΤΡΑ (ΕΝΕΡΓΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ) ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΔΟΝΤΙΑ. ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ - ΕΞΕΤΑΣΗ , ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Ζάχαρη και κακή στοματική υγυεινή συνήθως αλλά μπορεί να είναι και άλλοι λόγοι. Πρέπει να σας δει οδοντίατρος.
Μάλλον στη διατροφή σας και στις συνήθειες υγιεινής σας.
Δεν έχει να κανει η ηλικία με την τερηδόνα όσο άλλοι παράγοντες.Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο ώστε να γίνει η εμφραξη.
Σε όποια ηλικία και αν είμαστε, ήδη από τα πρώτα παιδικά μας χρόνια, πρέπει να κάνουμε πρόληψη. Καλή καθημερινή στοματική υγιεινή, επίσκεψη στον οδοντίατρο μία ή δύο φορές το χρόνο για καθαρισμό και προεκτικό έλεγχο για να προλαμβάνεται οποιοδήποτε πρόβλημα στην αρχή του. Ο οδοντίατρος μας θα μας δίνει τις κατάλληλες συμβουλές και οδηγίες για να διατηρούμε την οδοντική μας υγεία. Πρόληψη λοιπόν είναι η απάντηση στην ερώτησή σας.
ΚαλημΈρα. Η τερηδόνα είναι μια νόσος των δοντιών και προκαλείται από μικρόβια! Θ πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε κάποιον οδοντίατρο για να σας το φτιάξει
Η τερηδόνα είναι συχνή πάθηση των δοντιών και συναντάται σε άτομα κάθε ηλικίας. . Η τερηδόνα καταστρέφει τα δόντια και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του πολφού και να οδηγήσει στη δημιουργία αποστήματος στη κορυφή της ρίζας του δοντιού. Δημιουργείται από τη μεγάλη παραμονή οδοντικής πλάκας πάνω στα δόντια. Είναι τα μικροσκοπικά βακτήρια που προκαλούν την τερηδόνα. Στην αρχική της μορφή τα βακτήρια δημιουργούν οξέα τα οποία καθιζάνουν στη πλάκα και μαλακώνουν την επιφάνεια των δοντιών. Τα οξέα διαλύουν τα βασικά συστατικά της επιφάνειας του δοντιού(αδαμαντίνη).
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι δεν παίζει ση...μαντικό ρόλο η ηλικία του ασθενούς αλλά η καλή στοματική υγιεινή που είναι παράγοντας πρόληψης της τερηδόνας. Άλλοι τρόποι είναι το σωστό βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχα οδοντόκρεμα που βοηθάει στην αφαίρεση της πλάκας και προλαμβάνει ή καθυστερεί σημαντικά τη δημιουργία της τερηδόνας.
Επίσης, τρώγοντας λιγότερα γλυκά και μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, βοηθάμε σημαντικά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την τερηδόνα.
Από την πλευρά του ο οδοντίατρος μπορεί να θεραπεύσει τις κοιλότητες με σφραγίσματα (εμφράξεις), προλαμβάνοντας την επέκταση τους (προληπτικές εμφράξεις).
Τέλος , πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος ανά εξάμηνο στον οδοντίατρο για την αποφυγή πρόκλησης τερηδόνας και σε περισσότερα δόντια.
Διάβασε περισσότερα
Η τερηδόνα είναι λοιμώδης νόσος και ωφειλεται σε βακτηριδια
Οδοντίατρος
Τρίκαλα
Η τερηδόνα δεν σχετίζεται με την ηλικία αλλά με το σωστό βούρτσισμα και την κληρονομικότητα της ευπαθούς ή της ανθεκτικές αδαμάντινης του δοντιού
Η τερηδονα δεν εχει ηλικια.αν δεν βουρτιζατε καλα τα δοντια σας,αν δεν χρησιμοποιουσατε νημα κ μαζευονταν τροφες ειναι πολυ πιθανον να δημιουργηθηκε το καταλληλο περιβαλλον για να αναπτυχθει τερηδονα.αν ειναι στα αρχικα σταδια κ δεν εχει δωσει καποια συμπτωματα τοτε με ενα απλο σφραγισμα μπορει να σωσετε το δοντι σας κ να αποφυγετε τα χειροτερα.
Δεν υπάρχει ορολογία οξεία τερηδόνα. Η τερηδόνα γενικά οφείλεται σε κακή στοματική υγιεινή. Η ηλικία είναι φυσιολογική. Δεν είναι περίεργο
Καλησπερα.
Ολες οι τερηδονικες βλαβες οφειλονται σε μικροβιακους παραγοντες,οι οποιοι παραμενουν στο στομα οταν δεν απομακρυνονται με σωστη στοματικη υγιεινη.
Η ενδελεχης στοματικη υγιεινη και η τακτικη επισκεψη στον οδοντιατρο ειναι οι καλλιτεροι τροποι προληψης αυτων των συμβαματων
Οδοντίατρος
Ηλιούπολη
Καλησπερα μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία πρέπει να θεραπευτή άμεσα
Στη ζάχαρη σε συνδυασμό με κακή στοματική υγιεινή. Πιθανότατα να μην είστε τυπικός στον εξαμηνιαίο προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο. Η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε πιο μικρές ηλικίες, ακόμα και στην ηλικία των 2 ετών!
Η τερηδόνα είναι πολυπαραγοντική νόσος. Στην δημιουργία της κ ανάπτυξη της συμβάλουν παράγοντες όπως, η μικροβιακή χλωρίδα του στόματος, η στοματική υγιεινή, η διατροφή, η θέση- κλίση, μετακίνηση δοντιού, η μορφολογία του, η στοματική αναπνοή, η ελλιπής παραγωγή ή κ έκκριση σάλιου, η ποιότητα του σμάλτου των δοντιών και άλλα... Στα αρχικά της στάδια αντιμετωπίζεται συνήθως κ με κάποιο σφράγισμα, ή σε μετέπειτα στάδια με άλλες θεραπείες.
Πρωτον δεν ειναι αρκετα σκβαρο να εχεις τερηδονα σε ενα δοντι,δευτερον δεν υπαρχει ο ορος οξεα τερηδονα,οι τερηδονες κατηγοριοποιουνται ως επιφανειακες,μεσσαιες και βαθεις,τριτον η τερηδονα ειναι ασθενεια νεανικης ηλικιας,νεοι δηλαδη ταλαιπωρουμαστε κυριως απο τερηδονα,μετα τα 35 ολοενα και πιο δυσκολα τερηδονιζονται τα δοντια και τελος η τερηδονα οφειλεται σε μικροβια που εισερχονται στο δοντι απο φαγητα και που δεν απομακρυνονται αποτελεσματικα με το βουρτσισμα,παιζει ρολο το συχνο και αποτελεσματικο βουρτσισμα,τα φαγητα που τρωμε και τελος η προδιαθεση που εχουμε σαν ανθρωποι στην τερηδονα
Καλησπέρα σας, σε θεωρητικό επίπεδο, πολλοί λόγοι είναι υπαίτιοι , οι οποίοι ασφαλώς και δεν μπορούν να απαντηθούν σε μια ερώτηση(είναι αντικείμενο διαλέξεως). Στο ιατρείο, κατόπιν εξετάσεως, μπορεί να δοθεί η δέουσα απάντηση.
Δυστυχώς δεν είναι μόνο η ηλικία που σχετίζεται με την ταχύτητα που εξελίσσεται η τερηδόνα αλλά και παράγοντες συνηθειών και διατροφής και ναι είναι δυνατόν
Ο ορος "οξεια " δεν υφισταται.Απλα "χαλασε ' το δοντι σας ειτε λογω διατροφης ,ειτε λογω πλημμελους στοματικης υγιεινης ,ειτε σε συνδυασμο των 2
Θα κανετε εναν έλεγχο του προβληματος και θα λυθει το θέμα
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι και πρέπει να γίνει κλινικός έλεγχος να βρεθεί η αιτία και να αντιμετωπιστεί.
Οξεία τερηδόνα είναι ο όρος που χρησιμοποίησε ο συνάδελφος;;;;Δεν υπάρχει αυτό.Η τερηδόνα είναι κατάσταση που χαρακτηρίζεται από το μέγεθος δλδ μεγάλη ,μικρή,κ κυρίως το βάθος δλδ επιφανειακή,μέτρια ,βαθειά τερηδόνα.Οξεια συνήθως χαρακτηρίζεται η πολφιτιδα , κατάσταση που συνοδεύεται από έντονο πόνο κ φλεγμονή.Σε κάθε περίπτωση η ηλικία δεν παίζει ρόλο στις οδοντιατρικές παθήσεις των δοντιών...η διατροφή κ οι συνήθειες οδοντικής υγιεινής είναι υπευθυνες
Η περίπτωση σας χρήζει περισσότερης διερεύνησης. Η κλινική εξέταση είναι απαραίτητη. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού σε κάποιον συνάδελφο ή καλέστε μας για να κλείσουμε το ραντεβού σας. Διαθέσιμα ραντεβού υπάρχουν μετά τις 25/7. Ευχαριστώ.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Πάρε άμεση καθοδήγηση από έναν ειδικό τώρα!
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.