Θέλω να διακόψω την προλια για να κάνω μια εξαγωγή τραπεζίτη, η γιατρός μου μου είπε να παραλείψω την επόμενη ένεση, και να συνεχίσω κανονικά μετά 6 μήνες.Δεν θα έχω πρόβλημα για rebound? Και μετά θα μπορούσα να συνεχίσω την διακοπή ή θα πρέπει να πάρω δυφοσφωνικο;
Καλησπέρα σας, την απόφαση για διακοπή της Prolia την παίρνει ο γιατρός που την χορηγεί. Επίσης υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν όπως το χρονικό διάστημα χορήγησης της Prolia, η δυσκολία της εξαγωγής, ο λόγος που χορηγείται η Prolia (οστεοπόρωση, καρκίνος κοκ) και έπειτα να αποφασιστεί η καλύτερη λύση.
Καλησπέρα σας. Είναι γεγονός οτι δεν μπορείτε να κάνετε εξαγωγή ενώ κάνετε prolia. Ωστόσο οδηγίες για τη διακοπ;h του φαρμάκου και την λήψη του ξανά θα πρέπει να πάρετε από τον οδοντιατρό σας και τον ιατρό που σας χορηγεί το prolia.
Ειναι προβλεπομενο, μπορειται να συνεχισεται μετα την εξαγωγη παντα κατοπιν συννενοησης με τον γιατρο σας.
Η διακοπή του Prolia (δραστική ουσία: denosumab) πρέπει να γίνει με προσοχή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος του “rebound effect” (ταχεία απώλεια οστικής μάζας και αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων) αν σταματήσει απότομα χωρίς κατάλληλη διαχείριση. Ακολουθούν πληροφορίες και προτάσεις για την περίπτωσή σας:
1. Σχετικά με το rebound effect
• Το Prolia δρα αναστέλλοντας την οστική απορρόφηση. Όταν διακοπεί, υπάρχει απότομη αύξηση της δραστηριότητας των οστεοκλαστών, που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια οστού και σπονδυλικά κατάγματα.
• Η παράλειψη μιας δόσης σπάνια προκαλεί rebound αν το διάστημα είναι μικρό (δηλ. μέχρι 6 μή...νες από την τελευταία δόση). Όμως, αν καθυστερήσει περισσότερο, ο κίνδυνος αυξάνεται.
2. Εξαγωγή τραπεζίτη και Prolia
• Ορισμένοι γιατροί προτείνουν διακοπή του Prolia πριν από οδοντιατρικές επεμβάσεις λόγω του κινδύνου οστεονέκρωσης της γνάθου (ONJ), ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλης οδοντιατρικής χειρουργικής.
• Ωστόσο, το Prolia έχει σχετικά μικρότερο κίνδυνο οστεονέκρωσης σε σχέση με τα διφωσφονικά, και πολλές φορές η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί με σωστή παρακολούθηση.
3. Μετά την εξαγωγή
Αν διακόψετε το Prolia, καλό είναι:
1. Να πάρετε άλλη θεραπεία: Ορισμένοι γιατροί προτείνουν τη χρήση διφωσφονικών (όπως alendronate) για να μειώσουν τον κίνδυνο rebound μετά τη διακοπή του Prolia.
2. Να συνεχίσετε το Prolia: Αν θέλετε να επιστρέψετε στο Prolia, μπορείτε να το κάνετε μετά την πλήρη επούλωση της εξαγωγής, όπως σας είπε η γιατρός σας.
4. Αν δεν θέλετε να συνεχίσετε με Prolia
• Η διακοπή του Prolia χωρίς αντικατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο για καταστροφικές επιπτώσεις στα οστά.
• Σε αυτή την περίπτωση, η μετάβαση σε διφωσφονικά (όπως το Fosamax) είναι συχνά η προτιμώμενη στρατηγική για να διατηρηθεί η οστική μάζα και να αποφευχθεί το rebound.
5. Τι να συζητήσετε με τη γιατρό σας
• Εάν η διακοπή είναι απαραίτητη, ρωτήστε αν χρειάζεται προληπτική θεραπεία με διφωσφονικά.
• Πόσο σύντομα μετά την εξαγωγή μπορείτε να συνεχίσετε το Prolia.
• Αν υπάρχει εναλλακτική για τη διαχείριση του κινδύνου οστεονέκρωσης χωρίς διακοπή του φαρμάκου.
Συμπέρασμα: Η παράλειψη μιας δόσης Prolia για 6 μήνες συνήθως είναι ασφαλής, αλλά για να μειωθεί ο κίνδυνος rebound, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με διφωσφονικά. Συζητήστε με τη γιατρό σας για τις εναλλακτικές και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει σχέδιο για την προστασία της οστικής σας υγείας μετά τη διακοπή.
Διάβασε περισσότερα
Κανονικά δε χρειάζεται καμμία διακοπή για την εξαγωγή.
Αν επιμένει η οδοντίατρος απλα θα παραλείψετε μια δόση κ συνεχίζετε κανονικά
Για να γίνει πλήρης διακοπή θα πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις διακοπής κ να λάβετε διφωσφονικα για ένα έτος.
Αυτά θα πρέπει να τα συζητήσετε με τον γιατρό που σας έχει δώσει την προλια. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι πως πραγματικά δημιουργούν σοβαρές επιπλοκές μετά από μια εξαγωγή.
Για εξαγωγη απαιτειται 6μηνη διακοπη χορηγησης
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.