Άλλο ρωτάει ο άνθρωπος.... και έχω και εγώ την ίδια απορία! Πονάω φριχτά σε ένα φρονιμίτη που έχω την αίσθηση ότι μου κουνιέται λίγο. Όταν κάνω πλύσεις με νερό κ όχι απαραίτητα κρύο, ηρεμεί πολύ απότομα για μερικά λεπτά και μετά ξανά.
Σε τέτοια περίπτωση ένα δόντι χρειάζεται απονεύρωση αν είναι φρονιμητης μπορεί να γίνει εξαγωγή
Από την περιγραφή σου, υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις για τον έντονο πόνο στον φρονιμίτη που φαίνεται να κουνιέται και ηρεμεί προσωρινά με πλύσεις:
1. Περιοδοντικό ή Περιστεφανίτιδα (Φλεγμονή των Ούλων γύρω από τον Φρονιμίτη)
• Αν το δόντι έχει μερικώς ανατείλει (δηλαδή δεν έχει βγει πλήρως), μπορεί να έχει δημιουργηθεί θυλάκος όπου παγιδεύονται τροφές και βακτήρια, προκαλώντας φλεγμονή.
• Ο πόνος σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι έντονος, με αντανάκλαση στη γνάθο ή στο αυτί, και επιδεινώνεται όταν πιέζεις την περιοχή.
• Η ανακούφιση με το νερό μπορεί να σημαίνει ότι το δόντι έχει φλεγμονή και ερεθισμό, που ηρε...μεί προσωρινά με την πλύση.
2. Νεκρωμένος ή Φλεγμονώδης Πολφός (Αν το Δόντι Έχει Φθορά)
• Αν ο φρονιμίτης έχει βαθιά τερηδόνα ή μόλυνση, το νεύρο μπορεί να είναι ερεθισμένο ή ήδη νεκρωμένο.
• Η ανακούφιση με το νερό υποδηλώνει πολφίτιδα, καθώς το νεύρο μπορεί να είναι υπερευαίσθητο στη θερμοκρασία.
• Αν ο πόνος είναι έντονος, αυθόρμητος και επανέρχεται, πιθανώς υπάρχει μόλυνση στη ρίζα.
3. Κινητικότητα του Φρονιμίτη Λόγω Απορρόφησης Οστού ή Πίεσης από Άλλα Δόντια
• Αν νιώθεις ότι κουνιέται λίγο, μπορεί το οστό γύρω από τον φρονιμίτη να έχει αρχίσει να απορροφάται λόγω μόλυνσης ή φυσικής κινητικότητας.
• Αυτό συμβαίνει συχνά όταν οι φρονιμίτες δεν έχουν σωστή θέση και πιέζουν τα διπλανά δόντια.
• Σε αυτή την περίπτωση, η εξαγωγή είναι συνήθως η καλύτερη λύση.
4. Κρυφό Απόστημα ή Κύστη
• Αν υπάρχει έντονος, διαρκής πόνος, μπορεί να έχει σχηματιστεί απόστημα στη ρίζα.
• Αν το δόντι ανακουφίζεται στιγμιαία με νερό αλλά μετά ο πόνος επιστρέφει, μπορεί να σημαίνει ότι η πίεση από το υγρό αλλάζει προσωρινά την πίεση μέσα στο απόστημα.
⸻
Τι μπορείς να κάνεις τώρα;
✔ Άμεση εξέταση από οδοντίατρο – Αν ο πόνος είναι τόσο έντονος, καλό είναι να γίνει έλεγχος με ακτινογραφία (ιδανικά πανοραμική ή CBCT).
✔ Αν έχεις οίδημα ή πρήξιμο, μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση αν υπάρχει μόλυνση.
✔ Συνέχισε τις πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο ή χλωρεξιδίνη, αλλά μην αμελήσεις να πας σε οδοντίατρο, γιατί αν υπάρχει πρόβλημα στη ρίζα, οι πλύσεις δεν θα το λύσουν.
✔ Αν ο φρονιμίτης είναι όντως κινητός, η εξαγωγή του είναι μάλλον αναπόφευκτη.
Αν ο πόνος επιδεινώνεται ή επανέρχεται πιο έντονος, μην το καθυστερήσεις – πιθανώς το δόντι δεν μπορεί να σωθεί και η εξαγωγή θα σε απαλλάξει από τον βασανιστικό πόνο.
Read more
εγοσον υπαρχει κινητικοτητα θα πρεπει να εξαχθει
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.