Καλησπερα κ χρονια πολλα! Πριν 1 χρονο επεσα κ εσπασε κομματι απο μπροστινο δοντι το οποιο σφραγιστηκε. Δεν επαψε να ποναει για πολυ καιρο κ μου ειπε ο οδοντιατρος να περιμενω γιατι η επουλωση παιρνει καιρο. Ειχα τεραστιες ενοχλησεις σε ζεστα κ κρυα κ αποφασισα να προχωρησω σε απονευρωση. Οταν ανοιξε το δοντι, το νευρο ισα που ειχε λιγο ζωντανο κομματι, αλλα στις ακτινες δεν φαινοταν κατι. Εχω κανει 3 ραντεβου, πηρα 2 augmentin των 1000mg κ ακομα το δοντι ποναει στο δαγκωμα. Το αφησε ανοιχτο μεχρι τη νεα χρονια να ηρεμησει κ μου εδωσε dalacyn για 6 μερες. Στις ακτινες δεν φαινεται καποιο καταγμα ή καποιο αποστημα, αλλα ο πονος δεν φευγει παρολο που το δοντι ειναι ανοιχτο κ δεν δεχεται καποια πιεση. Τι αλλο μπορει να συμβαινει; ευχαριστω εκ των προτερων
Λυπαμαι, ακουγεται δυσκολη περιπτωση, χρειαζεται επανεξεταση και επιμονη θεραπεια, παντως θα πρεπει ναι μην εχετε για καιρο τοσο εντονα συμτωματα αν επιμεινει ο οδοντιατρος στην θεραπεια της απονευρωσης.
Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Η κατάστασή σας ακούγεται αρκετά περίπλοκη, αλλά ας δούμε πιθανές αιτίες για τον πόνο και τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια.
1. Επίμονος πόνος μετά την απονεύρωση
Ο πόνος που επιμένει ακόμα και μετά το άνοιγμα του δοντιού μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:
• Μικροκάταγμα στη ρίζα:
Παρόλο που στις ακτινογραφίες δεν φαίνεται κάτι, μικρά κατάγματα στη ρίζα είναι συχνά δύσκολο να ανιχνευθούν. Αυτά μπορεί να προκαλούν επίμονο πόνο.
• Φλεγμονή στο περιριζικό οστό:
Αν το νεύρο ήταν νεκρό ή σε φλεγμονώδη κατάσταση για καιρό, μπορεί να έχει προκληθεί ερεθισμός ή φλεγμονή στον ιστό... γύρω από τη ρίζα. Αυτό μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να υποχωρήσει, ακόμα και μετά την απονεύρωση.
• Λοιμώξεις:
Μερικές φορές, η μόλυνση μπορεί να παραμένει ακόμα και με αντιβιοτικά. Αν υπάρχει μικροαποστήματα ή φλεγμονή στους περιοδοντικούς ιστούς, αυτό μπορεί να εξηγεί τον πόνο.
• Πίεση ή ενόχληση από προσωρινό υλικό:
Αν το δόντι ήταν σφραγισμένο προσωρινά, κάποια υλικά μπορεί να πιέζουν τον ιστό μέσα στη ρίζα ή το περιριζικό οστό. Στην περίπτωσή σας, το γεγονός ότι το δόντι είναι ανοιχτό αποκλείει την πίεση από προσωρινό υλικό, αλλά η φλεγμονή παραμένει πιθανή αιτία.
2. Γιατί πονάει παρόλο που το δόντι είναι ανοιχτό;
• Ερεθισμός των νεύρων γύρω από τη ρίζα:
Αν και το νεύρο μέσα στο δόντι έχει αφαιρεθεί, οι ιστοί γύρω από τη ρίζα του δοντιού μπορεί να είναι ακόμα φλεγμονώδεις ή ερεθισμένοι.
• Προβλήματα στους περιοδοντικούς ιστούς:
Μια λοίμωξη ή φλεγμονή στους ιστούς που περιβάλλουν τη ρίζα μπορεί να προκαλεί αυτόν τον πόνο.
• Μικροβιακή μόλυνση:
Αν υπάρχουν μικρόβια μέσα στις ριζικές σωληνώσεις που δεν έχουν καθαριστεί πλήρως, αυτά μπορεί να συνεχίζουν να προκαλούν φλεγμονή.
3. Τι να κάνετε στη συνέχεια;
1. Επανέλεγχος με τον οδοντίατρο:
• Ζητήστε νέο έλεγχο για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν μικροκάταγματα ή υπολείμματα μόλυνσης.
• Ίσως χρειαστεί πιο εξειδικευμένη ακτινογραφία, όπως CBCT (τομογραφία κωνικής δέσμης), για πιο λεπτομερή εικόνα της περιοχής.
2. Συμπληρωματική θεραπεία:
• Η λήψη Dalacin είναι καλή επιλογή για φλεγμονές που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες αντιβιώσεις. Ολοκληρώστε την αγωγή και παρακολουθήστε την εξέλιξη.
3. Ειδικός ενδοδοντολόγος:
• Αν ο πόνος συνεχιστεί, ίσως χρειαστεί να δείτε έναν ειδικό ενδοδοντολόγο που μπορεί να επανεξετάσει τη ριζική θεραπεία ή να εντοπίσει προβλήματα που δεν φαίνονται εύκολα.
4. Συντηρητική παρακολούθηση:
• Αν ο πόνος είναι υποφερτός και δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα (π.χ. πρήξιμο), μερικές φορές η φλεγμονή χρειάζεται χρόνο για να υποχωρήσει πλήρως.
4. Πιθανές εξελίξεις
• Εάν η φλεγμονή δεν υποχωρήσει ή αν παραμείνει πόνος παρά τη θεραπεία, ενδέχεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο ακρορριζεκτομής ή, στη χειρότερη περίπτωση, εξαγωγής του δοντιού.
Μιλήστε με τον γιατρό σας για να δείτε τα επόμενα βήματα. Η φροντίδα που ήδη λαμβάνετε δείχνει ότι γίνονται οι σωστές προσπάθειες, αλλά ίσως χρειαστεί πιο εξειδικευμένος έλεγχος αν ο πόνος δεν υποχωρήσει.
Read more
μαλλον προκειται για καταγμα οπως το περιγραφεται την απαντηση θα την δωσει ενας ειδικος με τη χρηση μικροσκοπιου ομως
Ενα δόντι κλείνεται με προσωρινό εμφρακτικό υλικό ανάμεσα στα ραντεβού για αποφυγή επιπλέον μόλυνσης από μικροοργανισμούς του στοματικού περιβάλλοντος. Ο πόνος υποδηλώνει φλεγμονή εξαιτίας μόλυνσης που δεν έχει θεραπευθεί. Συμβουλή από ενδοδοντολογο είναι χρήσιμη εδώ.
Δεν είναι υποχρεωτικό να φαίνεται το κάταγμα στην ακτινογραφία.
Το δοντι απο το χτυπημα νεκρωθηκε και σωστα κανατε απονευρωση.Θα πρεπει να σταματησει η οποια συμπτωματολογια εντελως πριν τελειωσει η απονευρωση.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.