Καλησπέρα σας. Χώρισα πριν 2 μήνες από μία τοξική σχέση, και στο διάστημα των 2 μηνών δεν με άφηνε σε ησυχία, παρακαλούσε να τα ξαναβρούμε όλες και όλους τους γνωστούς μου, η όταν με πετύχαινε στο δρόμο πάλι παρακαλούσε. Τελικά έκοψα μαχαίρι και μετά από πολλές φορές που του είπα να μην με ξαναενοχλησει, θεωρώ πως τώρα σταμάτησε οριστικά. Το κακό είναι πως ενώ έκοψα και δεν θέλω να είμαι μαζί του, από την στιγμή που του απαγόρευσαν να μου ξαναμιλήσει, παθαίνω κρίσεις πανικού. Και ενώ δεν ξέρω τον λόγο, ενώ θα έπρεπε να είμαι ήρεμη που ουσιαστικά "απαλλάχτηκα", παθαίνω αυτές τις κρίσεις με συνέπεια να έχω αρχίσει τα αγχολυτικα. Γιατί μου συμβαίνει όμως αυτό, τώρα μετά τον οριστικό χωρισμό από έναν άνθρωπο που μου δημιουργούσε πολλά προβλήματα?
Καλησπέρα,
Οι κρίσεις πανικού που βιώνετε μετά τον οριστικό χωρισμό από μια τοξική σχέση μπορεί να φαίνονται αντιφατικές, αλλά είναι μια αντίδραση σε μια περίοδο σημαντικής αλλαγής και προσαρμογής. Παρόλο που γνωρίζετε ότι η απόφαση να απομακρυνθείτε ήταν σωστή, η ψυχολογική σύνδεση που υπήρχε με αυτή τη σχέση μπορεί να συνεχίζει να επηρεάζει τον τρόπο που αισθάνεστε. Η τοξική φύση της σχέσης, ενώ ήταν επιβαρυντική, δημιούργησε μια μορφή «οικειότητας» και σταθερότητας που τώρα έχει χαθεί. Αυτή η απώλεια, ακόμα κι αν είναι για καλό, μπορεί να προκαλεί συναισθήματα κενού, ανασφάλειας ή ακόμα και φόβου.
Είναι σημαντικό να δώσε...τε στον εαυτό σας χρόνο και χώρο να επεξεργαστείτε όλα όσα συνέβησαν στη σχέση αλλά και μετά τον χωρισμό. Αντιμετωπίστε αυτές τις κρίσεις ως ένα μήνυμα από το σώμα και τον νου σας ότι χρειάζονται φροντίδα και υποστήριξη. Εξετάστε το ενδεχόμενο επικοινωνίας με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, καθώς η θεραπεία θα σας εξοπλίσει με τα καταλληλότερα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικότερα το συναίσθημα και τις σκέψεις σας.
Θα χαρώ να σας ακούσω.
Α. Αρχοντή
Read more
Καλησπέρα,
περιγράφετε κάτι πολύ δύσκολο και κατανοώ απόλυτα τη δυσφορία που βιώνετε. Ουσιαστικά αναφέρεστε στον φαύλο κύκλο της συνεξάρτησης. Οι συνεξαρτητικές σχέσεις έχουν αυτό το παράδοξο, οτι ενώ αντιλαμβάνομαι πως μια κατάσταση είναι τοξική, μου είναι δύσκολο να βγω απο αυτή ή ακόμα και να βγω μου μένει ως κατάλοιπο μια δυσφορία.
Πιθανώς μέσα απο το σύμπτωμα της κρίσης πανικού, το σώμα και ο ψυχισμός βρίσκουν έναν τρόπο να εκτονώσουν τη δυσφορία.
Χρειάζεται σίγουρα να διερευνήσετε, ίσως μέσα απο την ψυχοθεραπευτική διεργασία, την ποιότητα που είχε αυτή η σχέση και να αναστοχαστείτε πάνω σε ερωτήματα όπως ''τι με έκ...ανε να μένω σε αυτή την κατάσταση''. Φυσικά αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν απαντάται εύκολα, γρήγορα και συνοπτικά και χρειάζεται αρκετή δουλειά για να το διερευνήσει κανείς. Ύστερα απο αυτό το σημείο εκκίνησης θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και το σύμπτωμα των κρίσεων πανικού που εμφανίζεται και να δούμε τι θέλει να σας πει. Αυτό που ισχύει γενικά, χωρίς να είναι απόλυτο και λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας τις διαφορετικές και προσωπικές συνθήκες του καθενός, είναι πως οι κρίσεις πανικού και το άγχος εν γένει εμφανίζονται ως ''καμπανάκι'' για μια ανεπίλυτη εσωτερική σύγκρουση που υπάρχει και χρειάζεται επίλυση και αποδοχή.
Τέλος, ένας χωρισμός είναι πάντα ένας χωρισμός, ανεξάρτητα απο το αν αυτή η σχέση ήταν τοξική. Και κάθε χωρισμός ενέχει μια απώλεια.. Ίσως και την απώλεια του εαυτού μένοντας με έναν άνθρωπο που αντιλαμβάνεστε οτι δεν σας φροντίζει, αλλά απεναντίας προκαλεί δυσφορικά συναισθήματα. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν έχετε δώσει χώρο και χρόνο στον εαυτό σας να πενθήσει αυτή την απώλεια.. Μήπως σε κάτι τέτοιο σας προσκαλούν οι κρίσεις πανικού; Μήπως εν είδη της επιβίωσης ''θάβετε'' κάποιο συναίσθημα, κι αυτό εμφανίζεται ως κρίση πανικού;
Παραμένω στη διάθεσή σας..
Read more
Καταλαβαίνω πόσο μπερδεμένο μπορεί να είναι το συναίσθημα μετά από τον χωρισμό, ειδικά από μια δυσκολη συναισηματικά σχέση. Αν κι η προσδοκίας σας θα ήταν να νιώθετε ανακούφιση, οι κρίσεις πανικού συχνά προκύπτουν όταν το σώμα και το μυαλό χρειάζονται χρόνο να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Η κρίση πανικού ειναι τώρα το καμπανάκι που χτυπάει με τον φόβο οτι αυτό που τώρα εχει θεωρητικα εδραιωθεί, θα αλλάξει. Ακόμα και αν έχετε αποδεσμευτεί από τη σχέση, ο φόβος και η αβεβαιότητα του μέλλοντος μπορούν να προκαλέσουν άγχος. Είναι φυσικό να χρειάζεστε χρόνο να το δεχτείτε. Αν συνεχίσουν οι κρίσεις, η συζήτηση με κάποιον επαγγελματία μπορεί να σας β...οηθήσει να επεξεργαστείτε όλα αυτά τα συναισθήματα. Read more
Αυτό που περιγράφετε είναι φυσιολογικό σε κάποιο βαθμό, καθώς μετά από μια τοξική σχέση, ακόμα και όταν απαλλασσόμαστε από την πηγή του στρες, μπορεί να εμφανιστούν κρίσεις πανικού λόγω της συναισθηματικής έντασης που έχει συσσωρευτεί. Το σώμα και το μυαλό σας μπορεί να είναι ακόμα "σε εγρήγορση", καθώς έχετε συνηθίσει να λειτουργείτε σε συνθήκες έντονου στρες. Επίσης, η απότομη αλλαγή και η απώλεια μιας γνωστής, έστω και τοξικής, κατάστασης μπορεί να προκαλέσουν ανασφάλεια. Η ψυχοθεραπεία, ειδικά η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία, μπορεί να βοηθήσει να επεξεργαστείτε αυτά τα συναισθήματα και να διαχειριστείτε καλύτερα τις κρίσεις π...ανικού. Read more
Καλησπέρα σας. Η εμπειρία σας είναι κατανοητή και όχι ασυνήθιστη. Παρά το γεγονός ότι απαλλαχθήκατε από μια τοξική σχέση, οι κρίσεις πανικού που εμφανίζονται μετά τον οριστικό χωρισμό μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες, συνδεδεμένες με τα συναισθηματικά και ψυχολογικά αποτελέσματα που αφήνει μια τέτοια σχέση.
Όταν είστε σε μια τοξική σχέση, ακόμα και αν είναι δυσάρεστη, υπάρχει μια συγκεκριμένη "κανονικότητα" που διαμορφώνεται γύρω από το άγχος, τον έλεγχο και τη σύγκρουση. Μετά τον χωρισμό, ακόμα και όταν είναι για το καλό σας, αυτή η "κανονικότητα" διακόπτεται, αφήνοντας ένα κενό. Το σώμα και το μυαλό σας μπορεί να... βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, αναμένοντας την επόμενη απειλή ή αντιπαράθεση, ακόμα κι αν αυτή δεν έρχεται πλέον. Αυτή η υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις πανικού.
Επιπλέον, η απουσία του πρώην συντρόφου σας μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ανασφάλειας, μοναξιάς ή ακόμη και ενοχής, ακόμη κι αν γνωρίζετε ότι ο χωρισμός ήταν το σωστό βήμα. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να είναι υποσυνείδητα και να μην έχουν ακόμα επεξεργαστεί πλήρως. Η ξαφνική ηρεμία μπορεί να προκαλεί αντίθετες αντιδράσεις, καθώς ο οργανισμός σας προσπαθεί να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα, πιο υγιή πραγματικότητα.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διερευνήσετε αυτές τις αντιδράσεις, να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματα που συνοδεύουν τον χωρισμό και να αναπτύξετε μηχανισμούς αντιμετώπισης. Μέσω αυτής της διαδικασίας, μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, να αντιμετωπίσετε το άγχος και να βρείτε νέες ισορροπίες στη ζωή σας.
Η χρήση αγχολυτικών μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, αλλά η μακροπρόθεσμη λύση συχνά περιλαμβάνει την επεξεργασία των συναισθημάτων σας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος με πιο υγιείς τρόπους. Η υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή έναν επαγγελματία μπορεί να είναι πολύτιμη σε αυτή τη φάση της ζωής σας.
Read more
Κλινική Ψυχολόγος
Γεια σας. Γενικά μιλώντας οι κρίσεις πανικού είναι ένας τρόπος που το σώμα μας λέει ότι υπάρχει κάποιο ανέκφραστο συναίσθημα ή βίωμα (βλ. γλώσσα του σώματος). Θυμίζω ότι το σώμα είναι ο βασικός εκφραστής των συναισθημάτων μας και για τον λόγο αυτό έχει σημασία να το ακούμε.
Το πιο συναίσθημα ή βίωμα είναι αυτό που μας ταλαιπωρεί δεν σχετίζεται αναγκαστικά με κάποιο πρόσφατο γεγονός, όπως πχ ο χωρισμός σας. Επιπλέον, δεν σχετίζεται αναγκαστικά με ένα μόνο συναίσθημα ή ένα μόνο γεγονός.
Πρακτικά, αυτό που είναι αναγκαίο να κάνετε είναι να αρχίσετε να εκφράζετε συστηματικά και οργανωμένα τα συναισθήματα και τα βιώματα σας, έτσ...ι ώστε το σώμα σας να μην αναγκάζεται να σας το θυμίζει μέσω των κρίσεων πανικού ή άλλων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.
Αν σας είναι δύσκολο ή δεν γνωρίζετε πως να εκφράζετε συστηματικά τα συναισθήματα και τα βιώματα σας, τότε σας προτείνω να μπείτε σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Στην ψυχοθεραπεία ο καθένας έχει τον χρόνο και την ασφάλεια που χρειάζεται έτσι ώστε να μπορέσει τελικά να εκφραστεί με τον δικό του αυθεντικό τρόπο.
Επιπλέον, αφού έχετε ήδη ψυχοσωματικά συμπτώματα (βλ. κρίσεις πανικού) έχει αξία να δοκιμάσετε τη σωματική ψυχοθεραπεία μέσω της οποίας θα μάθετε επιπροσθέτως πως να ακούτε έγκαιρα τα μηνύματα που στέλνει το σώμα σας και να τα αξιοποιείτε προς όφελος σας.
Θυμίζω ότι το σώμα δεν λέει ποτέ ψέματα και για τον λόγο αυτό είναι ένα καλό σημείο αναφοράς.
Read more
Καλησπέρα σας,
Η εμπειρία σας είναι απόλυτα φυσιολογική, αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατική. Οι κρίσεις πανικού που βιώνετε μετά τον οριστικό χωρισμό ενδέχεται να σχετίζονται με την έντονη ψυχολογική πίεση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της σχέσης και του διαστήματος μετά το χωρισμό. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκύπτουν από διάφορους λόγους, όπως:
Μετατραυματικό Στρες: Μια τοξική σχέση μπορεί να αφήσει σημάδια ψυχικού τραύματος. Το τέλος της επαφής, ενώ σας προστατεύει, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια τον κρυμμένο φόβο ή την ανασφάλεια που καταπιέζατε όσο ακόμα υπήρχε επαφή.
Συναισθηματική Απόσυρση: Παρόλο ...που η σχέση ήταν τοξική, υπήρχε μια μορφή σταθερότητας ή συνήθειας. Η απότομη διακοπή μπορεί να προκαλεί εσωτερική αναστάτωση καθώς ο εγκέφαλος προσαρμόζεται σε μια νέα πραγματικότητα.
Απελευθέρωση Καταπιεσμένων Συναισθημάτων: Όσο ήσασταν σε κατάσταση άμυνας ή διαχείρισης της συμπεριφοράς του άλλου, ίσως να μην είχατε χρόνο να νιώσετε πλήρως τα συναισθήματά σας. Τώρα, που η απειλή δεν είναι παρούσα, το σώμα σας μπορεί να "επεξεργάζεται" τα καταπιεσμένα αυτά συναισθήματα.
Σωματική Αντίδραση στο Στρες: Η περίοδος αυτή μπορεί να ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, το οποίο εμπλέκεται στην "μάχη ή φυγή" αντίδραση, οδηγώντας σε συμπτώματα πανικού.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Εξετάστε την Υποστήριξη από Ψυχολόγο: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να επεξεργαστείτε τις εμπειρίες σας. Τεχνικές όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) ή η Θεραπεία για Τραύμα (π.χ. EMDR) είναι αποτελεσματικές.
Αναπνευστικές Ασκήσεις και Χαλάρωση: Οι τεχνικές χαλάρωσης (π.χ. βαθιές αναπνοές) μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα πανικού.
Κατανοήστε τα Ερεθίσματα: Παρατηρήστε τι μπορεί να προκαλεί τις κρίσεις πανικού (π.χ. συγκεκριμένες σκέψεις ή καταστάσεις) και συζητήστε το με έναν ειδικό.
Στηρίξτε την Αυτοφροντίδα: Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας προσφέρουν χαρά και ηρεμία (π.χ. γυμναστική, τέχνη).
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι τρομακτικές, αλλά με σωστή υποστήριξη μπορείτε να τις διαχειριστείτε και να ανακτήσετε την ψυχική σας ισορροπία. Αν τα αγχολυτικά σας βοηθούν προσωρινά, καλό θα ήταν να τα συνδυάσετε με θεραπευτική παρέμβαση για να αντιμετωπίσετε τη ρίζα του προβλήματος.
Εδώ είμαι για οποιαδήποτε περαιτέρω ερώτηση ή αν θέλετε βοήθεια με πιο συγκεκριμένες τεχνικές ή πληροφορίες!
Read more
Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες περιστάσεις τις ζωής μας για διαφορετικούς λόγους. Μιλήστε με ψυχίατρο
Καλημέρα σας ! Αυτό συμβαίνει, γιατί τα αίτια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι βαθύτερα και το συγκεκριμένο γεγονός, που πράγματι έχει τη σοβαρότητα και την αξία του, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, δεν ξέρετε το λόγο. Είναι ανάγκη, λοιπόν, αυτό το λόγο να τον κατανοήσετε. Τα αγχολυτικά μπορεί να βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό, αλλά, αν πετύχουν κάτι, αυτό θα είναι να συμβάλουν σε ένα «μπάλωμα» ή ένα «κουκούλωμα» (συγχωρέστε τις απλοϊκές μου εκφράσεις) της πραγματικής κατάστασης. Οπότε, ακόμη και στο θετικό σενάριο, που υπάρξει βραχυπρόθεσμα κάποια βελτίωση, σε δεύτερο χρόνο, είτε για τον ίδιο ...λόγο, είτε με αφορμή κάποιο άλλο γεγονός, το σύμπτωμα θα επανέλθει. Αυτό που χρειάζεται είναι να το δουλέψετε σε συνεργασία με κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας της επιλογής σας. Read more
Καλησπέρα σας, αυτό που βιώνετε είναι απόλυτα φυσιολογικό, ακόμη κι αν φαίνεται παράδοξο. Όταν φεύγουμε από μια τοξική σχέση, το σώμα και ο νους δεν ηρεμούν αυτόματα. Μια τέτοια σχέση προκαλεί χρόνια ένταση και μετά τη διακοπή της, το σύστημα μπορεί να "ξεσπάει" με κρίσεις πανικού, καθώς προσπαθεί να επανέλθει σε ισορροπία. Παράλληλα, οι κρίσεις πανικού μπορεί να συνδέονται με το υποσυνείδητο αίσθημα κενού ή ανασφάλειας που συχνά αφήνει πίσω της μια τέτοια σχέση, όσο κι αν ήταν προβληματική. Είναι σαν το σώμα σας να συνεχίζει να επεξεργάζεται τον φόβο ή την ένταση που ζούσατε, ακόμα κι αν έχετε απαλλαγεί από την πηγή του. Είναι πολύ... σημαντικό να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο και να φροντίσετε να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα που έχουν μείνει. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε βαθύτερα τις αντιδράσεις σας και να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε το άγχος. Αποφύγετε να πιέζετε τον εαυτό σας να "πρέπει" να είναι καλά άμεσα, είναι φυσιολογικό να χρειάζεστε χρόνο για να βρείτε ξανά την ηρεμία σας! Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.