This question and its answers are only available in Greek

  • Panic attacks
  • Submitted on 12/09/2024

Καλησπέρα σας, είχα πάθει μια κρίσης πανικού πριν λίγο καιρό ενώ προσπαθούσα να ανέβω μια ανηφόρα. Εκείνη την στιγμή μου κόπηκε η ανάσα είχα ανεβάσει 170 - 180 παλμούς και νόμιζα ότι θα πεθάνω. Αφού το έπαθα αυτό κάθε φορά που πάω να κάνω κάποια δραστηριότητα λίγο πιο δύσκολη( πχ να ανέβω σκάλα. Να κανω πολύ ποδήλατο και γενικα δραστηριότητες που ανεβάζουν τους παλμούς) Νιώθω μια πίεση στο στήθος και αισθάνομαι ότι κουράζομαι πολύ πιο εύκολα από παλιά. Γενικά δεν ήμουν αθλητικός τύπος αλλά μου άρεσε να κάνω δραστηριότητα και παλιά δεν κουραζόμουν τόσο εύκολα. Έχω κάνει καρδιογράφημα και τριπλεξ πριν 2 μήνες και δεν βρήκε κάτι. Πιστεύεται ότι είναι ψυχολογικό ή να το κοιτάξω παρά πανω για παθολογικά; btw είμαι 23 χρόνων 1.62 ύψος και 84 κιλα

6 specialists answered

  • Καλησπέρα,
    Η αυξημένη αίσθηση κόπωσης όταν κάνετε δραστηριότητες, μπορεί να είναι αποτέλεσμα του άγχους που συνδέεται με την προηγούμενη εμπειρία σας.
    Παρά το γεγονός ότι οι καρδιολογικές εξετάσεις σας δεν έδειξαν κάποια πάθηση, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τους ψυχολογικούς παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την κατάσταση σας.
    Η εκτίμηση από έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διαχωρίσετε τις ψυχολογικές αιτίες από τις παθολογικές.
    Να θυμάστε ότι η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντικές για τη συνολική υγεία εφόσον γίνονται στο μέτρο που το επιτρέπει το σώμα σας.

    Καλοβάδης Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοσεξολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Kypseli

  • Καλησπέρα σας. Τα συμπτώματα που περιγράφετε μετά την κρίση πανικού, όπως η πίεση στο στήθος, η αυξημένη κόπωση και η δυσκολία με δραστηριότητες που ανεβάζουν τους παλμούς, είναι κατανοητά ανησυχητικά. Αν και οι καρδιολογικές εξετάσεις που έχετε πραγματοποιήσει δεν έδειξαν οργανικά προβλήματα, τα συμπτώματα που περιγράφετε μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες. Με βάση την περιγραφή σας, είναι πιθανό ότι τα συμπτώματα που βιώνετε έχουν ψυχολογική βάση, ειδικά αν συνδέονται με την προηγούμενη κρίση πανικού. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να προκαλέσουν έντονη σωματική αντίδραση, η οποία, ακόμη και μετά την αρχική κρίση, μπορεί να αφήσει ένα αίσθημα ευαι... Read more

    Αναστοπούλου Φιλίππα

    Κλινική Ψυχολόγος

    Monastiraki

  • Καλησπέρα σας,
    Φαίνεται ότι η εμπειρία που είχατε με την κρίση πανικού έχει επηρεάσει τις δραστηριότητες με τις οποίες εμπλεκόσασταν. Δεδομένου ότι έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν καλά, είναι πιθανό τα συμπτώματα που βιώνετε να συνδέονται με τις σκέψεις και το άγχος που δημιουργούνται γύρω από τις δραστηριότητες, κάτι που σαν αποτέλεσμα έχει την αύξηση των παλμών.
    Οι κρίσεις πανικού δημιουργούν συχνά σωματικές αντιδράσεις που μοιάζουν με ό,τι βιώνετε όταν είστε κουρασμένοι (όπως δύσπνοια), κάτι που μπορεί να σας κάνει να ανησυχείτε περισσότερο. Αυτό το άγχος (ακόμα και αν δεν υπάρχει πραγμα
    ... Read more

    Αρχοντή Άννα

    Ψυχολόγος

    Ampelokipoi

  • Είναι πιθανόν τα συμπτώματά σας να οφείλονται σε άγχος, μιλήστε με ψυχίατρο.

    THeleritis Hristos

    Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής

    Evaggelismos

  • Αυτό που περιγράφεις είναι πολύ συνηθισμένο μετά από μια κρίση πανικού, ειδικά όταν συνδυάζεται με σωματική δραστηριότητα. Το αίσθημα κόπωσης, η πίεση στο στήθος και η αίσθηση ότι κουράζεσαι πιο εύκολα μπορεί να είναι ψυχολογικά, αλλά δεν είναι απαραίτητα μόνο ψυχολογικά. Μετά από μια έντονη εμπειρία πανικού, το σώμα σου μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο σε αυξήσεις του καρδιακού ρυθμού. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο φόβου ότι θα ξανασυμβεί, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει την αντίδραση σου.Παρόλα αυτά, αν και οι εξετάσεις σου βγήκαν καθαρές πριν από 2 μήνες, αν τα συμπτώματα συνεχίζουν και επηρεάζουν την καθημερινότητά σου, μπορεί να αξίζει να... Read more

    Νταϊλάκης Παναγιώτης

    Ψυχολόγος

    Thessaloniki

  • Καλησπέρα σας. Προτού ονοματίσετε κάτι ως "κρίση πανικού" έχει σημασία αυτό να σας το έχει προσδιορίσει έτσι κάποιος ειδικός. Για αυτό τον λόγο, πρώτα από όλα πρέπει να κάνετε μια σειρά από εξετάσεις και να απευθυνθείτε σε κάποιον καρδιολόγο αλλά και παθολόγο. Αφού αποκλείσουν οι γιατροί κάθε βιολογικό παράγοντα στον οποίο μπορεί να οφείλεται η απότομη άνοδος των καρδιακών παλμών μπορείτε να διερευνήσετε πάλι με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας αν όντως έχετε κρίσεις πανικού και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

    Φραγκάκη Μαρία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Agia Paraskevi

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections

Do you need to see a health expert right away?

Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes

Mobile Image
success envelop We have received your question!

We’ll send you an email when a specialist responds.

docontime

No time to wait? Get immediate answers from a GP via chat!

Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.