Παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή θα σας βοηθήσει σημαντικά να ξεκινήσειτε συνεδρίες ψυχοθεραπείας ώστε να διερευνήσετε τα συναισθήματα σας που υπάρχουν από κάτω από τις κρίσεις πανικού. Τα φάρμακα απλά καταστέλλουν το πρόβλημα ενώ η ψυχοθεραπεία το αντιμετωπίζει στη ρίζα του.
Η κρίση πανικού μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση προς αντιμετώπιση. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει μέχρι ενός βαθμού, γιατί δεν αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος που είναι κυρίως ψυχολογική. Η βραχυχρόνια ή μακροχρόνια δουλειά που μπορεί να γίνει με ένα/μια ψυχοθεραπευτή/τρια μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε το τί πραγματικά σας αγχώνει και να μάθετε τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισης ή επίλυσής του.
Καλησπέρα σας. Ρωτάτε κάτι κατά τη γνώμη μου πολύ λογικό και αναμενόμενο. Για ποιο λόγο, αφού η αγωγή που λαμβάνω υποτίθεται ότι θα απομάκρυνε τις κρίσεις πανικού, εγώ συνεχίζω και τις παθαίνω κάποιες φορές; Και αυτή η ερώτηση σαν να συνοδεύεται από ένα αίσθημα απογοήτευσης, ότι τελικά δεν βιώνω αυτό που περίμενα - οι κρίσεις συνεχίζουν. Όχι πολύ έντονες, ούτε πολύ συχνά, αλλά συνεχίζουν.
Επιτρέψτε μου να πω ότι η φαρμακευτική αγωγή, αν και πολύ έως καθοριστικά χρήσιμη και βοηθητική σε πολλές περιπτώσεις, δεν παύει να εστιάζει στο σύμπτωμα - το οποίο πράγματι έχει κατευναστεί σε ένα βαθμό, όπως καταλαβαινω να λέτε. Αυτό σημαίνει ότι ...η αγωγή "δουλεύει", εν μέρει όμως. Συνηθέστερα, η αιτία ή η ρίζα των κρίσεων πανικού, όπως τα περισσότερα θέματα ψυχικής υγείας, οφείλονται σε βαθύτερες και ασυνείδητες συναισθηματικές καταστάσεις που με κάποιο τρόπο οδηγούν το σώμα και το νου να συμπεριφέρεται με διάφορους δυσάρεστους τρόπους.
Αν θέλετε να αποδεσμευτείτε από τις κρίσεις πανικού, θα σας ενθάρρυνα να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο ώστε να έρθετε σε πληρέστερη επαφή με τον εαυτό σας, τα συναισθήματά σας, και τις ανάγκες σας. Προσωπικά βρίσκομαι στη διάθεσή σας.
Παράλληλα, ίσως να είχε νόημα να επικοινωνήσετε με τον/την ψυχίατρό σας για μία εκ νέου ρύθμιση της αγωγής σας.
Read more
Ψυχίατρος που ξέρει το ιστορικό σας θα σας βοηθήσει.
Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για το γεγονός ότι συνεχίζετε να βιώνετε κρίσεις πανικού, ακόμη και μετά από δύο χρόνια θεραπευτικής αγωγής. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και όταν ακολουθείτε θεραπεία, καθώς η ζωή φέρνει συνεχώς νέες προκλήσεις και στρεσογόνες καταστάσεις. Η θεραπεία σας βοηθά να διαχειρίζεστε το άγχος και να μειώνετε τη συχνότητα και την ένταση των κρίσεων, αλλά δεν μπορεί πάντα να τις εξαλείψει πλήρως. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε κρίσεις πανικού. Μερικές φορές, νέοι ή απροσδόκητοι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση, ακόμα και αν έχετε ...κάνει πρόοδο στη θεραπεία σας. Είναι επίσης πιθανό να υπάρχουν κάποιες βαθύτερες πεποιθήσεις ή φόβοι που δεν έχουν εξερευνηθεί πλήρως, και που μπορεί να εμφανιστούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Το σώμα σας μπορεί να αντιδράσει με τρόπους που μοιάζουν με συμπτώματα άγχους, όπως ταχυπαλμία ή αίσθημα δύσπνοιας, και αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν μια κρίση πανικού, ιδιαίτερα αν είστε ευαίσθητοι σε αυτά τα συμπτώματα. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να μειώνεται με τον καιρό, κάτι που είναι καλό να συζητήσετε με τον γιατρό σας. Το ότι οι κρίσεις σας είναι λιγότερο έντονες τώρα δείχνει ότι η θεραπεία σας έχει βοηθήσει, αλλά ίσως υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα που χρειάζονται προσοχή. Συζητήστε αυτά τα επεισόδια με τον ψυχίατρο σας, ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τι μπορεί να τα προκαλεί και πώς μπορείτε να τα διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά. Read more
Κλινική Ψυχολόγος
Χαίρετε! Πρόκειται για αρκετά συχνό φαινόμενο, καθώς η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της δεν εγγυάται την εξάλειψη των συμπτωμάτων. Αν δεν είστε ήδη σε θεραπεία, θα σας προέτρεπα να κάνετε την αρχή. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, η ψυχοθεραπεία βοηθά στη διαχείριση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των κρίσεων πανικού, με την αγωγή να λειτουργεί υποστηρικτικά και ρυθμιστικά.
Είναι απολύτως κατανοητό να αναρωτιέστε γιατί, ενώ βρίσκεστε σε θεραπευτική αγωγή, να βιώνετε κάποιες φορές κρίσεις πανικού, και αυτό είναι κάτι που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους.
Οι κρίσεις πανικού είναι έντονες, ξαφνικές περιόδοι φόβου που συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία ή δύσπνοια, και μπορεί να προκύψουν ακόμη και όταν νιώθουμε φαινομενικά καλά.
Παρόλο που έχετε ακολουθήσει θεραπεία για δύο χρόνια, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ενδέχεται να προκαλούν αυτές τις κρίσεις, όπως, σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας ή ακόμα και το άγχος που κρύβεται πίσω από την καθημερινότητα.
Θυμηθείτε, δεν είστε μόνος σε αυτό το ταξί...δι και η συνεχής επικοινωνία με τον θεραπευτή σας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας και να βρείτε τις καλύτερες λύσεις για εσάς.
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.