Καλησπέρα σας. Εδώ και 3 χρόνια , ζώ ενα απίστευτο πανικό. 'Ενα ατελείωτο μαρτύριο. Ξεκίνησε απο ενα μικρό καθημερινό άγχος και πλέον , έχει καταλήξει σε μαρτύριο. Δεν μπορώ να είμαι κοντά σε ανθρώπους, δεν μπορώ να είμαι έξω για καφέ ή φαγητό, δεν μπορώ να νιώσω άνετα με την σύντροφο μου,δεν μπορώ να νιώσω άνετα με τα χέρια μου. Μονίμως η ίδια σκέψη,το ίδιο πνίξιμο στο στήθος και την καρδιά. Κάθε μα κάθε μέρα. Νιώθω για τα πάντα ενοχές και τύψεις. Δεν μπορώ να συμβαδίσω μυαλό με σώμα. Φοβάμαι να μετακίνησω τα χέρια μου γιατί νίωθω ενοχές,νιώθω αναίτιες τύψεις,χωρίς να κάνω τίποτα..σκέφτομαι..τι θα σκεφτεί ο συνομιλητής μου , τι μπορεί να υποπτευθεί κλπ κλπ κλπ..ένα ατελείωτο μαρτύριο.Δέν μπορώ πλέον να βρίσκομαι απέναντι σε κανέναν και όποτε έχω κάποιον απέναντι μου,έχω σχεδόν τρέμουλο,δεν μπορώ να κανω eye-contact,μονίμως κοιτάω δεξιά και αριστερά και δουλεύει πολύ έντονα η περιφερειακή μου όραση (σκαλώνει κάπως το βλέμμα) και κατευθείαν ξεκινάει ταχυπαλμία,αίσθημα βάρους στο στήθος,τύψεις και ενοχές. 'Εχω διαγνωστεί με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, έχω πάει και σε ψυχολόγο και σε ψυχίατρο και σε σύμβουλο ψυχικής υγείας. 'Εχω λάβει και φαρμακευτική αγωγή και αποτέλεσμα δεν είδα απολύτως κανένα. Πλέον νιώθω σε ένα ατελείωτο τέλμα την ζωή μου και ότι ουσιαστικά δεν μπορώ να είμαι κυρίαρχος των σκέψεων μου,αλλα οι φοβίες και οι σκέψεις μου με νικάνε καθημερινά. Υπάρχει λύση; 'Ολο αυτό θα περάσει; 'Εχω αλλάξει πολλούς γιατρούς και όλοι με συμβούλευαν σε αγωγή με αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά. Σίγουρα έχω έντονο άγχος,πολύ παραπάνω απ το θεωρητικά "κανονικό". Είναι μια κατάσταση που μου έχει αλλάξει την ζωή προς το χειρότερο. 'Εχω φτάσει σε σημείο να φοβάμαι να βγώ έξω,να πάω για καφέ , να πάω για ενα φαγητό. Η αναβλητικότητα σε άλλο επίπεδο. Σε μεσημεριανό γεύμα ,κάθομαι να φάω μόνος μου γιατί δεν μπορώ να τρώω με άλλους μαζί. Το βράδυ υποφέρω απο σκέψεις,απο έντονο φόβο και δεν μπορώ να κοιμηθώ καθόλου εύκολα.
Καλησπέρα σας.
Η ζωή σας μπορεί να αλλάξει. Αρκεί να το θελήσετε πραγματικά. Μόνο αν μείνετε συνεπής και σταθερά σε ένα συνδυαστικό σχήμα υποστήριξης ψυχιάτρου και ψυχοθεραπευτή που εμπιστεύεστε και νιώθετε βολικά να δημιουργήσετε θεραπευτικές συμμαχίες θα κατορθώσετε να μπείτε σε έναν δρόμο εξέλιξης και βελτίωσης. Από μόνη της η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ρυθμίζει τον οργανισμό αλλά χρειάζεται παράλληλα και η ταιριαστή ψυχοθεραπευτική στήριξη, βοήθεια και καθοδήγηση.
Είναι απαραίτητο να συνδυάσετε φαρμακευτική και ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας για να μην υποφέρετε.
Γεια σας. Καλό είναι να θυμάστε ότι τα ψυχοφάρμακα, θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε κάποια σωματικά συμπτώματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα σας λύσουν το πρόβλημα.
Επιπλέον, καλό είναι να θυμάστε ότι όλα τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι μηνύματα που στέλνει το σώμα μας (βλ. γλώσσα του σώματος) που καλό είναι να ακούσετε, δεδομένου ότι το σώμα δεν λέει ποτέ ψέματα.
Το κυριότερο μήνυμα που σας στέλνει το σώμα σας, είναι ότι υπάρχουν ανέκφραστα και ανεπεξέργαστα συναισθήματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσετε να εκφράζετε και να επεξεργάζεστε συστηματικά και οργανωμένα όλα σας τα συναισθήματα, γιατί δια...φορετικά το σώμα σας θα βρίσκει διάφορες ενοχλητικές αφορμές για να σας το θυμίζει.
Αν σας είναι δύσκολο ή δεν γνωρίζετε πως να εκφράσετε και να διαχειριστείτε κάποια συναισθήματα, τότε θα σας βοηθήσει να (ξανα)μπείτε σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία και να αποφύγετε πολλά μελλοντικά προβλήματα, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά.
Θυμίζω ότι στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία όλα θα γίνονται με το δικό σας ρυθμό και φυσικά θα μπορείτε να εκφραστείτε απολύτως ελεύθερα μέχρι να μάθετε να εκφράζεστε όπως πραγματικά σας ταιριάζει.
Επιπλέον, δεδομένου ότι αναφέρεστε και σε συγκεκριμένα σωματικά συμπτώματα σας προτείνω να δοκιμάσετε ειδικότερα τη σωματική ψυχοθεραπεία, που εκτός των άλλων, θα σας βοηθήσει να αναγνωρίζετε εγκαίρως όλα τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας (βλ. γλώσσα του σώματος) και να τα αξιοποιείτε προς όφελος σας.
Θυμίζω, ξανά, ότι το σώμα δεν λέει ποτέ ψέματα και για το λόγο αυτό είναι ένα καλό σημείο αναφοράς.
Read more
Καλησπέρα σας. Η περιγραφή σας δείχνει πόσο δύσκολη είναι αυτή η καθημερινή πάλη, αλλά υπάρχει ελπίδα. Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή συχνά απαιτεί συνδυασμό θεραπευτικής προσέγγισης και υπομονής. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική, ειδικά με τεχνικές όπως η έκθεση. Παράλληλα, η κατανόηση των σκέψεων σας ως "σκέψεις ΙΨΔ" και όχι πραγματικότητα είναι κλειδί. Προσπαθήστε μικρά, σταδιακά βήματα: π.χ., μία σύντομη έξοδος ή συζήτηση με άτομο εμπιστοσύνης. Αν η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδίδει, ίσως χρειάζεται επανεκτίμηση. Ζητήστε συνεχή υποστήριξη από ειδικούς, γιατί με τη σωστή καθοδήγηση, μπορεί να βρείτε ξανά ...ισορροπία στη ζωή σας. Υπάρχει ελπίδα και προοπτική ανάκαμψης! Read more
Καλησπέρα σας. Κατανοώ πόσο δύσκολη και εξαντλητική είναι η κατάσταση που περιγράφετε. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) σε συνδυασμό με το έντονο άγχος και τις ενοχές που βιώνετε μπορεί να φαίνεται σαν ένας αδιάκοπος φαύλος κύκλος που σας αποστερεί την ελευθερία και τη χαρά στην καθημερινότητά σας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε απελπισμένος/η όταν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους συμπτώματα για τόσο μεγάλο διάστημα, ειδικά όταν οι θεραπείες που έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το πρώτο βήμα που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι η ΙΨΔ και το έντονο άγχος είναι καταστάσεις που, όσο και αν φαίνον...ται αμετακίνητες, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο. Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές που ίσως δεν έχετε εξερευνήσει πλήρως ή που μπορεί να χρειάζονται προσαρμογή στις δικές σας μοναδικές ανάγκες.
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), και συγκεκριμένα μια εξειδικευμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται στην CBT, ονομάζεται Έκθεση και Παρεμπόδιση Αντίδρασης (ERP), έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική για την ΙΨΔ. Σε αυτήν τη διαδικασία, εκπαιδεύεστε να εκτίθεστε σταδιακά στις σκέψεις ή τις καταστάσεις που προκαλούν το άγχος σας χωρίς να καταφεύγετε στις αντιδράσεις που συνηθίζετε, όπως η αποφυγή ή η υπερανάλυση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή, αλλά με την καθοδήγηση ενός ειδικευμένου θεραπευτή, συχνά επιφέρει ουσιαστική μείωση των συμπτωμάτων.
Επιπλέον, η ενσυνειδητότητα (mindfulness) και οι στρατηγικές διαχείρισης του άγχους μπορεί να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας βοηθά στη δημιουργία μιας μεγαλύτερης απόστασης από τις ενοχλητικές σκέψεις, ώστε να μην αισθάνεστε τόσο εγκλωβισμένος/η σε αυτές. Σας δίνει τη δυνατότητα να παρατηρείτε τις σκέψεις σας χωρίς να τις ερμηνεύετε ως απειλή ή να νιώθετε την ανάγκη να ανταποκριθείτε άμεσα σε αυτές.
Η φαρμακευτική αγωγή, όπως τα αντικαταθλιπτικά που ανήκουν στην κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), είναι συχνά αποτελεσματική, αλλά η δράση τους μπορεί να πάρει χρόνο. Αν δεν είδατε αποτέλεσμα με την πρώτη προσπάθεια, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον ψυχίατρό σας για εναλλακτικές επιλογές ή για προσαρμογές στη δοσολογία. Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και θεραπείας είναι συχνά πιο αποτελεσματικός από κάθε μία μέθοδο ξεχωριστά.
Μια σημαντική πτυχή της ανάρρωσης είναι η αλλαγή της σχέσης σας με τις ενοχές και τις αυτοκαταστροφικές σκέψεις. Οι ενοχές που περιγράφετε δεν βασίζονται σε πραγματικές παραβιάσεις ή λάθη, αλλά είναι προϊόν του άγχους σας. Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας, όσο δύσκολη και αν είναι, είναι το κλειδί για την αποδυνάμωσή τους.
Μια άλλη κατεύθυνση είναι η αναζήτηση υποστήριξης σε ομάδες ανθρώπων που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις. Η επαφή με άλλους που κατανοούν από πρώτο χέρι αυτό που περνάτε μπορεί να είναι ανακουφιστική και να σας δώσει ελπίδα. Παράλληλα, η σύνδεση με φίλους και οικογένεια, όσο δύσκολη και αν είναι λόγω των συμπτωμάτων, μπορεί να προσφέρει υποστήριξη και αίσθηση ασφάλειας.
Είναι σημαντικό να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για την κατάσταση αυτή. Τα συμπτώματά σας δεν είναι επιλογή σας, αλλά μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε βήματα προς τη θεραπεία και τη βελτίωση. Ίσως χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι με την κατάλληλη προσέγγιση, οι καταστάσεις αυτές μπορούν να γίνουν πιο διαχειρίσιμες και, σε πολλές περιπτώσεις, να μειωθούν σημαντικά.
Σας προτρέπω να συνεχίσετε να αναζητάτε βοήθεια, να παραμένετε ανοιχτός στις προτάσεις των ειδικών και να μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Υπάρχει φως στον ορίζοντα, ακόμη και αν τώρα φαίνεται μακρινό.
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.