Το μωρό μου δυο μηνών εχει ΓΟΠ.Κάθε φορά που θα το ακουμπήσω στο ρηλαξ και χαμηλωνει ο λαιμος του η φωνή του γίνεται βραχνή ή δεν βγαίνει καθόλου.Μπορεί να είναι κάτι παθολογικό;τι εξέταση χρειάζεται για να το ελέγξω;
Καλημέρα
Τα περισσότερα (αν όχι όλα) τα βρέφη αυτής της ηλικίας έχουν κάποιου βαθμού ΓΟΠ. Αυτό οφείλεται τόσο στη θέση (συνήθως ξαπλωμένα), όσο και στην ανατομία τους σε αυτή τη φάση της ζωής τους (δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, σταδιακά η ανατομία του παιδιού σας θα αλλάξει με τρόπο που θα μειώσει δραματικά τη ΓΟΠ. Επίσης, η εισαγωγή στερεών τροφών σε λίγους μήνες θα βοηθήσει). Άρα, ξεκινάμε με δεδομένο πως έχετε κάτι που είναι τόσο συχνό, που το θεωρούμε "φυσιολογικό".
Παρόλ' αυτά, πράγματι δεν αποκλείεται να είναι κάτι "παθολογικό" - από σοβαρή ΓΟΠ, ως αλλεργία στο γάλα ...(ή σε κάποια τροφή σας, αν θηλάζετε), ή άλλα σπανιότερα προβλήματα.
Επειδή η ΓΟΠ φυσιολογικά είναι τόσο πολύ συχνή, βάζουμε κάποια κριτήρια στο ποιά παιδιά μπαίνουν στην (όχι ευχάριστη ή εύκολη) διαδικασία ελέγχου. Τα παιδιά αυτά είναι
α) Παιδιά που δεν παίρνουν επαρκώς βάρος ή χάνουν βάρος
β) Παιδιά με εξανθήματα ή άλλες ενδείξεις πιθανής αλλεργίας (π.χ. αλλεργική πρωκτοκολίτιδα με αίμα στα κόπρανα)
γ) Παιδιά με "ρουκετοειδείς αναγωγές"
δ) Άλλα πολύ σπανιότερα συμπτώματα, όπως μικροεισροφήσεις κλπ
Ο παιδίατρός σας (και η ζυγαριά του/της, ΟΧΙ η δική σας ζυγαριά) είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν το παιδί σας χρειάζεται επιπλέον έλεγχο, ή αν θα σάς δώσει πρακτικές (συχνότητα γευμάτων, θέση μωρού μετά τα γεύματα, τρόπος ρεψίματος κλπ) συμβουλές για να μειώσετε το φαινόμενο, μέχρι τελικά ο χρόνος και η φύση να κάνουν το θαύμα τους.
Interesting fact -- γιατί να έφτιαξε η φύση το μωρό έτσι ώστε να έχει αναγωγές; Η απάντηση έχει να κάνει με τη διάταξη των οργάνων μέσα στο σώμα του παιδιού σας, τη διευκόλυνση του θηλασμού (που επιτρέπει την κατάποση και την αναπνοή ταυτόχρονα, κάτι που σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί πια να κάνει), αλλά και το δεδομένο πως (πριν χιλιάδες χρόνια, αλλά και σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου) τα μωρά δεν είναι "φτιαγμένα για να τα αφήνουμε κάτω", αλλά περισσότερο να τα κρατάμε πάνω μας τους πρώτους μήνες της ζωής. Ξέρω, ακούγεται ακραίο, και ίσως είναι, όμως βιολογικά μιλώντας, σε περιοχές του κόσμου όπου ο γονέας έχει πάνω του το μωρό σχεδόν συνέχεια τον πρώτο χρόνο της ζωής, απουσιάζουν σχεδόν εντελώς οι αναγωγές (για τις οποίες υπάρχει ολόκληρη ιατρική βιομηχανία στη Δύση), και, το ακόμα πιο εντυπωσιακό, απουσιάζουν σχεδόν εντελώς οι "κολικοί".
Τα συμπεράσματα δικά σας :)
Read more
Υπέρηχο οισοφαγου-στομαχου κατά τη σίτιση με γάλα.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.